Foto: Stocksnap

Bibliofiler i alla länder, förenen eder!Vad är böcker? Peter Bodén, antikvariatsbokhandlare, slår ett slag för bibliofilin.Vad är böcker? Ja, inte är det text som lästs in på diverse digitala medier. Nej, böcker är böcker och så ska det alltid vara! Att kalla digital lyssning eller läsning för böcker, borde vara straffbart. Om jag hade haft tillräckligt med pengar, så hade jag personligen stämt dem, de ansvarslösa profitörerna på 2000 år av formgivning, bokhistoria och den definitiva formen CODEX. Jag hatar läsplattor!!! Lyssning kan jag acceptera just därför att jag ser att det finns fördelar för människor att lyssna på något fint i olika situationer, dit Codex inte når.

Jag är bokhandlare till yrket och inte vilken typ av bokhandlare som helst, utan en antikvariatsbokhandlare.Jag är bokhandlare till yrket och inte vilken typ av bokhandlare som helst, utan en antikvariatsbokhandlare. Jag skriver under på det jag tidigare hört att det är världens roligaste yrke. I mitt yrkes praktik ingår att hantera allt tryckt och handskrivet material från de senaste 500 åren. Det är väldigt sällan vi hanterar tryckta böcker från 1400-talet, men det händer. Som ni nog redan vet trycktes de första böckerna med rörliga typer runt 1450. Det var i Europa denna epokgörande uppfinning kom att få så avgörande betydelse för historiens gång. I Kina hade man tidigt tryckt böcker med texten utmejslad ur en platta av trä. För att bevara en bok inför en nytryckning behövdes en hel lada. Med uppfinningen av de rörliga typerna behövdes knappt en byrå.

Under ett långt yrkesliv märker man att det finns två personlighetstyper på vår jord. De som önskar yta och de som önskar djup. Den senare sorten är oftast mina kunder. De återfinns på antikvariaten, biblioteken och i bättre bokhandlar. Sökandet efter yta, passar ofta bäst för den människotyp som söker sig till de elektriska medierna. Allt blir roligare bara det är elektriskt!

Jag själv och mina konspirationsbröder och systrar, söker oss till de medier som inte drivs av elektricitet. Varför, ja det är vad ni nedan ska få höra.

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

En bok kan överleva i 1000 år. Varför det? Jo, för att den är tillverkad av eviga material. Texter som skrevs för 2000 år sedan är också eviga. Väldigt eviga sedan tryckkonsten kom till. Innan uppfinningen med de rörliga typerna var det lite svajigt med innehållet, eftersom alla böcker skrevs för hand. Det är som vi har det idag. Allt som skrivs kan ändras i. Det går inte att lita på digitala texter. Texten måste tryckas i en bok för att tåla en granskning. Nätet är inte för evigheten. Nätet är det oeviga. I nuet måste nätet lagra med hjälp av elektricitet i stora hangarer. Ja, ni förstår vart jag vill komma. Det är som med kinesernas tidiga tryckkonst. Går vi bakåt med skorna pekandes framåt? Håller den metaforen….jag vet inte. Varför denna naivitet och nyhetslystnad? HOMO IDIOTICUS är svaret. Denna människotyp i människotypen. De flesta människor finner sin tillhörighet där. Ledsen att säga, men det du läser här är ingen skrattspegel eller handledning för beteendehetsare eller andra som vill leva ett perfekt liv. Det finns tid att ändra er, men, men då hjälper inte självhjälpsböckerna….Nej, återgå till det sunda förnuftet. Vi måste tillsammans gå in i det sunda förnuftets tidevarv och där har elektriciteten mindre plats. Börja tänk oelektriskt. Har jag uttryckt mig tillräckligt klart?

