© Fredrik Jonsson, 2018
 • 2018:06
 • Publicerad:

Fredagsbönen | 2018-07-06Äntligen fredag, ditt vidunderliga Keith Richards-riff när du behöver det! Korka upp din iskalla findricka och luta dig bakåt, ty nu är det helg igen.Är det rörigt och ostyrigt i huvudet nu igen? Hav förtröstan, ty i veckans Fredagsbön går vi ånyo igenom brevskörden från läsekretsen och löser stora såväl som små problem och sätter plåster på såren och suddar suddar suddar suddar bort din sura min så det står härliga till, ty munnen den ska skratta och vara glad. Signaturen ”ROLLING STONES-BRUDEN, 37 HÖSTAR” har funderingar kring seder och bruk i västerbottens inland:

”Kära Fredagsbönen! Mången tack för kanonbra tips om dryck, musik och framför allt beteende! Du har minsann räddat mig många gånger när jag haft svårt att själv avgöra vad omvärlden förväntar sig av mig! Fredagsbönen har förbättrat min livskvalitet med säkert minst flera hundra procent! Fredagsbönen räddade mitt liv och hjälpte mig upp ur den helvetesdjupa avgrunden för ett halvår sedan när jag var suicidal och tungsint och folkelak av mig sedan jag spenderat hela morsarvet på trisslotter. Men nu är det hopp om liv, och nu har jag en fråga till Fredagsbönen: STÄMMER DET ATT DET FÖR GAMMALT I LYCKSELE ANSÅGS BRINGA TUR ATT RÅKA FÅ BAJS PÅ BYXORNA? Jag har ju jävligt tyvärr stugan i Lycksele, ja egentligen borde ju NATO för länge sen ha fått fria händer och bombat sönder hela jävla kommunen av etiska och estetiska skäl. Och då har jag ju frågat en del gammfolk där som ännu är i livet, födda på 50-talet, om hur det var för gammalt i Lycksele och det här med att råka få bajs på byxorna och om det anses vara tursamt och såna saker. Men det brukar ha blivit konstig stämning och undvikande och fåordigt och titta ner i backen och säga att man har bråttom och måste iväg och sjunga i kören och tala i tungor och köra fyrhjuling i skogen och kolla efter kantareller och så.

När jag härförleden bevistade MÖTESPLATS LYCKSELE, Region Västerbottens årliga event, och åsåg hur Socialdemokratiska kulturpolitikern Nina Björby delade ut stipendium till Lycksele som varande den kommun i västerbottens inland som enligt en enhällig förbundsstyrelse har den dummaste och mest ohygieniska lokalbefolkningen, så började jag ju fundera om detta kunde ha med den där sägenomspunna sedvänjan med bajs på byxorna att göra.

Jag vet då rakt varken ut eller in. Vad är det som gäller egentligen?

Jomen förresten, en sak till om nånting helt annat. Apropå det här jävla GDPR-helvetet. Om man har en dödslista i jobbdatorn sin, är man då tvungen att rapportera detta till arbetsgivarn?

Mvh ROLLING STONES-BRUDEN, 37 HÖSTAR”

Svar: Hej ”Rolling Stones-bruden”! Tack för ditt fina brev, som vi av utrymmesskäl tyvärr blev tvungna att korta ned med 22 A4-sidor. Jo, det finns faktiskt ett icke oansenligt korn av sanning i detta som du frågar om. Nämnda sedvänja har praktiserats på orten i generationer och finns dokumenterad i skriftliga källor såsom kyrkböcker och skattelängder så tidigt som år 1658. Uppfattningen om det lyckobringande med avföring på byxorna anses vara sprungen ur förkristen tradition och betraktas ända in i vår tid som ett sätt för gemene man i Lycksele att bli hip, populär och få mycket kompisar. Detta är således en föreställning som fortfarande år 2018 har stark förankring hos allmogen. Dock menar äldre representanter ur ortsbefolkningen att en dylik försmädlig belägenhet endast fungerar lyckobringande om fadäsen sker på julafton, och om personen i fråga har bruna byxor på sig. Dock har sedvänjan på senare år kommit att vantolkas av företrädare ur den yngre generationen och kommit att gälla året om och vid alla högtider samt omfatta även andra klädesplagg än byxor, bl a Takida-t-shirts, militärkepsar och lurvig bilklädsel.

