Simon O. Pettersson 

Deklassering

En ny lång novell av Simon O. Pettersson 

Av: Simon O. Pettersson | 18 augusti, 2017
Utopiska geografier

Drömmar och dofter i Kraków. Unsound festival

Det doftar gott om årets Unsound – festivalen i polska Kraków som tagit ledningen i att fokusera på ny experimentell, främst elektronisk, musik i gränslanden mellan konstmusik, electronika och klubbmusik ...

Av: Curt Lundberg | 27 oktober, 2014
Essäer om musik

En liten pojkes dröm om att få gå i skolan. Intervju med författaren…

Under Togos brännande sol lever de i ett stort antal, alla de barn som vill gå i skolan. Som vill lära sig, utvecklas och få kunskap. För att kunna se ...

Av: Linda Johansson | 24 juni, 2012
Litteraturens porträtt

Det urolige sinn. Del II

Homo Viator Menneskeværen er essensielt sammenknyttet med vandring, mente den katolske filosof Gabriel Marcel(1889-1973), e.g at forut for at et menneske er Homo Economicus eller Homo Politicus, er det på vandring ...

Av: Thor Olav Olsen | 14 december, 2012
Agora - filosofiska essäer

Jag kommer!!!!! - kvinnlig orgasm och utlösning Jenny Berggren KeljevicDet skrivs och pratas en hel del om den kvinnliga orgasmen, dock mer sällan om kvinnlig utlösning. Jag har funderat på det där ett tag nu och ställer mig frågan varför det är så hemlighållet och omges av mystik, kan det vara av det enkla faktum att det inte är många kvinnor som får utlösning? Endast 30 % av alla kvinnor kan få orgasm, hur många som kan få utlösning har jag inte lyckats få information om, undrar just varför?

Tänk om kvinnan skulle fråga mannen; ” gick det för dig”? Jag menar hur ofta händer det att vi behöver ställa den frågan, han får orgasm, han får utlösning, vi vet, vi märker. Varför behöver mannen ofta ställa sig själv eller sin partner den frågan, om det gick för henne? Avgör han det på nivån av stön, eller diverse sammandragningar i vaginan? Eller att hon rent av säger det själv? Och vilken slags ”gick det för henne” menar han? Orgasm betyder i sin enkelhet klimax av njutningsnivå, och utlösning som är klimax av orgasmen, är en vätskeutlösning som beror på att det finns en prostatavävnad runt urinröret med flera intilliggande körtlar ”skenes körtlar” som vid upphetsning tömmer sig på vätska, det kan komma små mängder eller så sprutar det ut en rejäl vätskestråle.

Den kvinnliga orgasmen diskuteras ofta med en ton av mystik, hemlighetsfullhet, av att vara av individuell art. Varför diskuteras inte mannens orgasm (som då oftast innefattar själva utlösningen) på det viset. Vi tycker inte att den manliga orgasmen är konstig, hemlighetsfull, individuell, mystisk. Det går för honom eller inte. Och om en man nu skulle ha en orgasm utan utlösning, hela sitt liv, antar vi att han inte kan få utlösning och därmed inte kan njuta klimax av sin orgasm. Och vad skulle vara annorlunda vad det gäller kvinnor? Varför? Hon får minsann inte ifrågasättas om sin orgasm, med eller utan utlösning, men en man förväntar sig inte och vet oftast mycket lite om kvinnlig utlösning. Varför då?

Jag tror också att en anledning till att det inte diskuteras är därför att så få kvinnor får utlösning. Vem gynnar detta? Inte kvinnor i vart fall, det enda det ger är dåliga älskare och kvinnor som inte vågar lära känna sin kropp och sexualitet. Visst går det att njuta av sex ändå, jag säger inte det, och nå någon slags klimax av njutning, men det går inte att jämföra med orgasm med utlösning, det är lika skönt för en kvinna att nå klimax av njutningen med en utlösning som det är för mannen när han får utlösning.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Kvinnlig orgasm med utlösning, eller bara kvinnlig orgasm för den delen är ett tabubelagt samtalsämne. Den kvinnliga lusten har varit något som behövts tyglas genom alla år. Om inte på grund av religionen så på grund av patriarkatet. Bara det faktum att Eva fick oss fördrivna ur paradiset bevisar att vi bör ha skam över vår sexualitet. Det är män som bestämt att så ska det vara, varför det blev så kanske inte är svårt att räkna ut. Det var ett klart hot om kvinnor fick leva ut sin sexualitet, men nu lever vi inte på 1500 talet som tur är och den kvinnliga orgasmen kan flöda. Men det är ändå något som lever kvar, något som inte verkar stämma, varför uppnår inte nästan alla kvinnor en utlösning?

