Erotiskkrönika 04 Bandagesstation

Mina nerver svek mig goda hårdhudade, fastän försökte intala mig att är ju lyxpoet, den som skall kunna komprimest mera inte minst även den svåraste av opplevda verkligheter i de ...

Av: Stefan Hammarén | 26 augusti, 2010
Stefan Hammarén

Vantablack, Källa: Wikipedia

Konstnären som äger det svartaste svarta i konsten

Till konstvärldens förtret har konstnären Anish Kapoor exklusiv rätt till det svartaste svarta i konsten. Han äger sedan 2014 rätten att använda Vantablack som kan absorberar 99.96% av allt ljus.

Av: Mathias Jansson | 19 mars, 2017
Essäer om konst

Loggbok från seglats i Hammarenska farvatten…

Ute på villande hav, GPS ur funktion, kompass och sextant överbord, sjökortet ivägblåst, bortblåst, omhöljda av dimma och mörka moln i stark kulning stävar vi vidare, framåt i detta hav ...

Av: Oliver Parland | 10 november, 2012
Övriga porträtt

Milosz 100 år

"Utan tvekan vill jag hävda att Czesław Miłosz är en av de största poeterna - kanske den störste - i vår tid."(Joseph Brodsky) Den 30 juni 1911, för 100 år sedan ...

Av: Gregor Flakierski | 30 juni, 2011
Litteraturens porträtt

Ingela Karlsson

Ärkeängeln vid Kungsholms StrandVem kan betrakta livet med samma blick sedan mötet med Ingela Karlsson?
Nyårsafton 2016 samlades i hennes lägenhet vid Kungsholms Strand ett antal udda individer från Stockholm med omnejd. Det var tradition. Jag var inbjuden för första gången.
Upplevelsen kan kallas: överrumplande. 

En nyårsresa som genom en annan dimension


En efter en reser vi oss i trängsel och dunkel för att framföra våra budskap, ge luft åt våra önskningar. En ung flicka med glittermask i pannan sjunger. Stämman är stark och vacker.

Min vän, Katarina, framför ett budskap från sin indiska guru. Hon läser det på guruns indiska dialekt, men jag känner igen raderna från en buddhistisk sutra: ”Må alla varelser vara lyckliga och tillfreds.” Inte så enkelt, men vi kan önska!

Hon är en ängel, tänkte jag. Hon är en ärkeängel. Hon bär världen, åtminstone en del av den.

Klädd i rött och grönt med vida kjolar, fjädrar i vackra röda håret och liten glittrande handväska dinglande på ena armen hälsade hon gästerna välkomna med choklad.

Det var trångt. Jag visste ingenting om trängsel tidigare. Nu vet jag.

Jag var medbjuden av en god vän, som berättat om Ingela.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Att leda dessa udda individer genom dunkelt trängsel …

Ett piano. En stämma.

Var skulle jag placera medhavda förtäringen? Jaha, där. Men där stod ju redan såväl det ena som det andra. Var skulle jag placera mig själv? Men där satt ju redan . . .ja, vilka då? De framträdde som skuggor i den sparsamma belysningen. De samtalade vänligt och stillsamt med varandra. Lågor från stearinljus i kandelabrar, små värmeljus och en och annan liten lampa lyste dämpat.

Väggarna i det lilla rummet pryddes av tavlor, speglar i guldram, masker, paljetterade broderier och kanske annat som dunklet inte kunde avslöja.

En kvinna krånglade fram sin harpa ur ett fodral. En annan kvinna förklarade att hon tänkte bidra till underhållningen med solo-dans. En man placerade en liten apparat med karaoke-musik och förklarade, att snart skulle han sjunga Sinatra. ”Sjung New York!” sa jag, som gillar den sången. En tredje kvinna reste sig från sin stol bredvid mig och satte sig vid pianot där hon spelade och sjöng ”Panis Angelicus” så att änglarna sjöng med.

Detta är tredje gången jag möter Ingela. Denna ärkeängel uppträder nämligen på scener, skriver texter, regisserar, sjunger.

Jag såg hennes föreställning ”Drottningarnas Återupprättelse” på Livsrustkammaren i Stockholm i oktober 2016. En ”återupprättelse till osynliggjorda, nedtystade, förföljda människor.”

”I pjäsen finns det scener som står utanför den historiska handlingen – vi kallar den himmelska scenen där vi själva bestämmer skeendet och dess utgång. - - - -Historien kunde ha tagit en annan vändning.”

Ingela och hennes medspelare gestaltar relationen mellan Elisabet I av England och Mary Stuart, drottning av Frankrike och Scotland, i 1500-talets Europa. De var kusiner. Genom maktens intriger och ränkspel tvangs Elisabet att skriva under Marys dödsdom.

Vinterelden ger ljus i natten.

Den smälter snön, oavvisligen.

Ingela är född i Skyttens tecken, i december. Det frihetsälskande eldtecknet.

I den dunkla trängseln sträcker sig de närvarande efter frihetens eld. Vinterelden.

