”Gravest Hits” – de två första singlarna i form av en tolvtums-EP

Bandet som Gud glömde men som Djävulen älskade

Med Peter Sjöblom som ciceron återvänder Tidningen Kulturen till det sista sanna rock'n'roll-bandet The Cramps.

Av: Peter Sjöblom | 09 Maj, 2015
Essäer om musik

Isabella Lundgren

Den osjälvständiga individen och den bedrägliga gruppmentaliteten

Självkännedom och kritiskt tänkande gör oss mindre lättmanipulerade. I en tid där vi allt oftare löper risken att manipuleras och förledas av de som utövar makt över oss, är detta ...

Av: Isabella Lundgren | 27 juli, 2017
Essäer om politiken

Riva ner och bygga nytt – eller hur man demolerar en konstinstitution

I hörnet står en maskin som snurrar ett järnklot runt sin egen axel. Varje gång järnklotet träffar betongväggen i galleriet ryker dammet och murbruk faller ner på golvet. Som en ...

Av: Mathias Jansson | 22 december, 2014
Essäer om konst

"hennes sanna namn är att vara någon annan". Intervju med Bo Gustavsson

Att en oanständig bok samtidigt kan vara den vackraste... det är något fullständigt skandalöst. För mig som tidigare läst Bo Gustavssons böcker (dikter, essäer, etc.) ter sig Howdy, jag är ...

Av: Guido Zeccola | 30 april, 2013
Litteraturens porträtt

Beatrice Månsdotter

VinterblekDen bleka vinterhuden avslöjar ett nät av tunna blodådror. Som förgreningar under en tunn yta. I ett vinterlandskap som bäddar in all tidigare grönska som övergått till en avskalad variant av sig själv. Landskapet ser nu glittrande vintervit ut där strimmor av ljus sveper fram. Och skogen. All denna skog.
När kölden greppar hårt om landskapet knastrar ett isskikt i takt med sjunkande temperatur. Minusgraderna faller och iskristallerna tätnar.

En dag innan snön föll gick hon rakt in bland träden, mossan och jorden. Jorden under allting. Skogen doftar som bara skog gör. Barr och mossa. Och jord. Fuktiga löv. Trädgrenarna i rörelse i vinden. Nästan som om dom dansar. Andra ligger på marken. Dom som fallit. Som liggande grenkroppar. Med en raspig bark som sakta släpper och faller av som ett skal. Där en grönska finns innan all snö faller, då skogen fortfarande är grön. Där tallar och granar höjer sig mot en vinterhimmel utan snö. Grenar och kvistar knäcks under hennes tyngd, som ljudet av något sprött som går sönder. Knäcks och går mitt itu. En skog med brunsvarta nakna trädgrenar som hugger sig in i en ljusgrå himmel där tunna molnskyar liknar blyertsgråa streck. Hennes utandning verkar där nästan ödesmättad i en slags sprängd känsla.

På morgonen lämnade hon en obäddad säng, där hans ögon är sömn och sex intill en sträv röst. Men här dämpas ett landskap under vintervit snö. Som ett knarrande under vinterkängorna. Han berättade för henne att hennes nakna hud ser mjölkvit ut i skenet av ett upphetsat ljus. Och det fick henne att på något sätt falla baklänges. I brist på åtdragna formuleringar omskapades allt. Och det liknade både henne och honom på ett underligt vis.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Hon minns hans röst som om det var precis nyss. Hård, som om den högg sig in. "Jag behöver någonting annat. Något som är mer. Allt det här räcker inte till." Det var som om hon plötsligt föll neråt. Hans ord och röst stannade kvar som ett eko. Allt det här räcker inte till.
Hennes rosaröda mun skär genom ett svalt rum, där hans vindoftande andedräkt sakta sjunker in." Lägg dig här intill", säger en sprucken röst. När hon pressade brösten mot hans nakna rygg, med knäskålarna in i knävecken.

Snöflingorna som faller i det vidsträckta landskapet, mellan skogar och öppna marker, liknar den snö som föll för några dagar sedan. Och den snö som föll dom kalla dagarna under förra vintern.
Ljudet av snö är ibland knappt märkbart. Som den här dagen. Den här dagen då hon tänker på att snö kan se olika ut, uppträda på olika sätt, i olika form. Nu nästan pulserar snöflingorna genom landskapet. Som tätt snöfall. Ibland sakta, ibland i snabba rörelser. När snöflingorna framträder som mer tydliga, liknar dom små eller stora vita tussar som sakta eller hastigt rör sig mellan himlen och allting annat där under. Andra dagar ser snön mer ut som dimmoln, då snöflingorna knappt går att urskilja i massan av varandra, mer än som hastigast kanske som en glimt i ett kort ögonblick. Ibland liknar det strimmor av frost, liksom vitt och kallt. Det har också hänt att hon har sett den fallande snön byta riktning på ett sätt som till och med är synligt för blotta ögat. Och dom dagarna kan snön nästan gränsa till att likna regn, som i en frostig variant. Som om snön och frostigt regn är samma sak.

När kölden greppar hårt om landskapet knastrar ett isskikt i takt med sjunkande temperatur. Minusgraderna faller och iskristallerna tätnar.

Kylan hade nu blivit sådan att den började ta sig in under alla lager av kläderna. Som om den letade sig inåt på jakt efter hud. Det är en sådan dag. När temperaturen verkar kallare än vanligt. När snöflingorna liknar stora vita tussar som sakta faller tätt, för att sedan landa mjukt på all yta. Hennes kinder rodnar av den kalla luften och snön. Det blekta håret som letar sig fram under mössan får en tunn nästan genomskinlig hinna av frostväv.