Vi kvinnor talar om allt, sex, våra partners, hur det var, hur han var, vad vi tycker om, men nästan aldrig om orgasm. Jag har själv försökt fråga kvinnor om utlösning och orgasm, men fått ringa gensvar, lite svävande säger de att ja, de får fontänorgasm, men talar inte om den helt underbara känsla det ger, hur fantastiskt det är, utan bara byter samtalsämne fort. Varför? Jo därför att de säkert inte har haft någon. Och det är helt ok, men jag anser att det är ett problem, inte bara för oss utan också för männen. Jag menar skulle vi förvänta oss att mannen skulle få utlösning bara för att vi smeker hans testiklar, det är lika absurt som att förvänta sig som kvinna att mannen ska ge oss orgasm med utlösning genom att slicka oss i timtal. Tyvärr har vissa kvinnor tutat i männen att det är det som gäller och de älskarna kan bli väldigt dryga. Kvinnor behöver ta ansvar över sin egen orgasm, som mannen gör. Han vet vad just han behöver för att få en utlösning.

Självklart behövs en lyhörd älskare. Kanske kan det vara så att kvinnor som inte får orgasm med utlösning inte känner sin kropp, fullt ut, inte har utforskat sin kropp och lust, ger sig inte hän att vara här och nu i akten. Tar inte plats. Tar sig inte tid, att komma. För att få en fontänorgasm krävs att man mår bra i sin sexualitet, att man mår bra med sin kropp, att man vågar ge sig hän i kropp och själ. Varför vissa kvinnor inte kan det och lägger över ansvaret på männen, kan bero på historiska såväl som sociala/psykologiska anledningar. Det är därför den kvinnliga orgasmen omges av mystik och tabu, och en anledning till att kvinnor, som annars kan prata om allt, faktiskt nästan aldrig talar om orgasm med varandra. Det finns nämligen inte en enda man i världen som kan få en kvinna att få en orgasm med utlösning om hon inte själv ger sig hän. Ja, alla män ni behöver alltså inte misströsta, allt hänger inte på er.

Den kvinnliga orgasmen med utlösning är inget mysterium, den är inte bara få förunnat, den handlar bara och enbart om förmågan att ta ansvar över sin egen kropp, utforska och ge sig hän att leva i nuet, så även i sexakten. Men kanske krävs det en förmåga och ett mod att leva i nuet i alla angelägenheter, i vardagen innan det går att göra det i sexakten. Jag för min del tror det är en förutsättning. Och kanske just därför, är den kvinnliga orgasmen med utlösning ett mysterium för många, för att leva i nuet kräver sin kvinna.

Jag såg ett program från Holland, där kvinnor lärde både män och kvinnor om orgasm och utlösning, det tycker jag är helt fantastiskt. I Sverige skulle det klassas som en bordell eller ytterst förkastlig verksamhet, då sex ingick i undervisningen. Men så lider vi också av någon slags moralpanik i detta land.

Allt som har med sex att göra är hysh hysh och usch fy. Sådant talar vi inte om. Och speciellt inte den kvinnliga utlösningen, eftersom den är ett sällsynt fenomen.

Det är väl därför vi bör tala ännu mer om den!

Jag hoppas debatten påbörjas, jag hoppas kvinnor ger sig samma rätt och lust att njuta som männen gör, i större utsträckning än kvinnor, vad gäller att koppla av och ge sig hän. Jag hoppas att den kvinnliga utlösningsorgasmen inte pratas bort som om det bara är några få kvinnor förunnat. Och jag hoppas innerligt slippa få höra att det är skönt ändå, utan utlösning, utan orgasm. Om vi skulle överföra det till männens sexualitet skulle det innebära att 70 procent av männen skulle nöja sig med en skön känsla av sex, utan utlösning utan orgasm. Det om något tycker jag är helt förkastligt, oavsett om det gäller en man eller en kvinna. Alla har rätt att få uppleva en utlösning, tycker jag. Och det är precis lika fantastiskt för en kvinna som för en man, så inga mer mesiga, ”jag njuter ändå”, ”det är tillräckligt för mig”, hoppas jag höra i framtiden. Fram för den kvinnliga utlösningen. Ta ansvar för er orgasm/utlösning kvinnor, om ni vill ha en, lägg det inte på mannen.

Och ja, alla ni män, kvinnor kan fejka orgasm, och gör det ofta innan hon verkligen kan få en orgasm och ännu sällsyntare en utlösning. Rytmiska sammandragningar är en enkel grej att locka fram, likaså stönande och skälvande kropp. Tyvärr tror jag detta fejkande har förvirrat många män och gjort att otaliga kvinnor aldrig tagit sig platsen att ha rätt till en orgasm med utlösning. Det enda fejkandet ger är dåliga älskare, otillfredsställda kvinnor och evigt mystiskt skitsnack om den kvinnliga orgasmen! Det är inte alltid sexakten behöver gå ut på att få en orgasm, eller utlösning, målet bör och är inte alltid att det ska gå för en, men för det mesta är det och blir så. Och när det blir och är så, så vill var kvinna som kan få utlösning ha det. Höjdpunkten för en kvinnas sexualitet är en orgasm med påföljande utlösning, allt annat är kvalificerat skitsnack!

 Jenny Berggren Keljevic

Ur arkivet

view_module reorder

Pynchons Mesopolitosis

Du gick till Dr. Blumenthal en dag 1973 i Middleton, New York, och klagade över hosta, varpå den gode doktorn bestämde sig för att röntga din bröstkorg. Innan de dödliga ...

Av: Jonas Wessel | Litteraturens porträtt | 23 mars, 2013

Bo Ahrenfelt – Förändring är ett livslångt tillstånd i lugn och kaos

Förändring är ingen tillfällighet, ingen slump, menar Bo Ahrenfelt. Han är läkare och psykiater med bland annat kroppsterapi som specialinriktning, men arbetar sedan många år tillbaka med förändrings- och utvecklingsarbete ...

Av: Antoon Geels | Övriga porträtt | 29 juli, 2011

Dansen som konstform

foto: Guido Zeccola Den moderna dansen betraktas idag som en både självständig och -klar konstform. Så har det inte alltid varit. Historiskt sett har dansen varit knuten till mer etablerade konstformer, såsom ...

Av: Roberth Ericsson | Scenkonstens porträtt | 15 augusti, 2008

Evig är den konst som alltid talar till oss själva. Intervju med Fabio…

Gitarristen Magnus Andersson och jag träffade den italienske tonsättaren Fabio Vacchi under hans vistelse i Stockholm i samband med spelningen av hans Quintetto Notturno Concertante på konserthuset. Eventet skedde i ...

Av: Guido Zeccola | Musikens porträtt | 15 juni, 2014

Frida Kahlo och den kvinnliga stilen

Vad händer när man klassificerar konst skapad av kvinnliga konstnärer som just ”kvinnlig”? Pekar man på samhälleliga strukturer som har legat till grund för att kvinnliga konstnärer genom historieskrivningen har ...

Av: Simone Frankel | Konstens porträtt | 08 mars, 2013

Fornuft og liv

Innledning Å være menneske er så mangt, skjønt uskyldige er vi ikke. Vi har moral og språk, og dermed har vi tilstrekkelig med ressurser og stor nok kapasitet til å teoretisere ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 12 Maj, 2014

 Rafael Filosofskolan i Aten. Bild Wikigeeks

Mellan Skylla och Karybdis

”Det bästa hos kristendomen är ett liv värdigt Kristus. Där det finns skall vi inte vara så snara till att misstänka människor för irrlära.” (Ur Johan Huizinga: ”Erasmus”)

Av: Thomas Notini | Essäer om religionen | 16 Maj, 2017

Nyårskrönika 2013

Jag ser lite snö vid vägkanten, mer svart än vit. Mer hård än mjuk skulle jag gissa. Jag flyttade till ännu en storstad för snart tio år sedan, i centrum brukade ...

Av: Linda Bönström | Gästkrönikör | 01 januari, 2014

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.