Ett antikvariat är lika mycket en motståndsficka som ett lärdomstempel, en slags stötdämpare mot den pågående fördumningen.Ett antikvariat är lika mycket en motståndsficka som ett lärdomstempel, en slags stötdämpare mot den pågående fördumningen. Det är lika mycket en motståndshandling att köpa böcker och trycksaker på papper, som det är att betala med kontanter. Antikvariatens roll i bildningens ekosystem eller infrastruktur för bildning, är central. Som jag tidigare nämnt tillhandahåller ett välsorterat antikvariat allt tryckt och handskrivet material från de senaste 500 åren. Bokhandeln av idag tillhandahåller böcker från de 3 senaste åren. Till antikvariatet går man för sin bildningsresa. På ett antikvariat finner du material för den bakgrundsforskning som bildningsresan kräver. Biblioteken och bokhandlarna tillhandahåller naturligtvis viktig läsning för din resa, men det är på antikvariatet du finner en subjektiv och svårfångad miljö, väldigt präglad av dess innehavare och det inflöde av böcker och trycksaker som för tillfället färgar dess omgivning. På ett antikvariat finner du ofta de klassiker som gjort avtryck på människan genom de tusentals år av bildningstörst som präglar vår värld. Du finner böcker i kanske endast ett exemplar. Det är böcker som blir unika just för dig och i den stunden du köper boken. Det är miljön som färgar ditt val av bok. Du köper inte endast med pengar utan på antikvariatet köper du med hela själen. På ett välsorterat antikvariat finner du ingångar till hela lärdomshistorien. Alla ämnen finns representerade. Det är som ett stort Google, ett slags lärdomens yttre universum. Ursäkta jämförelsen med Google, men det är så bra att jämföra med. På ett antikvariat finner du vad Du vill hitta, medan på Google finner du vad någon annan vill att du ska nå. Att bygga bibliotek är som att skapa dig ditt egna Google med alla fördelar som det innebär. Inte bara det att du har roligt och att det är bildande, medan du letar och söker böckerna. Du vet att kunskapen sitter på pränt.

För många är livet en enda lång bildningsresa och för dessa är då antikvariatet en plats de inte kan leva utan. Nuförtiden köps många antikvariska böcker på nätet, på olika nationella och internationella sökmotorer. Internet är oslagbart för att finna en speciell bok du länge sökt, eller för stunden behöver. Den antikvariska fysiska butiken är ännu mera oslagbar, för där finner du böckerna du inte visste att du behöver eller sökt.

När du går in i en fysisk butik, blir du först lockad av de utvalda böckerna och affischerna i skyltfönstret. Det hänger kanske konst på väggarna, allt till salu. Du kan öppna finskåpet där rariteterna står och de böcker som är av de mer fragila slaget. Där kan du glädjas åt att få välja bland 500 år av obruten utveckling i att forma boken till det attraktiva objekt det idag är. Dessa trygga ryggar utstrålar alla dessa år av formgivning.

Hyllan med poesi manar dig till att vidöppna hjärnan, släppa loss vindlingarna och förstå på ett nytt sätt. Lär dig att öppna upp för orden som tar dig längre in i förståelsen av det som egentligen inte går att förstå. Hjärngymnastik, kort och gott.

Ett välskött antikvariat är antingen ett allmänantikvariat eller ett specialicerat antikvariat. I ett allmänantikvariat samlas alla ämnen och åsiktsriktningar. Religionshyllan är som ett Bahaitempel där de mindre och större religionerna tar stillsam och oklanderlig plats, sida vid sida i bokhyllerymden. De politiska åsikterna går i gemensam parad mot nya läsupplevelser. Läsning formar. Bildningsresan kännetecknas av att läsning sker från olika håll. Där fyller det välsorterade antikvariatet en viktig roll.

För att väl kunna tillgodogöra sig ett besök på antikvariat, krävs det en viss nivå på din bildning. Det är bra om du vet vad en Klassiker är och att med din bildningsnivå kan synliggöra för ditt inre den yttre ordningen på bokhyllsraderna. Vägen in i den antikvariska världen kan kan i början te sig mödosam. Den ger trettiofalt tillbaka när du väl är inne. Bakom bokhandelsdisken möter du oftast en antikvariatsbokhandlare som kan mycket om allt, en slags ”Glaspärlespelsmästare”, som står beredd att vägleda samt förklara bokhistoriens mystiker och mystik. Med andra ord, en bokhandlare är oftast mer än villig att lära dig att lära dig om varför vissa böcker kostar mer än andra och varför ämnet bokhistoria inte innehåller några fallgropar utan snarare Hurrarop.

Du ska bygga en långsiktig relation med bokhandlaren, som gärna delar med sig av sin klokskap. I bokhandlaryrket lär man sig något nytt varje dag. De samlare som ofta är experter i sina egna samlarområden alltid bokhandlarens bästa lärare.

Har du läst alla böcker brukar kunderna fråga? Läser du mycket och vad läser du i så fall just nu? Eftersom ni frågar, så är det sommar i mitt antikvariat i Borrby på Österlen. Här läser jag många och bra böcker, ofta i ämnet Bokväsen. Just nu läser jag:

David Pearson: Provenance research in Book history. A handbook.
Hubert van der Berg (Editor) M fl: A Cultural history of the Avant-garde in the Nordic countries 1900-1925.
Sophia S W Bogle: Book restoration Unvieled. An essential guide for bibliophiles.

