Som djur

Människor och andra djur kan systematiskt förvandlas till ting av andra människor "Ni håller er med köpta slavar här. De har det sämst men skall ändå utföra det tyngsta arbetet; ...

Av: Lisa Gålmark | 19 januari, 2009
Essäer om samhället

Å leve i historien

Innledning Emnet for essayet mitt er betydningen til det å ha et liv å leve der den historiske verden er et av dets ufravikelige element. Jeg holder følgende oppfattelser om ...

Av: Thor Olav Olsen | 02 augusti, 2013
Agora - filosofiska essäer

Gabi Gleichmann ”Att uppfatta en sak riktigt och missförstå samma sak utesluter inte…

Vägar går genom gräset och orter ligger här och där. Till vad nytta är dessa uppbyggda? Och liknar aldrig varandra? Och är oräkneligt många? Varför växlar skratt, gråt och bleknande? Vad gagnar allt oss detta ...

Av: Göran af Gröning | 30 september, 2014
Essäer om litteratur & böcker

Filosofi

Innledning Det gis mange mennesker som har skrevet om menneskenes urhistorie, og en av dem er Giovanni Battista Vico (1688 – 1744), som skriver om dette i verket La Scienza Nuovo ...

Av: Thor Olav Olsen | 15 februari, 2014
Agora - filosofiska essäer

Hur många krävs det för att dansa tango?Redan de gamla romarna var övertygade om den eviga och orubbliga sanningen i utsago ”ubi fumus, ibi ignis”, och två tusen år senare slungas det fortfarande som ett universellt och oövertrumfbart bevis, en joker som slår ut all förnuftig bevisföring.
Ett rykte kan hur lätt som helst uppstå utan någon som helst gnutta sanning i det. Jag upprepar: ett rykte kan hur lätt som helst uppstå utan någon som helst gnutta sanning i det. 
Krigets första offer är sanningen, och de som hävdar att det inte finns någon rök utan eld, och att det krävs två för att dansa tango, är i krig mot sanningen.
Baruch Spinoza menade inte bara att ”all materia är Gud”, utan också att ”var och en har så mycket rätt som han har makt”.

Att påstå annat är lika felaktigt som att i tid och otid åberopa, att ”det krävs två för att dansa tango”, alltså att skulden läggs på båda parterna i en konflikt.

Är det verkligen så att ingen oskyldig någonsin blir angripen och falskt anklagad? Jag är övertygad om att det är kroniska och professionella bråkmakare som oupphörligen sprider dessa och liknande irrläror som om dessa var oantastliga, vetenskapliga sanningar, och alla de milliontals skuldlösa världen över, som hux flux föll offer för våld och tyranni, argumenterar således förgäves för sin oskuld.

”Det måste finnas orsak där det finns verkan”, basunerar dessa professionella bråkmakare och viftar med fysikens formler och lagar. ”Allt kan inte uppstå från intet”, förkunnar de och gnider nöjt sina händer i vetskap om att de återigen lyckades skaka av sig sin skuld och lasta den på någon annan. Men frågar du desamma vad som fanns före Big Bang, Den Stora smällen, så svarar de att de inte har lust att blanda in hela universum i diskussionen, trots att det är precis det vad de gör och åberopar.

Krigets första offer är sanningen, och de som hävdar att det inte finns någon rök utan eld, och att det krävs två för att dansa tango, är i krig mot sanningen.

Baruch Spinoza menade inte bara att ”all materia är Gud”, utan också att ”var och en har så mycket rätt som han har makt”.

Jag blev påkörd på ett övergångsställe. Föraren som körde på mig tittade över huvud taget inte på vägen framför sig och märkte således inte att jag förgäves försökte påkalla hennes uppmärksamhet genom frenetiskt viftande. Hon inte bara körde på mig, utan fortsatte även att köra någon meter innan hon stannade. Hon steg ut ur sin bil först när andra två bilister hann stanna sina bilar och hjälpte mig att hasa mig från stället jag blev påkörd. Det första den självupptagna ouppmärksamma bilföraren sade när hon klev ut ur bilen var ”jag såg dig inte”. Varken då, eller senare frågade hon mig hur jag mådde, trots att hon såg att jag blödde och hade svårt att stå upp. Jag träffade henne dagen därpå, inte ens då kom hon på tanken att fråga efter mitt tillstånd, trots att jag kraftigt haltade. Jag frågade henne, ”har du sovit gott Gunnel?”, både med hänvisning till hennes samvete och att jag knappast kunde sova natten efter olyckan. ”Alldeles utmärkt”, var hennes svar.

