”Gravest Hits” – de två första singlarna i form av en tolvtums-EP

Bandet som Gud glömde men som Djävulen älskade

Med Peter Sjöblom som ciceron återvänder Tidningen Kulturen till det sista sanna rock'n'roll-bandet The Cramps.

Av: Peter Sjöblom | 09 Maj, 2015
Essäer om musik

Isabella Lundgren

Den osjälvständiga individen och den bedrägliga gruppmentaliteten

Självkännedom och kritiskt tänkande gör oss mindre lättmanipulerade. I en tid där vi allt oftare löper risken att manipuleras och förledas av de som utövar makt över oss, är detta ...

Av: Isabella Lundgren | 27 juli, 2017
Essäer om politiken

Riva ner och bygga nytt – eller hur man demolerar en konstinstitution

I hörnet står en maskin som snurrar ett järnklot runt sin egen axel. Varje gång järnklotet träffar betongväggen i galleriet ryker dammet och murbruk faller ner på golvet. Som en ...

Av: Mathias Jansson | 22 december, 2014
Essäer om konst

"hennes sanna namn är att vara någon annan". Intervju med Bo Gustavsson

Att en oanständig bok samtidigt kan vara den vackraste... det är något fullständigt skandalöst. För mig som tidigare läst Bo Gustavssons böcker (dikter, essäer, etc.) ter sig Howdy, jag är ...

Av: Guido Zeccola | 30 april, 2013
Litteraturens porträtt

Turism som draglokVirtuoserna Juri Ciccarese, flöjt och Gianni Fassetta, dragspel musicerar vid Johannamarknaden. Foto: Ödeshögs församlingDet är lika bra att erkänna från början. Jag är ett turistiskt freak. Det innebär att jag sällan kan resa utan att turism som fenomen spökar i bakgrunden av mina tankar. Teorier om köp och sälj blandar sig i min känsla och upplevelse. Och förstås, det management som mässas på i branschen. Men det ekar mer och mer ihåligt tycker jag. Regeringens tillväxtplan är hårt uppskruvad, jag har svårt att se hur man ute i regionerna så snabbt ska kunna växla upp till den kvalitet som efterfrågas alltmer. Alternativt ställer en ekonomisk kris allt på ända.

Mitt ansvar vad gäller turism är så punktuellt, för andra året kassaförvaltare i den ekonomiska föreningen Upplev Omberg. Tidigare hade jag varit samordnare i föreningens strategiska grupp. Nu i juli var det dags för en kortare inrikes semester. Helt privat alltså, men ändå med både föraningar och eftertankar. Några av dessa tankar efter kommer strax.

Och nu är valet innan semesterresan; leta upp smultron eller hitta ett ”paket” på nätet. Plocka unika punkter eller dåsa i standardiserade paket. Du har kanske prövat både och. Aktiv eller passiv om du så vill. Två goda vänner prisade ”all inclusive” i Indien högt, samtidigt har de nu bokat ytterligare ett sådant paket utan tak, denna gång i Turkiet! Jag undrar en del.

En annan bekanting gick upp 10 kilo under två veckors ”all inclusive” i den Dominikanska republiken. Dessutom hade han till hustruns förtvivlan köpt en spännande bergstomt, han ville väl göra något eget också kan jag tänka, inte bara vallas runt i det hårdbevakade hotellområdet. Långt senare visade det sig att där råder ett orubbligt byggförbud, tomt utan värde alltså. Det har fått mig till att inse farorna. Men framför allt, så tråkigt, att inte i första hand upptäcka själv, gärna lite vid sidan om stråken. Att vandra iväg på egen hand. En strövande attityd, det brukar ofta ge mest.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Spontana stopp

Vi valde, som du nog redan anar, först några spontana stopp och sen fick resten liksom ge sig. Bara vi kommer till några av glasbruken i Småland, det var ju huvudtanken. En måttfullhetsambition var också inbyggd, kanske bantar man inte på semestern, men man behöver ju inte gå upp, fast den föll redan på stadshotellet i Vetlanda. I Lena Philipssons hemstad festade vi loss på mjukglass med massor av kola- och chokladsås i stadshotellets bar. Sen blev det jordgubbar på torget, vid Lena Lerviks skyddsmantelmadonna – Moder jord. Bakom det imposanta nybrutalistiska kommunhuset, byggt i importerad marmor.

En fördel med glasbruksresan som vi talat om i flera år, och nu blev av, var att de bakomliggande tankarna faktiskt tonades ned en del. När vi sedan stack till Öland var det praktiskt taget borta. Och de försvann helt vid badet i en småländsk insjö, på hemväg, samma söndag som man stängde av vägarna i trakten av Mariannelund. Vi hade inte kollat de varningar om höga flöden som SMHI nu i efterhand har blivit starkt kritiserade för. Från Astrid Lindgrens värld (Vimmerby) hävdades ett astronomiskt intäktsbortfall. Myndigheternas information hade skrämt bort kunderna menade man. Ska bli spännande att följa den debatten.

Goda möten

Relationer människor emellan och goda möten med okända personer slår det mesta. De motorerna är, tror jag, helt oslagbara. Är det inte därför de flesta av oss reser? Och är det inte det vi minns, och ofta bevarar med glädje i våras hjärtan?

Ett resonerande möte med en katolsk nunna från Berlin strax före en konsert med Gianni Fassetta och Juri Ciccarese, dragspel respektive flöjt. Deras musicerande imponerade stort, de är jättebra superproffs och gav en hellyckad konsert i samband med Johannamarknaden. Men det var ändå mötet med nunnan och det vi samtalade om som glänste över.

Ett krogröj (jag undviker att skriva i vilken stad av hänsyn till personerna) som överrumplade. Vi hade ätet en stillsam; nästan lite högtidlig middag. Det var en förfinad njutning med långsam rörelse och lågmält samtal. Så var det trubadur i puben kl 22.00. Ja, men vi kanske går dit en stund, levande musik! Men redan efter 45 min plockades folk ut med en handgriplighet som förvånade och nya gäster var berusade redan när de kom till puben och här och var somnade gäster. Hur kul är det? Men kanske blev jag helt oplanerat en katalysator i detta. Relationer på sätt och vis.

Mötet med nunnan, som jag sätter så stort värde på, ägde faktiskt rum alldeles hemmavid, så jag hade inte ens behövt anträda glasbruksresan! Vi hade ju träffats ändå.

En tjusning med glasbrukresan var spänningen mellan Boda och Kosta, David och Goliat. En annan läckerbit är Emmaboda kommun som lagt 20 miljoner på att köpa in 35.000 unika glaspjäser från många år produktion vid flera glasbruk. Allt detta finns nu i Boda på Glass Factory. Oj, vilken hög kostnad säger några, men, säger jag, förlusten hade varit större om dessa unika samlingar försvunnit långt bort, eller ännu värre splittrats. Emmaboda kommun förstod att detta närmast omätligt värdefulla som samlats genom åren – tänk på alla människors strävsamma arbete med hög hantverksskicklighet i en riskabel miljö - hör till den Unika Säljande Punkten (USP). Slutsatsen blev kostnaden understeg värdet och potentialen.

En riktig pralin är den nu nyrenoverade Kalmar domkyrka, ett monument från stormaktstiden. Prislapp: 99 miljoner kronor.

-Vi kommer tillbaka, vi möts i Kalmar. Så skojar goda vänner på besök från Köpenhamn, under dagarna då detta skrivs. Vad gör danskarna i Ödeshög, jo badar i Vättern och hänförs över det kristallklara vattnet och mumsar på hemlagad italiensk glass i Hästholmen.

Hoppas nu att du också kan simma lugnt under sensommaren och vara öppen för möten och människor i en alltmer utforskade hållning.

Men så bränner 2012 glasriket pass - ett plastkort med Bertil Vallien - och ett outnyttjat erbjudande om 20 % rabatt. Haken är att göra ytterligare ett stopp vid något av de småländska glasbruken under detta år. Men det är också riskabelt, det kan ju dyka upp en pratsugen nunna från Berlin, precis när jag är hemifrån.

Per-Inge Planefors

 

Ur arkivet

view_module reorder

54. Erik

Erik skrev. Ord efter ord. Sida efter sida. Fingrarna värkte av att spreta över tangentbordet hela dagarna, han var frusen ända in i märgen av allt stillasittande. Han satt hemma ...

Av: Erik | Lund har allt utom vatten | 04 januari, 2013

En hobbit, tretton dvärgar och möjligen en drake på slutet

Regissören Peter Jackson är igen aktuell med ytterligare ett mastodontverk. Efter trilogin ”Sagan om Ringen”, har det nu blivit dags för Peter Jackson att ta sig an ”Hobbiten” som även ...

Av: Belinda Graham | Essäer om film | 09 januari, 2013

Foto: Johan Werkmäster

Jeansens historia börjar i Bayern

Jeansen föddes inte i Bayern. Det gjorde däremot dess skapare Levi Strauss, närmare bestämt i Buttenheim i forna stamhertigdömet Franken i den tyska delstatens norra trakt. Hans barndomshem på Marktstrasse ...

Av: Johan Werkmäster | Kulturreportage | 13 februari, 2016

Foto Gilda Melodia

Inuti och inpå huden

Religionen skulle försvinna, trodde tänkare som Emile Durkheim och Karl Marx. Människan skulle frigöra sig. I dagens samhälle ser vi en förändring från människa som samhällsvarelse till individ, som hellre ...

Av: Gustaf Redemo | Essäer om religionen | 14 oktober, 2015

Veckan från hyllan. Vecka 12-2013

Det har valts en ny påve, alltid en spännande och viktig tilldragelse, i synnerhet som själva valet har sina egna mycket speciella ceremonier och tillvägagångssätt. Själva valet kallas för konklav, conclave ...

Av: Gregor Flakierski | Veckans titt i hyllan | 16 mars, 2013

Hector Berlioz. Lithographie de Charles Baugniet

Med både måttlösa och tygellösa känslor

Även om Berlioz' personlighet framstår som mindre sympatisk, kan ingen frånta honom äran av att ha skapat ett musikstycke som i högsta grad angår även vår tids människor.

Av: Eva-Karin Josefson | Kulturreportage | 23 december, 2015

Den indre sammenhengen mellom venting og følelser

Innledning Emnet for artikkelen min er den begrepsmessige sammenhengen mellom venting og følelser. Resonnementet mitt er slik. For det første, venting som fenomen må læres, venting faller ikke under studiet av ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 28 september, 2013

Veckan från hyllan. Vecka 21-2013

Veckans megahändelse, och pseudo dito, är utan tvekan Eurovisionsschlagerfestivalen i Malmö. Gapigt, glittrigt, hurtfriskt, inställsamt och utslätat. Ett evenemang som säger ganska mycket om vår tid. Och så har Arktiska rådet ...

Av: Gregor Flakierski | Veckans titt i hyllan | 18 Maj, 2013

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.