Detalj ur omslag

Hur allmogen roade sig under Sveriges stormaktstidBOK | Lisbeth Ekelöf reser i historien och gläder sig över Annika Sandéns ”Fröjdelekar”.Köp Fröjdelekar – Lust, liv och nöjen under svensk stormaktstid hos bokus.com
Annika Sandén
Fröjdelekar – Lust, liv och nöjen under svensk stormaktstid
Atlantis

Ifall man som jag tycker om att resa i historien så är Fröjdelekar en bok att glädjas åt. Ofta när vi går tillbaka några hundra år läser vi om kungar, drottningar, adel, militärer och personer i maktens närhet. Det vill säga personer i blickfånget, personer som skrev och lämnade brev och andra handlingar efter sig. Men hur var det för gemene man? Där finns det inte lika mycket material att ta av. Annika Sandéns bok om hur allmogen roade sig under Sveriges stormaktstid är därför en ganska unik studie. Hon frågar sig:

"Vad är det då egentligen som är det fina och glädjerika i tillvaron? Vad är det som är kul? Hur ska vi definiera det som vi kallar för lek? Vad är egentligen roligt och lustfyllt, för mig, för dig, för någon annan? Hur ska man därtill komma åt något så undflyende i ett historiskt sammanhang, det vill säga i en tid som på väsentliga punkter skiljer sig från vår?"

I min recension av Komikerns historia av Peter K. Andersson här på Kulturen skrev jag: "Komiken är till syvende och sist en väldigt personlig sak. Humor är svårt, vi skrattar inte alla åt samma saker." Detsamma kan sägas gälla om nöjen och lekar. Vilket visas tydligt i Fröjdelekar, där de som roat sig inte visar sig ha samma humor som de som tagit illa upp av uppförande och skämt.

Källmaterial

Det är inte helt lätt att hitta information om hur gemene man roade sig i Sverige på 1600-talet. Annika Sandén har plöjt igenom ett otal kyrkliga och rättsliga protokoll för att hitta underlag till boken. En god källa har dessutom varit prästen Petrus Gaslanders anteckningar om sin småländska hembygd i Västbo härad, liksom prästen Peder Magni Gyllenius dagbok.

Fröjdelekar genom livet

"Nöjen och upptåg blandades in i vardagen."

Annika Sandén börjar med barnens lekar. Barn fick visserligen börja hjälpa till ganska tidigt med mindre sysslor i hushållet eller på gården, men det verkar ändå ha funnits tid till en del lek och bus, inte olikt nutidens barn. Barn, unga och gamla festade tillsammans vid jul, vår och midsommar. Ungdomstiden med pubertet och sexuellt uppvaknande hade sina egna ritualer, där sång och danslekar var en del. Här kom ungdomarna tillsammans och kunde närma sig det motsatta könet och signalera eventuellt intresse. Vid de så kallade nattfrierierna kunde pojken och flickan dela rum för att utröna om man trivdes ihop. Det omgärdades av strikta regler, inget otillbörligt fick hända.

Speciellt midsommarfirandet kunde vara uppsluppet och vid mitten av seklet höjdes röster, inte bara från kyrkan, om att ceremonin skulle stoppas. "På samma sätt uppmanades ungdomen i Sjogerstad i Västergötland år 1696 att 'avstå med lek och dans hela midsommars natt igenom var av förorsakas Gudstjänstens försummelse och mycket annat otidigt väsende'."

Sandén visar hur varje cykel i livet hade sina fröjdelekar. Nöjen och upptåg blandades in i vardagen. Året var fullt av händelser som födslar, bröllop och begravningar, liksom de fester som anordnades i samband med skördar och högtider.

"Fester och sammankomster kunde mycket väl gå överstyr. Ibland slutade de i rätten eller inför prästen."

Fester och sammankomster kunde mycket väl gå överstyr. Ibland slutade de i rätten eller inför prästen. Det kan vi vara tacksamma för. Det är just från rättsliga dokument eller prästerliga anteckningar som vi idag har fått en insyn i hur livet kunde vara. Kyrkan försökte vid denna tid hålla folket i Herrans tukt och förmaning. Vissa präster var mer nitiska än andra, som protokollen visar. Det kunde dock även gå vilt till bland prästerna. "Från ett biskopsmöte i Uppsala hette det exempelvis att församlingsprästerna måste sluta 'apa sig runt golvet på gästabuden och slå sönder glas' och bära sig åt." Det verkar ha funnits en glädje i att roa sig från alla läger. Det var naturligtvis också ett sätt att glömma den hårda vardagen.

Glädje och lust, då och nu

Annika Sandéns bok är baserad på solid forskning. Materialet hon refererar till är imponerande. Dessutom lyckas hon integrera fakta med en livlig bild av livet på 1600-talet. Personerna det berättas om får liv när vi läser om dem. Det känns som att vi tittar in hos dem, delar deras liv och glädjeämnen. En bok för alla som är intresserade av en bit socialhistoria.

Hur är det med glädje och lekar då och nu? Många av sederna vid firandet av olika festligheter verkar ha fortsatt fram till våra dagar. Lekarna och traditionerna har ändrats i takt med tiden, men nog kan man känna igen mycket i hur vi firar olika faser i livet och årets högtider.

Text Lisbeth Ekelöf


Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag

Nycklar försedda med löv

BOK | Esbjörn Hogmarks ”Nyckelharpan” ger en helhetsbild av det för Sverige unika speldonet och berättar om en mans passion för ämnet. ”Ett måste för den folkmusik- och kulturintresserade”, skriver Erling Öhrnell.

Av: Erling Öhrnell
Kulturens kritik | 19 oktober, 2020

Detalj ur omslag

Socialism på jiddisch

BOK | Den socialistiska, judiska arbetarrörelsen Bund är föga känd i Sverige, men får i Håkan Blomqvists senaste bok sin historia berättad. Den ”bidrar med kunskap och till att vårt synfält vidgas”...

Av: Thomas Wihlman
Kulturens kritik | 19 oktober, 2020

Jorge Luis Borges. Foto: Wikimedia Commons

Den räddande ängel jag hade behövt i min ungdom

BOK | Robert Boström kastar sig över Danteessäerna i samlingsvolymen ”Borges III” och ”slukar dem ’så som man slukar bröd när man är svulten.’”

Av: Robert Boström
Kulturens kritik | 19 oktober, 2020

Hilary Mantel. Foto: Joshua Irandi

Historien måste tolkas och bli förstådd

BOK | Arne Melberg resonerar brett kring historieromanen och leder oss via Manzoni och Tokarczuk till Hilary Mantel och hennes berättarteknik i ”Spegeln och ljuset”.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 12 oktober, 2020

Detalj ur omslag

Livets teater – det grekiska dramat i en vidare kontext

BOK | Björn Sundberg är emeritusprofessor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och har bland annat givit ut böcker om Hjalmar Söderberg, August Strindberg och om nutida svensk dramatik. Marit Jonsson läser hans...

Av: Marit Jonsson
Kulturens kritik | 12 oktober, 2020

Karin Tegenborg Falkdalen. Foto: Johanna Jeansson. (Beskuren)

Bakom kulisserna i kungahuset

BOK | Drottningarna som suttit på Sveriges tron är otaliga. Karin Tegenborg Falkdalens bok innehåller allt vi behöver veta om dem. Lisbeth Ekelöf recenserar.

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 12 oktober, 2020

Mer kritik

Kulturens lyrik

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens prosa

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa
close