Yta

Ytan, villfarelese, bedrägeri, lism, grannlåt, kattguld, kram, krimskramset, scruta, pastill, bibelot, boschet, vilior alga, flower border dangle on Potemkin's facades,, the underside of a structural component such as a beam ...

Av: Stefan Hammarén | 11 augusti, 2012
Stefan Hammarén

Diktaren, världen, bokindustrin

Är det ekonomin som styr den skapande energin? Eller är den konstnärliga och skapande energin den sanna ekonomin? Staten, det vill säga. regeringar i alla sina former, lägger ofta hämsko på ...

Av: Percival | 10 augusti, 2014
Essäer

Att läsa in människor i sin egen värld

  Så marxist jag är har jag ett fortsatt starkt intresse för historiska personligheter men också hur mer vanligt folk tänker när de gör som de gör. Helt vanliga är de ...

Av: Christer B Johansson | 14 juli, 2011
Essäer

Krönika från Maspalomas

  Åter till tyskarna, Plechanov och den unge Uljanov.Revolutionen måste, för att bli lyckad iVärldsomfattning,börja i de mest utvecklade länderna. Åter Tyskland,som förra gången valde fascismens väg, USA, somvalt krigets, Norden ...

Av: Christer B Johansson | 29 april, 2013
Gästkrönikör

20 minuter med Birgitta



Per-Inge PlaneforsVad hinner du på 20 minuter? Ett litet stopp på flygplatsen i Amsterdam fick oss att fundera. Flygskuttet mellan Frankfurt och Amsterdam tar lite drygt 20 minuter. Mer än 20 minuter tog förflyttningen på marken dessförinnan mellan de två terminalerna i Frankfurt. Det förarlösa tåget som ska gå som en skyttel hade hakat upp sig. Ungefär lika lång tid, också 20 minuter, tog bussen på plattan i Shipol för att snirkla runt hela det väldiga byggnadskomplexet och vänta vid ett trafikljus samt stå i kö för avsläpp. Då lyckades bussen dessutom köra ned en skylt som separerar bussar, tankbilar och flygplan. Det bara small till.

Väl inne i terminalbyggnaden tog vi raka spåret och rulltrappan upp till matserveringen. Ett gäng i kö, mer än tjugo minuters väntan för att få beställa, samt vänta på tillredning och med kallnande mat vänta på att få betala. Men lugna rörelser portionerades sju små byttor mer sju kluttar majonäs och sju kluttar ketchup ut till de sju danska resenärer som beställt biffar. Deras nystekta biffar kallnade. Naturligtvis tog majjon slut, det skulle fyllas på, hon som gjorde allt – men så långsamt – skulle tvätta händerna och håller också på att halka omkull. Jag liksom hörde smällen i mitt inre. Men hon dansade till och tog vår beställning.

Kö förstås också vid betalningen, med lugna rörelser ska en skylt ställas upp som anger att här betalar man bara med kort. Det var bara det att jag som är vänsterhänt sveper ned skylten som är på vippen att kvadda middagen för dem efter i kön. Det bara small till.

Men oj vad långt det är bort till gaten. Nu hörs ett utrop ”Miss Jansson”. Nu är det bråttom. Även den förflyttningen ligger i 20-minutersmodulen. Förresten mer än 20 minuters väntan var den redan vid pendeltåget i Frankfurt. Det blev många 20-minuters moduler. Ska varje litet steg behöva ta 20 minuter på den här resan?

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Detta lilla äventyr utspelade sig på Birgitta-dagen. Hon är ju ett av skyddshelgonen för Europa. Och Shipol är ju inom unionen, så vi kände oss trygga även när det small till. Birgitta beskyddade hela resan från Frankfurt till Ödeshög, via Linköpings lilla lokala flygplats som är smidigheten inkarnerad. Inga 20-minuters moduler där! Trygga hemma igen sent på söndagskvällen, miss Jansson och jag. Tack Birgitta.

 

Per-Inge Planefors

Ur arkivet

view_module reorder
Talmud diskuteras av Carl Schleicher

Talmud som diskussionsform par excellence

Marcus Myrbäck om antologin Rum i Talmud (red: Bertil Adania, Artos 2002).

Av: Marcus Myrbäck | Essäer om litteratur & böcker | 20 februari, 2017

Vladimiro Sirenetto  Oravsky. Bild: Ole Schwander

April april din dumma strömming - en kunskapslyftspaus

Den första april försöker många institutioner och ännu fler människor överträffa varandra med vitsar, absurditeter och practical jokes av varierade underhållnings- och surhetsgradsvärde. Jag tycker att det är en trevlig tradition ...

Av: Vladimiro Sirenetto Oravsky | Gästkrönikör | 01 april, 2016

C'est la vie!

Vår granne, vi kan kalla henne Ewa, huvudsakligen för att hon hette så, levde fram till sin 12-årsålder hos en familj som slog och skändade henne från morgon till kväll ...

Av: Vladimir Oravsky | Gästkrönikör | 07 september, 2013

Giovanni Scognamillo Foto Yücel Tunca

Den mångfacetterade Giovanni Scognamillo

Giovanni Scognamillo gick bort den 8 oktober 2016, 87 år gammal. Han har inspirerat många författare och har blivit en kultpersonlighet i Turkiets litteraturkretsar. Vem var han då?

Av: Aylin Ünal | Konstens porträtt | 17 oktober, 2016

Den spirituella jakten

Jag har, såsom många andra, länge hänförts och förundrats av den franske poeten och handelsmannen Arthur Rimbaud (1854-1891). Så mycket att jag bestämde mig, återigen såsom många andra, för att ...

Av: Jonas Wessel | Övriga porträtt | 02 september, 2012

"Själens grundpelare är kroppen"

Yoga är ett verktyg för att själen ska vistas i en väl grundad kropp - ungefär som vi vill vistas i ett väl grundat hus. När Eva Lewenhaupt talar om yoga ...

Av: Anne Edelstam | Litteraturens porträtt | 22 december, 2009

Rutten lax, rutten jul och arg på pappa, tre musikbiografier

Jultips från Belinda Det finns självbiografier och det finns julböcker. Genren julsjälvbiografi är inte en vanlig genre. Men Peter Jöback och hans medarbetare har lyckats skapa ett verk i denna genre ...

Av: Belinda Graham | Kulturreportage | 17 december, 2012

Vladimir Oravsky av Elena Piligrim 2015

Gasconnad i tiden  

Den 22 januari, på August Strindbergs och min födelsedag visade SVT2 filmen ”Erik Nietzsche - De unga åren”. Jag fick läsa manuset långt innan filmen spelades in och kan konstatera att ...

Av: Vladimir Oravsky | Gästkrönikör | 28 januari, 2015

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.