Foto: Tarja Salmi-Jacobson
  • 2018:08
  • Publicerad:

Bilder från TurkmenistanNär Sovjetunionen kollapsade 1991 bildades i ett slag fem nya stater i Centralasien, en av dem Turkmenistan. Trots att landet är republik och betecknas som demokratiskt har inte mycket ändrats när det gäller öppenhet och yttrandefrihet sen Sovjettiden.När Sovjetunionen kollapsade 1991 bildades i ett slag fem nya stater i Centralasien, en av dem Turkmenistan. Trots att landet är republik och betecknas som demokratiskt har inte mycket ändrats när det gäller öppenhet och yttrandefrihet sen Sovjettiden. Den tidigare något bisarre presidenten Saparmurat Nijazov styrde landet enväldigt och lät resa guldstatyer av sig själv i huvudstaden Ashgabat (’kärlekens stad’). Han skrev också en bok Rukhnama – ’själens bok’, som blev obligatorisk litteratur i skolorna. Citat ur boken finns att läsa på väggarna i en del moskéer i likhet med sedvanliga koranverser.

Foto: Tarja Salmi-Jacobson
Foto: Tarja Salmi-Jacobson

Självständighetsmonumentet i huvudstaden. Den förre diktatorns gyllene staty av guld tillsammans med 27 historiska folkhjältar.
Nijazov tog också till sig äretiteln Turkmenbasji – ledaren för alla turkmenerna. Efter 21 år vid makten dog han bara 66 år gammal och efterlämnade ett land utfattigt med enorma självförhärligande byggnader. Själv dog han rik och hade hunnit samla åt sig enorma rikedomar utomlands, enligt uppgifter över en miljard dollar.

Foto: Tarja Salmi-Jacobson
Foto: Tarja Salmi-Jacobson

Högst upp på Neutralitetsbågen står den gyllene Nijazov med utsträckta armar roterande ett varv per dygn. Den nuvarande presidenten Berdimuhamedov har låtit flytta bort monumentet från stadens centrum för att tona ned den förre diktatorns äreminne. Men han lät själv resa en guldstaty över sitt, likväl diktatoriska ledarskap sittande på en häst, som det menas från officiellt håll var en eftergift för medborgarnas önskan. Själva stadskärnan är oerhört påkostad med rent av spektakulär arkitektur. En byggnad till exempel ser ut som en uppslagen bok. Det ena byggverket pråligare än det andra med guldkupoler och gyllene inslag.

Foto: Tarja Salmi-Jacobson
Foto: Tarja Salmi-Jacobson

Staden Ashgabat har i forna tider varit en av Sidenvägens stora oaser. Idag har den byggts om till personkultens metropol av ren vit marmor, i centrumet ofta bitvis med gröna glasfasader. I hela stan finns inga andra fasadfärger förutom blekt gult och möjligen beige i äldre stadsdelar. Gamla hus som renoveras täcks av fejkad marmor: staden ska vara, med mina ögon sett, spöklikt vit.

Foto: Tarja Salmi-Jacobson
Foto: Tarja Salmi-Jacobson

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Gatorna är breda och man ser inga gående någonstans. Här och var ser man gatustädare med heltäckande vitt ansiktsskydd påta mest i planteringarna och hålla fontänerna rena. Det är från bussen vi får skåda staden. Ibland stiger vi av för att kunna fota monument resta för presidentens ära och ett stopp blir det för besök i en magnifik moské. Ingenstans ser vi någon medeltida fattigdom, som landet befann sig i för tio år sen då den förre presidenten lade ned teatrar, bibliotek och tidningar. Han minskade tillgången till sjukvård, utbildning och sänkte löner och pensioner.
Den olja och gas som skulle ge en egen bil för alla landets invånare, som presidenten lovat, blev för intet då det amerikanska oljebolaget Unocal drog sig ur planerna att bygga olje- och gasledningar som skulle dras mellan sträckan Indien–Pakistan–Afghanistan–Turkmenistan. Den nye al-Qaida ledaren Osama bin Laden som allierade sig med talibanerna kom att ändra allas planer. Resten är historia.

Foto: Tarja Salmi-Jacobson
Foto: Tarja Salmi-Jacobson

Vi kom till en liten i förväg utvald och uppställd ”by” för att se hur man bakar bröd. Välkomnandet känns som ett officiellt litet stycke teater. Brödet smakade gott och vi gick runt och tittade på uppställda husgeråd och hantverk.

Foto: Tarja Salmi-Jacobson
Foto: Tarja Salmi-Jacobson

Turkmenistan består till mesta del av öken, över 80 % av ytan. Vägarna skyddas mot sand genom nätformade bås som gjorts av hårt tätt bundna vassrör stuckna djupt nere i marken.

Foto: Tarja Salmi-Jacobson
Foto: Tarja Salmi-Jacobson

Vi befinner oss i Darvaza (’porten’), i Karakumöken där det forna Sovjetunionen lämnat efter sig tre stora kratrar när de sökt efter olja och gas. Kratrarna är olycksärr av megaexplosiva möten mellan vatten, gas och eld.

Foto: Tarja Salmi-Jacobson
Foto: Tarja Salmi-Jacobson

Två av kratrarna brinner med evig eld av bibliska mått, såsom i Gehenna. Kratern här är 70 meter bred och 25 meter djup. Ingen annanstans i världen finns en liknande plats. Det finns inga säkra rapporter om de olyckor som skulle ha ägt rum här på 1960–70-talen. Det berättas att marken under borrningsriggen kollapsade och farliga gifter läckte ut från olycksplatsen. Man trodde att gasen skulle brinna ut på kort tid om man tände på. Det brinner oavbrutet fortfarande efter cirka 50 år.

Foto: Tarja Salmi-Jacobson
Foto: Tarja Salmi-Jacobson

Alla i Centralasien älskar att bli fotograferade tillsammans med oss turister. Det känns jämbördigt att de som jag fotograferat sliter vänligt i mig och vill också ha mig i deras gruppbilder. ”Hon är från Finland eller Sverige” kommer de att säga! Här har militärer grabbat tag i två av våra medresenärer.
I bakgrunden finns en berömd minaret Kutlug Timur i den forna staden Konye-Urgench som på 1000–1200-talen var en av Sidenvägens handelscentrum. Det berättas att både Djingis Khan och Timur Lenk var så imponerade av minareten att den lämnades orörd medan staden mejades ned.

Foto: Tarja Salmi-Jacobson
Foto: Tarja Salmi-Jacobson

Dessa vackra huvudbonader bärs av turkmeniska kvinnor. Turkmener bär traditionellt höga mörka pälsmössor. Av Turkmenistans folkmängd (4,6 milj.) är 77 % turkmener och 12 % ryssar. Landets officiella språk är idag turkmenska och språket har skrivits med flera skrivtecken: arabiska, kyrilliska och numera används latinska bokstäver. Ryska har ännu en betydande roll i landet.

Turkmener är från början ett nomadfolk i likhet med hela Centralasien. Under Sovjettiden 1924–1991 då Turkmenistan var en delrepublik i Sovjetunionen, beordrades alla att bosätta sig i små jordbruk och odla bomull för ryska spinnerier. Bomull odlades i alla centralasiatiska Sovjetrepubliker med den påföljd att Aralsjön praktiskt taget torkat ut och massor av jordareal blivit obrukbar saltmark.

 

 

Text Tarja Salmi-Jacobson
Bild Tarja Salmi-Jacobson
Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

UTGÅVA 2018:08

Porträtt av Philip Roth, Wolf Gang/Flickr.

Vägar till Philip Roth

Erik Cardelus om författaren Philip Roth som avled under våren 2018.

Av: Erik Cardelus
2018:08 | 31 augusti, 2018

Barrskog, Free-Photos/Pixabay.

Människans vanvård av Moder Jord

Mänskligheten är den första arten på jorden med den intellektuella förmågan att begränsa dess antal medvetet och leva i ett bestående, dynamiskt jämviktläge med andra former av liv. (Arne Naess)

Av: Lena Månsson
2018:08 | 31 augusti, 2018

Rosor, Pixabay/Carl Russel.

Om det som är tragiskt

I denna feuilleton reflekterar Anders Björnsson över relationerna mellan det vi brukar kalla lycka och det som är tragiskt.

Av: Anders Björnsson
2018:08 | 31 augusti, 2018

Foto: Belinda Graham

Wanås Konst

KONST | Hem och längtan, samhörighet och lekfullhet, storskalighet och närhet. Detta går som en röd tråd genom de nya verken på Wanås. Den klara röda tråden går också som en röd...

Av: Belinda Graham
2018:08 | 31 augusti, 2018

Detalj ur omslaget

Den arabiska apokalypsen och andra dikte…

BOK | ”Att ständigt vara hemma någon annanstans än hemma, kanske för det en närmre eviga företeelser som till exempel havet och solen. Sådant som utan några som helst tveksamheter finns överallt...