En fågel flyger plötsligt förbi på ganska nära avstånd, med vingar som fladdrar så snabbt att dom är svåra att urskilja. Den verkar ha bråttom. Förmodligen i flykt från kylan. Den lilla brungrå fågeln har en kropp som liknar en dunboll tät av fjädrar. Sedan är den borta, försvunnen mellan träden. Träden som liknar hårda förgreningar i ett snölandskap. Delvis täckta av ett pudervitt lager, delvis blottade i sin bruna bark. Barken liknar öppna ytor av det som inte döljs. Trädgrenarna som är riktade rakt upp mot himlen ser ut att sträcka sig efter något som ännu inte är nåbart. I snön förändras landskapet, till och med träden ser annorlunda ut.

Nu när träden väller över henne som vålnader från ett annat liv, var det som om tiden för en stund nästan stod stilla. Som om hon inte kunde bli äldre än så, när hon fortfarande var ganska ung men samtidigt äldre än igår.

Ett blekt hår väller fram en morgon bland skrynkligt fuktiga lakan och kuddar. Den rosaröda munnen och en sträv hand som drar mot den nästan mjölkvita huden. "Du känns klibbig." Sa han. När hon undviker hans nakna blick.

Några timmar senare glider skenorna på hennes vita skridskor mot den frostblanka isen som breder ut sig över en sjö. Sjön breder ut sig i ett landskap mellan skogen och en stad. Vattnet har frusit till is med ett isskikt som håller för mer än skridskoåkning. På den blanka isen framträder mönster som vita strimmor och spår efter skidskor. Hon skrattar. "Det är första gången den här vintern jag snörar på mig skridskorna!" Hennes rörelser är nästan avslappnade när hon glider fram på den frostblanka isen. "Samma här." Säger han mitt i ett skratt. "Förra året åkte jag inte alls."

Dom får upp ganska bra med fart där på isen på sjön som breder ut sig stor, och nästan verkar större än innan kylan frös till. Ljudet av skratt och röster höjer och sänker sig intill ljudet från skidskor mot hal is.

Himlen skiftar i en gråvit nyans likt en snöhimmel som nu ofta gör sig påmind. Kanske snöar det lätt sedan. Det är mitt på dagen men ändå inte ljust ute. Vinterluften liknar ibland tunna skyar av moln. På avstånd liknar hans skridskor mörka streck mot en frostig is. Hennes ljusbeigea stickade mössa ser nästan ut att studsa mot det blekta håret. När hon skrattar klyver rosaröda läppar vinterlandskapet mitt itu.
När dom kvällen efter igen snörade på sig skidskorna föll lamporna intill sjön in på isen som ljusfläckar mellan skuggorna av ett landskap.

Beatrice Månsdotter

Ur arkivet

view_module reorder

54. Erik

Erik skrev. Ord efter ord. Sida efter sida. Fingrarna värkte av att spreta över tangentbordet hela dagarna, han var frusen ända in i märgen av allt stillasittande. Han satt hemma ...

Av: Erik | Lund har allt utom vatten | 04 januari, 2013

En hobbit, tretton dvärgar och möjligen en drake på slutet

Regissören Peter Jackson är igen aktuell med ytterligare ett mastodontverk. Efter trilogin ”Sagan om Ringen”, har det nu blivit dags för Peter Jackson att ta sig an ”Hobbiten” som även ...

Av: Belinda Graham | Essäer om film | 09 januari, 2013

Foto: Johan Werkmäster

Jeansens historia börjar i Bayern

Jeansen föddes inte i Bayern. Det gjorde däremot dess skapare Levi Strauss, närmare bestämt i Buttenheim i forna stamhertigdömet Franken i den tyska delstatens norra trakt. Hans barndomshem på Marktstrasse ...

Av: Johan Werkmäster | Kulturreportage | 13 februari, 2016

Foto Gilda Melodia

Inuti och inpå huden

Religionen skulle försvinna, trodde tänkare som Emile Durkheim och Karl Marx. Människan skulle frigöra sig. I dagens samhälle ser vi en förändring från människa som samhällsvarelse till individ, som hellre ...

Av: Gustaf Redemo | Essäer om religionen | 14 oktober, 2015

Veckan från hyllan. Vecka 12-2013

Det har valts en ny påve, alltid en spännande och viktig tilldragelse, i synnerhet som själva valet har sina egna mycket speciella ceremonier och tillvägagångssätt. Själva valet kallas för konklav, conclave ...

Av: Gregor Flakierski | Veckans titt i hyllan | 16 mars, 2013

Hector Berlioz. Lithographie de Charles Baugniet

Med både måttlösa och tygellösa känslor

Även om Berlioz' personlighet framstår som mindre sympatisk, kan ingen frånta honom äran av att ha skapat ett musikstycke som i högsta grad angår även vår tids människor.

Av: Eva-Karin Josefson | Kulturreportage | 23 december, 2015

Den indre sammenhengen mellom venting og følelser

Innledning Emnet for artikkelen min er den begrepsmessige sammenhengen mellom venting og følelser. Resonnementet mitt er slik. For det første, venting som fenomen må læres, venting faller ikke under studiet av ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 28 september, 2013

Veckan från hyllan. Vecka 21-2013

Veckans megahändelse, och pseudo dito, är utan tvekan Eurovisionsschlagerfestivalen i Malmö. Gapigt, glittrigt, hurtfriskt, inställsamt och utslätat. Ett evenemang som säger ganska mycket om vår tid. Och så har Arktiska rådet ...

Av: Gregor Flakierski | Veckans titt i hyllan | 18 Maj, 2013

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.