Jan Malmborg. Foto: Fredrik Hjerling.

Solitären Olle AdolphsonBOK | Rolf Karlman läser ”Trubbel – berättelsen om Olle Adolphson” och överblickar vissångarens liv.Köp Trubbel – berättelsen om Olle Adolphson hos bokus.com
Jan Malmborg
Trubbel – berättelsen om Olle Adolphson
Albert Bonniers

Journalisten Jan Malmborg har skrivit en biografi om Olle Adolphson efter en av hans mest kända visor. Utåt sett var Olle Adolphson född 1934 med silversked i mun i en kändisfamilj i en av Stockholms mest fashionabla stadsdelar.  Etagevåningen låg på Norr Mälarstrand. Pappan var den dåtida superkändisen Edvin Adolphson och mamman Mildred kom från Norge. Edvin Adolphson var en frånvarande pappa. När han inte var på teatern eller spelade in film tillbringade han sin tid hos en älskarinna som bodde i grannskapet. Budskapet från pappa Edvin till sonen var: ”Bli skogvaktare”.

Familjen figurerade i reportage i veckopressen. Olle var omslagspojke i Vecko-Revyn. Han var ett kändisbarn och medverkade tidigt i mediala sammanhang.

Föräldrarna skilde sig när Olle var 12 år. Pappa Edvin lämnade familjen och slog sig ihop med barnflickan i familjen. I Olles nära krets fanns då familjen Taube, och Evert blev både mentor och en form av pappasubstitut. Han såg tidigt och uppmuntrade Olles kreativa sidor.

”Olle Adolphson, vän från tonåren, tillbringade många somrar hos mig på Sjösala. Av mamma Astris plättar åt han alltid dubbelt så många som jag själv, men förblev ändå smal som en sticka.” – Sven-Bertil Taube.

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Olle Adolphson och Sven-Bertil Taube förenades i den musikaliska gemenskapen samt intresset för segling och navigering i Sjövärnskåren. Kärleken till Stockholms skärgård väcktes tidigt. En livslång vänskap grundlades. Under skolåren uppträdde de gemensamt när det var pauser på skoldanser.

"I 20-årsåldern var Olle Adolphson etablerad i den tidens intellektuella parnass."

I 20-årsåldern var Olle Adolphson etablerad i den tidens intellektuella parnass. Han började samarbeta med Beppe Wolgers och skrev bland annat ”Okända djur” och ”Det okända folket”. Han sjöng Birger Sjöberg, Bellman och den stora förebilden Evert Taube. Han engagerades tidigt i en krogshow som var unik för Stockholm. Han frekventerade Operabaren tillsammans med Lars Forsell, Stig ”Slas” Claesson, Pär Rådström m.fl.

Olle Adolphson skrev länge den svenska tv-versionen av ”Fablernas värld”. Han blev allmänt känd när han under 1960-talet utmanade etablissemanget i Stockholm och skrev ”Gustav Lindströms visa” som en protest mot rivningshysterin. ”För endera dan, sörru, så river de hela stan, sörru!” Det socialdemokratiska finansborgarrådet Hjalmar Mehr blev dock inte svarslös: ”Vad är det för romantik i nedre Norrmalm? Vasastan? Kungsholmen? [–––] Jag är ju nästan den ende av alla […] som bott där hela tiden. Min mamma flyttade vart och vartannat år. Stora omoderna lägenheter med torrklosett och råttor på gården och djävligt och dant.” Enligt Hjalmar Mehr var det välbärgade romantiker som bodde bra som var motståndare till saneringen. Trots de hårda orden uppskattade herrarna varandra och framträdde i en del sammanhang gemensamt.

Olle Adolphson var tämligen opolitisk i jämförelse med samtida trubadurer som Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk. Han var dock engagerad i tidens samhällsfrågor som Vietnamkriget och militärkuppen i Chile. Samtidigt var han en stor Spanienresenär under Francotiden.

Barrikaderna var alltså inte hans väg. Han var individualisten. Hans inställning redovisas i ”Balladen om det stora slagsmålet på Tegelbacken”. De djärva målen, den stora kampen, uppgörelsen mellan det onda och det goda, kollisionen, den slutgiltiga mellan mardröm och lyckodröm blir, av en eller annan anledning, gärna trivial, aldrig riktigt av.

"Privatlivet var i kaos."

Olle Adolphson var en spelman som framförde både glada och sorgsna melodier, fräcka och eftertänksamma visor. Även om han var en lysande estradör, överöstes med stipendier, kungliga medaljer, valdes in i den finaste av sällskap, fanns också en baksida. Privatlivet var i kaos. Han hade sex barn med fyra olika kvinnor. Olycklig kärlek, otrohet och kraschade förhållanden avspeglas i visor som ”Trubbel”.

Mot slutet av livet blev alkoholen honom övermäktig. Vännen Sven-Bertil Taube försökte få med honom i Anonyma Alkoholister, men misslyckades. I mars 2004 dog han i sviterna av skrumplever, två månader innan han skulle fyllt 70 år.

Text Rolf Karlman


Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag.

När livet gått i stå

BOK | Vad händer när livet rinner ifrån oss? Har vi kraften att förändra och förbättra? Lennart Hagerfors tar oss med på en tur i vårt inre för att rannsaka oss själva...

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

I Prousts ateljé och laboratorium

BOK | Arne Melberg läser ”Mot Sainte-Beuve”, en samling av Prousts anteckningar, skisser och skriverier från perioden före den stora romansviten.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Tänk vad covid-19 kan inspirera oss att göra

BOK | ”Covid-19 demonstrerar för oss vår bristande beredskap inför en eventuellt mycket dödligare pandemi”. Elena Dahl läser Debora MacKenzies ”Pandemiernas tid” med sällsynt optimism.

Av: Elena Dahl
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Odenplan. Foto: Okänd.

Som fond till #MeToo-rörelsen

BOK | ”Skrämmande många detaljer i kvinnornas liv i Stockholm är sig lika.” Sofie Niemi läser ”Norrtullsligan”, Elin Wägners roman om en disparat samling kvinnliga kontorister i slutet av 1800-talet.

Av: Sofie Niemi
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Religion och religiositet i dess vackraste form

BOK | Anna Bergqvist lägger fokus på religiositeten och humanismen i Ola Larsmos utvandrarepos ”Översten”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Eduardo Galeano. Foto: Robert Yabeck

Latinamerikanska dagsedlar

BOK | "Att läsa Galeano är att lämna spelrum för väldigt motstridiga reaktioner". Bengt Berg recenserar "Omfamningarnas bok".

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Mer kritik

Kulturens LYRIK

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens PROSA

Foto: jplenio

Turisterna

En roman av Joakim Muschött som kommer att gå som följetong i TK under året. Kapitel 1.

Av: Joakim Muschött
Kulturens prosa | 08 mars, 2021

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa