Nationalmuseum. Foto: Wikipedia Commons

Björn Gustavssons andra kulturkrönika 2020Björn Gustavsson går igenom vinterns kulturhändelser och den snäva fördelningspolitiken.


KRÖNIKA / DEBATT

Redan för några år sedan förklarade trubaduren Ola Magnell att han inte hade råd att sluta arbeta: ”Den skrala pensionen på 8 000 per månad tillåter inte det. Som det nu ser ut är jag tvungen att jobba tills jag stupar.”

Så blev det. Turnén i höstas slet hårt på hans hälsa, och i full färd att planera nya konserter avled han plötsligt. En dryg månad före sin död beskrev han sin olust inför ”den allt snabbare demonteringen av den generella välfärden och humanismens kräftgång” i samtidens Sverige. Man kan med rätta fråga sig hur ett så kallat välfärdsland som vårt kan tillåta en grundpension på endast 8 000 kr – vilket är långt under EU:s fattigdomsgräns.


I sin bok Marknadens tyranni (Leopard förlag) analyserar Björn Elmbrant det svenska folkhemmets totala kollaps. Idag lever vi i ett land där svårt sjuka nekas sjukpenning och där många pensionärer, inte minst inom kultursektorn, tvingas försöka överleva på 6 000 kr efter skatt.

Björn Elmbrants genomarbetade bok (paradexempel på undersökande journalistik) vidgar perspektiven – och blottlägger detaljerat hur en marknadsliberalistisk övertro på avregleringar och privatiseringar alltsedan 80-talet gått hand i hand med skattesänkningar och tillväxtjakt.

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Elmbrants analys av dagens Sverige mynnar i mementot att själva demokratin nu står på spel: ”Kan inte en ny regering fatta beslut som mildrar orättvisa skatter, ger oss ett mänskligare arbetsliv och dämpar ojämlikheten, riskerar vi att bädda för nya väljarförluster för de etablerade partierna och mer extremism. Att öka klyftorna är det dummaste vi kan göra.”


Vikten av ett vitalt kulturliv kan inte underskattas. Det är därför djupt oroande att se hur biblioteksneddragningarna fortsätter, med sämre utbud, sämre service, snålare öppettider. Se bara på det faktum att Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek nu kraftigt minskar öppettiderna. En proteststorm har i vart fall tillfälligt lyckats förhindra nedläggning.

Jämför Norge, med en kulturbudget dubbelt så hög som i Sverige – trots en bara hälften så stor befolkning. Grannlandets kultursatsningar är anslående, både regionalt och i huvudstaden. I Oslo invigs i år tre magnifika byggnader i hamnområdet: nytt stadsbibliotek, nytt Munch-museum, nytt nationalmuseum. Tidigare har där uppförts en ny opera och ett storslaget museum för modern konst.

I Stockholm vankas möjligen en halvmesyr när det gäller operan: en habil renovering – till priset av att originalbyggnaden förvanskas. Stadsbiblioteket går på lågvarv, och nationalmuseet – nyligen miljardrenoverat – har inte ens råd att köpa in nya verk, samtidigt som de reserverar en del av öppethållandet för betalande företag som vill mingla i anrik miljö.

I Sverige får museer och andra kulturinstitutioner hanka sig fram på smulor som staten på nåder kastar ut. Miljardrullningen till försvaret tycks dock för de flesta politiker självklar och orsakar inga egentliga protester.


Ljuspunkterna har trots allt varit åtskilliga denna vinter – som exempelvis Snövit på Dansens hus i Stockholm. Benke Rydman visar återigen att han är en av Europas skickligaste dansteatermakare.

Snövit matchas här av en narcissistisk mamma som ständigt speglar sig i mobilen och maniskt avläser antalet likes. Suggestiva sceniska lösningar – och dansare som häftigt rör sig till omväxlande hårt streetdance-beat och klassiska tongångar – fram tills scenen slutligen slås ihop likt en väldig sagobok…

Två synnerligen suggestiva biofilmer: Nicolas Bedos franskt spirituella, associativa och avancerat lekfulla La Belle Époque (hypermodernt metadrama om media, relationskriser och åldrande), och Terrence Malicks A Hidden Life, om en österrikisk alpbonde som 1943 vägrar svära trohetsed till Hitler. Enastående poetiskt-filosofiskt – à la Tarkovskij, Bergman och Sophie Scholl... En smått hypnotisk tretimmarsupplevelse.


Såväl Musik vid Siljan – en av Sveriges äldsta musikfestivaler – och Vinterfest – dess under många år vintriga kontrapunkt i nordvästra änden av Siljansbygden – försvinner i år. Vädrets makter svarade för en begravningslik inramning av den sista upplagan av Vinterfest – som nutidsenligt tonade ut i blöta och blåst.

En festival som däremot expanderar – en av Europas främsta inom konstmusikgenren – är Heidelberger Frühling (i år 21/3—24/4). Redan i januari tjuvstartade man med Heidelberg String Quartet Festival – Europaunik även den.

Under en dryg månad bjuds varje vår en brett upplagd festival, som med sin blandning av dagliga konserter (i alltifrån kyrkor och vackra jugendsalar till hypertrendiga f.d. lagerlokaler), föreläsningar och debatter har en spännvidd som torde göra många festivalarrangörer gröna av avund. Därtill kommer festivalen att äga rum i en charmigt romantisk medeltidsstad.


Årets traditionella vårsalong på Liljevalchs, slutligen. Som vanligt artrikt, men de riktigt bländande talangerna var få. Starkaste nykomling: 28-årige Vidar Ericsson med sin nedtonat drömska Hägring i olja.

 

[Denna text skrevs i februari 2020.]

Text Björn Gustavsson

Detta är en krönika, debattartikel eller opinionstext i Tidningen Kulturen. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag.

När livet gått i stå

BOK | Vad händer när livet rinner ifrån oss? Har vi kraften att förändra och förbättra? Lennart Hagerfors tar oss med på en tur i vårt inre för att rannsaka oss själva...

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

I Prousts ateljé och laboratorium

BOK | Arne Melberg läser ”Mot Sainte-Beuve”, en samling av Prousts anteckningar, skisser och skriverier från perioden före den stora romansviten.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Tänk vad covid-19 kan inspirera oss att göra

BOK | ”Covid-19 demonstrerar för oss vår bristande beredskap inför en eventuellt mycket dödligare pandemi”. Elena Dahl läser Debora MacKenzies ”Pandemiernas tid” med sällsynt optimism.

Av: Elena Dahl
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Odenplan. Foto: Okänd.

Som fond till #MeToo-rörelsen

BOK | ”Skrämmande många detaljer i kvinnornas liv i Stockholm är sig lika.” Sofie Niemi läser ”Norrtullsligan”, Elin Wägners roman om en disparat samling kvinnliga kontorister i slutet av 1800-talet.

Av: Sofie Niemi
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Religion och religiositet i dess vackraste form

BOK | Anna Bergqvist lägger fokus på religiositeten och humanismen i Ola Larsmos utvandrarepos ”Översten”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Eduardo Galeano. Foto: Robert Yabeck

Latinamerikanska dagsedlar

BOK | "Att läsa Galeano är att lämna spelrum för väldigt motstridiga reaktioner". Bengt Berg recenserar "Omfamningarnas bok".

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Mer kritik

Kulturens LYRIK

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens PROSA

Foto: jplenio

Turisterna

En roman av Joakim Muschött som kommer att gå som följetong i TK under året. Kapitel 1.

Av: Joakim Muschött
Kulturens prosa | 08 mars, 2021

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa
Cron Job Starts