Av: Ida Thunström
2018:08 | 31 augusti, 2018

Stenen. Foto: författaren.

Jag är tystnad

Den allomfattande ljudlöshetens härbärge förseglat med ordlöshetens sigill har varit min borg där mina uttalanden i tomma högtidstal har varit mitt ordlösa språk.

Av: Benny Holmberg
2018:08 | 31 augusti, 2018

Sara Anstis

Månadens konstnär: Sara Anstis

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens konstnär Sara Anstis.

Av: Sara Anstis
2018:08 | 31 augusti, 2018

The Eye of Time Myth II: A need to survi…

MUSIK | Det här är ingen populärmusik och kommer aldrig att så vara. Musiken är monotont drabbande och svårbestämt ambient dark. Rytmerna är orgasmiska med konnotationer åt alla håll och kanter. Öster...

Av: Super User
2018:08 | 31 augusti, 2018

Arthur Currie i Mons, 1918. Library and Archives Canada.

Konsten att avsluta ett krig

Den 11 november för hundra år sedan tystnade äntligen vapnen utmed första världskrigets frontlinjer. Efter fyra år i dödens närhet hade de flesta av soldaterna svårt att uppbåda någon starkare...

Av: Anders Olofsson
2018:08 | 05 september, 2018

Mätverktyg, Gedenkstätte Am Steinhof (detalj). Foto: Mats Olofsson.

Rasbiologins uppkomst och konsekvenser

Darwin använde sig av uttrycket "Survival of the fittest", som beteckning för den viktigaste drivkraften för överlevnad. Det naturliga urvalet skulle avgöra en människas överlevnad. Med Darwins skrifter påbörjades en...

Av: Lilian O. Montmar
2018:08 | 05 september, 2018

Marilyn Horne & Monserrat Caballé (1981).

Montserrat Caballé

Annakarin Svedberg gör en okritisk och inspirerad betraktelse kring en hyllad spansk sopran. Hur en enda Prima Donna lyfter fram flera aspekter i vår kultur.

Av: Annakarin Svedberg
2018:08 | 31 augusti, 2018

Del av Mynoria, järnduksskulptur av Barbro Bäckström. Foto: Claes Hall

Genom järnduk och kameralins visas männi…

KONST | Nakna människokroppar i form av skulpturala reliefer, skira och motsägelsefulla, samsas med gåtfulla arkeologiska bilder i ena delen av konstgalleriet Fabriken i Bästekille. I den andra delen av den rymliga...

Av: Nancy Westman
2018:08 | 31 augusti, 2018

Fredrik Jonsson, 2018

Fredagsbönen | 2018-08-31

Äntligen fredag, din hugsvalelse i grötgrå grottekvarnsvånda! Ställ fram HB-dunken och Päronsodan på bordet, ty nu är det helg igen.

Av: Fredrik Östensson
2018:08 | 31 augusti, 2018

Fiskebåt i Sydkinesiska sjön. Foto: Författaren.

Om Mo Yans litterära universum

I Mo Yans litterära universum utgör det illustrativt gestaltade våldet och den lemlästade kroppen ett tema som berättelserna kretsar kring och det som vid sidan om hans eventuella politiska intentioner...

Av: Anneliese Fältström
2018:08 | 31 augusti, 2018

Foto: Tarja Salmi-Jacobson

Bilder från Turkmenistan

När Sovjetunionen kollapsade 1991 bildades i ett slag fem nya stater i Centralasien, en av dem Turkmenistan. Trots att landet är republik och betecknas som demokratiskt har inte mycket ändrats...

Av: Tarja Salmi-Jacobson
2018:08 | 31 augusti, 2018

Nobelpristagaren V. S. Naipaul talar i Dhaka, Bangladesh. Foto: Faizul Latif Chowdhury/Wikimedia

V. S. Naipaul 1932-2018

Ivo Holmqvist gör en minnesteckning över den nyligen bortgångne författaren.

Av: Ivo Holmqvist
2018:08 | 31 augusti, 2018

Vasili Grigorjevitsj Perov, porträtt av Fjodor Dostojevskij (1872)

Om nyttigheten i Dostojevskijs debut

Hur kan man som fattig vinna sitt värde i andras ögon? Genom arbete skulle många tänka, men kanske inte säga – eftersom vårt samhälle fortfarande präglas av, låt oss säga...

Av: Robert Halvarsson
2018:08 | 31 augusti, 2018

Jägarna i snö, av Pieter Bruegel de äldre, 1565.

Den övergödda samtidskulturen

Nåt random nättroll kallade mig full av ressentiment för att jag skrev en kritiskt hållen text i en annan tidning om det popkulturella fenomenet Alex & Sigges podcast. Eller kritiskt...

Av: Gunnar Strandberg
2018:08 | 31 augusti, 2018

Foto: Privat

Ondskan som företeelse och i sig (i)

ONDSKA! Visst reagerar vi ofta spontant på det sättet när något ohyggligt inträffar. KORSFÄST! Hämnas! Inför dödsstraff! Lås in fanskapet på verklig livstid och släng bort nyckeln! Ja, det är...

Av:
2018:08 | 31 augusti, 2018

Detalj ur omslaget

Regn i gråljus

BOK | Bo Bjelvehammar om Lars Lerin och Kerstin Högstrands senaste bok ”Råskinn”.

Av: Bo Bjelvehammar
2018:08 | 31 augusti, 2018

Eric ”Umedalen” Johansson. Foto: Antwood/Wikmedia Commons.

Mysteriet Umedalen

Rolf Karlman om släggkastaren Eric ”Umedalen” Johansson, och ett av vår tids kanske mest besynnerliga ”fusk”.

Av: Super User
2018:08 | 31 augusti, 2018

Citroen CV4, GuentherDillingen/Pixabay

Vad är modernismen?

Gunnar Lundin reflekterar över den så kallade modernismen.

Av: Gunnar Lundin
2018:08 | 31 augusti, 2018

Detalj ur omslaget

Send Me Your Daughter

MUSIK | Måhända, är jag inte rätt person att skriva en anmälan på Galleriets senare EP. Jag har förvisso ett stort stort musikintresse – men mina kunskaper när det kommer till elektronisk...

Av: Sebastian Andersson
2018:08 | 31 augusti, 2018

Foto: Privat

Två texter

Två texter av Per Teofilusson.

Av: Per Teofilusson
2018:08 | 31 augusti, 2018

Detalj ur omslaget

En hårdför berättelse om kvinnors utsatt…

BOK | Kicki Sehlstedt, författare till ”Sweet Lolita” har förutom sitt skrivande erfarenhet både som journalist och kriminolog, en insikt som starkt kommer till utryck i denna hennes debutroman.

Av: Jens Wallén
2018:08 | 31 augusti, 2018

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag

Resa genom den allestädes symboliskt närvarande katastrofen

BOK | Erling Öhrnell läser "Den osynliga staden", Bo Gustavssons senaste diktsamling om Krakow, om religiösa traditioner och alla städers inneboende utopi, den som ständigt rivs och byggs på nytt.

Av: Erling Öhrnell
Kulturens kritik | 23 september, 2020

Detalj ur omslag

Om drömmar som krossas

BOK | ”Alla har vi drömmar. Utan dem, vare sig de är stora eller små, har vi ingen drivkraft i det vi gör. Många drömmar slår aldrig in, men vi värnar om...

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 23 september, 2020

Göran Greider. Foto: Ordfront. (Beskuren)

En ömsint och respektfull skildring

BOK | William Csergö läser Göran Greiders ”Hon vars hjärta var som mitt”, en dokumentärfiktiv roman om relationen mellan författaren Dan Andersson och studentskan Märta Larsson.

Av: William Csergö
Kulturens kritik | 14 september, 2020

Dimitri Plax

Vad ska jag göra för att du ska komma tillbaka?

BOK | "Ett smärtskri som nått sitt syfte." Elena Dahl läser Dmitri Plax bok om sorgen efter sonen Peters tragiska bortgång.

Av: Elena Dahl
Kulturens kritik | 14 september, 2020

Ludwig Devrient och E. T. A. Hoffmann, omslag till

Förtrollad och förvirrad

BOK | En ny E. T. A. Hoffmann-antologi ger Jesper Bäcklin en snabb glimt in i det outgrundliga.

Av: Jesper Bäcklin
Kulturens kritik | 06 september, 2020

Patrick Modiano. Foto: JF Robert.

Minnet och glömskan som förenliga med varandra

BOK | Anna Bergqvist läser om minnets relativa osäkerhet i ”Ur den djupaste glömska” av Patrick Modiano.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 26 augusti, 2020

Mer kritik

Kulturens lyrik

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens prosa

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.

Cron Job Starts