Detalj ur omslag

En skärskådan av ensamhetenBOK | Robert Myhreld läser ”Elín, diverse” och hamnar i sin egen barndom.Köp Elín, diverse hos bokus.com
Kristín Eiríksdóttir
Översättare: Arvid Nordh
Elín, diverse
flo

Det är söndag kväll när jag slår upp isländskan Kristín Eiríksdóttirs Elín, diverse. En stillsam och behärskad melankoli kommer strax över mig. Den strömmade ur boken och jag välkomnade den. Tillståndet ersatte söndagensångesten som infinner sig oaktat om det är ett habilt lönearbete eller en trevlig studiedag som väntar morgonen därpå. Djupt rotar sig obehagliga minnen och erfarenheter.

Boken är oförskämt vacker. Omslaget är danske Troels Carlsens verk och längst ned på bokryggen finner vi förlagets karaktäristiska sjöhäst. Vänder vi på boken överdrivs det inte när det konstateras att boken är ”skarpsinnigt sammanvävd berättelse om mödrar och döttrar, våld och trauma, makt, glömska och isolering.”

Vi möter två kvinnor vars liv slingrat och slingrar ihop sig. Den ena är Elín, kring de 70, en mästare på att tillverka rekvisita till allehanda teateruppsättningar. Den andra är Ellen, en ung och hyllad pjäsförfattare. Stilistiskt sker övergångarna mellan deras liv oerhört smidigt och texten byter sömlöst tid, tanke, miljö. Som läsare måste du vara vaksam, helt plötsligt befinner du dig i någons barndom. Ibland din egen.

"Stilistiskt sker övergångarna mellan deras liv oerhört smidigt och texten byter sömlöst tid, tanke, miljö. Som läsare måste du vara vaksam, helt plötsligt befinner du dig i någons barndom. Ibland din egen."

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Ellen är som sagt ung och naturligtvis ska de som läst hennes manus påpeka det. Hur kan hon som knappt levt förmått skapa detta? Fantastiskt, inte sant!? Vad är detta, om inte ett förakt mot ungdomen? En ung människa kan ha upplevt ett helvete som tjugo döingars samlade erfarenhet inte kunnat föreställa sig. Om de varit vid liv, det vill säga.

Ellens far var en framstående skapare av böcker, pjäser, essäer, noveller och dikter. Han dog 57 år gammal. Hur kom hans eftermäle att påverka Ellen, hon vars skapande osvikligt kontrasterades mot faderns? Förväntningar kan vara likt kedjor som man måste släpa på. Själv släpar jag inte några särskilt tunga efter mig. I lågstadiet hade visst en lärare sagt till min mor att jag skulle växa upp och bli en slätstruken historia. I efterhand föreställde hon sig egentligen ett drömliv. Att inte bli något särskilt låter ju utmärkt. Utan några särskilt utstående kvalitéer fick hon glädjande nog rätt.

Det är inte svårt att sympatisera med Ellen, att önska henne ömhet och medgång i livet. Det liv som hon strävar framåt i, ger mycket men får litet. Hon konstaterar torrt att kvinnor och män ”kom in i mitt liv och pressade ner handflatorna mot min rygg när de hoppade bock genom mitt och andras liv.”

Döden ruvar knappt skönjbar i de skuggor bokstäverna kastar mot pappret. För Ellen är den ofta i tanken: ”Det finns många sätt att försvinna på. När jag har mått som värst har jag grubblat på hur jag skulle kunna försvinna spårlöst. Jag ville inte att det skulle sluta med att någon snubblade över ett lik i ett skogsbryn. En roddbåt ute på det sömnlösa havet och ett pistolskott.”

Ellen härdar inte ut förberedelserna inför pjäsen. Det är tradition att skaparen ska befinna sig på plats åtminstone i början, första veckan. Hon orkar inte mer än några dagar, lämnar, traskar hem längs motorvägen, ”slokörad” och med fötterna dragandes efter sig. Elín hade en aning obehagligt följt henne med sin bil och erbjudit skjuts, eftersom snöslasket är tubsockarnas skoningslösa baneman. Vänligheten avböjdes, bilar tutade och Elín åkte iväg. Ellen kom hem utan känsel i tårna.

