Johan Croneman. Foto: Mondial

Lika kongenial som lekfullBOK | ”Han roterar sitt självmedicinerande liv som en vykortssnurra.” William Csergö om ”Jag är olyckligt här” av Johan Croneman.Köp Jag är olyckligt här hos bokus.com
Johan Croneman
Jag är olyckligt här
Mondial

Titeln, Jag är olyckligt här, är lika kongenial som lekfull. Den anspelar inte bara på tröstlös kärlek – olyckligt kär – utan omvandlar själva varandet till en olycklig omständighet. Tillfällighet, om man så vill.

Den som är klar över sambandet mellan liv och missöde behöver inte ägna problemet någon vidare tanke, tycker man. Författaren kunde nöja sig med att hantera livet som det är, klamra sig fast vid det, hålla fram det för oss och skratta åt det. Och det gör han, med råge dessutom. Men romanens inledande fråga antyder att vemodet kommer från levda erfarenheter: ”När blev jag en riktigt olycklig människa?”

"Jag har länge undrat varför ingen förläggare kastat sig över Johan Croneman"Jag har länge undrat varför ingen förläggare kastat sig över Johan Croneman – om så bara för hans samlade texter. Jag skulle vara den förste att läsa. Som kritiker och krönikör i Dagens Nyheter skriver han inkännande och kunnigt om TV, film och journalistik. Och inte sällan om idrottsvärldens korruption, doping och kapital. Stilistiskt säkra texter med en stark vilja.

Visst kan han röra om, sticka till och väcka känslor, men han är av en särskild sort, kräver allvar, mening och vilja av det han ser och skriver om. Eller som han uttrycker det i romanen: ”Mitt oberoende som skribent har varit starkare än alla mina sammanlagda beroenden.”

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

När Croneman nu kliver in i en renodlat litterär form behåller han det kortare, avskalade formatet. Han roterar sitt självmedicinerande liv som en vykortssnurra. Scenerna följer tätt efter varandra, sträcker sig vitt och brett över ett liv av alkohol- och spelmissbruk, konflikter och självförakt, ibland framskrivna med en ironi gränsande till självutplåning. När berättaren Croneman tänker på Systembolaget och slinker dit är det en ”vanlig dag på jobbet”. Han letar sig in i katastroferna och arbetar sig ”målmedvetet, envist ner i skiten”.

”Min plats på jorden.”

"En elegant första roman"

Till slut går det inte längre. Alkoholen och spelandet leder till sjuksängar och mottagningar, snart brister aortaväggarna och han blir inlagd på intensivvården. Nu handlar det om att överleva. För sin egen skull, för sonens. Om att klamra sig fast vid det han älskar allra mest och som skänker honom stunder av intensiv lycka – här finns ju barnen, fotbollen och vännerna.

Och dikterna! På nattduksbordet vilar en betryggande trave diktsamlingar – texter lika undanglidande som exakta, alltid tröstande. Stundtals låter han egenskrivet material skina genom textens annars mättade klagosång:

Någon frågar någon annan:

Vad är poesi?

Och någon annan svarar:

Vem finns Gud

Det fina språkarbetet är sedan gammalt. Johan Croneman är en erfaren och skicklig skribent – och han har skrivit en elegant första roman. Man kan önska av texten ett större tålamod, en sammanvävning av alla trådar till ett helt. Men det är som att alla bitar hakar i varandra, en omärklig sammanfogning. Det hindrar inte att jag ibland vill stanna upp och utropa: vänta, fortsätt, mer av det här!

Text William Csergö


Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Kulturens KRITIK

Puk Qvortrup. Foto: Roar Paaske. (Beskuren)

En stjärnas ljusa tröst

BOK | Puk Qvortrups första roman, ”In i en stjärna”, handlar om en djup, påtaglig och personlig sorg. Hans-Evert Renérius recenserar.

Av: Hans-Evert Renérius
Kulturens kritik | 17 november, 2020

Detalj ur omslag

En skärskådan av ensamheten

BOK | Robert Myhreld läser ”Elín, diverse” och hamnar i sin egen barndom.

Av: Robert Myhreld
Kulturens kritik | 17 november, 2020

Peter Gembäck och Annika Sohlander. Foto: Ekerlids

Ett inifrånperspektiv – där förövaren också är ett offer

BOK | ”Hur är det rimligt att se Åsa Waldau som Kristi brud, trots att ingen egentligen tycker om henne eller ens anser henne frisk?” Anna Bergqvist läser ”Knutby inifrån” av Peter...

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 17 november, 2020

Detalj ur omslag

Turbulent Gotland i "Herrens år 1398"

BOK | Kan bra populärhistoriker bli bra romanförfattare? Lisbeth Ekelöf frågar sig detta när hon läser ”Herrens år 1398” av Dick Harrison.

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 31 oktober, 2020

Thomas Tidholm. Foto: Po Tidholm

En dos anarkism, en dos mysticism och en dos romantik

BOK | ”Tänkvärt men ingen vägledande filosofi”, skriver Anders Tidström om ”Jordlöparens bok”.

Av: Anders Tidström
Kulturens kritik | 31 oktober, 2020

Johan Croneman. Foto: Mondial

Lika kongenial som lekfull

BOK | ”Han roterar sitt självmedicinerande liv som en vykortssnurra.” William Csergö om ”Jag är olyckligt här” av Johan Croneman.

Av: William Csergö
Kulturens kritik | 31 oktober, 2020

Mer kritik

Kulturens lyrik

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens prosa

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa
close