Åminnelse. Warszawapaktens arméer Tjeckoslovakien

För 45 år sedan, den 21 augusti 1968, invaderade Warszawapaktens arméer Tjeckoslovakien och kväste det spirande experiment som antog den för dåvarande styrande makthavare den kraftigt provocerande benämningen, ”socialism med ...

Av: Vladimir Oravsky | 21 augusti, 2013
Essäer om samhället

Dansk humor enligt redaktören Claus Christensen

Bäste Claus Christensen, Tack för länken till din artikel om filmkaraktären Zelko och om undertecknad. Den verkar vara åtminstone 8 månader gammal och jag undrar varför du inte bekantade mig med den ...

Av: Vladimir Oravsky | 02 april, 2009
Gästkrönikör

Herreglud, julkalendern tar redan slut.

24/ 24. Frisk jul! Eller god jul rätt upp i stussen på etablissemanget, som Dante Sjöboda uttryckte saken 2003 i Svenska dagbladets jultipsande om sin då starkaste läsning, en soppboka ...

Av: Stefan Hammarén | 24 december, 2012
Stefan Hammarén

Den arbetslöse i vildmarken

Få svenska filmer som jag har sett har varit så lyckade som Losers. I händelsernas centrum står en kvinna i yngre medelåldern, Karin (Isabella Von Saenger). Hon arbetar med en ...

Av: Roberto Fogelberg Rota | 31 december, 2013
Filmens porträtt

Jag kommer!!!!! - kvinnlig orgasm och utlösning Jenny Berggren KeljevicDet skrivs och pratas en hel del om den kvinnliga orgasmen, dock mer sällan om kvinnlig utlösning. Jag har funderat på det där ett tag nu och ställer mig frågan varför det är så hemlighållet och omges av mystik, kan det vara av det enkla faktum att det inte är många kvinnor som får utlösning? Endast 30 % av alla kvinnor kan få orgasm, hur många som kan få utlösning har jag inte lyckats få information om, undrar just varför?

Tänk om kvinnan skulle fråga mannen; ” gick det för dig”? Jag menar hur ofta händer det att vi behöver ställa den frågan, han får orgasm, han får utlösning, vi vet, vi märker. Varför behöver mannen ofta ställa sig själv eller sin partner den frågan, om det gick för henne? Avgör han det på nivån av stön, eller diverse sammandragningar i vaginan? Eller att hon rent av säger det själv? Och vilken slags ”gick det för henne” menar han? Orgasm betyder i sin enkelhet klimax av njutningsnivå, och utlösning som är klimax av orgasmen, är en vätskeutlösning som beror på att det finns en prostatavävnad runt urinröret med flera intilliggande körtlar ”skenes körtlar” som vid upphetsning tömmer sig på vätska, det kan komma små mängder eller så sprutar det ut en rejäl vätskestråle.

Den kvinnliga orgasmen diskuteras ofta med en ton av mystik, hemlighetsfullhet, av att vara av individuell art. Varför diskuteras inte mannens orgasm (som då oftast innefattar själva utlösningen) på det viset. Vi tycker inte att den manliga orgasmen är konstig, hemlighetsfull, individuell, mystisk. Det går för honom eller inte. Och om en man nu skulle ha en orgasm utan utlösning, hela sitt liv, antar vi att han inte kan få utlösning och därmed inte kan njuta klimax av sin orgasm. Och vad skulle vara annorlunda vad det gäller kvinnor? Varför? Hon får minsann inte ifrågasättas om sin orgasm, med eller utan utlösning, men en man förväntar sig inte och vet oftast mycket lite om kvinnlig utlösning. Varför då?

Jag tror också att en anledning till att det inte diskuteras är därför att så få kvinnor får utlösning. Vem gynnar detta? Inte kvinnor i vart fall, det enda det ger är dåliga älskare och kvinnor som inte vågar lära känna sin kropp och sexualitet. Visst går det att njuta av sex ändå, jag säger inte det, och nå någon slags klimax av njutning, men det går inte att jämföra med orgasm med utlösning, det är lika skönt för en kvinna att nå klimax av njutningen med en utlösning som det är för mannen när han får utlösning.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Kvinnlig orgasm med utlösning, eller bara kvinnlig orgasm för den delen är ett tabubelagt samtalsämne. Den kvinnliga lusten har varit något som behövts tyglas genom alla år. Om inte på grund av religionen så på grund av patriarkatet. Bara det faktum att Eva fick oss fördrivna ur paradiset bevisar att vi bör ha skam över vår sexualitet. Det är män som bestämt att så ska det vara, varför det blev så kanske inte är svårt att räkna ut. Det var ett klart hot om kvinnor fick leva ut sin sexualitet, men nu lever vi inte på 1500 talet som tur är och den kvinnliga orgasmen kan flöda. Men det är ändå något som lever kvar, något som inte verkar stämma, varför uppnår inte nästan alla kvinnor en utlösning?

Vi kvinnor talar om allt, sex, våra partners, hur det var, hur han var, vad vi tycker om, men nästan aldrig om orgasm. Jag har själv försökt fråga kvinnor om utlösning och orgasm, men fått ringa gensvar, lite svävande säger de att ja, de får fontänorgasm, men talar inte om den helt underbara känsla det ger, hur fantastiskt det är, utan bara byter samtalsämne fort. Varför? Jo därför att de säkert inte har haft någon. Och det är helt ok, men jag anser att det är ett problem, inte bara för oss utan också för männen. Jag menar skulle vi förvänta oss att mannen skulle få utlösning bara för att vi smeker hans testiklar, det är lika absurt som att förvänta sig som kvinna att mannen ska ge oss orgasm med utlösning genom att slicka oss i timtal. Tyvärr har vissa kvinnor tutat i männen att det är det som gäller och de älskarna kan bli väldigt dryga. Kvinnor behöver ta ansvar över sin egen orgasm, som mannen gör. Han vet vad just han behöver för att få en utlösning.

Självklart behövs en lyhörd älskare. Kanske kan det vara så att kvinnor som inte får orgasm med utlösning inte känner sin kropp, fullt ut, inte har utforskat sin kropp och lust, ger sig inte hän att vara här och nu i akten. Tar inte plats. Tar sig inte tid, att komma. För att få en fontänorgasm krävs att man mår bra i sin sexualitet, att man mår bra med sin kropp, att man vågar ge sig hän i kropp och själ. Varför vissa kvinnor inte kan det och lägger över ansvaret på männen, kan bero på historiska såväl som sociala/psykologiska anledningar. Det är därför den kvinnliga orgasmen omges av mystik och tabu, och en anledning till att kvinnor, som annars kan prata om allt, faktiskt nästan aldrig talar om orgasm med varandra. Det finns nämligen inte en enda man i världen som kan få en kvinna att få en orgasm med utlösning om hon inte själv ger sig hän. Ja, alla män ni behöver alltså inte misströsta, allt hänger inte på er.

Den kvinnliga orgasmen med utlösning är inget mysterium, den är inte bara få förunnat, den handlar bara och enbart om förmågan att ta ansvar över sin egen kropp, utforska och ge sig hän att leva i nuet, så även i sexakten. Men kanske krävs det en förmåga och ett mod att leva i nuet i alla angelägenheter, i vardagen innan det går att göra det i sexakten. Jag för min del tror det är en förutsättning. Och kanske just därför, är den kvinnliga orgasmen med utlösning ett mysterium för många, för att leva i nuet kräver sin kvinna.

Jag såg ett program från Holland, där kvinnor lärde både män och kvinnor om orgasm och utlösning, det tycker jag är helt fantastiskt. I Sverige skulle det klassas som en bordell eller ytterst förkastlig verksamhet, då sex ingick i undervisningen. Men så lider vi också av någon slags moralpanik i detta land.

Allt som har med sex att göra är hysh hysh och usch fy. Sådant talar vi inte om. Och speciellt inte den kvinnliga utlösningen, eftersom den är ett sällsynt fenomen.

Det är väl därför vi bör tala ännu mer om den!

Jag hoppas debatten påbörjas, jag hoppas kvinnor ger sig samma rätt och lust att njuta som männen gör, i större utsträckning än kvinnor, vad gäller att koppla av och ge sig hän. Jag hoppas att den kvinnliga utlösningsorgasmen inte pratas bort som om det bara är några få kvinnor förunnat. Och jag hoppas innerligt slippa få höra att det är skönt ändå, utan utlösning, utan orgasm. Om vi skulle överföra det till männens sexualitet skulle det innebära att 70 procent av männen skulle nöja sig med en skön känsla av sex, utan utlösning utan orgasm. Det om något tycker jag är helt förkastligt, oavsett om det gäller en man eller en kvinna. Alla har rätt att få uppleva en utlösning, tycker jag. Och det är precis lika fantastiskt för en kvinna som för en man, så inga mer mesiga, ”jag njuter ändå”, ”det är tillräckligt för mig”, hoppas jag höra i framtiden. Fram för den kvinnliga utlösningen. Ta ansvar för er orgasm/utlösning kvinnor, om ni vill ha en, lägg det inte på mannen.

Och ja, alla ni män, kvinnor kan fejka orgasm, och gör det ofta innan hon verkligen kan få en orgasm och ännu sällsyntare en utlösning. Rytmiska sammandragningar är en enkel grej att locka fram, likaså stönande och skälvande kropp. Tyvärr tror jag detta fejkande har förvirrat många män och gjort att otaliga kvinnor aldrig tagit sig platsen att ha rätt till en orgasm med utlösning. Det enda fejkandet ger är dåliga älskare, otillfredsställda kvinnor och evigt mystiskt skitsnack om den kvinnliga orgasmen! Det är inte alltid sexakten behöver gå ut på att få en orgasm, eller utlösning, målet bör och är inte alltid att det ska gå för en, men för det mesta är det och blir så. Och när det blir och är så, så vill var kvinna som kan få utlösning ha det. Höjdpunkten för en kvinnas sexualitet är en orgasm med påföljande utlösning, allt annat är kvalificerat skitsnack!

 Jenny Berggren Keljevic

Ur arkivet

view_module reorder

Bibliskt mörker och Samuel Becketts

"Knappt hade Watt stigit in över mr Knotts tröskel förränhan såg att det inte var så mörkt i huset som han först hade trott.Det brann ett ljus i köket."  Samuel Beckett ...

Av: Hans-Evert Renérius | Övriga porträtt | 17 september, 2013

Robert Frank, Stones & Cocksucker Blues

Att använda låtar av Rolling Stones i filmer har prövats med framgång. Mest minnesvärda exempel är väl scenen där Martin Scorsese låter Robert DeNiros figur Johnny Boy göra entré i ...

Av: Peter Ejewall | Essäer om musik | 06 december, 2017

Lindellhallen. Lage Lindell. Formspråk.

Inom arkitektur talar man om en stereotom känsla som åsyftar volymen, en distanslöshet, en öppenhet. Den må vara subjektiv, alla tolkar vi rum olika, men den är också bestämmande för det ...

Av: Allan Persson | Essäer om konst | 01 februari, 2012

Om Chalmersspex

Chalmersspexet räknas till en av Sveriges största amatörteaterföreningar och går att härleda tillbaka till 1948 då det första studentspexet i Chalmers regi sattes upp, Bojan.Ett Chalmersspex handlar enligt utsago alltid ...

Av: Kajsa Ljusegren | Kulturreportage | 05 maj, 2016

Lisa Olsson, bärnsten från Östersjön.

Att göra sand till guld

Lisa Olsson bor nära havet, hon lever nära naturen, bara med några steg är hon ute på blomsterängen och med några älgakliv är hon vid den underbara sandstranden i Ystad ...

Av: Bo Bjelvehammar | Essäer om konst | 11 mars, 2017

Intervju med Gail Carriger, författaren bakom Själlös, första boken i serien om Alexia…

Jag möter Gail på förmiddagen på Hotell Hansson i Stockholm över ett par koppar English Breakfast. Hon är chict klädd i knallrött, en vitmönstrad femtiotalsklänning med full kjol och en ...

Av: Jessika Ahlström | Litteraturens porträtt | 22 april, 2012

Paret Myrdal på resa.

Rasbiologin och de goda svinslagen

Vad är en perfekt människa? Något om 20:e seklets syn på människa, växter och djur.

Av: Annakarin Svedberg | Porträtt om politik & samhälle | 05 februari, 2015

Mircea Cartarescu och den rumänska litteraturens okända historia

Hertha Müllers nobelpris i litteratur ifjol har ökat intresset för Rumänien och landets kultur, men vad finns förutom Müller för en svensk publik? Rumäniens främsta författare Mircea Cartarescu besöker Sverige ...

Av: Waldemar Ingdahl | Litteraturens porträtt | 01 juni, 2010

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.