Detalj ur omslag

Turbulent Gotland i "Herrens år 1398"BOK | Kan bra populärhistoriker bli bra romanförfattare? Lisbeth Ekelöf frågar sig detta när hon läser ”Herrens år 1398” av Dick Harrison.Köp Herrens år 1398 hos bokus.com
Dick Harrison
Herrens år 1398
Ordfront

Dick Harrison är väl känd som en av våra mest populära historiker och författare. Hans produktion är talrik och spänner över olika områden, teman och sekler, även om hans specialitet är medeltiden och modern historia. Jag är själv en stor beundrare av honom och flera av hans böcker pryder min egen bokhylla.

Det var därför med spänning jag tog mig an en av hans skönlitterära alster, den nyligen utkomna Herrens år 1398. Han har tidigare gett ut tre historiska romaner som utspelar sig på 1600-talet: Ofärd (2007), Niding (2010) och Illdåd (2012). De ingår i en trilogi men kan läsas fristående.

Min favoritgenre är historiska romaner, så en roman som utspelar sig på Gotland i Herrens år 1398 låter som en bra början. Tyska orden har landstigit och befriat ön och dess befolkning från de sjörövare som härskat de senaste åren.

"Samma kväll som riddarna firar segern i Visby försvinner en av stadens viktigaste handelsmän. Ordensriddarnas betrodde spårhund, Thierry av Liège, får i uppdrag att utreda vad som hänt."

Gotland i slutet av 1300-talet är en orolig plats. De många krigen och farsoter såsom pesten har skapat nöd och misstro. Tyska orden kommer med en vilja att ändra på situationen. Lag och ordning skall råda, och det gäller att visa befolkningen från första stund att Orden är på deras sida. Det är därför viktigt att Thierry lyckas med sitt uppdrag att hitta den rike köpmannen och utreda vad som hänt.

"Historiskt finns det inget att anmärka på."

Historiskt finns det inget att anmärka på. Harrison ger en bra bild av historiska händelser och hur gotlänningarna levde på den tiden. För den som känner sitt Visby är platser och byggnader lätta att lokalisera. Man får även en bra bild av atmosfären i staden, påverkad av de oroliga tider som människorna lever i. För att inte tala om luften, eller stanken kanske man skall säga. Något av den stiger upp från sidorna. Karaktärernas personligheter är väl strukturerade och förekomsten av historiska personer som vävs in i berättelsen ger läsaren en känsla av faktiska händelser.

Vad som tyvärr saknas är en intressant berättelse. Boken utger sig för att vara en "fängslande pusseldeckare och en levande skildring av medeltidens maktspel". Ja, det sista stämmer, men "fängslande pusseldeckare" kan man inte kalla romanen. Berättelsen är långsam, det förekommer upprepningar, och Thierrys eviga förhör av misstänkta gärningsmän blir tröstlös. Han kommer ingen vart.

"Vad som tyvärr saknas är en intressant berättelse."

Det blir därför desto mer överraskande när han helt plötsligt har lösningen i sin hand. I sann Poirot-anda samlar Thierry de närmast berörda, och de är ganska många, i en av klostrets salar. Där går han igenom alla misstänkta, deras eventuella motiv för att ha tagit köpmannen av daga, och deras motiv för att inte göra det. När äntligen mördaren utpekas hoppas man på ett eurekatillfälle, men det hela faller platt till marken.

Romanen är välskriven, något annat är inte att vänta av Dick Harrison. Även om karaktärerna är fint strukturerade, så kunde varken berättelsen eller de inblandade, inte ens Thierry, engagera mig. Herrens år 1398 är intressant ur ett historiskt perspektiv, men ganska ointressant som deckare.

Text Lisbeth Ekelöf


Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag.

När livet gått i stå

BOK | Vad händer när livet rinner ifrån oss? Har vi kraften att förändra och förbättra? Lennart Hagerfors tar oss med på en tur i vårt inre för att rannsaka oss själva...

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

I Prousts ateljé och laboratorium

BOK | Arne Melberg läser ”Mot Sainte-Beuve”, en samling av Prousts anteckningar, skisser och skriverier från perioden före den stora romansviten.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Tänk vad covid-19 kan inspirera oss att göra

BOK | ”Covid-19 demonstrerar för oss vår bristande beredskap inför en eventuellt mycket dödligare pandemi”. Elena Dahl läser Debora MacKenzies ”Pandemiernas tid” med sällsynt optimism.

Av: Elena Dahl
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Odenplan. Foto: Okänd.

Som fond till #MeToo-rörelsen

BOK | ”Skrämmande många detaljer i kvinnornas liv i Stockholm är sig lika.” Sofie Niemi läser ”Norrtullsligan”, Elin Wägners roman om en disparat samling kvinnliga kontorister i slutet av 1800-talet.

Av: Sofie Niemi
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Religion och religiositet i dess vackraste form

BOK | Anna Bergqvist lägger fokus på religiositeten och humanismen i Ola Larsmos utvandrarepos ”Översten”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Eduardo Galeano. Foto: Robert Yabeck

Latinamerikanska dagsedlar

BOK | "Att läsa Galeano är att lämna spelrum för väldigt motstridiga reaktioner". Bengt Berg recenserar "Omfamningarnas bok".

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Mer kritik

Kulturens LYRIK

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens PROSA

Foto: jplenio

Turisterna

En roman av Joakim Muschött som kommer att gå som följetong i TK under året. Kapitel 1.

Av: Joakim Muschött
Kulturens prosa | 08 mars, 2021

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa
Cron Job Starts