Reformvänlig munk söker nunna för äktenskap

Det var i Eisleben det hände: Det är knappt man kan urskilja kyrktornen på St. Andreakyrkan. Dimman ligger tät. Ändå var det här som det började. I en sömning småstad ...

Av: Mathias Jansson | 08 november, 2011
Resereportage

Denna dag ett liv Essä i fragment

En humanism. Självkännedom, insikten om det existensiellt lika som förutsättning, tillsammans med psykologisk fantasi och inlevelse. Inte vara en ovanpå flytande ”humanitarian”, utan använda sin erfarenhet för att förstå vad ...

Av: Gunnar Lundin | 06 november, 2013
Essäer

Mikael Enchell. Foto Cata Portin

Filosemiten Mikael Enckell

”Vad du icke vill att din nästa skall göra dig, det skall du icke göra honom. Det är hela Toran, allt annat är tillämpningar. Gack och studera!” ”Om icke ...

Av: Gunnar Lundin | 02 oktober, 2016
Agora - filosofiska essäer

Kulturförbittring II

Eftersom de värden som vi har haft hittills alltså drar sina slutliga följden, eftersom nihilism utgör den yttersta logiska slutsatsen av våra stora värden och ideal - eftersom vi måste ...

Av: Freke Räihä | 30 december, 2010
Essäer om litteratur & böcker

Screenshot från Pyongyang Racer (2012)

Nordkorea och dataspelGrannlandet Sydkorea erbjuder sina medborgare en av världens snabbaste internetuppkopplingar och drygt 90 % har tillgång till internet. Den snabba infrastrukturen har gjort att Sydkorea tillhör de främsta i världen när det gäller e-sport, det vill säga dataspelssport, och en stor del av landets ekonomi och sociala aktiviteter handlar om dataspelande. 

Från propaganda till satir


Att kritisera Kim Jong-un är omöjligt i Nordkorea, men det har också visat sig vara känsligt när västvärlden kritiserar ledaren. Det blev ganska tydligt när den amerikanska komiska filmsatiren The Interview lanserades 2014. Filmen handlar om två programledare för en kändisshow i USA som får möjlighet att intervjua Nordkoreas diktator Kim Jong-un. Programledarna blir rekryterade av CIA för att lönnmörda Kim Jong-un och filmen blir en hejdlös drift med diktatorns alla egenheter.
Screenshot från Glorious leader (2014)

Screenshot från Glorious leader (2014)

Annons:

Men hur förhåller sig det i Nordkorea en av världens hårdaste diktaturer och mest slutna länder? Finns det överhuvudtaget dataspel och vad spelar man i så fall för spel?

Syd- och Nordkorea är som Yin och Yang. Två tvillingar som varit skilda åt sedan Koreakriget på 1950-talet och som har utvecklats åt helt olika håll. Det blir speciellt påtagligt när man tittar på den tekniska utvecklingen och då framför allt när det gäller internet och dataspel. I Nordkorea är det bara en liten grupp som har tillgång till internet. Istället hänvisas de medborgare som har möjlighet att skaffa dator eller mobil till det starkt övervakade och censurerade intranät som kallas Kwangmyong.

Eftersom Nordkorea är en av världens hårdaste diktaturer och är ett väldigt slutet land är det ganska svårt att få tag i tillförlitlig information. Det är också svårt att avgöra om den information man hittar har någon verklighetsförankring eller om det bara rör sig om ren propaganda. Det finns i alla fall en del att hitta på nätet om dataspel i Nordkorea, information som dessutom återkommer i flera tillförlitliga källor. Det första kända officiella nordkoreanska dataspelet anses vara Pyongyang Racer från 2012. Det är en enkel bilsimulator där du kör omkring i huvudstaden Pyongyang.

Spelet ska ha utvecklats av några studenter från Kim Chaek University of Technology i Nordkorea och beställts av Koryo Tours, ett brittisk ägt reseföretag om specialiserat sig på resor till Nordkorea. Grafiken hör hemma på 90-talet men det är inte heller frågan om något försök att göra ett riktigt bilspel som skulle kunna konkurrera med Need for Speed eller liknande samtida bilsimulatorer. Utan spelet är gjort för marknadsföring och genom att spela Pyongyang Racer får du möjlighet att åka omkring i den nordkoreanska huvudstaden och titta på olika attraktioner samtidigt som det finns ett spelmoment. De flesta spelkritiker gav det ett lågt betyg eftersom det är så otidsenligt, men spelet lyckades i alla fall med sitt syfte att skapa uppmärksamhet kring Nordkorea. En hel del som spelade bilspelet på nätet blev kanske också intresserade att besöka Pyongyang i framtiden?

