- Kulturens kritik
- Publicerad:
Bakom kulisserna i kungahuset
BOK | Drottningarna som suttit på Sveriges tron är otaliga. Karin Tegenborg Falkdalens bok innehåller allt vi behöver veta om dem. Lisbeth Ekelöf recenserar.
Karin Tegenborg Falkdalen
Svenska drottningar – I blickfånget från Vasatiden till idag
Historiska Media
När det kommer till att klä ut sig inför ett party, eller speciellt tillfälle, vill de flesta flickor klä ut sig till prinsessa. Det ligger något magiskt i ordet prinsessa. Prinsessan får prinsen och de lever lyckliga i alla sina dagar. Tänker man efter så pratas det aldrig om att klä ut sig till drottning. När man har läst Karin Tegenborg Falkdalens eminenta bok Svenska drottningar förstår man varför.
Drottning önskas
Karin Tegenborg Falkdalen har god kännedom om svenska drottningar och kungligheter. Hennes bok Vasadöttrarna är synnerligen intressant och hon har även skrivit biografier över två av Gustav Vasas hustrur. Hon är alltså väl förtrogen med svenska monarker, deras liv och leverne. Att ge sig på olika aspekter av att vara drottning är ett gediget arbete. En sak får vi lära oss: att vara drottning är en svår, närmast omöjlig uppgift. Man kanske kan kalla det slaveri, för när prinsessan (eller i modernare tid ”kvinnan av folket”) får sin prins blir hon mer eller mindre livegen. Hennes eget liv och önskningar hamnar i bakgrunden.
"Fram till modern tid har valet av maka till kungen, eller kronprinsen, varit ett politiskt beslut."
Fram till modern tid har valet av maka till kungen, eller kronprinsen, varit ett politiskt beslut. Förutom att vara född i rätt släkt och land, måste hon kunna vara ett stöd för sin make, likaväl som ett blickfång. Kärlek var det inte fråga om, även om det arrangerade äktenskapet då och då ledde till sådan. Den blivande drottningen skulle dock vara kärleksfull, inte bara mot make och barn, utan även mot hovet och det svenska folket.
Hon skulle dessutom vara vacker, kunna föra sig, konversera, ha en bra konstitution, vara frisk och tjäna som en förebild för både adel och ofrälse. Flera av de kvinnor som blev drottningar i Sverige kunde till viss del nå politiskt inflytande. Änkedrottningarna, om de hade starka personlighet, tenderade under vissa tider att styra och ställa, till och med över huvudet på kungen.
En prins till varje pris
Den absolut viktigaste uppgiften för en drottning var att ge Sverige en tronarvinge. Naturligtvis satte det en fruktansvärd press på både kung och drottning, men synes oftast ha varit mer problematiskt för drottningen. För några par blev det inga arvingar, för andra endast en son och eventuellt några döttrar. Det är kanske inte så svårt att förstå att föräldrarna var överbeskyddande när det bara fanns en arvinge i vardande. Barnadödligheten var stor, så även i de högre skikten.
Att ge landet en arvprins var fortfarande, fram till för några år sedan, ett påfrestande krav på de kungliga föräldrarna. I närtid kan vi referera till prinsessan Sibylla (1908–1972) som födde fyra döttrar innan den efterlängtade sonen kom, kronprins Carl XVI Gustaf.
Spännande inblick i kungahusets historia
Karin Tegenborg Falkdalens bok är en oerhört intressant inblick i hur det gick till bakom kulisserna i kungahuset. Detaljerna är många och väl belagda. Vi får en insyn i hur de blivande drottningarna upplevde sin roll, i deras sorger och bekymmer, glädje och lust, hur de kämpade om makten såväl vid hovet som över sina barn och sitt liv.
"Svenska drottningar är en bok för alla som är intresserade av svensk historia och kvinnans roll i en manlig värld."
När vi närmar oss mitten av 1800-talet börjar kungafamiljens betydelse att förändras. Framtoningen blir mer borgerlig, i linje med det medborgarsamhälle som höll på att växa fram. ”Det borgerliga idealet förespråkade samtidigt en tydligare uppdelning i vad som betraktades som offentligt och privat.” Det är en trend som fortsatt fram till våra dagar, där till exempel de kungliga barnen går i vanlig skola. ”Det avspeglas också i bilden av de kungliga kvinnorna i den samtida pressen där man fascineras av att de är både kungliga och vanliga på en och samma gång. De hyllas för att de slår vakt om sitt privatliv samtidigt som det är just det som alltmer hamnar i mediernas blickfång.”
Det är en spännande utveckling som Falkdalen lyckats väl med att levandegöra. Hon skildrar en intim, dold värld, med spänning, drama och framförallt vederhäftiga källor. Svenska drottningar är en bok för alla som är intresserade av svensk historia och kvinnans roll i en manlig värld.
En extra bonus är den fantastiskt vackra bokens utformning, vars sidor vittnar om god kvalitet. Den är fylld av bilder i både färg och svartvitt, vilka ger oss ett ansikte på de drottningar som levandegörs i texten. En bok att spara i hyllan, läsa om eller använda som uppslagsverk.
Text Lisbeth Ekelöf
Stöd Tidningen Kulturen
Stöd oss med en femtiolapp i månaden!
Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.
![]() |
Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.
Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...
Stöd oss med en femtiolapp i månaden! Klicka här: |