Bilder av Alvar Aaltos arkitektur

Entrétak i Villa Mairea, 1937-39 På två utställningar på Arkitekturmuseet i Stockholm kan man fundera över vad som är essensen i skapandet av en byggnad eller en möbel eller en... Vad ...

Av: Leif Carlsson | 24 mars, 2008
Konstens porträtt

Paul Verlaine var kung i baren

Paul Verlaine – ”och allt det övriga är litteratur”

Den symbolistiska skolan, med Baudelaire som förelöpare (Verlaines första kontakt med poesin och stora inspiration var Baudelaires "Ondskans blommor") och Rimbaud, Mallarmé och Verlaine som främsta företrädare, inledde en ny ...

Av: Göran af Gröning | 09 februari, 2015
Litteraturens porträtt

Veckan från hyllan Vecka 10 2012

Hemma igen efter två veckors solsemester. Det är så skönt att förkorta vintern på det sättet, här i Norrland kan den vara i drygaste laget. Ska man orka jobba till ...

Av: Gregor Flakierski | 03 mars, 2012
Veckans titt i hyllan

Ulf Stenberg ur Den gamle stinsen DEL 5

Korta berättelser av Ulf Stenberg från boken Den gamle stinsen.

Av: Ulf Stenberg | 10 maj, 2017
Utopiska geografier

"Allt är en del av processen"Warpaint: Theresa Wayman, Emily Kokal, Stella Mozgawa, Jenny Lee Lindberg. Foto: Mia KirbyWarpaints 2010 var fullt av turnéer och uppmärksamhet kretsande kring det mångfacetterade debutalbumet "The Fool". Kvartetten från Los Angeles, bestående av Jenny Lee Lindberg (bas, sång), Emily Kokal (gitarr, sång), Theresa Wayman (gitarr, sång) och Stella Mozgawa (trummor, sång) skapade ett album som ingav glädjefullt nytt hopp vad gäller episk, psykedelisk och emotionell "indierock". Då man läste intervjuer med dem under året, kändes det ibland som att de till och med överraskat sig själva och att de inte helt varit förberedda på att omvärldens storörade kärlek skulle bli så omfattande.

Det sena 2010 och början av 2011 innebar dock en välbehövlig utandning för de fyra tjejerna. Jenny Lee Lindberg tog sig nu lite tid att e-posta över några svar till Tidningen Kulturens frågor.

Vad har skett i början av 2011 för Warpaint?

- Vi har hunnit ikapp med att umgås med våra nära och kära. Vi var borta större delen av 2010, så det här blev den första riktiga paus vi haft på länge. Dags att leka och att hinna ikapp med livet. Och då det är sagt, att göra en kopp te och spela musik. Skriva lite nytt material för framtiden. Woohoo!

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Hur träffades ni ursprungligen?

- Emily och jag träffades på en "casting" för en GAP-reklamfilm. Vilket skämt! Men vi fann varandra direkt. Vi hade liknande känslor om att inte vilja vara där vi var, vilket var i en kö för att bli refuserade av GAP... Det var som kärlek vid första ögonkastet. Vi höll kontakten. Senare presenterade hon mig för Theresa. De växte upp tillsammans i Eugene, Oregon. De har varit bästisar sedan de var elva. Wow! Efter ungefär fem år som band träffade vi Stella. Vi var förband för en improvisationsgrupp som bestod av Stella, Josh, John och Flea (från Red Hot Chili Peppers). Vi blev kära i henne som trummis den kvällen. Vi lekte med tanken på att hon skulle bli vår trummis. Det tog något år eller två innan vi vågade fråga henne.

Hur kom ni fram till bandnamnet?

- Emily kom på det en dag. Alla älskade det utom jag. Det tog tre månader att övertyga mig. Jag tror att jag kanske älskar namnet nu, till och med mer än vad de gör.

Hur skulle du beskriva er musikaliska vision? Har den förändrats sedan i början?

- Jag vill alltid vara trogen den känsla jag befinner mig i. Känslan förändras hela tiden. Så musiken förändras också. Genom att vara sann gentemot min känsla finner jag det ganska enkelt att skapa äkta ljud, och på så sätt skapa musik som jag älskar att lyssna på. Jag tror att min attityd gentemot musik alltid varit densamma. I det att jag växer, rör sig även musiken framåt. Det är en del av min process. Det kan till och med vara min utvecklings kärna.