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Svårigheten för medborgarna att äga en dator och att obehindrat surfa på nätet är förmodligen anledningen till att det saknas en inhemsk dataspelsindustri i landet. Det finns varken någon efterfrågan eller marknad för att skapa eller sprida dataspel. Det verkar som om nordkoreanerna hittills fått hålla tillgodo med några få arkadhallar i huvudstaden. Av ett bildreportage från 2008 verkar det då har rört sig om ett utbud av gamla och slitna spelmaskiner importerade från grannländer. 2013 meddelade dock de statliga nordkoreanska medierna att en ny arkadhall hade öppnats och av bilderna att bedöma rör det sig om mer samtida spelmaskiner. De statliga medierna kunde i alla fall stolt rapportera att spelhallen attraherar tusentals besökare varje dag.

När den unga Kim Jong-un år 2012 efterträdde sin far Kim Jong-il var han runt 30 år. Det finns anledning att tro att den unga Kim Jong-un har en mer positiv syn på dataspel och teknik än sin far. Redan 2002 började man använda mobiler i Nordkorea. Det finns nu stora begränsningar med mobilerna som att du inte kan ringa utomlands eller surfa på internet utan bara på det kontrollerade intranätet Kwangmyong. Ladda ner spel är inte att tänka på utan oftast sprids spelen istället via Bluetooth mellan olika personer. Det finns även ett utbyggt fibernätverk främst i huvudstaden, men även här är tillgången starkt begränsad till vissa grupper.

Det är nu inte heller på datorerna som man kan se ett ökat spelande utan det sker istället på mobilerna. Tillgången till mobiler har ökat kraftigt i huvudstaden de senaste åren och det medför också att det nu finns en plattform för att spela spel på. Till en början rörde det sig om förinstallerade spel som Tetris och Janggi, ett brädspel som är populärt i Östasien. På senare tid har andra mobilspel dykt upp som ett virtuellt husdjursspel, spel som liknar Angry Birds och Bubble Game och andra enklare spel. Att medborgarna roar sig med dataspel är alltså inget problem så länge det rör sig om ofarliga spel som inte kritiserar ledaren och regimen.

Den stora nyheten under förra året var spelet Boy General som av västmedia beskrevs som en propagandafylld Minecraft-kopia. I Boy General spelar du general Swoene, en ung ledare i kungadömet Koyguro som härskade över den Koreanska halvön. Spelet bygger i sin tur på en populär tecknad serie som visats sedan 1980-talet i Nordkorea. Det är inte så svårt att lista ut anledningen till att regimen gillar det här spelet. Boy General är förstås en anspelning på Kim Jong-uns ledarskap och den unga diktatorn som ska bygga upp ett nytt kungarike på den koreanska halvön.

Att kritisera Kim Jong-un är omöjligt i Nordkorea, men det har också visat sig vara känsligt när västvärlden kritiserar ledaren. Det blev ganska tydligt när den amerikanska komiska filmsatiren The Interview lanserades 2014. Filmen handlar om två programledare för en kändisshow i USA som får möjlighet att intervjua Nordkoreas diktator Kim Jong-un. Programledarna blir rekryterade av CIA för att lönnmörda Kim Jong-un och filmen blir en hejdlös drift med diktatorns alla egenheter.

Innan filmen släpptes hotade Nordkorea USA med repressalier om den visades, vilket ledde till att premiären sköts upp och filmen klipptes om. Sony Pictures drabbades i samma veva av en stor hackerattack där e-post och flera filmer spreds på nätet. Enligt FBI var det Nordkorea som låg bakom hackerattacken.

Även spelföretaget Money Horse verkar ha fått känna av Nordkoreas vrede inför releasen av spelet Glorious Leader. Deras datorer blev våren 2015 hackade och allt material om spelet förstördes. Spelet är ett klassiskt shoot'em up-spel med 90-tals känsla. Här spelar du Kim Jong-un som bland annat rider på en enhörning (eftersom landet hävdar att man hittat fossil av enhörningar i en grotta) och skjuter ner en invasion av amerikanska trupper. Fast hur det egentligen ligger till med hackerattacken mot Money Horse är förstås lite osäkert. Det finns olika spekulationer om vad som egentligen hände.

Att ett spelföretag inte skulle ha en backup av sitt senaste spel låter lite konstigt. Men av de videoklipp som finns på nätet så skulle det ha blivit ett spännande spel fyllt med satir och glimten i ögat.

En sak är i alla fall säkert att det finns fler spel producerade i väst där Kim Jong-un har huvudrollen än vad som har skapats i Nordkorea. Många av spelen är nu parodier eller satirer som Glorious Leader och driver med diktatorn. Ta bara golfspelet där du kan spela som den stora ledaren som alltid lyckas slå hole-in-one. Han brås väl på sin far Kim Jong-il, som lär ha tagit upp en golvklubba för första gången i sitt liv 1990 och gjorde 11 hole-in-one på en 18-hålsgolfbana.

Mathias Jansson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Ur arkivet

view_module reorder

Brev från Sverige - till Susan Sontag, in memoriam

I. Susan. Jag är i Sverige. Tiden går ifrån och hinner i kapp. Efter att första gången ha sett Duett för kannibaler (1969) var min tanke att kritiken, med undantag ...

Av: Peter Lucas Erixon | Litteraturens porträtt | 18 december, 2007

Varför skrev De Geer inte 'fitta' på fanan? En konst- och kulturessä

När konstnären Carl Johan De Geer 1967 skrev det köttiga substantivet 'kuken' på svenska fanan begick han inte bara rikssymbolsbrott utan också det mera könsmaktsteoretiska brottet aktiv manschauvinism som förpassade ...

Av: Benny Holmberg | Essäer om konst | 05 Maj, 2012

Loserförfattarfabrikens bläckdirektören in spe personporrträttet

  Nöring, f. övrigt avlägset anförvantande(skrivmaskins)bandet till den förmögna och oresonliga familjen Stoff, bläckdirektör in spe för Loserförfattarfabrikens vidräkning, ur den självanställningsregistreingsmaskinen finns noterat 1650 dyker patronymen Nöring (Stoff) opp i annalerna, parentesens betydelse än ...

Av: Stefan Hammarén, Christofer Nöring | Stefan Hammarén | 25 mars, 2013

Louise Brooks, varken ängel eller hora

Louise Brooks? Bland Hollywoods legender har hon sjunkit i glömskan.Louise Brooks kom från Kansas. Som barn studerade hon dans och piano, det ryktas att hennes mor var en underbar pianist ...

Av: Guido Zeccola | Essäer om film | 10 februari, 2012

Vanitas och andra existentiella dataspel

Döden är alltid närvarande i dataspel. En energimätare som hastigt faller, en symbol som blinkar till i övre hörnet och försvinner. Du kan bli skjuten, knivhuggen, bränd, sprängd eller överkörd ...

Av: Mathias Jansson | Essäer | 25 september, 2010

Wittgensteins förhållningssätt mellan poesi, filosofi och musik

Han betraktar henne och ser hennes ansikte, som om vore det täckt av en tunn ljus slöja, knappast verklig. Han är böjd över sig själv, det intet som väntar, han ...

Av: Göran af Gröning | Agora - filosofiska essäer | 12 mars, 2017

Tomas Tranströmer. Foto: Andrei Romanenko Wikipedia

”Och trasten blåste på de dödas ben med sin sång”

Tomas Tranströmer har gått ur tiden. Mitt hjärta sörjer en av världens mest betydande poeter. När en poet dör blir världen fattigare. Hur många verkliga poeter kan mänskligheten visa under ...

Av: Benny Holmberg | Litteraturens porträtt | 27 mars, 2015

Vem är Jørgen Leth?

Tillfällena när den danske filmaren och skribenten Jørgen Leth kommit på tal i svensk media är lätträknade, detta trots att han nog får räknas till en av de största levande ...

Av: Per Brunskog | Konstens porträtt | 19 juli, 2012

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.