Systrarna Nilsson. Foto: Hanna Hermansson

En berättelse om två systrar med osedvanlig energiBOK | Bo Bjelvehammar läser boken om Josefin Nilsson och ser artisten i ett annat ljus. ”Det var avgörande”, skriver han.Köp Josas bok – min berättelse hos bokus.com
Marie Nilsson Lind
Josas bok – min berättelse
Kaunitz-Olsson

Detta är en berättelse om två systrar med en osedvanlig energi, en stor målmedvetenhet och en envishet som kan få raukar att rämna i det gotländska landskap, där de har sina rötter. Systrarna var omåttligt populära på 80- och 90-talen, först som Ainbusk Singers och sen bara som Ainbusk. Hjärtan smälte och huvuden förvreds på folk när de hörde låtar som ”More Amore”, ”Lassie” och ”Älska mig för den jag är”. Ainbusk föddes 1983 i den lilla byn När på Gotland, det var en kvartett med systrarna Josefin och Marie Nilsson samt två andra lantbrukardöttrar, Annelie Roswall och Birgitta Jakobsson.

Josefin Nilsson finns inte mer. Hon dog 2016 under märkliga omständigheter, som det brukar heta när det inte riktigt går att fastställa dödsorsaken. I Josefins fall gällde det två alternativ: självmord eller överdos av morfin. Nu är detta inte av något avgörande intresse då hon under sina sista år hade spårat ur och gått vilse. Hon hade en psykisk otillräcklighet och en fysisk klenhet som inte gick att få bukt med. Den ljusa aura och skönhet som fanns runt henne försvann in i ett stort mörker. Ljuset slocknade och slutade i en svart plastsäck.

Josefin lämnade efter sig ett betydande antal anteckningar om sitt liv och det är dem som Marie nu förvaltar väl och bygger ut med sina ord. Hon ger sin bild av Josefins liv, men även en berättelse om sitt eget liv. Det finns många beröringspunkter: de växer upp i samma dysfunktionella familj, de har samma motlut i sin uppväxt och i sitt trevande och sökande efter en egen identitet. Dessutom har de en stor passion: musiken och berusningen i att uppträda inför publik. De gillar inte halvdana satsningar och kompromisser, de satsar alltid stort och hårt.

Det är nog kärleken till Gotland och till musiken som är det starkaste i boken. Det mest tragiska är denna eviga psykiska ohälsa och de tafatta terapierna. Båda arbetar med sitt eget jag, att bättra på tilltron till sig själv och sin egen förmåga. Jag vill inte upprepa allt som skrivits om tevedokumentären om Josefin, inte heller lyfta fram den destruktiva relationen som helt urholkar Josefins liv. Detta blir en osäkerhet, som föder en rädsla, som göder en skräck. I hennes ord: ”Det är viktigt att berätta! Jag behöver inte vara någon förebild, det är inte det. Men jag är övertygad om att tjejer, kvinnor – det är så många som varit med om det här. Många, många fler än man tror.” Det är bara att slå fast att denna relation får henne att tvivla på sig själv, tappa fotfästet och irra helt vilse. Smärtsamt, men sant.

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Marie Nilsson skriver rakt och okonstlat, naket och ärligt, hon ger sin och Josefins berättelse. Jag ser inte att det är något falskt i den, men den som har motbevis kan ju träda fram och inte bara svepa bort det i arrogans och nonchalans. Jag ser nu på Josefin Nilsson på ett annat sätt, som en urkraft, sprungen ur den gotländska kalkstenen och den stora glädjen för henne att vara på scenen och ge allt och lite till. Det var avgörande!

Text Bo Bjelvehammar


Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag.

När livet gått i stå

BOK | Vad händer när livet rinner ifrån oss? Har vi kraften att förändra och förbättra? Lennart Hagerfors tar oss med på en tur i vårt inre för att rannsaka oss själva...

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

I Prousts ateljé och laboratorium

BOK | Arne Melberg läser ”Mot Sainte-Beuve”, en samling av Prousts anteckningar, skisser och skriverier från perioden före den stora romansviten.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Tänk vad covid-19 kan inspirera oss att göra

BOK | ”Covid-19 demonstrerar för oss vår bristande beredskap inför en eventuellt mycket dödligare pandemi”. Elena Dahl läser Debora MacKenzies ”Pandemiernas tid” med sällsynt optimism.

Av: Elena Dahl
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Odenplan. Foto: Okänd.

Som fond till #MeToo-rörelsen

BOK | ”Skrämmande många detaljer i kvinnornas liv i Stockholm är sig lika.” Sofie Niemi läser ”Norrtullsligan”, Elin Wägners roman om en disparat samling kvinnliga kontorister i slutet av 1800-talet.

Av: Sofie Niemi
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Religion och religiositet i dess vackraste form

BOK | Anna Bergqvist lägger fokus på religiositeten och humanismen i Ola Larsmos utvandrarepos ”Översten”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Eduardo Galeano. Foto: Robert Yabeck

Latinamerikanska dagsedlar

BOK | "Att läsa Galeano är att lämna spelrum för väldigt motstridiga reaktioner". Bengt Berg recenserar "Omfamningarnas bok".

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Mer kritik

Kulturens LYRIK

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens PROSA

Foto: jplenio

Turisterna

En roman av Joakim Muschött som kommer att gå som följetong i TK under året. Kapitel 1.

Av: Joakim Muschött
Kulturens prosa | 08 mars, 2021

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa