Foto: Elias Sch.

Ett tredje världskrig är omöjligt"Traditionens krafter tror att de leder spelet, men i verkligheten är de redan marginaliserade." - Guido Zeccola diskuterar makten och kriget.Ett hypotetiskt och skrämmande tredje världskrig som ett "bakvaktskrig" jämfört med den "primära konflikten" som redan pågår: det mellan uppsättningen av krafter som använder teknik - kapitalism, demokrati, religioner, kommunism, nationaliteter - och själva ”tekniken”.

För att vinna över den andra måste de förbättra de tekniska medlen de använder. Men därmed glömmer de sitt ursprungliga syfte - att öka vinsten för kapitalismen, att göra Allahs vilja för islam.

Traditionens krafter tror att de leder spelet, men i verkligheten är de redan marginaliserade.

För att vinna över den andra måste de förbättra de tekniska medlen de använder. Men därmed glömmer de sitt ursprungliga syfte - att öka vinsten för kapitalismen, att göra Allahs vilja för islam. Med andra ord blir de något annorlunda, de är avsedda för solnedgång. En "destination" vars autentiska betydelse undviker samtida kultur, både humanistisk och vetenskaplig.

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Att vinna är teknikens eller vänsterns "förgiftade gåva", utplaceringen av projektet för omvandling av världen genomfört - när det en gång förordnats "Guds död" - av den tekniska, vetenskapliga, rationella tankeapparaten, fysiker, matematiker avsedda att bli starkare än de system som använder dem idag.

Vad blir med ”människan”?

Det är ett sätt att öka teknikens kraft, inte målet, teknikens mänsklighet är människans död. Möjligheten är också tillåten inom det vetenskapliga området, tänk på George Friedmans förutsägelser.

Friktioner mellan Ryssland och USA, Mellanöstern och Europa och de telematiska krigsförsöken de senaste tiderna påminner oss om detta. Men även statsvetenskap, geopolitik, sociologi och psykologi tar inte tillräcklig hänsyn till de konsekvenser som finns mellan teknik som styrs av modern vetenskap och de krafter som tekniken i dag avser att använda för att uppnå sina mål.

Först och främst beaktas inte denna grundläggande princip: att syftet med en mer eller mindre komplex handling fastställer dess konfiguration och struktur. De krafter som använder teknik idag är mycket komplexa, och just för att de använder teknik är de avsedda att ta ett annat syfte än sina egna: de är avsedda för solnedgång och tekniken är avsedd att dominera dem.

Resultatet är överraskande: konflikten mellan dessa krafter blir ett föråldrat bakvaktskrig med avseende på den primära konflikten som finns mellan dem och tekniken.

Vår tids kultur, den humanistiska, inte mindre än den vetenskapliga, låter den destinationens autentiska känsla glida. Tekniken är avsedd att dominera eftersom den väsentliga undergrunden i filosofin under de senaste två århundradena visar att den enda möjliga sanningen är att allt blir, där alla andra sanningar sopas bort och framför allt sanningen i vänsterns tradition, som begränsar, agerar tekniskt.

Pax technica

Syftet med den planeto-tekniska vetenskapliga apparaten är inte den kristna, kapitalistiska, kommunistiska (Kina men också Nordkorea), demokratiska välbefinnandet för mänskligheten, utan den obestämda maktökningen. Konflikten mellan styrkorna som slåss mot varandra ökar denna ökning. Anrikning av vapenförsäljare ökar inte kraften i den tekniska vetenskapliga apparaten: det ökar deras kapital. Därför stärks apparaten genom att minska och slutligen eliminera denna konflikt. Apparatens syfte - det vill säga den högsta formen av viljan till makten - är inte "människan": "människan" är ett medel för att öka makten; liksom kapitalismen, som innan tekniken redan har något annorlunda än "människan" i sitt syfte. Lyckas den ge den ett större välbefinnande än de rörelser som gillar verklig socialism, föreslår den istället att ha "Människan" som ett slut, händer således, och faktiskt i väsentligen större utsträckning, i apparaten, där ännu mer radikalt än kapitalismen "människan" inte tas som ett slutmål.

Innan den rådande, tvingas den planetariska tekniken att reagera på försöket från traditionella krafter att inte läggas åt sidan. Och denna reaktion är en episod - kanske bland de sista - av de bakre krigarna.

Andra världskriget kan inte vara en av dessa avsnitt

Först och främst är det världsomspännande om stormakterna motsätter sig, som fortfarande kan bestämma atomens förstörelse av planeten, det vill säga USA och Ryssland (USA-USSR-duumviratet var en av de avgörande faserna för övergången till teknisk dominans av världen).

I dem är processen där tekniken mer och mer har sitt eget syfte som ett mål, mer avancerad än någon annanstans. Om man utesluter att det exakt på de två primära platserna för teknisk förbättring råder total teknisk blindhet som inte får dem att förstå identiteten för deras syften (dvs. teknikens förbättring) och därför orubbliga orsaker till skälen för deras kontrast, om det är blindhet som utesluts, vilket hindrar dem från att se att oppositionen försvagas och förhindrar att deras egna gemensamma syfte förverkligas och som gör dem mer och mer likadana, då är inte bara ett tredje världskrig omöjligt, utan rådande av den autentiska meningen är oundviklig av teknisk "universalism".

Denna oundviklighet betyder inte att pax-tekniken, till vilken teknikens utbredning leder, är slutet på varje konflikt, utan avgör en förändring i fiendens och krigets konfiguration. De nya fienderna är de historiska former som är avsedda att leda bortom tiden för samma dominans av tekniken - eftersom inte ens denna dominans har det sista ordet.

Faktum är att början på det sista ordet, som också är ett oändligt ord, börjar vid denna tidpunkt.

Text Guido Zeccola
Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

UTGÅVA 2020:3 | KRIG & FRED

Foto: Virvoreanu Laurentiu

Kriget mot insekterna

Mathias Jansson diskuterar människans ständiga krig mot insekterna.

Av: Mathias Jansson
2020 | 3 | KRIG & FRED | 02 oktober, 2020

William Turner. Ancient Rome; Agrippina Landing with the Ashes of Germanicus, 1839. Beskuren.

Moln, moln, moln

Bo Gustavsson resonerar kring molnens idéhistoria och symbolik.

Av: Bo Gustavsson
2020 | 3 | KRIG & FRED | 02 oktober, 2020

Foto: Elias Sch.

Ett tredje världskrig är omöjligt

"Traditionens krafter tror att de leder spelet, men i verkligheten är de redan marginaliserade." - Guido Zeccola diskuterar makten och kriget.

Av: Guido Zeccola
2020 | 3 | KRIG & FRED | 02 oktober, 2020

naparte ante la Esfinge, por Jean-Léon Gérôme.

Historiens djup

Tobias Harding om tidens och historiens outgrundliga djup.

Av: Tobias Harding
2020 | 3 | KRIG & FRED | 02 oktober, 2020

Foto: Andrea Ullius. Beskuren

Ålandsexemplet – föredöme eller motsatsen

Rolf Karlman diskuterar ett föredöme på fredlig konfliktlösning.

Av: Rolf Karlman
2020 | 3 | KRIG & FRED | 02 oktober, 2020

 Sir John Everett Millais, Ofelia (1852).

Det ockultas återkomst

Esoterism, symbolik och mystik i vår samtida konst.

Av: Lena Månsson
2020 | 3 | KRIG & FRED | 02 oktober, 2020

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag

Nycklar försedda med löv

BOK | Esbjörn Hogmarks ”Nyckelharpan” ger en helhetsbild av det för Sverige unika speldonet och berättar om en mans passion för ämnet. ”Ett måste för den folkmusik- och kulturintresserade”, skriver Erling Öhrnell.

Av: Erling Öhrnell
Kulturens kritik | 19 oktober, 2020

Detalj ur omslag

Socialism på jiddisch

BOK | Den socialistiska, judiska arbetarrörelsen Bund är föga känd i Sverige, men får i Håkan Blomqvists senaste bok sin historia berättad. Den ”bidrar med kunskap och till att vårt synfält vidgas”...

Av: Thomas Wihlman
Kulturens kritik | 19 oktober, 2020

Jorge Luis Borges. Foto: Wikimedia Commons

Den räddande ängel jag hade behövt i min ungdom

BOK | Robert Boström kastar sig över Danteessäerna i samlingsvolymen ”Borges III” och ”slukar dem ’så som man slukar bröd när man är svulten.’”

Av: Robert Boström
Kulturens kritik | 19 oktober, 2020

Hilary Mantel. Foto: Joshua Irandi

Historien måste tolkas och bli förstådd

BOK | Arne Melberg resonerar brett kring historieromanen och leder oss via Manzoni och Tokarczuk till Hilary Mantel och hennes berättarteknik i ”Spegeln och ljuset”.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 12 oktober, 2020

Detalj ur omslag

Livets teater – det grekiska dramat i en vidare kontext

BOK | Björn Sundberg är emeritusprofessor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och har bland annat givit ut böcker om Hjalmar Söderberg, August Strindberg och om nutida svensk dramatik. Marit Jonsson läser hans...

Av: Marit Jonsson
Kulturens kritik | 12 oktober, 2020

Karin Tegenborg Falkdalen. Foto: Johanna Jeansson. (Beskuren)

Bakom kulisserna i kungahuset

BOK | Drottningarna som suttit på Sveriges tron är otaliga. Karin Tegenborg Falkdalens bok innehåller allt vi behöver veta om dem. Lisbeth Ekelöf recenserar.

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 12 oktober, 2020

Mer kritik

Kulturens lyrik

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens prosa

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa
close
Cron Job Starts