Allmänt

Välkommen att prenumerera

TIDNINGEN KULTUREN vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid. Vår systemkritiska hållning gör att mycket av det framtida innehållet kan komma att upplevas som uttryck för obekväma kritiska idéer rörande vår samtid. Men de kommer inte att stå oemotsagda utan som bidrag vilka kan öka förståelsen för vår samtids komplexitet.

Tidningen Kulturen fokuserar på kulturkritik, som presenteras i längre essäer, bilder, recensioner och kritik. Vi är politiskt och religiöst obundna men med en systemkritisk ledarsida. Vi ser varje system som auktoritärt men att de kan kritiseras utan att kritiken nödvändigtvis kommer från ett annat systems horisont. Vi är förkämpar för yttrande-, tanke-, åsikts- och uttrycksfrihet och vi menar att dessa friheter endast kan upptäckas i uttryck som bryter de gängse normerna.

Tidningen Kulturen är ett organ för kultur- och civilisationskritik i den region vi verkar, men också nationellt och internationellt. Vi fokuserar på den kulturella traditionens tänkande, från tidig filosofi till våra dagars uttryck och tar oss en poetisk frihet med traditionen. Distinktionen kan också formuleras som ett mellanrum, en rums/tidslig dimension; förvandlar Tidningen till khôra.

Tidningen Kulturen fokuserar på det normkritiska utan att för den skull upphöja normkritik till ny norm. Vi är emot alla dogmer och genom att problematisera det abstrakta med utgångspunkt i det partikulära, bevarar vi den systemkritiska andan och undviker att bli exkluderande; mångfald som ett tänkandets egenskap snarare än en biologisk indelning i kön.


Välkommen att prenumerera!

För endast 595 kr

får du Tidningen Kulturen i tryckt form,
12 utgåvor fördelade på 4 nummer per år.

Beställ din prenumeration direkt från förlaget!

Hos förlaget kan du även köpa lösnummer av Tidningen Kulturen:

Lösnummer av Tidningen Kulturen

 

Lämna kompletterande information

Kompletterande information för den fysiska prenumerationen

404

Oooopps...

Vi har byggt om Tidningen Kulturen och du verkar ha hittat fram till en ogiltig sida här hos oss. Antagligen har du klickat på en länk som inte blivit uppdaterad på sistone. 

Men var trygg - artikeln ska ligga i vårt arkiv! Klicka på förstoringsglaset längst upp på sidan och gör en sökning, så ska du hitta din eftersökta artikel... 

Botanisera gärna även i den senaste utgåvan av Tidningen Kulturen nedan.

Sekretesspolicy

Vi på Tidningen Kulturen är måna om våra läsares sekretess. I enlighet med EU:s direktiv (e-Privacy Directive Documents) ber vi dig om att godkänna att vi använder vissa cookies för att spara vital information på din maskin. Genom att besöka vår webbplats godkänner du detta. 

Redaktionen

Tidningen Kulturen

 


Tidningen Kulturen utges av h:ström - Text & Kultur AB. ISSN 2000-7086

Vill du sända oss material, kontakta redaktionen på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Redaktörer

Per Nilsson
Docent i filosofi med inriktning mot konstens filosofier, universitetslektor vid Konsthögskolan vid Umeå universitet, författare och performancekonstnär.
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Sebastian Andersson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Johan Hammarström
Förlagschef på h:ström - Text & Kultur AB.
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Redaktör för kritikavdelningen

Tony Hallén Törnquist
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid. Vår systemkritiska hållning gör att mycket av det framtida innehållet kan komma att upplevas som uttryck för obekväma kritiska idéer rörande vår samtid. Men de kommer inte att stå oemotsagda utan som bidrag vilka kan öka förståelsen för vår samtids komplexitet. 

Tidningen Kulturen fokuserar på kulturkritik, som presenteras i längre essäer, bilder, recensioner och kritik. Vi är politiskt och religiöst obundna men med en systemkritisk ledarsida. Vi ser varje system som auktoritärt men att de kan kritiseras utan att kritiken nödvändigtvis kommer från ett annat systems horisont. Vi är förkämpar för yttrande-, tanke-, åsikts- och uttrycksfrihet och vi menar att dessa friheter endast kan upptäckas i uttryck som bryter de gängse normerna. John Stuart Mill skriver:

”In this age, the mere example of nonconformity, the mere refusal to bend the knee to custom, is itself a service … That so few dare to be eccentric marks the chief danger of our time.” (On Liberty)

Tidningen Kulturen är ett organ för kultur- och civilisationskritik i den region vi verkar, men också nationellt och internationellt. Vi fokuserar på den kulturella traditionens tänkande, från tidig filosofi till våra dagars uttryck och tar oss en poetisk frihet med traditionen. Hannah Arendt gjorde en distinktion mellan kogntition och tänkande:

"Of all things of thought, poetry is closest to thought, and a poem is less a thing than any other work of art…Thought and cognition are not the same. Thought, the source of art works, is manifest without transformation or transfiguration in all great philosophy, whereas the chief manifestation of the cognitive processes, by which we acquire and store up knowledge is the sciences." (The Human Condition)

Distinktionen kan också formuleras som ett mellanrum, en rums/tidslig dimension; förvandlar Tidningen till khôra, 

"The in-between is a strange space, not unlike the choric space that Plato in the Timaeus, posed as the condition of all material existence. For Plato, chora is that which, lacking any substance or identity of its own, falls in between the ideal and the material; it is the receptacle or nurse that brings matter into being, without being material; it nurtures the idea into its material form, without being ideal.” (Architecture From the Outside).

Tidningen Kulturen fokuserar på det normkritiska utan att för den skull upphöja normkritik till ny norm. Vi är emot alla dogmer och genom att problematisera det abstrakta med utgångspunkt i det partikulära, bevarar vi den systemkritiska andan och undviker att bli exkluderande; mångfald som ett tänkandets egenskap snarare än en biologisk indelning i kön: 

“[e]ither we believe weeping, and this is when we can inhabit the world where the feminine being and the masculine being come into contact, exchange, caress and respect each other, are really incapable of keeping up a distance of exact description of their differences, but live these differences, and where—as the opening of the text tells us—if masculine and feminine get along (I can’t say understand each other, because they don’t understand each other), it is because there is feminine, and there is masculine in both.” (Cixous, ”The Author in Truth").


Vill du annonsera?

Informera Sveriges kulturintresserade - Tidningen Kulturen har runt 50.000 unika läsare varje månad (50.343 unika läsare under februari 2018, enligt Google Analytics).

Hör av dig till Johan Hammarström, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 090-145405.


Övrig kontaktinformation

Tidningen Kulturen, Skiftesvägen 6, 903 54 Umeå. 


Tidningen Kulturen stöds av Statens kulturråd.


Samtliga bidrag (artiklar, illustrationer etc) i Tidningen Kulturen, © Tidningen Kulturen, samt respektive rättighetsinnehavare. Materialet på denna sajt får inte reproduceras eller på annat sätt användas utan skriftligt medgivande från h:ström - Text & Kultur AB, Tidningen Kulturen och/eller respektive upphovsrättsinnehavare.

Bidrag som sänds till och publiceras i Tidningen Kulturen kan även komma att ingå i tryckta, fysiska antologier och tidskriftsnummer som utges av bokförlaget h:ström - Text & Kultur och Tidningen Kulturen i samarbete.  


 

 

Kulturens KRITIK

Ferdinand von Schirach. Foto: Michael Mann

Det finns varken brott eller skuld, men det finns ett straff

BOK | "Samhällskritiskt om en ibland rent gräslig verklighet." Anna Bergqvist läser Ferdinand von Schirachs tredje novellsamling ”Straff”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 18 juli, 2020

Gui Minhai. Foto: Nina Hemmingsson. (Beskuren)

Medvetandets gränslösa förmåga att skapa inre världar

BOK | Ett starkt vittnesmål om ett totalitärt systems förtryck av personliga fri- och rättigheter. Anneliese Fältström läser "Jag ritar en dörr på väggen med fingret" av Gui Minhai.

Av: Anneliese Fältström
Kulturens kritik | 18 juli, 2020

Marguerite Duras, Trouville, 1980. Foto: Hélène Bamberger

Meditation över ”Sommaren -80”

BOK | Sommaren 1980 skrev Duras krönikor för tidningen Libération. De utgavs i bokform samma höst och handlar om semesterfirare och regnet, om OS i Moskva, svälten i Uganda, samt om barnet...

Av: Stoika Hristova
Kulturens kritik | 18 juli, 2020

Detalj ur omslag

Nära nog begripliga häxprocesser

BOK | Anders Tidström läser Åsa Bergenheims "Den liderliga häxan", en magnifik skrift om rötterna till och lösningen på de svenska häxprocesserna.

Av: Anders Tidström
Kulturens kritik | 18 juli, 2020

Emily Dickinson

En kombination av koncentration och expressivitet

BOK | ”Hon liknar ingenting i 1800-talets lyrik”. Arne Melberg skriver om Emily Dickinsons liv, verk och metod, och presenterar den svenska utgivningen av Diktens företrädare.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 18 juli, 2020

Nina Hemmingsson. Foto: Kaunitz-Olsson

Minimonologer som gör ett statement

BOK | Nina Hemmingsson skapar och utvecklar sin egen estetik med uttryck av ömhet och utsatthet, trots den skarpa tonen. Bengt Berg recenserar.

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 15 juli, 2020

Mer kritik

Kulturens lyrik

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens prosa

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.

Cron Job Starts