Den arbetslöse i vildmarken

Få svenska filmer som jag har sett har varit så lyckade som Losers. I händelsernas centrum står en kvinna i yngre medelåldern, Karin (Isabella Von Saenger). Hon arbetar med en ...

Av: Roberto Fogelberg Rota | 31 december, 2013
Filmens porträtt

Sofi Oksanen Foto CC BY 3.0 Wikipedia

Sofi Oksanen: Estland och kvinnokroppen

Sofi Oksanen har jämförts med både Quentin Tarantino och Leo Tolstoj. Tarantinos namn är inte tillfälligt, Pulp fiction ligger inte långt undan. Alltsedan debuten ”Stalinin lehmät” 2003 (Stalins kossor 2007) ...

Av: Enel Melberg | 08 mars, 2017
Essäer om litteratur & böcker

Tommy Åberg

Denna gubbsjuka

En gång en intervju i SVT. Reportern frågar Lars Forsell hur han upplevde sitt åldrande. Han blev tyst en stund. - Man blir gubbsjuk, svarade han motvilligt, lite plågat. Den ...

Av: Tommy Åberg | 08 december, 2017
Gästkrönikör

Ezra Pound

Dag Hammarskjölds stora insats för poesin: frigivningen av Ezra Pound

I Dag Hammarskjölds magnifika livsverk finns ett lite udda inslag. Under sin tid som generalsekreterare för FN engagerade han sig under många år för en av patienterna på sinnessjukhuset St ...

Av: Torsten Rönnerstrand | 28 april, 2017
Essäer om litteratur & böcker

Jag har aldrig tänkt på marknadenTidningen Kulturen presentar en serie porträtt av olika bokförlag i Sverige. Vad gör de? Vilken är deras policy och politik? En sak är säker: deras insatser är ett viktigt bidrag till deprovinsialiseringen av kulturen i vårt land. Vi börjar med förlaget Artos och Per Åkerlund som Tidningen Kulturens Daniel Westerlund träffade för en intervju.

Image
Per Åkerlund på Artos förlag. Foto: Privat

Det Skellefteå-baserade förlaget Artos har sedan starten 1978 varit ett av de mest tongivande förlagen med teologisk och mystik inriktning. Vare sig det gäller helgonlitteratur, rysk ortodoxi eller luthersk trosbekännelse har Artos ofta framstått som det mest innovativa och samvetsgranna förlaget i sin genre. Som mest har förlaget haft en utgivning på trettio titlar per år.  Bland titlarna finner man oumbärliga klassiker av Mäster Eckehart, Johannes Tauler och Hjalmar Ekström.

I en mailkorrespondens med förlagets grundare och enda anställda Per Åkerlund ber Tidningen Kulturen honom att erbjuda sin syn på förlagets utveckling och ställning i Sverige genom åren. Åkerlund visar sig vara en förläggare med ett tänkande långt bortom de gängse farlederna med en utgivning som är en bokkommersens motsats. Om boken behövs ska den ges ut, resonerar Åkerlund, som får sägas representera ett kristet patos där individen/förläggaren får försöka göra det bästa av sitt kall, resultatet måste andra bedöma.

Under vilka omständigheter och varför startades Artos 1978?

– Kan ett till synes slumpmässigt möte bli livsavgörande och samtidigt utgöra en del i en dold plan? Hur som helst skulle vi trycka ett reklamblad i den församling där jag arbetade som präst. När jag såg den lilla offsetpressen frågade jag tryckaren om han kunde göra en bok på den. Javisst, svarade han. Då vill jag att du trycker Hjalmar Ekströms Den fördolda verkstaden svarade jag. Jag hade den i ett uselt hoptejpat häfte, kopierat på kopieringsapparat och tyckte att den borde finnas tillgänglig för alla blivande gudsälskare. Jag ordnade rättigheter, tryckaren tryckte och hustrun och jag handplockade och limmade den första upplagan, 400 ex, hemma i köket när barnen sov. Hur jag lyckade sälja dem kommer jag inte ihåg. Efter detta gav jag ut några fler mystiker och tryckte även Den fördolda verkstaden ”på riktigt”. Det ena gav det andra och stenen kom i rullning. And the rest is history.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Hur krasst måste ni tänka, rent försäljningsmässigt? Med bokklubben gissar jag att ni byggt en stadig kundkrets – har det alltid varit så, eller har ni märkt av trender?

– Jo, vi har en stadig kundkrets på cirka fyratusen personer. Jag har aldrig tänkt på marknaden över huvud taget utan bara tänkt på om det är en bra bok. Om det är en bra bok måste den komma ut. Sedan har jag ordnat med finansieringen genom bidrag från fonder med mera. Men aldrig har jag tackat nej till att ge ut en bok på grund av marknadshänsyn.

Med andra ord – kan ni på ett förlag med en så markant teologisk utgivning märka av skillnader i intresset för Gud i Sverige?

– Intresset för Gud i Sverige kan jag inte uttala mig om men jag tror att de ”praktiserande kristna” i vårt land läser allt mindre. Samtidigt har Internet gjort att all litteratur finns tillgänglig. Mina gamla lagersuccéer hittas genom en knapptryckning. Jag har medvetet hållit allt i lager under låga kostnader.

Hur tycker du att klimatet ser ut för ett litet förlag i dagens Sverige?

– Kanske är Artos inte representativt för små förlag. Jag har ju sett förlaget och dess utgivning som mitt kall, som en livsuppgift och det har alltid gått bra på något outgrundligt vis.

Hur tycker du själv att förlaget förändrats från starten? Var målsättningen klar från början och är det en linje som hållits? Har det varit en rak kurs?

– Utgivningen har förändrats i och med att fler teman har kommit till. Det är den allmänneliga och apostoliska teologin och spiritualiteten som vi ger ut och utöver det en del uppdragsutgivning, i stil med avhandlingar och liknande. Men vi håller oss borta från liberalteologi och dötråkig modern akademisk skrivbordsteologi från Uppsala och Lund. Det har varit en rak kurs. De få felsatsningarna har alltid kommit då jag varit feg eller fjäskat för någon. Fy huvva!

Vilken bok är den absoluta storsäljaren? Och vilken har gått sämst? Hur ser du på skillnaden mellan dessa två?

– Den vi tjänat mest pengar på är en Tidebönsbok och förra årets storsäljande bok av Bo Brander och Göran Skytte, Ett år med Jesus – predikningar och samtal. Den vi tjänat minst på vill jag inte nämna så att inte författaren blir ledsen. Jag bryr mig inte om sådana saker, men man behöver inte vara dumdristig för det. En bra bok som enbart säljer i 280 exemplar kanske ändå har sådan inneboende kraft att den påverkar hela den kyrkliga miljön. Så tänker jag. Jag plöjer och harvar och sår men kan inte göra något åt regnet och solen. Skörden bryr jag mig inte om, den är liksom inte min, jag äger inte detta budskap, bara förvaltar det.

Finns det några teologiska klassiker som förblivit outgivna för att ni inte kan se en marknad för dem?

 – Det finns en hel rad klassiker kvar att översätta och ge ut. Vänta bara.

Hur ser du på den närmsta tiden för förlaget?

– Får jag behålla hälsan ser det ut som vanligt. Kanske något färre titlar. Det kanske räcker med femton titlar per år. Sen gör jag också annat: predikar, läser mässan, håller retreater och tillsammans med några andra pysslar jag med en ekumenisk gemenskap som man kan hitta på www.enhetensvanner.se. 


 Daniel Westerlund

Ur arkivet

view_module reorder

Jesper Nordström

Tre dikter av Jesper Nordström

Av: Jesper Nordström | Utopiska geografier | 06 november, 2016

Hammarén talar, och talar för mycket om för mycket den här gången (Tumbling…

Stämpelrött d'breviant skrumpelns, lämnas lika till bedd onåd förd konkursanhållan för Land of Fuck, vet inte vad jag mig talar om här ändå, eller aldrig heller helt annars heller av ...

Av: Stefan Hammarén | Stefan Hammarén | 22 augusti, 2012

Amado mio

Istället för att tystna inför lidandetInsistera på detDen olyckliga kärlekenSublimeradBlir litteraturFinn motsägelsen i det som stryper Och dödarBeskriv inteTransformeraTransubstansiera(transhumanar significar per verba non si porria) bli ängel att tro på en ...

Av: Gilda Melodia | Utopiska geografier | 03 november, 2010

Skagens sista dotter – om Helga Ancher

Aldrig hade någon fötts med gynnsammare förutsättningar att bli konstnär än Helga Ancher. Född 1883 mitt in i Skagenmålarnas guldålder, en tid av fester, arbete och konstdiskussioner. Man sade att ...

Av: Kerstin Svea Dahlén | Konstens porträtt | 02 mars, 2014

Andra världskriget som ursprungsmyt

  Den dominerande berättelsen om Andra världskriget kan ses som ett sätt att befästa och legitimera rådande maktförhållanden på det internationella planet och har på så sätt en funktion för det ...

Av: N J Roland Johansson | Essäer | 07 mars, 2017

Bild: Melker Garay

De skapande våndorna

Ett tankefragment om skapandets våndor av Melker Garay.

Av: Melker Garay | Melker Garay : Reflektioner | 10 april, 2016

från utställningen

Alice i Underlandet 150 år

Ivo Holmqvist om Alice i underlandet, Lewis Carroll, Martin Gardner och annat Fin de siècles prouderie (och lite senare).

Av: Ivo Holmqvist | Essäer om litteratur & böcker | 13 juli, 2015

Oavhängigt perfektionens hegemoni – Progglådan del 1

”Man ska vara försiktig med vad man önskar sig för plötsligt kanske man får det”, skriver Kulturens Peter Sjöblom i sin recension av ”Progglådan”; 38 timmar med svensk progg, fördelade ...

Av: Peter Sjöblom | Essäer om musik | 21 maj, 2013

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.