Den duktiga rebellen - Elsie Johansson

Dagen är genomgrå och himlen hänger tung över huvudet. Regnet tycks för tillfället ha upphört men finns hotfullt kvar i luften när jag går genom ett nästan folktomt Lund till ...

Av: Crister Enander | 05 Maj, 2010
Litteraturens porträtt

Möt konstvåren i Bryssel

Till den rika museifloran i Bryssel kan man nu lägga Fin de siècle museet som öppnade vid årsskiftet. Lägg där till vårens stora utställningar med den belgiska samtidskonstnären Michaël Borresman ...

Av: Mathias Jansson | 25 mars, 2014
Essäer om konst

Civila armenier förs till ett närbeläget fängelse i Mezireh av beväpnade turkiska soldater.

Till minne av en kultur som utplånats

Ett folkmord innebär att många, oerhört många oskyldiga människor dödas. Men det innebär också något mer. Ett lyckat folkmord leder till att en hel livsform slutgiltigt utplånas med all sin ...

Av: Svante Lundgren | 14 mars, 2017
Reportage om politik & samhälle

"Jag har förbundit mig att fullfölja en vision"

Han har skrivit 16 böcker på arabiska, engelska, tyska och svenska. Han är en av Palestinas mest kända och uppskattade författare. Han har bott i Sverige i många år. Men ...

Av: Anders Brimstedt | 29 december, 2009
Övriga porträtt

Antoine Wiertz " L'Inhumation précipitée" (1854)- foto av Szilas från the Wiertz Museum.

Vampyrer och blodslinjen i konstenEn essä om vampyrer och blodkonst

 


Vampyrismen har en lång historia och har fått ett rejält uppsving de senaste åren i populärkulturen något som Katarina Harrison Lindbergh skriver om i sin bok. Man kan spåra vampyrernas historia ändå tillbaka till de blodsugande demonerna i Mesopotamien, via medeltidens smittspridande gengångare till den moderna sofistikerade vampyren alias greve Dracula som träder fram i 1800-talets viktorianska litteratur. Idag har vampyren förvandlats till en vältränad sexig övermänniska genom TV-serier som True Blood och Vampire Diaries.
Vampyr av Edwards Munch från 1894

Vampyr av Edwards Munch från 1894

Annons:

Hennes röda hår rinner som ett vattenfall över hans svarta kostym när hon lutar sig över honom och sätter tänderna i hans blottade hals. Vampyr kallar Edward Munch sin målning från 1894. Vore det inte för titeln skulle man likaväl kunna tro att kvinnan tröstar och håller om mannen som lagt sitt huvud i hennes knä. Målningen tjänar också som omslag till Katarina Harrison Lindberghs bok om Vampyrernas historia (2011) som vi återkommer till senare. I vanliga fall tillhör vampyrerna populärkulturen för det är inget vanligt motiv inom konsthistorien.

Det finns förstås undantag och de två mest kända vampyrmålningarna är förmodligen Munchs målning och Philip Burne-Jones (son till den pre-rafaelitiska konstnären Edward Burne-Jones) målning Vampyren (1897) som också visar hur en kvinna står över en sovande man. Intressant att notera är att det i bägge målningarna, som är från slutet av 1800-talet, så är det kvinnan som är vampyren, medan det i Bram Stokers klassiska och stilbildande roman Dracula (1897) är det en man.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Vampyrismen har en lång historia och har fått ett rejält uppsving de senaste åren i populärkulturen något som Katarina Harrison Lindbergh skriver om i sin bok. Man kan spåra vampyrernas historia ändå tillbaka till de blodsugande demonerna i Mesopotamien, via medeltidens smittspridande gengångare till den moderna sofistikerade vampyren alias greve Dracula som träder fram i 1800-talets viktorianska litteratur. Idag har vampyren förvandlats till en vältränad sexig övermänniska genom TV-serier som True Blood och Vampire Diaries.

Det finns olika teorier bakom varifrån myten om vampyrer kan ha uppstått. En av dem är att det skulle kunna röra sig om fall av den ärftliga blodsjukdomen porfyri som i folkmun kallas vampyrsjukan. En del av de symptom som kan uppstå av porfyri är blekhet genom anemi och extrem känslighet för solljus som kan leda till blåsor och smärta på huden när man vistas ute i dagsljus. Både blekhet och rädsla för solljus är något vi förknippar med vampyrer.

En annan mer vanlig förklaring är fall av skendödhet som inte var helt ovanligt förr i tiden. Likvakan skulle vara ett sätt att försäkra sig om att den avlidna verkligen var död så man inte begravde honom levande. Men ibland blev man tvungen att handla snabbt och den belgiska konstnären Antoine Wiertz målning L'Inhumation précipitée (den hastiga nedgrävningen) från 1854 visar vad som då kunde hända. På målningen ser man en man som förskräckt lyfter på kistlocket för att upptäcka att han befinner sig i en gravkammare och har blivit levande begravd. Troligen har mannen fallit offer för en koleraepidemi, vilken texten på gravlocket antyder, och i hast begravts för att undvika att smittan sprider sig vidare. Ingen har riktigt tagit sig tid att kontrollera om mannen verkligen är död eller bara skendöd. Den döda som reser sig ur sin kista tillhör också den etablerade bilden av vampyren.

Något som är centralt för vampyrerna är blodet. Genom att bita sina offer sprids vampyrsmittan vidare till offren. På så sätt påminner vampyrism om en dödlig blodsjukdom som sprider skräck hos befolkningen. När AIDS spred sig i världen under 1980-talet var tidningsomslagen fyllda av skräckrubriker och de smittade patienterna behandlades som pestsmittade vilket Jonas Gardells dramaserie Torka aldrig tårar utan handskar är ett bra exempel på. Inom konsten ökade också intresset för att lyfta fram frågor kring AIDS och HIV.

När den amerikanska konstnären Barton Lidice Beneš vänner började dö i AIDS och han själv testades positivt för sjukdomen började han i sitt konstnärskap använda material som förknippades med sjukdomen som medicinkapslar, sprutor och slutligen sitt eget infekterade blod. Genom att stänka sitt infekterade blod på papper skapade han konstverk som påminner lite om Jackson Pollocks action painting. Rädslan för AIDS gjorde det svårt att visa Beneš verk då galleristerna ofta betraktade verken som dödliga och som smittskyddsobjekt.

Andres Serrano var en annan konstnär under 1980-talet som också arbetade med kroppsvätskor som blod, sperma och urin. Han har blivit mest känd för det provokativa fotografiet Pissed Christ (1987) som består av ett krucifix nedsänkt i hans egen urin. Kristina grupper blev förstås upprörda av detta tilltag och av en hel del andra bilder där Serrano använt sig av konsthistoriska religiösa motiv som han mixat med kroppsvätskor. Inom kristendomen har dock blodet en viktig religiös och symbolisk innebörd. Nattvarden då vinet förvandlas till Kristus blod, golgatavandringen som är en riktig blodig historia med piskning, törnekrona, korsfästelse och slutligen spjutstick i sidan. I Mel Gibsons film The passion of Christ (2004) frossar regissören i blod under golgatavandringen så det nästan påminner om en splatterfilm.

Det är inte omöjligt att Mel Gibson inspirerats av den österrikiska konstnären Hermann Nitschs performanceverk Orgies Mysterien Theater. Mellan åren 1962 och 1998 iscensatt Nitschs runt 100 olika performance där han blandade djurslakt, offer, korsfästelsescener, religiösa processioner med blod, kött och nakna människor i en storslagen blodig orgie. Förutom dokumentationen av Nitschs performance i form av bilder och filmer som i många fall ser ut som om deltagarna har varit med i festivalen Tomatino i Spanien där gator och människor täcks av röda krossade tomater som man kastar på varandra, så skapar Nitsch även målningar där han kastar ut hinkar med blod på målardukar som ligger på golvet och som står uppställda längs väggarna. Med hjälp av en sopkvast eller en stor svamp skapa han sedan sina tavlor.

Blodet innehåller DNA som idag kan användas för att skapa ett unikt porträtt och identifiera en människa. Den brittiska konstnären Marc Quinn har istället för DNA använts sitt eget blod för att skapa ett självporträtt i form av byst av sitt eget huvud. Varje huvud består av drygt 4 liter blod, vilket är den totala mängd som finns i normal kropp, så Quinn har regelbundet under ett års tid fått gå till doktorn för att göra bloddonationer till sitt verk. Den första skulpturen gjorda Quinn 1991 och han har sedan dess vart femte år upprepat proceduren och skapat ett nytt porträtt med syfte att dokumentera hur han åldras. Skulpturerna har problemet att de precis som vampyrerna inte tål solljus. Blodet är nämligen fruset och skulpturerna måste hållas nedkylda för att inte smälta bort som en vampyr i solsken.

Mathias Jansson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Ur arkivet

view_module reorder

Ljuden i en indisk palmlund

Ljuden i en indisk palmlund Folke Rabe reser i södra Indien och fascineras av de tre största religionernas ljudbilder.

Av: Folke Rabe | Allmänna reportage | 04 september, 2006

45. Erik

Erik skyndade sig lite extra när han passerade Kulturanatomen. Han tittade ner på de intrampade gula löven så att han skulle slippa se den vackra tegelbyggnaden som dolde den modernare ...

Av: Erik | Lund har allt utom vatten | 02 november, 2012

Filosofi og menneskerettigheter

Innledning  I vår tid snakkes og skrives det svært mye om menneskerettigheter, så som retten til liv og forbudet overfor å bli gjenstand for tortur, tilsiktet lidelse eller mishandling: Det er ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 02 mars, 2013

Att närma sig närmandet - Jünger, Hofmann och LSD enligt Carl Abrahamsson

"My interest in drugs have caused me various difficulties. But I take drugs too seriously to believe that one should make a habit of them and use them like cigarettes." ...

Av: Carl Abrahamsson | Essäer om litteratur & böcker | 04 december, 2008

Jag är en torsk i candy crush träsket

Om det inte är du själv, så har du säkert en vän eller bekant, som är fast i Candy Crush Saga träsket. En som spelar frenetiskt, eller en av de ...

Av: Jenny Berggren | Gästkrönikör | 28 Maj, 2013

35. Stadskärnan

Bubblor med regnbågar flyter omkring i drivor och över dem, genom dem kliver Lars A Kalvengreen fram, nej, han snubblar, han simmar! Han är för rolig, alltså! Karnevalsgeneralen detta år ...

Av: Stadskärnan | Lund har allt utom vatten | 24 augusti, 2012

Scheveningen (Haag) med milslånga sandstränder

En konstresa till Holland

Åka på konstresa till Nederländerna – vilken fantastiskt bra metod för att sätta fart på livsandarna! Efter att tidigare nästan helt ha missat Nederländerna blev jag på köpet blivit nästintill ...

Av: Björn Gustavsson | Resereportage | 26 december, 2016

Kvinnans ställning i de europeiska länderna sedan Upplysningen

När jag nu tänker skriva några rader om jämställdhet och könsroller under de senaste århundradena, upptäcker jag att jag efter en stund sitter med en av Sonja Åkessons dikter gnagande ...

Av: Lilian O. Montmar | Kulturreportage | 18 Maj, 2011

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.