Förutom den eviga läsningen av ”Böcker om böcker”, så ska det alltid ligga en klassiker på nattduksbordet:
Dostojevskij: Bröderna Karamasov (för andra gången och i den äldre översättningen av Ellen Rydelius).

Ja, det lönar sig att ha många böcker på gång samtidigt.

Citat: ”The history of books is the history of human knowledge”. Detta citat sammanfattar väl varför det är så viktigt att titta bakåt för att kunna se framåt. Var citatet kommer ifrån för bok och vem jag citerar, har jag glömt.

Oakademiskt, ja det är precis vad ett antikvariat är. Vi har inte ens alltid böckerna i bokstavsordning.

Som jag tidigare nämnt är bildning en slags bakgrundsforskning. Ett slags tempel som inte byggs uppifrån, från taket. Detsamma med bildning (billig metafor, men bra). Det behövs en bra plattform att fortsätta byggandet från. Det handlar mycket om att se sammanhangen och foga dem samman. I antikvariatet måste man slipa sin kritiska blick och använda sig av den källkritik man redan tidigt lärt sig utöva.

I ett antikvariat kan det smyga sig in vad som helst, beroende på vilka boksamlingar som erbjuds. Ta avdelningen Erotica, som exempel. I ett ogenomskinligt ”Giftskåp” dit inte de ungas blickar når, kan allsköns sexuella preferenser och olika sätt att utöva dessa mötas. Erotica är ett stort samlarområde. Som bokhandlare förbluffas jag ofta av hur mycket det finns bevarat av erotican i bokform. Man ska veta att det varit förbjudet i de flesta länder under flera hundra år. Människan är uppfinningsrik. På ett antikvariat gör vi stor skillnad på erotica och pornografi och saluför darför inte det sistnämnda.

Varför är böcker sexiga och varför är det så hippt att samla böcker. Jmfr med läsplattor, som är könlösa.

Du visar din omgivning att du anträtt bildningsresan och gillar att resa i böckernas värld. Du visar att du har ett stort intresse i perenna böcker istället för de dagsländor som inte betyder något, endast i några minuter.

Nätet är en fälla i just vad det är… ett NÄT och ett nät kan man lätt fastna i.

Det är klart att det finns fördelar med internet, men nackdelarna är fler. Som antikvariatsbokhandlare längtar jag ofta tillbaka till den tiden, före internet, då kunderna gick från antikvariat till antikvariat, runt i hela staden. På somrarna gjorde man bokresor, runt i landets antikvariat. Det är lätt att bli nostalgisk, men i min värld så var det bättre förr. Jag säljer inte fler böcker nu, men hälften säljs via nätet, vilket gör att antikvariat i hela världen har valt att lägga ner sina fysiska lokaler oftast belägna i stadskärnorna. Det har blivit en mycket tråkigare värld att leva i.

Jag har köpt och sålt böcker i 36 år. 10 år som ”runner” och 26 år med öppen butik. Jag längtar tillbaka till den tiden då ett antikvariat var en mötesplats och en offentlig miljö som ansågs hipp. På den tiden skrev dagstidningarna om oss, det gör det numera endast när antikvariat läggs ner. Tusentals människor gick sina antikvariatsrundor på alla de 30-40 antikvariat som låg inom stadens tullar. En antikvariatsrunda på 10-15 antikvariat, en dag, var ingenting ovanligt. Jag vurmar för den öppna butiken. Vårt material är nämligen inget att skämmas för.

Den oavbrutna utvecklingen av den tryckta boken under 500 år! Den får du på ett antikvariat. Boken har framställts för att locka dig till köp. Någonstans runt mitten av 1600-talet, började man binda böckerna i vackra band. Böckerna blev en del av inredningen i möbeln bokhyllan.

Biblioteket eller bokhyllan är den plats i hemmet där en vän eller gäst kan se hur bildad ens värd är. Biblioteket är också en plats där samtal förs. När ni står i ditt egna ”google” där du kan söka utan elektricitet och du behöver inte vara rädd för att någon hackar i din bok. Tänk att ha all den bildning du behöver på armlängds avstånd. Inte en enda algoritm som står i vägen för att vända på bladen. Biblioteket är en plats du kallar din egen och som du i verkligheten äger. Ditt eget lärdomstempel som omfattar allt som du vet och vill veta. Din fantastiska och personliga boksamling. Du har här möjlighet att manifestera dig som den unika människa du egentligen är.