För mig är Elín, diverse en skärskådan av ensamheten. Och ensamhet är ett hjärtats tillstånd. Den kan finnas där i avsaknaden av en bekantskapskrets, men kan lika gärna emanera ur upplevelsen av att inte höra hemma i världen. Att den till slut rämnar, att dess tyngd krossar en. Ellen konstaterar: ”Att förlora förståndet, bryta ihop, få ett nervsammanbrott, är ett privilegium för de som har nära och kära.” Det kan vara sjukdom, det kan vara en förlust av en närstående. Mina egna erfarenheter av bipolär sjukdom vittnar om att man inte sällan måste orka som en frisk för att kunna vara sjuk. Välfärdssystemet är lika snårigt som tungrott.

"Ensamhet är ett hjärtats tillstånd. Den kan finnas där i avsaknaden av en bekantskapskrets, men kan lika gärna emanera ur upplevelsen av att inte höra hemma i världen."

Elíns orienteringsförmåga i vardagen lämnar sakteliga henne på grund av sjukdom. Hon alieneras inför sig själv. Minnen tynar bort, försvinner – vad finns då kvar om inte döden? Ellen växte å sin sida upp med en mor som till följd av trauman var psykiskt bruten. Barnet Ellen behövde hantera både hem, mor och vänner, som på någon slags nöjesresa anlände bara för att få se och uppleva modern. En moder som lät kreativitet vara kreativitet – oaktat om den med kritor och pennor fick fritt spelrum på väggar och golv. Eller varför inte den något makabra uttrycksformen knivhugg i soffan? Den stod vännen för.

”Golvet är bara golv, det är dött, bara ett ting”, konstaterade modern.

Är inte detta två liv, vilka som helst? En oöverskådbar intensitet av trevanden, missförstånd, oförstånd, försiktighet, ensamhet, tillhörighet, iver, vrede, övertramp, ångest, glädje; önskan att försvinna och inte synas, att hålla sig längsmed väggarna och gömma sig i en överdimensionerad huva, att besegras av elementen och det faktum att vi är stadda i en ständig förruttnelse? Det som skiljer oss åt är livets intensitet, omfattning och temperatur. Och framförallt omständigheter vi inte kan rå för. Vi föds, resten får vi fundera kring uppå dödsbädden. Om vi minns, det vill säga.

Text Robert Myhreld


Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag.

När livet gått i stå

BOK | Vad händer när livet rinner ifrån oss? Har vi kraften att förändra och förbättra? Lennart Hagerfors tar oss med på en tur i vårt inre för att rannsaka oss själva...

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

I Prousts ateljé och laboratorium

BOK | Arne Melberg läser ”Mot Sainte-Beuve”, en samling av Prousts anteckningar, skisser och skriverier från perioden före den stora romansviten.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Tänk vad covid-19 kan inspirera oss att göra

BOK | ”Covid-19 demonstrerar för oss vår bristande beredskap inför en eventuellt mycket dödligare pandemi”. Elena Dahl läser Debora MacKenzies ”Pandemiernas tid” med sällsynt optimism.

Av: Elena Dahl
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Odenplan. Foto: Okänd.

Som fond till #MeToo-rörelsen

BOK | ”Skrämmande många detaljer i kvinnornas liv i Stockholm är sig lika.” Sofie Niemi läser ”Norrtullsligan”, Elin Wägners roman om en disparat samling kvinnliga kontorister i slutet av 1800-talet.

Av: Sofie Niemi
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Religion och religiositet i dess vackraste form

BOK | Anna Bergqvist lägger fokus på religiositeten och humanismen i Ola Larsmos utvandrarepos ”Översten”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Eduardo Galeano. Foto: Robert Yabeck

Latinamerikanska dagsedlar

BOK | "Att läsa Galeano är att lämna spelrum för väldigt motstridiga reaktioner". Bengt Berg recenserar "Omfamningarnas bok".

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Mer kritik

Kulturens LYRIK

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens PROSA

Foto: jplenio

Turisterna

En roman av Joakim Muschött som kommer att gå som följetong i TK under året. Kapitel 1.

Av: Joakim Muschött
Kulturens prosa | 08 mars, 2021

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa
Cron Job Starts