Region Västerbottens årliga event MÖTESPLATS LYCKSELE, vid vilket Lycksele som bekant fick stipendium som varande den ort i Västerbottens inland som har den dummaste och mest ohygieniska lokalbefolkningen, har förorsakat förbittring och avundsjuka i grannkommunerna. Sorsele kommun har delgett Region Västerbotten en överklagan där man ifrågsätter Lycksele kommuns lämplighet som stipendiat, samt framhåller de egna kommuninvånarna som framförallt ”dyngsammare och äckligare av naturen, helt utan behov av yttre attribut såsom fekalier på byxorna”. Kulturpolitikern Nina Björby (S), har gått ut med en dementi i Tidningen Kulturen, gällande påståenden om att valet av kandidat skulle spegla hennes personliga uppfattning om Lyckselebornas förmodat låga intelligens och bristfälliga hygien. Björby meddelar vidare att beslut föregåtts av konsultation av referensgrupper inom respektive område, och därefter hos Kulturberedningen, samt att slutgiltigt beslut om stipendiater fattas av förbundsstyrelsen, Region Västerbotten. Björby låter hälsa att flera av de Lyckselebor hon träffade på plats kommunicerade medelst flerordsmeningar, om än av tämligen rudimentär karaktär, och att i alla fall några stycken luktade ganska gott, typ deodorant av märket Mum eller liknande.

Och Rolling Stones-bruden, beträffande din fråga om GDPR (The General Data Protection Regulation): Har du en dödslista med personnummer på potentiella offer i din jobbdator så bör du absolut rapportera detta till din arbetsgivare.

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

För övrigt anser Fredagsbönen att man inte bör låta NATO bomba sönder hela Lycksele kommun, eftersom det då föreligger överhängande risk att de stackars djuren på Lycksele Djurpark tar skada.

Och därmed är det dags för undertecknad att utbrista i en skål för goda tider samt önska eder alla en mycket bra helg!

Beteendetips: Spralligt beteende. Du är ånyo en månraket med destination Partyplaneten.

Dryckestips: Cirrus (öl, ”The Cloudy Lager”, Nr 1361). Loop (fin lokal session lager från Beer Studio, Nr 31057). Och GT på Bombay Sapphire och Fever-Tree. Mycket is är tricket.

Citat: ”I`ve had about three doctors who told me, ‘If you carry on like this, you will be dead in six months’. I went to their funerals”. (Keith Richards)

Bandtips: Rolling Stones. “The Greatest Rock n´ Roll Band In The World”.

Kulturevenemangstips: Avslutningen på Rolling Stones pågående Europaturné, den 8 juli i Warszawa. Gör som Fredagsbönen. Ba åk dit.

Musiktips: FREDAGSBÖNEN 180706 – THE SOUNDTRACK (Spotify Playlist):

 1. Rolling Stones - ”Midnight Rambler” (1969).
 2. Rolling Stones - “All Down The Line” (1972).
 3. Rolling Stones - “Slave” (1981).
 4. Rolling Stones - “Sympathy For The Devil” (live 1969).
 5. Rolling Stones - “Hoo Doo Blues” (2016).
 6. Rolling Stones - “Miss You” (1978).
 7. Rolling Stones - “She´s So Cold” (1980).
 8. Rolling Stones - “Sway” (1971).
 9. Rolling Stones - “Doom And Gloom – Jeff Bhasker Mix” (2012).
 10. Rolling Stones - “Tumbling Dice” (1972).
 11. Rolling Stones - ”Bitch” (1971).
 12. Rolling Stones - ”Stray Cat Blues” (1968).
 13. Rolling Stones - “Neighbours” (1981).
Text Fredrik Östensson
Bild © Fredrik Jonsson, 2018
Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

UTGÅVA 2018:06

Bild: AnnaKarin Svedberg

Sanning eller lögn i Indien

Annakarin Svedberg minns sina möten med den Indiska premiäministern Indira Gandhi.

