Karin Tegenborg Falkdalen. Foto: Johanna Jeansson. (Beskuren)

Bakom kulisserna i kungahusetBOK | Drottningarna som suttit på Sveriges tron är otaliga. Karin Tegenborg Falkdalens bok innehåller allt vi behöver veta om dem. Lisbeth Ekelöf recenserar.Köp Svenska drottningar – I blickfånget från Vasatiden till idag hos bokus.com
Karin Tegenborg Falkdalen
Svenska drottningar – I blickfånget från Vasatiden till idag
Historiska Media

När det kommer till att klä ut sig inför ett party, eller speciellt tillfälle, vill de flesta flickor klä ut sig till prinsessa. Det ligger något magiskt i ordet prinsessa. Prinsessan får prinsen och de lever lyckliga i alla sina dagar. Tänker man efter så pratas det aldrig om att klä ut sig till drottning. När man har läst Karin Tegenborg Falkdalens eminenta bok Svenska drottningar förstår man varför.

Drottning önskas

Karin Tegenborg Falkdalen har god kännedom om svenska drottningar och kungligheter. Hennes bok Vasadöttrarna är synnerligen intressant och hon har även skrivit biografier över två av Gustav Vasas hustrur. Hon är alltså väl förtrogen med svenska monarker, deras liv och leverne. Att ge sig på olika aspekter av att vara drottning är ett gediget arbete. En sak får vi lära oss: att vara drottning är en svår, närmast omöjlig uppgift. Man kanske kan kalla det slaveri, för när prinsessan (eller i modernare tid ”kvinnan av folket”) får sin prins blir hon mer eller mindre livegen. Hennes eget liv och önskningar hamnar i bakgrunden.

"Fram till modern tid har valet av maka till kungen, eller kronprinsen, varit ett politiskt beslut."

Fram till modern tid har valet av maka till kungen, eller kronprinsen, varit ett politiskt beslut. Förutom att vara född i rätt släkt och land, måste hon kunna vara ett stöd för sin make, likaväl som ett blickfång. Kärlek var det inte fråga om, även om det arrangerade äktenskapet då och då ledde till sådan. Den blivande drottningen skulle dock vara kärleksfull, inte bara mot make och barn, utan även mot hovet och det svenska folket.

Hon skulle dessutom vara vacker, kunna föra sig, konversera, ha en bra konstitution, vara frisk och tjäna som en förebild för både adel och ofrälse. Flera av de kvinnor som blev drottningar i Sverige kunde till viss del nå politiskt inflytande. Änkedrottningarna, om de hade starka personlighet, tenderade under vissa tider att styra och ställa, till och med över huvudet på kungen.

En prins till varje pris

Den absolut viktigaste uppgiften för en drottning var att ge Sverige en tronarvinge. Naturligtvis satte det en fruktansvärd press på både kung och drottning, men synes oftast ha varit mer problematiskt för drottningen. För några par blev det inga arvingar, för andra endast en son och eventuellt några döttrar. Det är kanske inte så svårt att förstå att föräldrarna var överbeskyddande när det bara fanns en arvinge i vardande. Barnadödligheten var stor, så även i de högre skikten.

Att ge landet en arvprins var fortfarande, fram till för några år sedan, ett påfrestande krav på de kungliga föräldrarna. I närtid kan vi referera till prinsessan Sibylla (1908–1972) som födde fyra döttrar innan den efterlängtade sonen kom, kronprins Carl XVI Gustaf.

Spännande inblick i kungahusets historia

Karin Tegenborg Falkdalens bok är en oerhört intressant inblick i hur det gick till bakom kulisserna i kungahuset. Detaljerna är många och väl belagda. Vi får en insyn i hur de blivande drottningarna upplevde sin roll, i deras sorger och bekymmer, glädje och lust, hur de kämpade om makten såväl vid hovet som över sina barn och sitt liv.

"Svenska drottningar är en bok för alla som är intresserade av svensk historia och kvinnans roll i en manlig värld."

När vi närmar oss mitten av 1800-talet börjar kungafamiljens betydelse att förändras. Framtoningen blir mer borgerlig, i linje med det medborgarsamhälle som höll på att växa fram. ”Det borgerliga idealet förespråkade samtidigt en tydligare uppdelning i vad som betraktades som offentligt och privat.” Det är en trend som fortsatt fram till våra dagar, där till exempel de kungliga barnen går i vanlig skola. ”Det avspeglas också i bilden av de kungliga kvinnorna i den samtida pressen där man fascineras av att de är både kungliga och vanliga på en och samma gång. De hyllas för att de slår vakt om sitt privatliv samtidigt som det är just det som alltmer hamnar i mediernas blickfång.”

Det är en spännande utveckling som Falkdalen lyckats väl med att levandegöra. Hon skildrar en intim, dold värld, med spänning, drama och framförallt vederhäftiga källor. Svenska drottningar är en bok för alla som är intresserade av svensk historia och kvinnans roll i en manlig värld.

En extra bonus är den fantastiskt vackra bokens utformning, vars sidor vittnar om god kvalitet. Den är fylld av bilder i både färg och svartvitt, vilka ger oss ett ansikte på de drottningar som levandegörs i texten. En bok att spara i hyllan, läsa om eller använda som uppslagsverk.

Text Lisbeth Ekelöf


Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag

Nycklar försedda med löv

BOK | Esbjörn Hogmarks ”Nyckelharpan” ger en helhetsbild av det för Sverige unika speldonet och berättar om en mans passion för ämnet. ”Ett måste för den folkmusik- och kulturintresserade”, skriver Erling Öhrnell.

Av: Erling Öhrnell
Kulturens kritik | 19 oktober, 2020

Detalj ur omslag

Socialism på jiddisch

BOK | Den socialistiska, judiska arbetarrörelsen Bund är föga känd i Sverige, men får i Håkan Blomqvists senaste bok sin historia berättad. Den ”bidrar med kunskap och till att vårt synfält vidgas”...

Av: Thomas Wihlman
Kulturens kritik | 19 oktober, 2020

Jorge Luis Borges. Foto: Wikimedia Commons

Den räddande ängel jag hade behövt i min ungdom

BOK | Robert Boström kastar sig över Danteessäerna i samlingsvolymen ”Borges III” och ”slukar dem ’så som man slukar bröd när man är svulten.’”

Av: Robert Boström
Kulturens kritik | 19 oktober, 2020

Hilary Mantel. Foto: Joshua Irandi

Historien måste tolkas och bli förstådd

BOK | Arne Melberg resonerar brett kring historieromanen och leder oss via Manzoni och Tokarczuk till Hilary Mantel och hennes berättarteknik i ”Spegeln och ljuset”.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 12 oktober, 2020

Detalj ur omslag

Livets teater – det grekiska dramat i en vidare kontext

BOK | Björn Sundberg är emeritusprofessor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och har bland annat givit ut böcker om Hjalmar Söderberg, August Strindberg och om nutida svensk dramatik. Marit Jonsson läser hans...

Av: Marit Jonsson
Kulturens kritik | 12 oktober, 2020

Karin Tegenborg Falkdalen. Foto: Johanna Jeansson. (Beskuren)

Bakom kulisserna i kungahuset

BOK | Drottningarna som suttit på Sveriges tron är otaliga. Karin Tegenborg Falkdalens bok innehåller allt vi behöver veta om dem. Lisbeth Ekelöf recenserar.

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 12 oktober, 2020

Mer kritik

Kulturens lyrik

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens prosa

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa
close
Cron Job Starts