A. Sprengtbarnen

Åp skenbar förkrymt rymt fliktexstens förlagspropagandagiven som hård hörnstensutställd omkullstjälpt fråga sin spetsfund vid kortsidan låg-(t) ensam utställare placerad där, tänkt vad utspelar sig sitt riktigt frågans på detta intillliggande ...

Av: Stefan Hammarén | 10 juli, 2012
Stefan Hammarén

Några tankar om Montaignes essäer

”Det som anses så säreget för makedonerkungen Perseus, nämligen att hans ande aldrig stannade i ett bestämt tillstånd, utan fladdrade omkring mellan olika livsformer och uppvisade en så flyktig och ...

Av: Björn Gustavsson | 15 april, 2014
Övriga porträtt

Malmö stadsbibliotek med den nyare tillbyggnaden Ljusets kalender. Foto: Anna Nyman

Minnen från en barndoms stad

I en längre text låter Harriet Svensson, ordförande i Proust-sällskapet, minnena från sin barndom i Malmö flöda fritt. Inför läsaren skapar hon en bild av den barndom hon bär med ...

Av: Harriet Svensson | 24 juni, 2015
Essäer om litteratur & böcker

I skuggan av ljuset. Om Gregory Crewdson

Ingenting kan väl vara mer trendriktigt inom konstvärlden just nu än foto. Kulturhuset i Stockholm har dock satsat på denna konstform i ett antal år och har generöst bjudit på ...

Av: Nancy Westman | 26 mars, 2011
Konstens porträtt

Malin Bergman Gardskär

Det är inte svenska folket det är synd omMänniskor runt om i världen tvingas fly från sina hem, liv och familjer i hopp om att finna en trygghet bortanför sin egen landsgräns. Vi borde vara tacksamma över det faktum att vårt land framstår som en skimrande oas i andras ögon istället för att gnälla om hur synd det är om oss själva som tvingas stå ut med att andra människor behöver oss. 
Polisen var till en början förtegna om nationaliteten på de två gärningsmännen, något som bara spädde på rykten på internet om att de "såklart måste vara invandrare." När det sedan blev känt att de två männen var asylsökande och bodde på ett asylboende i Västerås, lät reaktionerna inte vänta på sig.

Bland det första som mötte mig idag när jag loggade in på Facebook var ett sjutton och en halv minut långt videoinlägg från en missnöjd Västeråsbo. Det har väl inte undgått någon det oerhört tragiska som inträffat på IKEA i Västerås, där en mor och son blev knivhuggna till döds. Att det väcker ilska och oro är inte så konstigt. Naturligtvis är det en tragedi.

Polisen var till en början förtegna om nationaliteten på de två gärningsmännen, något som bara spädde på rykten på internet om att de "såklart måste vara invandrare." När det sedan blev känt att de två männen var asylsökande och bodde på ett asylboende i Västerås, lät reaktionerna inte vänta på sig.

Självklart var det ett strategiskt beslut av polisen att vänta med att gå ut med detta. Med tanke på rådande klimat i Sverige, där främlingsfientligheten har tagit ett stadigt grepp om en stor del av landets invånare, är polisen såklart medvetna om det hat och förakt som kan komma att riktas mot de andra som bor på asylboendet. Trots att de inte har någon skuld i det som just inträffat. Polisen fattade beslut om att sätta in bevakning på asylboendet, något som i sin tur också väckte ilska och raseri. Folk ansåg att polisen skyddade fel personer.

Klart de behövde skyddas. Det är bara att öppna en tidning för att se hur till exempel de tiggande EU-migranterna behandlas. Hur de förutom att tvingas bo i dragiga, smutsiga skjul även får utstå hat och förakt. Att de förutom att tvingas tigga för sitt levebröd får gå runt i konstant rädsla för hot och överfall.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Det främlingsfientliga klimatet ligger som en tryckande dimma över vårt land.

Den här missnöjda Västeråsbon kritiserar Stefan Löfven och nuvarande regering för att de inte gör något. Inte tar tag i saken ordentligt och fokuserar på fel saker.

Jag kan absolut hålla med om att kritik av den sittande regeringen är på sin plats. Å andra sidan har de inte suttit så länge och de har trots allt åtta års nedmonterande av välfärden att ordna upp.
Det går inte i en handvändning.

Sedan fortsätter han med att säga att vi är ett av de mest toleranta länderna i världen.

Att vi inte är rasister.

Att vi inte vet vad rasism är.

Sedan säger han att "det inte är så konstigt att främlingsfientlighet föds i detta land och att den växer."

Men hur var det nu, vi hade ju ingen rasism i Sverige?

Att vi är ett tolerant land stämmer bra men det innebär inte att vi är perfekta. Tyvärr har vi har gott om rasister här i Sverige. Men som icke rasifierad människa har en inget tolkningsföreträde för rasifierade människor. Och det är lätt att hävda att rasism inte finns om en själv inte varit utsatt för det. En behöver återigen bara öppna en tidning och läsa innantill för att förstå att vi har en utbredd rasism här i Sverige.

I videoklippet gör han sig även lustig över att Stefan Löfven nu i dagarna åker runt i landet och pratar om feminism. Hur kan en statsminister göra det när läget är som det är idag? Sedan tar han upp bland annat två exempel på händelser som han tycker Löfven borde ägna mer tid åt istället för att åka runt och prata om feminism.

Båda de två exemplen är våld mot kvinnor. Det ena är mordet på Lisa Holm och den andra är den 21-åriga kvinnan från Upplands-Väsby som mördades i motionsspåret. Själv tycker jag det är alldeles uppenbart att feminism är en viktig fråga.

Att det gror ett stort missnöje bland det svenska folket råder det inga tvivel om. Ja, det finns en massa saker att vara missnöjd över. Vi har ökade klassklyftor, en sjukförsäkring som inte fungerar som den ska, neddragningar inom såväl polismyndighet som i landsting för att bara ta några exempel.

Men bara för att en är missnöjd, så innebär det inte att en har rätt att ta ut det på dom som har inte har samma förutsättningar som oss. På dom som haft oturen att inte födas i ett rikt land. Det ger oss inte rätten att spotta på den som tigger. Det ger oss inte rätten att visa vår avsky mot hjälplösa människor genom att bränna ner deras skjul. Det ger oss inte rätten att neka människor i nöd.

För även om du får slita hårt på ditt arbete, även om du får strida för att bli tagen på allvar inom vården, även om du har svårt att få bostad och tvingas sova på en soffa hemma hos en kompis, så har du det ändå hundra gånger bättre än de människor som gör allt i sin makt för att undkomma krig, terror och svält.

Vi är ett stort och rikt land.

Jag är helt övertygad om att vi kan ge behövande människor en dräglig vardag.

Malin Bergman Gardskär

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Ur arkivet

view_module reorder
Pere Borrell del Caso pionjärverk

Konst utanför ramen

Konsten som alltid gör vad den kan för att spränga alla olika slags gränser, tycks stå villrådig inför den traditionella rektangulära ramen. Men det finns exempel på utbrytningsförsök ifrån både ...

Av: Mathias Jansson | Essäer om konst | 22 mars, 2015

Sällhetsrysningar i Stenshuvud

Alldeles i närheten av Simrishamn ligger Stenhuvud vid havet. Här finns mycket av allt det man kan önska sig; bokskog, ramslök, fridlysta Adam och Eva samt fantastiska bad i det ...

Av: Per-Inge Planefors | Gästkrönikör | 09 oktober, 2014

Illustration: Signe Collmo

Det som vi saknar är det som saknar oss

Melker Garay om konsten att vara människa.

Av: Melker Garay | Melker Garay : Reflektioner | 14 oktober, 2015

Fornuft, følelser og liv

Innledning I dag er det svært mange konflikter og kriger rundt om i verden, som betyr at den pasifistiske idé har elendige kår. Tesen jeg forsvarer er denne: At sammen har ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 08 september, 2014

Marja Beckman

Vi ville förändra rockvärlden

Under sommaren återupplivar jag några av mina Akashaartiklar på min egen blogg ordinsamling.marjabeckman.se. Kanske kan de gamla texterna inspirera någon cool 20-årig tjej där ute.

Av: Marja Beckman | Gästkrönikör | 04 mars, 2017

Gabriella Olsson

GULDGRYTAN KÖTTFÄRS AV 500gr PÅ LIDL.

Gör som följer:

Av: Gabriella Olsson | Gästkrönikör | 29 januari, 2016

Bokmässan 2012 - Vi blickar mot Norden, mot världens historia och dess framtid…

Den nordiska litteraturen influerar detta års bokmässa i Göteborg, med nordiska författare i centrum. Det nordiska författarskapet som i många fall kan anses självklart och bara finns omkring oss, som ...

Av: Linda Johansson | Kulturreportage | 09 oktober, 2012

Kroppen och den libidinala ekonomin

Genom det progressiva försvinnandet av tron på själens odödlighet och genom nyfödelsen av en sorts "paganism" som inte nödvändigtvis är kritisk mot kristendomen, kan kroppen återuppta sin plats i samhället ...

Av: Geraldine Berneron | Essäer om samhället | 06 juli, 2013

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.