Konstnärsparet Hanna och Georg Pauli

Det har funnits många kvinnor i konstens historia, men i tusentals år var de huvudsakligen med som modeller, man kan kalla dem objekt för Konstnären som självklart var en man ...

Av: Lena Månsson | 25 november, 2012
Konstens porträtt

Simon O Pettersson. Den tübingska estetdöden

Friedrich Schlegel skriver i ett fragment: ”Nur derjenige kann ein Künstler sein, welcher eine eigne Religion, eine originelle Ansicht des Unendlichen hat.“ Jag tror detta är en korrekt uppfattning. Poesi ...

Av: Simon O Pettersson | 03 mars, 2014
Utopiska geografier

Den Gudomliga komedin Del 3

En purgatorivandring  När vi nu lämnar det första stadiet på vandringen genom "de tre rikena" har vi lämnat det statiska "trattlandskapet" bakom oss. Dante med sin Mästare och ledsagare Vergilius har ...

Av: Hans-Evert Renérius | 26 februari, 2010
Essäer om litteratur & böcker

Johan Svensson om 2009:s populärmusik

Snart är 00-talet över. Ett bra år för svensk musik. Här har ni undertecknads lista över det bästa som släpptes.2009 års bästa album: Deportees, "Under the pavement - The beach" Lars Winnerbäck ...

Av: Johan Svensson | 13 december, 2009
Kulturreportage

 Matt Haig på besök i Sverige. Foto Belinda Graham.

Matt Haigs öppenhet om sin depression ledde till en world-wide-bestseller - och Skäl att fortsätta levaMatt Haig är på turné med sin nya bok, som kommer ut på fler och fler språk. Nu finns den också på svenska. Han betraktar kritiskt sin omvärld --- ungefär som en utomjording som är gäst hos verkligheten och ser allt med klar blick. Vad håller människorna på med egentligen?


 

Matt Haigs bok är en så stor kärleksförklaring till läsningen och läsandets helande kraft, kan vara en av orsakerna till bokens popularitet. Folk som gillar att läsa, gillar kanske att höra att det är nyttigt att läsa?

Annons:

Människorna synas kritiskt - och hoppfullt

- Flera av mina böcker har övernaturliga inslag, berättar Matt Haig, och det var inte svårt att fantisera om en utomjording som bosätter sig i en matematikprofessors kropp och börjar granska människorna.

Utomjordingen kommer från den utopiska planeten Vonnadoria och där finns ingen dödlighet, inget hat, inget våld och inga hierarkier.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Boken Människorna har mycket att säga om vad som är fel på planeten Jorden, men också om vad som är helt underbart med att leva och med att vara människa.

Ett underbart liv?

Men Matt Haig har inte alltid känt så: att det är underbart att leva och att vara människa. Hans mest hyllade och älskade bok har inga övernaturliga element eller paranormala inslag. Skäl att fortsätta leva är en självbiografisk bok om den depression och de självmordstankar som drabbade Matt när han var 24. Boken började som en blogg.

- Att skriva den här boken var som att öppna en Pandoras ask, depression var så tabubelagt, men så många ville prata om det, säger Matt Haig.

Ryck upp dig!

Allt fler människor blir deprimerade. Drabbas du av depression, får du höra att du ska rycka upp dig. Eller att det är ditt eget fel. Eller dina geners. Du skuldbeläggs. Dina anhöriga skuldbeläggs. Men är det egentligen inte samhällets fel? Vi lever i ett samhälle som är designat för att vi ska må dåligt, där det dagliga budskapet "du duger inte" hamras in av media och reklam, och du jämför dig med andra, till synes lyckligare människor på facebook och instagram. Matt Haig har skrivit en world-wide-best-seller om depression. En POSITIV bok om depression! Börja läsa, och du hittar direkt skäl att fortsätta läsa. Och leva.

Lovprisad bok i hemlandet England

"Matt Haig uses words like a tin-opener. We are the tin" - Jeannette Winterson.
"Brings a difficult and sensitive subject out of the darkness and into the light" - Michael Palin.
"Matt Haig is astounding" - Stephen Fry.
"I think it is a small masterpiece. It might even save lives" Joanna Lumley.

Läsning kan rädda liv. Enligt Matt Haig. Att läsa hans egen bok, Reasons to Stay Alive, kan rädda liv. I alla fall om man tror alla kändisar som "blurbat" boken.
Boken finns nu på svenska, med titeln Skäl att fortsätta leva (Massolit).

Känd, älskad och framgångsrik

Matt Haig är idag en känd författare, 41 år gammal och lyckligt gift med sin kärlek som han hittade redan under universitetstiden. En universitetstid som var full av festande, som det brukar vara för de vackra & de populära. Matt har två barn, hans romaner är framgångsrika och översatta till flera språk, hans barnböcker A Boy Called Christmas och The Girl Who Saved Christmas har lästs in av de brittiska kändisarna Stephen Fry och Carey Mulligan, och filmrättigheterna har köpts --- efter budkrig --- av teamet som gjorde de omtyckta filmen The Best Marigold Hotell och dess uppföljare.

Matt Haig verkar vara mannen som har allt --- och som alltid haft allt. Vissa har det ju lätt för sig. Surfar på en räkmacka och lyckas med allt de företar sig, både privat och professionellt.

Bloggade om depression

Det var när Matt Haig var "writer in residence" för The Books Trust, och skulle skriva en blogg, som han tyckte att han började få slut på ämnen att skriva om. Så han skrev ett par inlägg om en depression som drabbade honom i 24 års åldern. Han var då övertygad om att han inte skulle leva tills han blev 25.

Matt Haig fick en enorm respons för sin blogg.

- Inte för att den var fantastiskt bra, eller fantastiskt välskriven, utan för att folk fattar att jag är ärlig! säger han. När man är ärlig om ett svårt ämne, som depression, något som drabbar många, men som vi inte talar om, så får det omedelbar respons!

Det finns ett (ibland osynligt) ljus i slutet av tunneln

Matt Haigs tips för att få tillbaka livslusten är väldigt konkreta. Många gamla klichéer är sanna, enligt Haig. Som att tiden läker alla sår. Det finns ett ljus i slutet av tunneln - fast vi inte alltid ser det. Ingen har tillräckligt bra utsikt för att bedöma läget, längst ner i en svacka. Vänta bara, och så går det uppåt igen! Utsikten blir bättre. Och klarare.

- Jag var hemma i mitt ungdomsrum, då när jag var 24 och hade min depression, hemma hos föräldrarna, så jag var omgiven av gamla böcker som jag hade gillat förr i tiden, när jag var ung, som J.D. Salinger's Catcher in the Rye och en massa äventyrsböcker.

Bakgrund som litteraturvetare

Matt Haig var klar med sin examen från universitetet i Hull.

- Jag hade läst engelsk litteratur, men konstigt nog hade det fått mig att tappa läslusten. Jag hade lärt mig att se ner på en bra story. Jag hade lärt mig att vara misstänksam mot en bra story. Jag hade lärt mig att vara misstänksam mot ALLT med en story i överhuvud taget! Det är ju inte det som är "litteratur"! säger Matt, och härmar ett snobbigt tonfall.

- Engelska universitet är inne på en postmodernistisk tradition där allt "berättande" ses med oblida ögon och stor misstänksamhet --- det är "ute" och "daterat" och "inte litteratur". Allt med "början, mitt och slut" är "inte litteratur". Och om en bok prompt måste ha "början, mitt och slut" så ska de inte vara i DEN ordningen! påpekar Matt ironiskt.

Den räddande berättelsen

Men det var ändå den gammalmodiga berättelsen, med början, mitt och slut, som räddade Matt --- inte den fina, post-iga, nedbrutna litteraturen. Den hjälper inte när man redan själv är nedbruten.

- Allt i England ska handla om klass hela tiden, vilken debatt du än ger dig in i. Och nu har vi skapat ett klass-system av litteraturen också! Det är sorgligt! suckar Matt.
- Shakespeare var till exempel från början folklig, för alla, vi har gjort honom till något bildat och exklusivt, svårtolkat och svårgripbart.

Förutom "fin, post-ig litteratur" undvek Matt även kiosklitteratur/skräck för skräck är inget som hjälper när man har sina egna demoner att fajtas mot.

Är depression ärftligt?

Vill man vara kritisk mot Skäl att fortsätta leva så är det lätt att påpeka att alla inte har ett sådant kontaktnät av personer runtom sig som Matt Haig hade, alla har inte föräldrar, alla har inte en ständigt stöttande flickvän (och är stöttande pojkvänner mer sällsynta än stöttande flickvänner?) och ett stort nät av vänner. Men alla kan i alla fall få tag på en stor hög med böcker!

Eftersom depression kan vara ärftligt, oroar sig Matt över sina barn.

- Jag försöker att aldrig vara kritiska mot dem. Men jag vet inte. Man försöker att aldrig göra samma fel som föräldragenerationen, och sedan gör man säkert en hel bunt nya fel istället!

Samtidigt är Matt Haig noga med att inte skuldbelägga sina föräldrar --- främst hans mamma var väldigt stöttande och såg till att han repade sig från depressionen --- för Haig tycker att det är fel att depression är en sjukdom som ofta anhöriga får skulden för. Det är inte fallet med andra sjukdomar.

- Det allra mest deprimerande i vårt samhälle är "shopping malls". Jag mår fortfarande dåligt av dem!
säger Matt Haig.

Matt insjuknade i depression efter flera års hårt festande, först som student och sedan på ön Ibiza, där han och hans flickvän jobbade. Matt beslutade sig för att sluta supa, sluta röka och börja äta nyttigt. Och läsa "nyttigt" --- alltså med glädje.

Depressionen som Matt Haig skriver om inträffade år 2000, när han var 24 år, 2015 skrev han boken som blev en omedelbar bästsäljare både i Storbritannien och USA, och boken spreds sedan som en löpeld över resten av världen. Det tog 15 år innan Matt vågade eller kunde skriva om sin depression. Tyvärr har depression fortfarande ett stigma. Bryter du ett ben får du kanske höra "stackars dig". Blir du deprimerad får du höra "ryck upp dig!". (Ja, den 24-årige Matt fick också "ryck upp dig!" som råd!)

Att Matt Haigs bok är en så stor kärleksförklaring till läsningen och läsandets helande kraft, kan vara en av orsakerna till bokens popularitet. Folk som gillar att läsa, gillar kanske att höra att det är nyttigt att läsa?

Det moderna livet - designat för att framkalla depression

Men att läsa på nätet är kanske inte lika nyttigt. Matt Haig påpekar att mycket av det moderna livet leder till depression.

- Tänk bara på glödlampan och elektriciteten. Vad gjorde den? Den förlängde vår arbetsdag och vår vakna tid. Innan sov vi 9-10 timmar per natt, man sov helt enkelt när det var mörkt, det var inte mycket annat man kunde göra - sedan blev den dygnsrytmen rubbad. Nu kan vi göra våra ärenden, betala räkningar, shoppa osv. dygnet runt på nätet. Det är aldrig stängt, det är aldrig släckt, det är aldrig lugnt. Mobiltelefoner gör att vi ständigt är nåbara, facebook och instagram att vi ständigt jämför oss med andra, som ser mycket lyckligare och mer lyckade ut än vi på alla sina bilder, allt i reklamen som finns överallt runt om oss har ett meddelande till oss och det är att: "Du duger inte som du är! Du måste shoppa mer!". Det mesta i den moderna, kapitalistiska världen, vare sig du är ute på internet eller ute i en shopping galleria har samma budskap: "You are not good enough!". Ingenting av det här leder till ökad lycka, allt leder bara till ökad press och depression. Det vore fantastiskt om vi kunde skapa ett samhälle, en tillvaro, där lugnet är det som värderas högst!

Matt Haigs tips för lyckligare liv omfattar inte bara läsande utan även skrivande.

- När jag var deprimerad kände jag det som att "ingen har någonsin känt så här förut" så min flickvän sa: "skriv ner det!" och det gjorde jag. Och så såg jag att texten såg ut som någon halvdålig heavy metal sång, utan melodi. Eller som Abraham Lincoln skrev: ingen har någonsin känt så här förr, jag är 31 och är så ensam, och ingen har gått igenom det jag nu går igenom ... jag menar, alla unga män känner så, mer eller mindre, det insåg jag när jag skrev ner mina tankar: jag var inte ensam.

Matt Haig blir fortfarande deprimerad ibland, men det är inte som när han var 24 år --- det varar inte lika länge och går inte lika djupt. En stöttande flickvän (numera fru) , stöttande föräldrar (mest hans mamma), många vänner och nu även två barn gör att depressionerna inte tar lika hårt längre.

Det är också möjligt att skrivandet hjälper till med att hålla den "svarta hunden" på avstånd.
Framgångarna med Skäl att fortsätta leva visade Matt Haig att han var långtifrån ensam om sina upplevelser. Han hade lyckats skriva ner dem, och komma fram med något som lät bättre än en heavy metal text utan musik till ... nämligen en världsomspännande bästsäljarsuccé!

Belinda Graham

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Ur arkivet

view_module reorder

"Vi lever i en absurd och relativistisk värld."

"Vi lever i en absurd och relativistisk värld." Ett samtal med Carl Johan De Geer. Text & foto: Carl Abrahamsson Det finns ingen annan Carl Johan De Geer än Carl Johan De ...

Av: Carl Abrahamsson | Konstens porträtt | 01 november, 2009

Gilda Melodia

Gud och Futurismen

Berättar les cahiers du situationism som under maj 1968 vissa aktivister tog, för att provocera de dogmatiska maoisterna under ett studentmöte, en kort manifest upp.

Av: Gilda Melodia | Gilda Melodia | 01 december, 2017

Skendränkning i demokratins namn

Foto: Uniforum Är västvärldens bristande intresse för moraldiskussion om möjligt ett mer grundläggande hot än terrorismens våld? Tobias Lundberg resonerar om Thomas Pogges teorier. I en intervju i det amerikanska tv-programmet The ...

Av: Tobias Lundberg | Gästkrönikör | 05 maj, 2008

Bygdeböcker i Västerbotten

Byaböcker är en fascinerande och, i takt med avfolkningen och avkristningen av Norrlands landsbygd, mycket livaktig genre. Ögonskenligen paradoxalt – men drivkraften att dokumentera de försvunna levnadsformerna och de strävsamma ...

Av: Nikanor Teratologen | Gästkrönikör | 16 juli, 2012

Poeter får inte ljuga

Jag läser en amerikansk poet som säger att poeter inte ska vänta sig pengars framgång. Det innebär förstås att poeter inte är poeter på riktigt, de gör något annat. Den här killen ...

Av: William Males | Gästkrönikör | 18 december, 2008

Om det moderne. Del I

Innledning Artikkelen min bygger på følgende tese: at for de aller fleste begrepsord gjelder det at det ikke er helt opplagt/innlysende hva for betydning og mening de aktuelle begrepsordene har, eller ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 27 november, 2011

Internationell Filmfestival i Amsterdam

Amsterdam är en levande stad full av kreativitet och mångfald. Detta blir extra tydligt en vecka om året då International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) hålls och staden fylls av ...

Av: Natalija Sako | Kulturreportage | 29 november, 2012

Arkitektur som reklam

Michelin-byggnaden som den framställdes i begynnelsen. Arkitektur som reklam En byggnad har många olika funktioner. En kan vara att förmedla budskap. Våra kyrkor har denna uppgift, som inte bara manifesteras av ...

Av: Bertil Falk | Essäer om konst | 13 mars, 2010

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.