Detalj ur omslag

Turbulent Gotland i "Herrens år 1398"BOK | Kan bra populärhistoriker bli bra romanförfattare? Lisbeth Ekelöf frågar sig detta när hon läser ”Herrens år 1398” av Dick Harrison.Köp Herrens år 1398 hos bokus.com
Dick Harrison
Herrens år 1398
Ordfront

Dick Harrison är väl känd som en av våra mest populära historiker och författare. Hans produktion är talrik och spänner över olika områden, teman och sekler, även om hans specialitet är medeltiden och modern historia. Jag är själv en stor beundrare av honom och flera av hans böcker pryder min egen bokhylla.

Det var därför med spänning jag tog mig an en av hans skönlitterära alster, den nyligen utkomna Herrens år 1398. Han har tidigare gett ut tre historiska romaner som utspelar sig på 1600-talet: Ofärd (2007), Niding (2010) och Illdåd (2012). De ingår i en trilogi men kan läsas fristående.

Min favoritgenre är historiska romaner, så en roman som utspelar sig på Gotland i Herrens år 1398 låter som en bra början. Tyska orden har landstigit och befriat ön och dess befolkning från de sjörövare som härskat de senaste åren.

"Samma kväll som riddarna firar segern i Visby försvinner en av stadens viktigaste handelsmän. Ordensriddarnas betrodde spårhund, Thierry av Liège, får i uppdrag att utreda vad som hänt."

Gotland i slutet av 1300-talet är en orolig plats. De många krigen och farsoter såsom pesten har skapat nöd och misstro. Tyska orden kommer med en vilja att ändra på situationen. Lag och ordning skall råda, och det gäller att visa befolkningen från första stund att Orden är på deras sida. Det är därför viktigt att Thierry lyckas med sitt uppdrag att hitta den rike köpmannen och utreda vad som hänt.

"Historiskt finns det inget att anmärka på."

Historiskt finns det inget att anmärka på. Harrison ger en bra bild av historiska händelser och hur gotlänningarna levde på den tiden. För den som känner sitt Visby är platser och byggnader lätta att lokalisera. Man får även en bra bild av atmosfären i staden, påverkad av de oroliga tider som människorna lever i. För att inte tala om luften, eller stanken kanske man skall säga. Något av den stiger upp från sidorna. Karaktärernas personligheter är väl strukturerade och förekomsten av historiska personer som vävs in i berättelsen ger läsaren en känsla av faktiska händelser.

Vad som tyvärr saknas är en intressant berättelse. Boken utger sig för att vara en "fängslande pusseldeckare och en levande skildring av medeltidens maktspel". Ja, det sista stämmer, men "fängslande pusseldeckare" kan man inte kalla romanen. Berättelsen är långsam, det förekommer upprepningar, och Thierrys eviga förhör av misstänkta gärningsmän blir tröstlös. Han kommer ingen vart.

"Vad som tyvärr saknas är en intressant berättelse."

Det blir därför desto mer överraskande när han helt plötsligt har lösningen i sin hand. I sann Poirot-anda samlar Thierry de närmast berörda, och de är ganska många, i en av klostrets salar. Där går han igenom alla misstänkta, deras eventuella motiv för att ha tagit köpmannen av daga, och deras motiv för att inte göra det. När äntligen mördaren utpekas hoppas man på ett eurekatillfälle, men det hela faller platt till marken.

Romanen är välskriven, något annat är inte att vänta av Dick Harrison. Även om karaktärerna är fint strukturerade, så kunde varken berättelsen eller de inblandade, inte ens Thierry, engagera mig. Herrens år 1398 är intressant ur ett historiskt perspektiv, men ganska ointressant som deckare.

Text Lisbeth Ekelöf


Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Kulturens KRITIK

Puk Qvortrup. Foto: Roar Paaske. (Beskuren)

En stjärnas ljusa tröst

BOK | Puk Qvortrups första roman, ”In i en stjärna”, handlar om en djup, påtaglig och personlig sorg. Hans-Evert Renérius recenserar.

Av: Hans-Evert Renérius
Kulturens kritik | 17 november, 2020

Detalj ur omslag

En skärskådan av ensamheten

BOK | Robert Myhreld läser ”Elín, diverse” och hamnar i sin egen barndom.

Av: Robert Myhreld
Kulturens kritik | 17 november, 2020

Peter Gembäck och Annika Sohlander. Foto: Ekerlids

Ett inifrånperspektiv – där förövaren också är ett offer

BOK | ”Hur är det rimligt att se Åsa Waldau som Kristi brud, trots att ingen egentligen tycker om henne eller ens anser henne frisk?” Anna Bergqvist läser ”Knutby inifrån” av Peter...

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 17 november, 2020

Detalj ur omslag

Turbulent Gotland i "Herrens år 1398"

BOK | Kan bra populärhistoriker bli bra romanförfattare? Lisbeth Ekelöf frågar sig detta när hon läser ”Herrens år 1398” av Dick Harrison.

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 31 oktober, 2020

Thomas Tidholm. Foto: Po Tidholm

En dos anarkism, en dos mysticism och en dos romantik

BOK | ”Tänkvärt men ingen vägledande filosofi”, skriver Anders Tidström om ”Jordlöparens bok”.

Av: Anders Tidström
Kulturens kritik | 31 oktober, 2020

Johan Croneman. Foto: Mondial

Lika kongenial som lekfull

BOK | ”Han roterar sitt självmedicinerande liv som en vykortssnurra.” William Csergö om ”Jag är olyckligt här” av Johan Croneman.

Av: William Csergö
Kulturens kritik | 31 oktober, 2020

Mer kritik

Kulturens lyrik

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens prosa

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa
close