”Syrsättning”, sa någon som länge varit med om dessa sammankomster på årets sista dag.

Tankar bröt fram ur skuggorna. Ett par kvinnor ville samtala om meditation, tidigare liv, andevärlden, kulturella traditioner, miljö, musik, politik.

Den som väl hittat sin plats måste finna sig i att sitta fast i skruvstädet tills vidare. När jag, driven av törst, reste mig för att hämta ett glas vatten, märkte jag nyttan av den vighet och balans som tangoträning och tai chi givit.

Nyårsnattens önskningar

En efter en reser vi oss i trängsel och dunkel för att framföra våra budskap, ge luft åt våra önskningar. En ung flicka med glittermask i pannan sjunger. Stämman är stark och vacker.

Min vän, Katarina, framför ett budskap från sin indiska guru. Hon läser det på guruns indiska dialekt, men jag känner igen raderna från en buddhistisk sutra: ”Må alla varelser vara lyckliga och tillfreds.” Inte så enkelt, men vi kan önska!

”Må ingen bedra eller förakta någon någonstans” tillägger jag tyst och ur minnet.

En kvinna uttrycker tacksamhet över att alls, efter en svår sjukdom, kunna vara med i kväll.

En man önskar passera 2017 med livet i behåll. Han är pilot, berättar han, och en vän och kollega miste livet i en krasch under gågna året.

En kvinna ser fram emot ett kärleksår.

2017, sa jag, blir ett år för ”Drottningarnas Återupprättelse.” och påminde om den starka föreställningen tidigare under hösten. Jag vill skriva om den, vill veta mer om Ingela, hennes projekt, hennes kreativitet.

Människor har vilja, önskningar, tilltro. Vi vågar släppa fram dem här, tillsammans, i närvaro av ärkeängeln vid pianot och till tonerna från den milda harpan. Jag upplever en samlad styrka bland champangekorkar och inför fyrverkerierna över vattnet utanför.

Många önskar glitter över människorna, glädje i en tillvaro som alltför ofta är grå och trist. Sinatra-mannen berättar om ett filmkontrakt, som just nu lyser upp hans annars enahanda tillvaro.

En kvinna vill ge ut en bok om sina tidigare liv.

Susanna Hjern, vars make, Olle Hjern, f.d. pastorn i Swedenborgskyrkan, under gågna året sällat sig till änglarna, bjuder mig champagne.

Och ärkeängeln vid pianot log så vackert mot oss.

 

 

 

Annakarin Svedberg

Ur arkivet

view_module reorder

Benjamin

Av: Håkan Eklund | Kulturen strippar | 16 augusti, 2011

Basale element i Hegels filosofi

Innledning Det gis mange slags typer av filosofi, og én av disse er Hegels filosofi. Tankegangen i den filosofiske konsepsjonen til Hegel slik. Mennesket er av ånd, der ånden er tredelt ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 27 december, 2014

The God of Carnage med SEST

SEST - The Stockholm English Speaking Theatre är en teatergrupp som spelar bara på engelska. Regissören Samuele Caldognetto och skådespelarna Cheryl Murphy, Kristina Leon och Ingela Lundh driver gruppen sedan flera ...

Av: Guido Zeccola | Reportage om scenkonst | 23 februari, 2013

Amerikansk samtidsestetik för tre stämmor

Mirror in New York av Hebriana Alainentalo Autentiska textstrimlor, diskret nedtecknade, översatta och härmed saluförda av Alan Asaid.   I $ 18 Att utan ord och mening Rusta för en vår Utan ...

Av: Alan Asaid | Utopiska geografier | 05 januari, 2009

Whilde Stefan. Foto: Samuel Dante

Anteckningar om shoppingbordeller, bortgjordhet, D-vitamin och Einsteins mirakel

En ny månadskrönika av Stefan Whilde som berättar i 4 punkter om mycket och om inget.

Av: Stefan Whilde | Stefan Whilde | 01 mars, 2015

Sofie Livebrant, ”Lighthouse Stories”. Brus och Knaster/Playground.

Lighthouse Stories - Sofie Livebrant

Sofie Livebrant säger att hon läser för att bli inspirerad. Det är lätt att tro henne. Hon har tidigare bland annat tolkat Dan Andersson, Karin Boye och Emily Dickinson och ...

Av: Belinda Graham | Musikens porträtt | 03 februari, 2016

Att skapa tillsammans med andra – om Click festivalen i Helsingör

För fyra år sedan startade Mikael Fock och Casper Øbro New Media Art festivalen Click i Helsingör i Danmark. Under åren har festivalen växt sig allt större med konstutställningar, musikframträdande ...

Av: Mathias Jansson | Essäer om konst | 27 Maj, 2014

När folkbildningsrörelsen kom till Hälsingland

Den 14 september hade jag glädjen att få vara med när biblioteket i Hudiksvall fyllde 100 år. Det väckte en rad minnen, varav det första handlar om min farmor Therese. Hon ...

Av: Mats Myrstener | Kulturreportage | 11 november, 2013

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.