Det här med det ”virtuella” är för mig ett mysterium. Det finns ju redan i böcker och i akten läsning. När du läser så blir orden virtuella i din egen hjärna, bland dina synapser. Bilderna uppstår i din hjärna utifrån din bildningsgrund. Vet du hur ett kloster ser ut i Ryssland på 1800-talet, så kan du lätt föreställa dig hur Aljosja i Bröderna Karamasov, står klädd i sin munkkåpa döljandes sitt outgrundliga leende. Du har lättare att tillgodogöra dig en Dostojevskij om du vet en del om livet och företeelserna då det begav sig. Utifrån tidigare erfarenheter uppstår bilden i ditt huvud. Referenspunkter du laddat din hjärna med under din bildningsresa. Ju mer läsning, ju mer förståelse, eller ju mer förståelse, eller ju mer sammanhang, ju mer virtualitet i huvudet. Synapserna behöver utmaningar och överraskningar för att trivas. Läs brett; allt från serietidningar till svår filosofi. Tänker du Game of thrones när du läser Dostojevskij, så blir det fel.

När du köper böcker på antikvariat köper du ekologiskt och miljövänligt. Det är ett resurssnålt återbruk av en vara som tål massor av genomläsningar beroende på ursprungskvalité i papper och bindning. Boken är inte alltid fri från upprörande känslor, då böckerna kan innehålla motstridigheter i ditt egna tyckande. Böcker kan innehålla ord eller fraser som retar upp dig. Boken kanske inte riktigt slutar som du vill. Sådant är bra och nyttigt för ditt psyke. Att sälja kontroversiell och upprörande litteratur är en hederssak för de flesta antikvariat i landet.

William Blades skrev boken: The Enemies of Books.

Detta är en klassiker i genren ”Böcker om böcker”. Här listar Blades bokens 10 fiender.

Eld, Vatten, Gas och hetta, Damm och försummelse, Okunnighet och trångsynthet, Bokmask, Andra skadeinsekter, Bokbindare, Samlare, Serveringspersonal och barn.

Denna lista med fiender till den tryckta boken kan nu utökas med ”Bibliofoberna”. Dessa är en produkt av den ”moderna” tid som de befinner sig i. William Blades bok är skriven redan 1896. Dessa bibliofober har utvecklats till en egen underart i den fauna av olika människotyper som besöker antikvariaten. De står ofta och länge och stör med sina aparta frågor och ställningstaganden:

Går det att leva på att ha antikvariat?
Det har väl stängts en hel del antikvariat i stan på sistone!
Jag läser helst på läsplatta nuförtiden!
Jag köper mina böcker billigt på loppis!
Jag läser nästan ingenting längre!
Folk läser väl mindre och mindre böcker?
Det har väl blivit svårt att driva antikvariat i och med digitaliseringen!

På dörren till mina båda antikvariat i Stockholm står det skrivet: ”Bibliofober göre sig icke besvär.”

Ja, listan kan göras längre än detta exempel på ignoranta frågor och egna svar från den bibliofob, som just denna dag sänts från de lägre makterna.

Varför beter bibliofoberna sig på detta sätt? De verkar rädda för böcker. Det är som att de gottar sig att det verkar gå dåligt för antikvariaten i landet. I själva verket går det väldigt bra för de etablerade antikvariaten. Det ska i ärlighetens namn sägas att antikvariatsbranschen aldrig varit någon kassako. Vill man tjäna mer pengar än man behöver så ska välja ett annat yrke. Till detta yrke drivs man av kärleken till boken.

Eftersom jag älskar böcker så umgås jag mest med människor som älskar böcker. Jag besöker helst inte människor som inte har, i alla fall en mindre boksamling.

Den internationella antikvariatsförening där jag är medlem – ILAB – har som motto; ”Amor Libro Nos Unit” (Kärleken till böckerna förenar oss).

Det är där jag slutar – I kärleken för boken. Kärleken till materialet. Att umgås med böcker och bokmänniskor.

Bibliofili = Kärleken till boken.

Tack för att ni har lyssnat.

Köp och läs böcker – gå i antikvariat och bokhandlar.

Text Peter Bodén
Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

UTGÅVA 2019:3 | DET BOKLIGA

Illustration av Antoine Joseph Wiertz

Ingemisco

Guido Zeccolas lyrik kretsar här kring döden, kärleken, ideal och omoral.

Av: Guido Zeccola
2019 | Kvartal 3 | DET BOKLIGA | 30 september, 2019

Foto: Leeroy agency

Den brinnande boken

Att bränna en bok - Mathias Jansson diskuterar bokens brinnande aktualitet.