Varför träffade jag då denna i trafiken grovt vårdslösa bilföraren Gunnel dagen efter olyckan?

Hon förstörde min cykel, en dyrgrip med 24 växlar och hon ville kompensera mig med att erbjuda mig hennes egen cykel som hon förvarade i sin villa. (Det är hennes ord.) Jag avböjde detta erbjudande, trots att jag inte sett hennes cykel. I stället kom vi överens om att hon skall sörja för att min cykel blev återställd, att jag får ett par skor eftersom den vänstra av mina Haglöfs Ridge II GT som jag köpte den 4 augusti 2016 för 1 499 kr blev skadad, att jag får en cykelhjälm och ett par Apple hörlurar, allt på grund av skadan som hennes vårdslöshet i trafiken hade åstadkommit.

I vilket skick min reparerade cykel befinner sig nu vet jag ej än, men jag kan ana att alla skadade originaldelar blivit ersatta med någon billig piratkopia. Varför tror jag det?

Eftersom i stället för de förstörda Apple originalhörlurararna för iPhone 5s kom Gunnel med en svensk kopia som sitter riktigt illa i öronen och har dessutom en betydligt sämre dockningsutformning än originalhörlurar. 

I stället för min förstörda, riktigt dyra, fjäderlätta cykelhjälm av märke Giro, fick jag i ersättning en tung, klumpig, billig modell av märke Lazer.

Hon kanske inte mindes vad är det hon förstörde, kan du anmärka. Jo då. Hon fick behålla mina grejer för att kunna anskaffa likadana.

Jag tror inte att detta är någon slump. Jag tror att hon är sådan gentemot andra människor. Hennes hundar, hennes bilar, hennes villa, allt detta, verkar vara viktigare för henne än att göra rätt för sig.

Mina skor vill hon överhuvudtaget inte ersätta, Kan du gissa varför? Hon ifrågasätter att skon gick sönder på grund av att hon körde på mig. Jag frågade henne och detta är ordagrant återgivet. ”Menar du att jag skulle vilja sko mig på dig och nyttja denna olycka som du har vållat till detta?”

”Man vet aldrig!” var hennes kalla svar.

Vad kan man förvänta sig av denna Gunnel härnäst? Kan det vara så att hon så småningom kommer hävda att hon inte kunde förhindra att hon körde på mig på övergångstället mitt på blanka dan, eftersom jag inväntat henne och sedan utan förvarning kastade mig framför hennes bil? Att det krävs två för att dansa tango, och att utan min aktiva medverkan skulle hon inte ha någon som helst chans att köra på mig, på samma vis som hon inte skulle kunna klara av att ta några tangosteg utan en engagerad partner.

Denna påkörningsolycka som jag dessvärre varit med om på grund av denna Gunnel som inte tittade på vägen framför sig trots att hon närmade sig ett övergångställe och trots att hon befann sig utanför Jönköpings kanske största stormarknad, har bekräftat för mig att det finns tre sorters människor.

De som vållar problem, skapar dålig stämning, provocerar och utlöser kriser och konflikter. I det här konkreta fallet är det Gunnel som trotsade och fortfarande trotsar allt som heter fredlig mellanmänsklig samvaro.

De som inte vill beblanda sig, de som vill vara neutrala, de som blundar och vägrar vittna och vägrar hjälpa. I det här konkreta fallet, är det människor som körde förbi eller gick förbi olycksplatsen utan att erbjuda någon hjälp, utan som på höjden tog ett snabbt foto av händelsen.

Och så finns det sådana som ställer upp. Sträcker ut sin hjälpande hand, erbjuder tröst. I detta konkreta fallet är det Robert V och en yngre kvinna, som med sitt engagemang bekräftade att människans framgångsrika överlevnad härrör från människans tillit till annan människa. Att det bara tillsammans med andra människor som människan är människa. ”No man is an island”, även om den vårdslösa, samvetsbefriade bilföraren Gunnel verkar tro det. 
Och slutligen: Inte klokt vad många människor hörde av sig när de bekantade sig med

http://jkpgnews.se/lag-och-ratt/oravsky-bilen-kom-korande-mot-mig-utanfor-ica-maxi-sen-blev-allt-svart/

Tack för alla hälsotillönskningar.

Och ni som skrev att den vårdslösa bilföraren definitivt borde fråntas körkortet, måste vända er någon annanstans. Jag kan inte påverka ett sådant beslut. Liksom jag inte direkt påverkade den turen att hon Gunnel, inte skadade mig ännu mer.

 

 

Vladimir Oravsky

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Ur arkivet

view_module reorder
I mitten av oktober gick festivalen Cinema Queer av stapeln i Stockholm. Festivalen inleddes i Högalidskyrkan. Foto: Cinema Queer.

Smutsiga, skitiga, heliga Queer

En utställning på galleri Draken i Gamla Stan, Stockholm, har uppmärksammats i fikarummet på mitt jobb. Det är utställningen Guy, där fotografen Erik Lundback enligt galleriets egen presentation vill visa ...

Av: Calle Hedrén | Essäer om film | 06 november, 2014

En essä om det Goda

  Ombedd att, om jag vill, skriva om det goda bestämde jag mig efter det obligatoriska hyckleriet rätt snabbt för att göra ett försök trots att som jag sade" det kan ...

Av: Oliver Parland | Agora - filosofiska essäer | 21 februari, 2011

Raymond Queneaus stilövningar

Fransmannen Alfred Jarry skrev en gång i tiden en novell där han beskrev Jesu Golgatvandring och korsfästelsen som ett cykellopp, vilket i sin tur inspirerade engelsmannen J. G. Ballard till ...

Av: Bertil Falk | Essäer om litteratur & böcker | 13 april, 2010

Charles Thévenin - La prise de la Bastille

Fransk revolution i tysk tappning

Franska revolutionen initierade större förändringar i Tyskland än i ursprungslandet. Naturligtvis är ett sådant antagande endast en hypotes, ett själviskt och odemokratiskt påstående. Men vem kan motbevisa att i ...

Av: Bo I Cavefors | Essäer om samhället | 06 augusti, 2016

Sent i november

När dimman ligger som en våt filt över tillvaron, ska man gå ut. Helst ska man gå ut i skogen där det luktar gott, mossan är mjuk och lingonrisbladen blänker ...

Av: Birgitta Milits | Gästkrönikör | 26 november, 2009

Mi fai ridere. Foto: Guido Zeccola

Svenskar i Sarajevo

Svenska ambassader i samarbete med Svenska Institutet sprider svensk kultur runt om i världen. I Sarajevo organiserade man mellan 26 och 28 november ”Dani švedskog filma”, alltså ”Svenska film-dagar”. Gratis ...

Av: Vladimir Oravsky | Gästkrönikör | 08 december, 2015

Aase Berg. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Tidskriften 10TALs poesifestival 2015

Årets upplaga, den 19:e, av Stockholms Internationella Poesifestival hade temat lyrik och musik. Tidningen Kulturen gjorde några nedslag i det stora och varierade programmet. Festivalen inleddes redan den 24 november ...

Av: Thomas Wihlman | Essäer om litteratur & böcker | 07 december, 2015

Högsommarljus

På den grå timmerväggen syns skarpa, ljusa skuggor: till höger ser ut att ha hängt en väldig bågsåg och till vänster troligen en lie Hur länge hängde de där på härbreväggen? Antagligen tills ingen ...

Av: Björn Gustavsson | Utopiska geografier | 19 oktober, 2009

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.

Cron Job Starts