Menneske søker mening Fra metafysikk til etikk

Det gis flere ulike begrep om rasjonalitet, og en vanlig måte å  avgrense begrepet, er med referanse til teoretisk og praktisk rasjonalitet, på den ene side, og teknisk/teknologisk rasjonalitet, på ...

Av: Thor Olav Olsen | 20 februari, 2010
Agora - filosofiska essäer

SPARKS

Thomas Renhult intervjuar keyboardisten och låtskrivaren Ron Mael från Sparks, med anledning av en konsert i Malmö i oktober.  Sparks, som består av bröderna Ron och Russell Mael, har hållit på ...

Av: Thomas Renhult | 13 november, 2012
Musikens porträtt

Anna plus Sonja är lika med bra

  Anna Järvinens medverkan på samlingsplattan "Sonja Åkesson tolkad av..." befäste ytterligare hennes position som en chanteuse extraordinaire i dagens Sverige. Skivan har fått väldigt fina recensioner (till exempel här på ...

Av: Viktor Andersson | 23 januari, 2011
Musikens porträtt

Veckan från hyllan. Vecka 13, 2012

Han var mannen som gav opportunismen i världshistorien ett ansikte. Hånad av Tom Lehrer i de oförglömliga sångraderna ”Once the rockets are up, who cares where they come down? /That's ...

Av: Gregor Flakierski | 24 mars, 2012
Veckans titt i hyllan

Katja guidar oss ut i världsrymdenUr Methatron II av Katja LindblomKatja Lindbloms andra hem är Slottsskogsobservatoriet i Göteborg. Hon är astronomen, konstnären och anarkisten som guidar oss ut i såväl den verkliga som fiktiva rymden.

Bakom en becksvart dörr i Slottsskogsobservatoriets utställningshall kan man höra en inlevelsefull berättarröst svara på fantasifulla frågor. Det dröjer inte länge förrän ett gäng uppsluppna barn väller ut från visningssalen. Strax därefter knatar visningsledaren Katja Linblom ut som genast får fler kluriga frågor.
- Ja, säger trettiotvååriga Katja Lindblom efter att barnen begett sig iväg, det är så kul med entusiastiska skolklasser. Deras frågor har varit helt fantastiska. Ibland händer det att de frågar om jag varit i rymden, men det har jag ju inte, bara i min science fiction - serie, skrattar amatörastronomen Katja. Några egna astronomistudier har hon aldrig tagit sig an eftersom hon inte säger ha någon naturlig fallenhet för matematik. Hon är en sann autodidakt. Hon är överhopad av astronomikunskaper och egna funderingar kring universum som hon också vill få utlopp för i sin science fiction - serie Methatron II.

Vi slår oss ner i ett kylslaget kök. Katja behåller sin gråa kappa med hög krage, som ger en vass förstärkning åt hennes utstrålning av integritet. Hon har jobbat som visningsledare i tre år och är naturligtvis väl bekant med det nedläggningshotade observatoriets maffiga elräkningar och kostsamma krig mot klottrare.
För att rädda livhanken på Göteborgs astronomiska oas Slottsskogsobservatoriet försöker de bland annat återuppliva sin måndagsverksamhet.
- Nu har vi allmänvisningar både måndagar och onsdagar. När det inte är klara skyar så brukar vi prata om utställningen, visa teleskopen och ett bildspel på solsystemet.
- Förutom skol- allmänvisningar så arrangerar vi bland annat föredrag, studiecirklar och barnkalas, säger Katja och hämtar det nybryggda kaffet.

Katja rör sig hemtamt på observatoriet. Som trettonåring upptäckte hon observatoriet och stjärnhimlen och idag skulle hon kunna tänka sig att bosätta sig i den låga, turkosgröna betongbyggnaden. Byggnaden är belägen på en tallbeklädd bergstopp i Slottsskogens nordliga del, strax intill Ödledammen.
- Jag trivs väldigt bra här. Jag konstaterade faktiskt häromdan att jag skulle kunna flytta in här om det fanns en dusch. Därför här finns det utrymme för skolarbete. Det finns kontor, bibliotek, verkstad, teleskop och kaffe.
Vad vi än pratar om så hamnar vi i världsrymden. Parallellt med sina distansstudier vid Falkenbergs konstskola, så filar hon på sin svartvita science fiction - serie som fått sig en knuff framåt sedan skolstarten hösten 2010.
- Utbildningen har kommit till användning i mitt serieskapande. Jag tänker mer på rörelse och dynamik i bilderna.
- Idén till själva serien som heter Methatron II, fortsätter Katja, fick jag för övrigt efter att jag läst Stephen Hawkings Svarta hål och universums framtid. Jag vill inte avslöja för mycket kring serien, men den handlar om en 25 - årig student från Jorden som i och med solsystemets förintelse hamnar på en främmande planet i ett parallellt universum.

Katja Lindblom. Foto. Nicklas von Matérn I den mån det går i serievärlden så försöker Katja sträva efter att göra astronomiskt korrekta bilder genom att använda sig av så kallade jump beacons, vilket är ett vanligt science fiction - knep. Hon vill också väcka existentiella frågor hos läsaren med en skruvad humor. Och korta rappa dialoger.
- En sak som jag gärna vill försöka förmedla är hur universum är uppbyggt på ett filosofiskt teoretiskt plan och det är meningen att det ska smyga sig in i historien. Storheter som Isaac Asimov och Star Trek har legat och grott i bakhuvudet, men Katja inspireras även av musik.
- Musik är den största inspirationskällan. Om jag sitter med min science fiction - serie är det oftast synt som gäller eftersom den ger mig den rätta stämningen. Just nu är det av någon anledning rysk experimentell synt som gäller. Det nuvarande projektet Methatron II har hon jobbat på sedan 2006.
- Jag hoppas att jag i framtiden kan etablera mig som konstnär. Men jag vill helst inte begränsa mig till serier och måleri. Jag vill pröva på alla möjliga konstformer.
När Katja inte befinner sig inkapslad i sin science fiction - värld, så ägnar hon sig åt sina akryl- och oljemålningar Där har motiven knappast något med rymden att göra.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Ur Methatron II av Katja LindblomAntingen plockar hon surrealistiska idéer ur sina nattliga drömmer eller så växer oväntade idéer fram. Allt som oftast slår målningarna an kusliga mollackord. Inte sällan med ett politiskt budskap.
- I en ut av mina senaste målningar var jag osäker på vad det skulle bli och vad jag ville med det hela. Men när jag var färdig insåg jag att det var en skildring av den nuvarande situationen av Vitryssland och den rådande bristen på yttrandefrihet.
- Jag vet inte riktigt varför, forsätter hon i samma andetag, mina målningar alltid ser skräckinspirerade ut. Jag känner mig oftast harmonisk när jag arbetar med en tavla. Men det är väl den där kritiska sidan i mig som växer fram och tar starka uttryck, säger hon och skrattar.

Katja tycks ha åsikter och funderingar kring det mesta och i sitt konstutövande får hon utlopp för dem. Men bara delvis. En god vän och kollega till Katja har beskrivit henne lite skämtsam som en folkilsk obstinat anarkist.
- Jag har alltid tenderat till att tänka och agera själv snarare än att följa andra. Det ligger i min natur att ifrågasätta det mesta, i synnerhet kollektiva medvetanden, säger Katja varpå hon larmar och låser sitt andra hem. Slottsskogsobservatoriet.

Nicklas von Matérn
Ur arkivet

view_module reorder

Caféer i Europa, en resa

Van Gogh målade caféerHela den mångförgrenade kafékultur som vuxit fram i Europa sedan kaffet på 1600-talet blev allmänt ingår som en väsentlig del i vår civilisations allmänna utveckling. Engelska coffehouses ...

Av: Björn Gustavsson | Resereportage | 17 oktober, 2008

The Promise

Turkiet, folkmordet och Hollywood

Att det aldrig tidigare gjorts en stor Hollywoodfilm om det armeniska folkmordet beror inte bara på bristande intresse, utan också på turkiska påtryckningar. Och när en sådan film nu ser ...

Av: Svante Lundgren | Essäer om film | 04 Maj, 2017

Abdel-Qader Yassine

”Vi vill inte ha er här...!!”

”Vart är du på väg?” frågar han mig och kommer helt nära. Baksmällan kommer tidigare än väntat.

Av: Abdel-Qader Yassine | Gästkrönikör | 06 december, 2017

Margit Friberg. Foto: Thorsten Jansson

Öland genom Margit Fribergs ögon

I slutet av oktober i år hade Anna Cnattingius film "Margit Fribergs Öland" premiär. Margit Fribergs böcker har kommit att spela en stor roll för att levandegöra och gestalta livet ...

Av: Lena Andersson | Essäer om film | 08 november, 2015

Berlusconismen, en politisk commedia dell'arte?

När Silvio Berlusconi framträder i italiensk tv som om han ingick i en commedia dell'arte föreställning med färgat hår, inopererade hårsäckar för att reducera håravfallet, höjda skoklackar för att bättra ...

Av: Benny Holmberg | Essäer om litteratur & böcker | 04 oktober, 2011

Det föds en kokbok om dagen

”Äta bör man, annars dör man” borde bytas mot ”Njuta bör man, annars dör man”. Som en av de leende kändiskockarna så riktigt påpekar. Det finns många väldigt bra kokböcker ...

Av: Belinda Graham | Kulturreportage | 10 januari, 2013

Alexandre-Gabriel Decamps ”Experterna” (1837).

Pierre Brassau och andra apkonster

Det var något speciellt med den franska avantgardisten Pierre Brassaus konst som lockade besökarna och kritikerna till utställningen på Gallerie Christinae i Göteborg i februari 1964. Konstnärens abstrakta och starka ...

Av: Mathias Jansson | Essäer om konst | 17 september, 2016

Muscat ( ’gömd’ som synes). Till vänster Al Jalalifortet som portugiserna byggde på 1600talet

Sultanatet Oman öppnar för omvärlden

Oman var länge ett totalt instängt land under dess förre despotiske sultan Said bin Taimurs styre (1932–1970) då landet hette Muscat och Oman. Han hade förbjudit turismen, innehav av radioapparater ...

Av: Tarja Salmi-Jacobson | Resereportage | 28 mars, 2016

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.