Av: Mathias Jansson
2019 | Kvartal 3 | DET BOKLIGA | 28 september, 2019

Foto: Stocksnap

Bibliofiler i alla länder, förenen eder!

Vad är böcker? Peter Bodén, antikvariatsbokhandlare, slår ett slag för bibliofilin.

Av: Peter Bodén
2019 | Kvartal 3 | DET BOKLIGA | 27 september, 2019

Foto: Counterdesign

En bok är för mig aldrig ett ting

Följ Crister Enander in bland myllrande bokryggar.

Av: Crister Enander
2019 | Kvartal 3 | DET BOKLIGA | 27 september, 2019

Detalj ur omslag

Hur viktiga är bokomslagen?

Väljer du böcker efter bokomslaget? Författaren? Berättelsen? Genren? Det är många kriterier att ta hänsyn till när man ska välja en bok att läsa. I dag tar det visuella stor...

Av: Lisbeth Ekelöf
2019 | Kvartal 3 | DET BOKLIGA | 28 september, 2019

Foto: Thorsten Frenzel

Antikvariaten och framtiden

Hela samhället förändras - snabbt. Hur förändras antikvariaten? Svenska antikvariatföreningens ordförande Mats Petersson resonerar kring antikvariatens plats och betydelse.

Av: Mats Petersson
2019 | Kvartal 3 | DET BOKLIGA | 27 september, 2019

Foto: Bibliotheek Bornem

Varför läsa skönlitteratur?

Varför läsa skönlitteratur? Här är svaren!

Av: Lena Kjersén Edman
2019 | Kvartal 3 | DET BOKLIGA | 27 september, 2019

Ett exempel på ett nummer AVB.

När det var bättre förr

Det är över femtio år sedan sista numret av Sveriges utan konkurrens bästa novelltidskrift kom ut. Någon riktig efterföljare har den aldrig fått och det är lite synd att behöva...

Av: Bertil Falk
2019 | Kvartal 3 | DET BOKLIGA | 27 september, 2019

Index

Fyra sekel i pekfingrets tjänst

Index är inte bara ett register över innehållet i exempelvis en bok utan också den helvetets mun dit den katolska kyrkan skickade de böcker och de författare den inte gillade...

Av: Guido Zeccola
2019 | Kvartal 3 | DET BOKLIGA | 28 september, 2019

Bertolt Brecht. Wikipedia

Ett bibliotek att fundera på

Vilka var böckerna Bertolt Brecht använde sig av i sitt skrivande?Jan Myrdal har närmare skärskådat Bertolt-Brecht-Archivs nya praktutgåva av den bibliografiska förteckningen över författarens efterlämnade bibliotek.

Av: Jan Myrdal
2019 | Kvartal 3 | DET BOKLIGA | 27 september, 2019

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag.

När livet gått i stå

BOK | Vad händer när livet rinner ifrån oss? Har vi kraften att förändra och förbättra? Lennart Hagerfors tar oss med på en tur i vårt inre för att rannsaka oss själva...

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

I Prousts ateljé och laboratorium

BOK | Arne Melberg läser ”Mot Sainte-Beuve”, en samling av Prousts anteckningar, skisser och skriverier från perioden före den stora romansviten.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Tänk vad covid-19 kan inspirera oss att göra

BOK | ”Covid-19 demonstrerar för oss vår bristande beredskap inför en eventuellt mycket dödligare pandemi”. Elena Dahl läser Debora MacKenzies ”Pandemiernas tid” med sällsynt optimism.

Av: Elena Dahl
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Odenplan. Foto: Okänd.

Som fond till #MeToo-rörelsen

BOK | ”Skrämmande många detaljer i kvinnornas liv i Stockholm är sig lika.” Sofie Niemi läser ”Norrtullsligan”, Elin Wägners roman om en disparat samling kvinnliga kontorister i slutet av 1800-talet.

Av: Sofie Niemi
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Religion och religiositet i dess vackraste form

BOK | Anna Bergqvist lägger fokus på religiositeten och humanismen i Ola Larsmos utvandrarepos ”Översten”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Eduardo Galeano. Foto: Robert Yabeck

Latinamerikanska dagsedlar

BOK | "Att läsa Galeano är att lämna spelrum för väldigt motstridiga reaktioner". Bengt Berg recenserar "Omfamningarnas bok".

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Mer kritik

Kulturens LYRIK

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens PROSA

Foto: jplenio

Turisterna

En roman av Joakim Muschött som kommer att gå som följetong i TK under året. Kapitel 1.

Av: Joakim Muschött
Kulturens prosa | 08 mars, 2021

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa
Cron Job Starts