Ett museum för stulen konst

Ett konstverk kan försvinna på många sätt, och stöld har inte varit ovanligt i historien. Det finns många sätt att ta tillbaka verken på, och med hjälp av digitala tekniker ...

Av: Mathias Jansson | 15 juli, 2015
Essäer om konst

Ragnar och Alice ligger på utdragssoffan

På rygg ligger de och Ragnar håller i Alice' vänsterhand med sin högra. Stryker med långfingret sakta över hennes ringfinger. Efter en lång stund reser han sig. Han ...

Av: Theres K Agdler | 24 Maj, 2010
Utopiska geografier

Mäktiga män föredrar lantlig mat!

Winston Churchill är bland annat känd som den premiärminister som ledde Storbritannien till seger i andra världskriget. Han är också känd som författare, som Nobelpristagare i litteratur, som konstnär, som ...

Av: Belinda Graham | 04 mars, 2014
Allmänna reportage

Tiden som återvändsgränd

Snart bryter ett helt nytt år ut mitt bland oss. Vi vet inte vad det kommer att leda till, förutom själva ledan, men det sägs att det ska kallas 2011 ...

Av: Stefan Whilde | 28 december, 2010
Essäer

En rökares försvarstalJenny Berggren Keljevic En av mina väninnor försöker leva ett hälsosamt liv, för att må bra. Nu äter hon rätt, a la diet nya modellen och motionerar som sig bör. Hon springer varje kväll, en lagom runda på 6 km. För en månad sen talade hon om för mig att hon nu också skulle sluta röka. Att sluta röka är en av de saker folk gör med intentionen och målet att må bra och bli mer hälsosamma, så är det, det vet vi. Jag förstår inte detta, låt oss titta närmare på detta med att sluta röka, vad händer då? Man går upp i vikt, blodtrycket förändras så att man kan börja må dåligt, man får huvudvärk, man är på dåligt humör hela dagen, man finner ingen mening med livet och har svårt att finna glädjen, är detta att må bra? Jag tycker att folkhälsoinstitutet borde informera om att en intention att sluta röka allvarligt skadar din hälsa. Jag säger detta av erfarenhet, för också jag har försökt sluta röka. Nja, jag borde hellre säga, mer eller mindre försökt ha intentionen att försöka sluta röka. En gång var jag hos läkaren, jag hade en slemmig hosta efter en förkylning och satt där framför läkaren, hostig och blek i ansiktet.

- röker du? frågade läkaren mig.

- ja tack, svarade jag, i tron att han erbjöd mig en cigarett.

Läkaren tittade på mig och utbrast;

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

- nej , nej, du måste sluta röka, vet du inte att varje cigarett förkortar ditt liv med 5 minuter?

Vad detta nu berörde mig vet jag inte. Jag har mer fritid än en vän jag har som tror sig vara en regissör, som en dag ska slå igenom och bli nästa Pedro Almodóvar.

- vet inte du att dina lungor fylls med 4700 sorters olika gift och att du kan dö, sa läkaren i ett nytt försök att skrämma mig.

Men jag anser då att man kan donera min kropp till vetenskapen, så bidrar jag i vart fall med något vettigt och ingen kan säga att jag var en egoist!

För att se om han i ett sista försök kunde övertala mig säger läkaren;

- vet inte du att rökning kan få dig att tappa din sexlust?

Ohhhh vad säger människan! Om jag blir frigid, hur ska jag då kunna röka den där goda cigaretten efter sex? Jag förstod att valet måste göras mellan att ha sex och välja bort ”efter sex” cigaretten?

På det viset tog jag mitt förnuft tillfånga och bestämde mig för att sluta.

Jag hade dock ett halvt paket kvar och jag lämnar sällan saker halvfärdigt genomförda. Så, jag rökte upp den där halva asken, men plötsligt drabbades jag av ett dåligt samvete, läkarens ord ekade inom mig och jag mådde nu fysiskt dåligt att göra det jag gjort så länge, njuta av en cigarett. Som om detta inte var nog, läste jag en genomarbetad välskriven artikel, av en högst prominent person, om beroende och om att byta ett beroende mot ett annat, det var tydligen vanligt. Jag såg mig själv i en film som handlade om min framtid, där jag hade huvudrollen, en ganska tragisk sådan, jag såg mig själv frossa i mat, i shopping och ve och fasa drickandes liter med rött vin!

Min väninna som hade kommit till sina sinnens fulla bruk hade tagit ett beslut sa hon, hon, skulle aldrig mer röka och hon hade slutat tvärt, så där bara, rätt av.

 Vilket mod, vilka cojones denna kvinna har!

Min väninna blev min hjälte, detta tog bort allt det tokiga hon har gjort i sitt liv som jag emellanåt dömt henne för, allt! Jag blev imponerad av henne, vilken stark kvinna! När vi pratade i telefon en dag berättade hon att hon åt glass i mängder framför sin favorit serie, sex and the city, kanske passande då hon i vart fall inte skulle bli av med någon sexlust, som jag riskerade att bli om jag inte slutade. Jag såg henne torka sig med kaffefilter, ja i sin tid av pengabrist, efter en romantisk film. Till och med det, att sluta röka när hon var som fattigast, det är en hjälte för mig. Om hon gör detta, med den styrka och bestämdhet hon har måste det vara för något hon förstått, insett, inspirerats av, tänkte jag och jag började fundera på att sluta, på allvar.  

Allt som tiden gick förbi och hennes ”sluta röka” period blev längre, blev hon min idol, min hjälte, min guru. Så jag frågade henne en dag;

- hur gjorde du för att sluta röka?

Och hon svarade mig;

- jag läste en bok som hette “ sluta röka i natt och vakna upp som icke-rökare imorgon ”.

Jag tänkte för mig själv, vilket trams, för jag går aldrig upp och röker mitt i natten, nej jag går aldrig upp för att röka, aldrig. Trots detta öppnade jag boken och började vända sida för sida. Och jag insåg att jag var på väg mot ett helvete!    

Punkt 1: välj en dag när du ska sluta. Fan! När i helvete är det en bra dag? Om det är en dag som skall fyllas med nöje, en fest eller glada vänners sällskap, en utflykt, en resa eller annat roligt, ska man då förstöra den med att sluta röka och vara rastlös och tjurig hela tiden? Om det är en dag som är full med måsten, tråkiga måsten, som att gå till tandläkaren, jobba natt, städa vinden, storhandla, skriva en tenta, skall man då göra allt värre genom att just den dagen sluta röka också?

Och vilken tid på året är då bäst? Ska man förstöra hela sommaren genom att sluta röka, den bästa tiden på året? Eller ska man sluta på vintern, då, när mörkret och kylan kommer, då kan man inte ens gå de promenader man behöver för att sluta röka och intensivt göra något annat. Nej imorgon går det inte att sluta röka, för just nu har jag ont i ryggen och då kan jag ju inte köpa det där gymkortet jag bara måste ha om jag ska sluta, så jag inte blir fet. Nä, det får helt enkelt bli en annan dag.

Punkt 2: ta bort allt som har med rökning att göra, allt som påminner dig om din tid som rökare. Ok, det blir då askfatet, tändaren, tändstickorna, balkongen, kaffekokaren, musiken på telefonen som jag brukar ha på under rökpausen, kaffet, att äta, samtliga fik i hela stan, rökande vänner, jag vet inte kanske behövde jag till och med ta livet av Fidel Castro och Che Guevara som så stiligt och tufft pryder min vägg?

Punkt 3: undvik kontakt med rökare. Ok, vem skall jag umgås med, bara mig själv? Menar de att jag ska kasta vänner som om jag kastade ett askfat? Jaha, bara att inse, kommer aldrig mer bli bjuden på fest! Och om jag blir bjuden kommer jag säkert tycka det är obstinat tråkigt och längta hem, till ett hem där det också är tråkigt, eftersom jag inte röker.

Punkt 4: ersätt cigaretten med något annat. Ja vad ska jag ersätta den med? Mat, godis, glass, shopping, sex, inget alternativ verkar vara bra. En gång provade jag att hålla mig sysselsatt vid ett rökstopp, det slutade med att jag åt en hel påse, stor sådan, med hasselnötter, jag var inte bara hård som slutat röka utan blev på köpet också vedervärdigt hård i magen. Men häromdagen skymtade jag en E-cigarett från playboy, det verkade vara ett sunt sätt att ersätta både cigaretterna och sex med. Men det var så svårt att välja mellan menthol och jordgubbe, så jag köpte aldrig någon.

Punkt 5: drick mycket vatten. Från början undrade jag vad vatten hade med rökandet att göra? Det jag vill är att sluta röka inte börja gå och kissa hela dagen!  Men sen förstod jag, de vill att jag ska ha något i handen.

Jag tog beslutet en onsdag morgon, att sluta röka, med all min tankekraft. Beslutet var att jag nu istället skall bli en passiv rökare! Ok, en passiv rökare blir också påverkad, men inte lika mycket, och, det är gratis! Trots alla fördelar med att vara passiv rökare sade mitt sunda förnuft att jag kanske låtit nikotinberoendemonstret manipulera mig till att ge upp att sluta röka. Det hela slutade med att jag gick till apoteket och köpte en plastcigarett. Visst det är som att dricka kaffe gjort på jordgubbssylt, man måste använda mycket fantasi för det är inte detsamma som att röka, på riktigt. Där satt jag med min plast cigarett med mentholsmak från apoteket i munnen, en sorglig syn, drickandes tre liter vatten, springandes på toaletten var femte minut, tills jag fick så mycket abstinens besvär att jag såg ut som ett sargat punkterat cykelhjul som fått skåror i sig av att stå ute hela vintern.

Och nu då? Jag hade varit utan en cigarett i en timme och jag mådde fantastiskt. Jag satte på den längsta filmen jag hade, gudfadern, som är ungefär 10 timmar lång, i vart fall kändes det så. Det var ett stort misstag, för jag har sett den ungefär 50 gånger, jag blev totalt uttråkad, till slut skrek jag “ nej fan” och for ut genom dörren och rökte en cigarett som en annan döende människa. Innan ni beskyller mig för att vara en människa utan mod, utan karaktär, låt mig säga till er kära läsare, att jag röker inte bara för min skull, utan för mänsklighetens skull.

För om jag inte rökte skulle jag vara en hysterisk person, en person som är på dåligt humor hela dagen och blir irriterad om du så bara andades i min närhet, jag skulle vara en tickande bomb, en fara för allmänheten.

Och för den delen skulle ni kunna tänka er en värld utan tobak? Tänk er nu, Humphrey Bogart med en jordgubbspenna hängande i mungipan.

Sara Montiel i tango toner sjunga “ jag röker en mentolplastcigarettutannikotin och väntar på mannen jag älskar”.

Klassiska Bette Davis, som i den svart vita filmen drar ett klassiskt bloss och röken blir nästan blå och lyfter sävligt mot högre höjder. Eller i de senare färgfilmerna, de vackra röda läpparna mot munstycket, där hon sensuellt drar in den fylliga röken och blåser ut, sakta, sakta.

Detta är endast ett fåtal, vi har Clark Gable, Cary Grant, Joan Crawford, och vad vore filmerna utan deras klassiska rökning?

Ja mina damer och herrar, jag är medveten om att tobaksbolagen tjänade och fortfarande tjänar på sin reklam, som de stora stjärnorna drog in till dem, och samtidigt tjänade rejäla hackor på själva, ja inte i hälsa men i pengar. Men ändå i ärlighetens namn, visst var det tjusigt?

Vem vore, Churchill, Che och Fidel, Groucho Marx, Chaplin och Hemingway utan cigarren i mungipan? Och för de män som funderar nu, vad säger ni om Demi Moore?

Vad säger ni om indianerna?

Skulle de fortsätta sina krig, tycker ni verkligen det? bara för att de inte kunde röka sin fredspipa?

Nej, världen skulle inte vara den samma utan tobak, eller hur?

Jenny Berggren Keljevic

Ur arkivet

view_module reorder

Lakrits och benproteser. Tredje generation Skarabéerbok

Ett jamesjoycianskt ordflöde, strindbergskt egensinne och ett näst intill postnorénsk uttryck i den underliggande kärlekssagans navelexponerande privatexhibitionism och i övrigt något som i sina mest kroppsfilosofiska intimiteter kan liknas vid ...

Av: Benny Holmberg | Essäer om litteratur & böcker | 16 juli, 2012

Viva Verdi!

Han anses ha samma avgörande betydelse för Italiens nationella identitet som de nationalromantiska författarna hade för de europeiska folkens befrielsekamp under 1800-talet. Giuseppe Verdi föddes för 200 år sedan den 10 ...

Av: Gregor Flakierski | Veckans titt i hyllan | 19 oktober, 2013

Hundens genius

"Jag fick order att inställa mig hos en kapten som sade att han inte ville ha en kvinnlig chaufför. Han tyckte inte om atmosfären, han ville inte ha en kvinnlig ...

Av: Lisa Gålmark | Essäer | 08 juni, 2014

Abbas Kiarostami Foto CC BY-SA 3.0

Att begravas: bildspråk i Kiarostamis Smak av körsbär

Abbas Kiarostami är en av Irans mest hyllade filmskapare. Med Smak av körsbär blev han belönad med Guldpalmen i Cannes för snart tjugo år sedan. Många som skrivit om filmen ...

Av: Sonya Helgesson | Filmens porträtt | 04 mars, 2016

Lux aeterna

Dödens kalla hand berörde mig   Hans finger träffade mitt öga   Att inte längre se den tanken tröstar föga berör den dig?

Av: Oliver Parland | Utopiska geografier | 31 Maj, 2010

Pirkko Lindberg pratar lika intensivt som hon skriver

Pirkko Lindberg. Foto Henry StrengPirkko Lindberg är en fascinerande författare och en fascinerande person, och det var därför med stor förväntan jag häromveckan räknade ned dagarna till vår planerade träff ...

Av: Björn Gustavsson | Litteraturens porträtt | 04 oktober, 2008

Ljuden i en indisk palmlund

Ljuden i en indisk palmlund Folke Rabe reser i södra Indien och fascineras av de tre största religionernas ljudbilder.

Av: Folke Rabe | Allmänna reportage | 04 september, 2006

Det humanistiska fotografiet

I jämförelse med sina generationskamrater, fotograferna Henri Cartier-Bresson och Robert Doisneau, har Willy Ronis (1910-2009) länge intagit en märkligt undanskymd plats i franskt kulturliv. Med den stora retrospektiva utställningen på ...

Av: Eva-Karin Josefson | Essäer om konst | 22 september, 2012

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.