Av: Annakarin Svedberg
2018:06 | 05 juli, 2018

TEST

Poesin betraktad utifrån en obetraktad f…

Med denna essä söker jag delvis en poetisk form utifrån en ordnad princip av fragment, delvis det formlöst fragmentariska i en poesi under ständig rörelse. Båda verksamma i ett världsligt...

Av: Göran af Gröning
2018:06 | 06 juli, 2018

Nobelpristagaren, Ted Ström

Bob Dylan - Inte så olik clownen Jac

Bob Dylan är svårfångad. Ofta skiftar han skepnad utan att vara kappvändare. Nobelpriset i litteratur ändrade inte på detta. Dylan uppskattade priset men tog det med ro och talade vid...

Av: Anders Tidström
2018:06 | 05 juli, 2018

Edesta barnhem, 1903, vykort. Fotograf okänd

Tack och hej

Jag hade sjutton punkter på min lista. Jag ansågs inte ha läst på. Jag tog upp tiden. Men jag tog mitt uppdrag på allvar och insisterade. Mycket var sådant som...

Av: Per-Henrik Bartholdsson
2018:06 | 06 juli, 2018

Foto fr förlaget

"Kärlek är lagen, kärlek styrd av v…

BOK | ”Människan, när hon agerar utan anknytning till resultatet av sina handlingar, börjar uppfylla sin sanna vilja och blir Gud. Kort sagt, bara genom viljeakten, befriad från dubbelhet och "lust av...

Av: Guido Zeccola
2018:06 | 06 juli, 2018

Artikelförfattaren

Sonja Åkesson och förortens romantik

Carsten Palmer Schale reflekterar över Sonja Åkessons poesi.

Av:
2018:06 | 06 juli, 2018

Foto: Artikelförfattaren

Reflektioner efter Bologna Children´s Bo…

BOK | Björn Augustsson minns barnbokmässan i Bologna 2018. Han reflekterar över läsande, över barnboken och seriemagasin. Vilka tar ansvaret för barnens läsande idag?

Av: Björn Augustsson
2018:06 | 06 juli, 2018

Foto: Belinda Graham

Fars lilla tös

SCENKONST | ”Fars lilla tös” är i grund och botten en klassiker, en uppdatering av ”Fars lille påg”. I pjäsen är det 1926 och Hälsingborg stavas fortfarande med ä. Men samtidigt som...

Av: Belinda Graham
2018:06 | 06 juli, 2018

Detalj ur omslaget

Att söka tillhörighet

BOK | Att konstatera är att det finns flera historiska sanningar, det beror på vem som skriver och formulerar orden. Det är som att lyssna till linden, dess tystnad, viskningar och småpratande...

Av: Bo Bjelvehammar
2018:06 | 10 juli, 2018

© Fredrik Jonsson, 2018

Fredagsbönen | 2018-07-06

Äntligen fredag, ditt vidunderliga Keith Richards-riff när du behöver det! Korka upp din iskalla findricka och luta dig bakåt, ty nu är det helg igen.

Av: Fredrik Östensson
2018:06 | 06 juli, 2018

Antoni Piotrowski (1853-1924): Smierc Wandy (Vandas död).

”Vi har vandrat i främmande länder”. Dvo…

Den tjeckiske tonsättaren Antonín Dvořák (1841-1904) blev redan under sin livstid internationellt berömd för framför allt sin instrumentalmusik. Som många andra tonsättare hyste han livet igenom en olycklig kärlek till...

