Detalj ur omslag.

När livet gått i ståBOK | Vad händer när livet rinner ifrån oss? Har vi kraften att förändra och förbättra? Lennart Hagerfors tar oss med på en tur i vårt inre för att rannsaka oss själva och omvärlden.Köp Framåt natten uppklarnande hos bokus.com
Lennart Hagerfors
Framåt natten uppklarnande
Weyler

Lennart Hagerfors är en ny, trevlig bekantskap för mig. Ofta är det tillfälligheter som leder en in på nya vägar. Vare sig det är att upptäcka nya böcker och författare, som för mig, eller att hitta nya vägar i sitt liv, som för Hagerfors trötte hjälte.

Lennart Hagerfors växte upp i dåvarande Franska Ekvatorialafrika, som barn till svenska missionärer. Han debuterade som poet och gick sedan över till prosa. Hans tidigare alster har ofta situationen i Afrika som tema.

I Framåt natten uppklarnande uppehåller han sig vid det riktigt svenska. ”Mitt namn har också varit en stämpel i min panna och ett lod i min själ. Jag heter nämligen Sven Svensson. Jag är en ’svenne’, en ’medelsvensson, en person som förtunnats av att vara en svensk schablon.” Sven Svensson fortsätter sitt grubblande med: ”Jag skulle kunna sammanfatta mitt liv med att säga att jag bara haft ett problem: jag har alltid varit ljummen. Jag skulle behöva väckas till liv innan jag dör.”

Att komma tillrätta med sitt liv

Sven Svensson har avslutat sitt författarskap. Det är i alla fall vad han övertygar sig själv om. När förlaget refuserade hans senaste manus var det droppen som fick bägaren att rinna över. Eller det som gav hans dåliga självförtroende ytterligare en knuff. ”Numera ägnar han dagarna åt att promenera, gå på gym, försöka förstå vad hans söner arbetar med samt dricka exakt två öl på den lokala krogen.”

Det här är kanske en ganska vanlig fas någon gång i en människas liv. Ens liv har gått i stå och man har inte mycket att se fram emot. Energin är lägre än den någonsin varit och man är fast i sina snäva rutiner. Det är i denna fas av livet som Sven Svensson av en ingivelse, ganska obegriplig för honom själv, ansöker om ett stipendium. En månad på Bergmangården på Fårö för att få lugn och ro och kunna koncentrera sig på sitt författarskap.

Världen tränger sig på

Han ångrar sig så fort han fått stipendiet, men tvingar sig att åka. Kanske kan en ny omgivning få honom in på en annan väg? Han kan sitta och trycka i sin skrivarlya och vem vet, kanske kommer inspirationen tillbaka.

Stillheten och ron tilltalar honom och han ser med tillförsikt fram emot vistelsen. Det visar sig att ytterligare två stipendiater befinner sig på gården, vilket leder till en viss oro för Sven. Ulrike, ett schweiziskt energiknippe, och William, en engelsman som tror på tystnaden.

Konflikter är att vänta och Sven, som velat hålla sig för sig själv, blir indragen i de andras motsatser. Konflikterna får honom först i gungning, men så småningom börjar han se sig själv i förhållande till de andra. Han blir en medlare mellan de två, samtidigt som deras idéer och karaktärsdrag letar sig in i hans egna tankar. När Monika, hans exfru, oväntat dyker upp ställs Sven mot väggen.

Frampå natten uppklarnande

I dagens bokskörd hittar vi ofta böcker om kvinnor som stelnat i sina liv. Det är sällan vi får läsa om män i samma situation. Lennart Hagerfors har med stor träffsäkerhet lyckats förmedla en medelålders mans situation. Skild, dålig kontakt med sina barn, karriären i dalande och svårt att se någon mening med livet.

Det är en bok med många bottnar. Den har humor och är träffsäker i sin beskrivning av livet, utan att bli vare sig romantisk eller sentimental. Svens vistelse på Fårö och de nya bekantskaperna får honom att reflektera över livet. När gruppen beger sig till en öde ö i två dagar, dras allt till sin spets. De är ensamma, utsatta för vädrets makter och har endast sig själva att lita till.

Vistelsen får Sven att inse att han lyckats bemästra sina rädslor genom att konfrontera livet istället för att låta det styra honom. ”När jag tittade upp mötte jag Williams blick. Han log nästan. Där ser du, sa han, det är i mörkret och tystnaden svaren finns.”

Läsvärd bok om livets olika skeenden

Lennart Hagerfors har skrivit en skarp bok om livets realiteter. Vad hoppades vi av livet och hur blev det? Var gick det snett? Varför gick det inte att rätta till? Han visar att det trots allt finns en väg, men det är bara du själv som kan göra något åt det. Ett öppet sinne för omvärlden, accepterandet av dem som inte är som vi, gör att vi kan finna nya vägar och kanske komma ut stärkta på andra sidan. Vi är alla beroende av varandra.

Hagerfors prosa är rakt på sak och han för oss in i djupet på de karaktärer han skapar. Vi känner igen oss, vare sig det är positivt eller negativt.

Berättelsen lockar till mer läsning av Lennart Hagerfors.

Text Lisbeth Ekelöf


Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag.

När livet gått i stå

BOK | Vad händer när livet rinner ifrån oss? Har vi kraften att förändra och förbättra? Lennart Hagerfors tar oss med på en tur i vårt inre för att rannsaka oss själva...

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

I Prousts ateljé och laboratorium

BOK | Arne Melberg läser ”Mot Sainte-Beuve”, en samling av Prousts anteckningar, skisser och skriverier från perioden före den stora romansviten.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Tänk vad covid-19 kan inspirera oss att göra

BOK | ”Covid-19 demonstrerar för oss vår bristande beredskap inför en eventuellt mycket dödligare pandemi”. Elena Dahl läser Debora MacKenzies ”Pandemiernas tid” med sällsynt optimism.

Av: Elena Dahl
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Odenplan. Foto: Okänd.

Som fond till #MeToo-rörelsen

BOK | ”Skrämmande många detaljer i kvinnornas liv i Stockholm är sig lika.” Sofie Niemi läser ”Norrtullsligan”, Elin Wägners roman om en disparat samling kvinnliga kontorister i slutet av 1800-talet.

Av: Sofie Niemi
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Religion och religiositet i dess vackraste form

BOK | Anna Bergqvist lägger fokus på religiositeten och humanismen i Ola Larsmos utvandrarepos ”Översten”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Eduardo Galeano. Foto: Robert Yabeck

Latinamerikanska dagsedlar

BOK | "Att läsa Galeano är att lämna spelrum för väldigt motstridiga reaktioner". Bengt Berg recenserar "Omfamningarnas bok".

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Mer kritik

Kulturens LYRIK

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens PROSA

Foto: jplenio

Turisterna

En roman av Joakim Muschött som kommer att gå som följetong i TK under året. Kapitel 1.

Av: Joakim Muschött
Kulturens prosa | 08 mars, 2021

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa