J.D. Salinger - Gåtan som inte var någon gåta

Sveriges Television visade nyligen dokumentären Gåtan Salinger. Den var visst intressant men samtidigt framgick det ganska tydligt att den mystik som omgett J.D. Salinger (1919-2010) inte alls var särdeles mystisk ...

Av: Bertil Falk | 30 juli, 2014
Övriga porträtt

Bilden bortom fotot

Avträden. foto Zauho Press Bilden bortom fotot Inget hos den franska tänkaren Roland Barthes (1915-1980) är var det vid en första anblick kan tyckas vara. En närmare undersökning visar nämligen att ...

Av: Andreas Åberg | 18 april, 2010
Essäer

Campagna. Privat Ägo

Olle Kåks - lyxen, lugnet och lusten

Luxe, Calme et Volupte är titeln på en tidig målning av Matisse, som lånat de tre orden från Baudelaire, och kan kanske ses som en "devis" för hans konst. Den ...

Av: Ulf Stenberg | 10 juni, 2016
Konstens porträtt

När söndagscynismen tar över

Det är när min väninna och jag ligger i min säng med en stor portion glass i famnen och High Fidelity i bakgrunden som jag inser att jag har tagit ...

Av: Jana Rüegg | 28 september, 2011
Gästkrönikör

Giovanni Scognamillo Foto Yücel Tunca

Den mångfacetterade Giovanni ScognamilloGiovanni Scognamillo gick bort den 8 oktober 2016, 87 år gammal. Han har inspirerat många författare och har blivit en kultpersonlighet i Turkiets litteraturkretsar.
Vem var han då?


Giovanni Scognamillo var en turkisk filmhistoriker, vampyrforskare filmkritiker, och bildkonstnärer.
Han föddes och växte upp i Istanbul och kommer från en så kallad levantin-familj. I Turkiet kallas människor som har kommit till Turkiet från väst och har bott där i flera generationer, levantiner.
vampyren. Foto Yücel Tunca

vampyren. Foto Yücel Tunca

Annons:

Giovanni Scognamillo var en turkisk filmhistoriker, vampyrforskare filmkritiker, och bildkonstnärer.
Han föddes och växte upp i Istanbul och kommer från en så kallad levantin-familj. I Turkiet kallas människor som har kommit till Turkiet från väst och har bott där i flera generationer, levantiner.

Med fransk mamma och italiensk pappa fick Scognamillo en mångkulturell familj och uppväxt. Han talade fem språk flytande; engelska, franska, italienska, grekiska och turkiska. Han var den förste skribent som skrev och uppmärksammade Lovecraft och Edgar Allan Poe i de turkiska tidningarna. I dag finns ett uppmärksammat science-fictionpris i hans namn, Gio-priset, som delas ut varje år vid en ceremoni i Istanbul.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

När jag mötte Giovanni var han lite trött, rökte oavbrutet, tittade på en bild av Edgar Allan Poe på väggen och sade:

"Poe är min förebild. Tyvärr levde han ett mycket olyckligt liv, men han var en fantastisk författare."

Giovanni skrev under sin långa karriär för många olika tidningar, i Turkiet och Frankrike, Italien och USA. Några magasin han publicerats i är amerikanska Famous Monster of Filmland och franska V Magazine.

Han berättar: "Före internet var det svårare att kommunicera med människor, speciellt med dem som bodde utomlands. Men människor var mer nyfikna på varandra, och det fanns en tradition att skriva till varandra, många och långa brev.
En dag när jag promenerade i Istanbul hittade jag ett utländskt sci-fi-magasin. På sista sidan fanns en lista på de internationella sci-fi tidningarna och jag skickade brev till alla som stod i listan. En av dem var tidningen Famous Monsters of Filmland, som hade Forest J. Ackerman som redaktör. Han gillade det jag skrev och snart var jag en av tidningens skribenter."

Ackerman, som gick bort 2008, och Scognamillo träffades aldrig, men de blev goda vänner, genom sina brev till varandra. Ackerman skickade en hel del material till Scognamillo, som en handskriven novell av Lovecraft.

"Ackerman älskade science fiction. Han producerade tidningen Vampirella och var agent åt flera av de största sci-fi-författarna. Famous Monsters var en kulttidning och jag träffade många personer genom tidningen. En av dess läsare, regissören John Carpenter, var ännu inte känd då. Han läste troget mina artiklar och skickade mig en dag ett magasin han hade skrivit och ritat för hand."

maga2

Foto Yücel Tunca

I franska V Magazine skrev Giovanni många berättelser på franska som publicerades med illustrationer av Jean Claude Forest, skapare av Barbarella comics.

"Jean Claude Forest skapade Barbarella för V Magazine 1962. Han var också tecknare och gjorde många av tidningens illustrationer. Jag skrev en deckarserie i V Magazine som utspelar sig i Grekland."

Giovanni Scognamillo var den förste person som skrev ner den turkiska filmhistorien. Han producerade många turkiska filmer och var ibland även med som skådespelare. Han bodde i hela sitt liv i Beyoglu, i centrala Istanbul, med en dörr som stod öppen för alla. Biblioteket i hans hem var en populär samlingsplats för unga sci-fi- och fantasy-älskare. I dag innehåller Giovannis bibliotek den största samlingen vampyrlitteratur i Turkiet.

Varför just vampyrer? Giovannis svar var enkelt:
"Jag ville fokusera på vampyrer för att jag tänkte att det skulle vara intressant och att det skulle få uppmärksamhet. Det fanns ingen som kunde något om vampyrer vid den här tiden och de visade sig vara väldigt intressanta."

Aylin Ünal

Ur arkivet

view_module reorder

Människor

  Jag hade hängt i Hamburg i fyra timmar. Jag hatar Hamburgs Hauptbahnhof, för där blev jag lurad en gång när jag var sexton av en typ som tog min freestyle ...

Av: Kajsa Ekis Ekman | Utopiska geografier | 01 juni, 2009

Anon. Ur Hedwiga

För mehr än trettio åhr sedan skrifwin, nu mera tryckt i Stockholm anno 1682 Originalöversättning från latin av A. Miellait 1682 Reviderad och exklusivt förskönad översättning för Tidningen Kulturen av ...

Av: Alan Asaid | Utopiska geografier | 28 november, 2008

Gilda Melodia

Håll ut!

Att hålla ut; ett begrepp, ett uttryck, som många som vill ge intryck av att de är hårda använder, för att skapa en illusion av en sorts självklar ensam heroism.

Av: Gilda Melodia | Gilda Melodia | 17 februari, 2017

Stefan Whilde. Foto: Jane Hansson

Frosseri

Fetaost, räksallad, nybakat bröd, fet lax, feta såser, choklad och oliver i hängmatta eller från schäslong. Mina synder heter lättja och frosseri.

Av: Stefan Whilde | Stefan Whilde | 01 september, 2015

Tankar kring Marmorklipporna

Ernst Jünger gjorde sin debut som författare redan 1929 med krigsskildringen I stålstormen, och levde och verkade ända fram till 1998. Hans skrivande präglas genomgående av en distanserad hållning till ...

Av: Tobias Harding | Essäer om litteratur & böcker | 17 december, 2013

Petra

Petra

Mellanöstern har utgjort en viktig landbrygga mellan tre kontinenter med livlig handel österifrån. Dyrbara varor som kryddor och aromatiska örter, rökelse och myrra fraktades i stora kamelkaravaner från hamnstaden Aila ...

Av: Text och foto: Tarja Salmi-Jacobson | Essäer om samhället | 10 april, 2015

Det föds en kokbok om dagen

”Äta bör man, annars dör man” borde bytas mot ”Njuta bör man, annars dör man”. Som en av de leende kändiskockarna så riktigt påpekar. Det finns många väldigt bra kokböcker ...

Av: Belinda Graham | Kulturreportage | 10 januari, 2013

Disciples of many beliefs

Dr. Ignatius Jesudasan, SJ, has through a series of books and articles applied his searchlight to the intolerance, which tends to grew when religion and ethnicity get identified with each ...

Av: Carsten Palmer Schale | Essäer om religionen | 17 november, 2012

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.