Vad jobbade ni med innan ni började med bandet? Tog det lång tid innan ni lyckades sluta?

- Jag jobbade som bartender, kassörska, på en vegetarisk restaurang, på klädinsamlingar, på en klinik för medicinsk marijuana och jag producerade musik. Jag jobbade överallt, med allt jag kunde hitta för att hålla mig flytande. Tack och lov finns det massor av udda, enstaka jobb i Los Angeles. Det finns ingen här som vill ha ett riktigt jobb.

Vad tror du är nyckeln till ert sound?

- I ärlighetens namn... Vår vänskap.

Vilken är nyckeln till er framgång?

- Vår uthållighet och vårt tålamod.

Skulle du säga att era olika individuella "kreativiteter" är av samma slag eller är de annorlunda och kompletterande varandra?

- Vi är alla väldigt olika och uttrycker oss på ganska olika sätt, men vi gillar att använda samma uttryckssätt. Vi spelar till exempel alla musik, men en låt jag skapar låter inte alls som något som Emily, Theresa eller Stella skulle skapa. Theresa och jag tycker båda om att skapa kläder men våra stilar är väldigt olika.

Kan du se några faror med att hajpas för snabbt? Har ni upplevt det på något sätt?

- Självklart. Ingen vill väl att folk ska matas med den musik man skapar. Det är så mycket mer givande då allt sker naturligt. Jag tror inte vi upplevt någon hajp på en extrem nivå. Förhoppningsvis förblir det så.

Vad för slags publik har ni i Los Angeles? Känns det även som hemma för er rent musikaliskt?

- De flesta i publiken här tycks vara våra vänner och/eller människor vi lärt känna genom att vi spelat så många konserter i Los Angeles under så många år. Vi är alltid supernervösa inför att spela hemma. Men det är bra, det ger oss en liten kick och håller oss på spänn.

Hur skiljer sig europeisk publik från amerikansk?

- Till en början togs vi emot bättre i Europa. Nu verkar det jämna ut sig. De som kommer på våra konserter är där för att de verkligen gillar musiken. Det är en underbar energi att samarbeta med på scen.

Finns det en skillnad mellan kvinnliga och manliga fans reaktioner?

- Inte så mycket. Vanligtvis brukar folk antingen verkligen gilla det eller så fattar de det inte alls.

Om ni tittar tillbaka på "The Fool" nu, vad gör er riktigt, riktigt stolta över skivan? Och finns det någonting med den som stör er?

- Jag är stolt över att vi slutförde det vi påbörjade. Det fanns många tillfällen att avbryta allt, men vi höll oss kvar där. Det krävdes en hel del tålamod. Jag försöker att inte vara besviken över saker på skivan eftersom vi inte kan förändra den nu. Det som är gjort är gjort och det är bäst att vi börjar älska det vi inte tål, för så är det bara. Åtminstone när det gäller den här skivan. Allt är en del av processen, av Warpaints utveckling. Vi lär oss ständigt av våra misstag.

Hur kommer skiva nummer två att bli? Har ni börjat arbeta med den?

- Vi har vissa delar. Närhelst vi får en chans gör vi nytt material. Just nu är det ett mysterium men det är bra för jag älskar överraskningar.

Vad är mest njutbart, att arbeta i studion eller spela live? Känner ni alla likadant när det gäller det?

- Båda tillfällena är lika magiska, men extremt olika varandra. Jag njuter av att ta mig tid och att skapa något där och då i studion. När vi spelar live, älskar jag energiutväxlingen med publiken. Båda dessa erfarenheter är ovärderliga och ger verkligen en adrenalin-rush.

Om ni någonsin börjar bråka med varandra, till exempel på en turné, hur löser ni det?

- Vi har blivit extremt bra på att kommunicera med varandra. Grälen är inte speciellt omfattande och de varar inte länge. Vi börjar vanligtvis skratta eller gråta på bara några få ögonblick. Sedan följs det av en dramatiskt lång kram och ungefär 50 "Jag är så ledsen..."

Vad tycker ni om att göra när ni inte jobbar med bandet?

- Jag tycker om att bli bättre på att spela. Att träna, att umgås med vänner och familjen. Och umgås med bandet. Vi tycks inte kunna få nog av varandra. Kolla på film, äta god mat och ha kul med min pojkvän.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med att vara med i ett "tjejband"?

- Jag känner inte till något annat. Så jag vet inte om jag kan jämföra det. Jag tänker inte på oss som att vi är ett tjejband. Jag betraktar oss som musiker som alla andra musiker. Så jag tror att fördelarna och nackdelarna är ungefär desamma. Jag är inte helt säker på att det stämmer i helhet, men jag vill gärna tro det.

Hur kopplar ni av när ni turnerar?

- Jag promenerar och försöker klämma in en massage eller två. Annars dricker jag mycket vatten och sover så mycket jag kan.

Vilken slags film skulle ni vilja göra soundtrack till?

- En tragisk kärlekshistoria med humoristiska inslag. En film som svämmar över med en bredd av känslor. Rolig, sorglig, galen, etc.

Vad skulle ni säga gör Warpaint unikt som band?

- Som individer har vi alla en kreativ vision och i det här bandet har alla en röst. Det är inte det enklaste sättet att göra saker på, det är helt säkert. Men jag tycker att vi klarat av det bra så här långt. Vi skulle inte vara Warpaint om vi gjorde något på ett annorlunda sätt.

 

Carl Abrahamsson

Ur arkivet

view_module reorder

Jeff Koons. Lockande och festlig konst, med skinande blanka ytor

Det har blåst friska debattvindar kring en stor och påkostad utställning som just nu lockar publik till Moderna Museet i Stockholm. Skulptur efter skulptur visar tre konstnärer men det är ...

Av: Nancy Westman | Essäer om konst | 15 november, 2014

Smultron är vi allihopa

Bostadsbristen i Sverige, främst i de tre större städerna samt universitetsorter, förvärras för varje år som går. Skrytbyggen, landmärken och fallossymboler reser sig ståndaktigt mot skyn synbara för stadens alla ...

Av: Fredrik Rubin | Gästkrönikör | 27 november, 2008

An Empirically Based Definition of God, with Feminine and Masculine Incarnation

 A Definition Stemming from Russell’s Paradox and from an Empirically Based Curved Static Cosmos Annihilating Beyond Time and Space Spirit of Truth, Enlighten and Guide our Research O Mary Conceived without Sin ...

Av: Piero Benazzo | Agora - filosofiska essäer | 09 april, 2012

Bali: mystik, andlighet och exotism

Kan en liten ö mitt i oceanen dölja mer än det uppenbara paradisiska trädgårdslandskapet med prunkande grönska, cikador, hibiskusblommor och fjärilar stora som småfåglar? Jag gav mig av, från Paris till ...

Av: Anne Edelstam | Resereportage | 02 juli, 2010

En liten pojkes dröm om att få gå i skolan. Intervju med författaren…

Under Togos brännande sol lever de i ett stort antal, alla de barn som vill gå i skolan. Som vill lära sig, utvecklas och få kunskap. För att kunna se ...

Av: Linda Johansson | Litteraturens porträtt | 24 juni, 2012

Snabbare tid snabbare ... Inblickar i Nelly Sachs diktvärld

Den tyskfödda diktarinnan Nelly Sachs, som sedan början av 40-talet levde i Sverige, fick nobelpriset i litteratur på sin 75-årsdag 1966. I hennes verk finns en medskapande mänsklighet och ett ...

Av: Percival | Essäer om litteratur & böcker | 10 juli, 2011

Animula, Vagula. Blandula

I går när jag kittat lidertaket, och ösregnet börjat efter naturligtvis, la mig sur för att senare orka med kvällssysslor, vaknade efter några timmar plötsligt på förnatten, hade drömt om ...

Av: Stefan Hammarén | Stefan Hammarén | 24 juli, 2013

Illustration av slaget om Kurukshetra.

Krigarens ljus

”Din omsorg gäller bara gärningen inte gärningens frukter, låt inte dessa förföra dig att handla eller kedja din höga själ i den icke-gärningens klumpighets band” (Bhagavad-Gita II, 47 )

Av: Gilda Melodia | Gilda Melodia | 25 oktober, 2016

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.