Av: Henry Larsson
2018:06 | 06 juli, 2018

Foto: Einar Askestad

Månadens lyrik | 2018:06

Tidningen Kulturens redaktion presenterar stolt MÅNADENS LYRIK med Einar Askestad, Cecilia Persson, Jila Mossaed, Tina K Persson.

Av: Tidningen Kulturen
2018:06 | 06 juli, 2018

Detalj ur omslaget

Europa mot judarna 1880–1945

BOK | ”Vanlig mänsklig småaktighet kombinerad med rovdrift och ett sökande efter syndabockar var alltså, enligt Aly, tre av de mest avgörande mekanismerna som låg bakom den framtida förödelsen och mordet på...

Av: Elisabeth Brännström
2018:06 | 06 juli, 2018

Foto: Bo Högrelius, Kinasamling.

I stormens öga: Revolutionens epicentrum

”Han tog av sig glasögonen, torkade dem hastigt med en mjuk duk, satte på sig dom igen, öppnade en låda längst ned i skrivbordet tog en näve och släppte ut...

Av: Benny Holmberg
2018:06 | 05 juli, 2018

Marina Abramović, The Artist is Present, 2010

Att manipulera genom symbios

Varför är det här konst? Konstnären Marina Abramović ställde frågan i samband med framförandet av verket ”The artist is Present” på MoMa 2010. Ett verk där 1600 personer stått länge...

Av: Karl-Gustav Köhler
2018:06 | 06 juli, 2018

Affishbild till verket Cracks 2008. Foto: Gunnar H Stening

SU-EN: brutal skönhet, naturens och krop…

MÅNADENS KONSTNÄR | SU-EN. Min filosofiske vän Per Nilsson har bjudit in mig till Tidningen Kulturen för en presentation av mig och mitt konstnärskap.

Av: SU-EN
2018:06 | 06 juli, 2018

Detalj ur omslaget

Diktens ledtrådar

BOK | Jag blir alltid förtjust när jag läser Katarina Frostenson. Det blir jag även när jag läser Sju Grenar. Skandalerna kring henne intresserar mig inte.

Av: Guido Zeccola
2018:06 | 06 juli, 2018

Läs utgåvans ledare

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag.

När livet gått i stå

BOK | Vad händer när livet rinner ifrån oss? Har vi kraften att förändra och förbättra? Lennart Hagerfors tar oss med på en tur i vårt inre för att rannsaka oss själva...

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

I Prousts ateljé och laboratorium

BOK | Arne Melberg läser ”Mot Sainte-Beuve”, en samling av Prousts anteckningar, skisser och skriverier från perioden före den stora romansviten.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Tänk vad covid-19 kan inspirera oss att göra

BOK | ”Covid-19 demonstrerar för oss vår bristande beredskap inför en eventuellt mycket dödligare pandemi”. Elena Dahl läser Debora MacKenzies ”Pandemiernas tid” med sällsynt optimism.

Av: Elena Dahl
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Odenplan. Foto: Okänd.

Som fond till #MeToo-rörelsen

BOK | ”Skrämmande många detaljer i kvinnornas liv i Stockholm är sig lika.” Sofie Niemi läser ”Norrtullsligan”, Elin Wägners roman om en disparat samling kvinnliga kontorister i slutet av 1800-talet.

Av: Sofie Niemi
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Religion och religiositet i dess vackraste form

BOK | Anna Bergqvist lägger fokus på religiositeten och humanismen i Ola Larsmos utvandrarepos ”Översten”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Eduardo Galeano. Foto: Robert Yabeck

Latinamerikanska dagsedlar

BOK | "Att läsa Galeano är att lämna spelrum för väldigt motstridiga reaktioner". Bengt Berg recenserar "Omfamningarnas bok".

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Mer kritik

Kulturens LYRIK

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens PROSA

Foto: jplenio

Turisterna

En roman av Joakim Muschött som kommer att gå som följetong i TK under året. Kapitel 1.

Av: Joakim Muschött
Kulturens prosa | 08 mars, 2021

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa