Napoleon den III, skaparen av det moderna Frankrike?

Napoleon den tredjeNapoleon den III, den kanske mest missförstådde kejsaren, föddes för tvåhundra år sedan, den 20 april 1808.  I sina memoarer skriver Hortens, Hollands drottning om sin nyfödde son ...

Av: Anne Edelstam | 15 oktober, 2008
Essäer om samhället

Benjamin 28

Av: Håkan Eklund | 25 februari, 2012
Kulturen strippar

”Även en värld som skapar sig själv, måste en gång ha blivit skapad.”

Under en resa i Indien i december 1993, arrangerad av Samuel Strandberg i Samuel Travels, kom jag till den lilla staden Rishikesh, där Ganges flyter ut ur Himalaya. Att vi ...

Av: Erland Lagerroth | 04 oktober, 2013
Övriga porträtt

Slottet i Montsegur

Göran Fant och medeltidens katarer – en över trettio år lång livsrelation

Förra året - 2016 - utsågs av katolska kyrkan till ett så kallat misskundsamhetsår, då man vill förlåta alla synder som begåtts i det förflutna. En grupp människor som drabbades ...

Av: Michael Economou | 08 september, 2017
Övriga porträtt

En riktig kulturpugga av den gamla skolanstefan_ingvarsson.jpg 
Stefan Ingvarsson i
Modernistas trädgård.

En riktig kulturpugga av den gamla skolan

Tillsammans med fyra andra puggor har Stefan Ingvarsson skrivit debattboken Bögjävlar som fått stor uppmärksamhet under sommaren. Stefan saknar platser för en intelligent interndiskussion om bögarnas situation och han ogillar den biroll som bögen just nu spelar för att bli accepterad av heterosamhället.

- Rollen gör oss infantila och kastrerade. Dessutom är den begränsande, säger han.

Stefan Ingvarsson är redaktionsledare på bokförlaget Mordernista, litterär översättare, bögnörd, zineutgivare, frilansskribent, debattör och pugga. I den uppmärksammade debattboken Bögjävlar, som kom ut på Atlas förlag i början av sommaren, används ordet pugga flitigt. Enligt bokens underhållande och bildande ordlista är det ett gammalt ord för bög som författarna "envisas med att återanvända".

Stefan är till hälften polack och har ingått i Anders Bodegårds polska grupp på litterära översättarseminariet vid Södertörns högskola. Han gjorde det för att kunna översätta Witold Gombrowicz romaner Kosmos och De besatta för Modernista. Han har medverkat som översättare i antologierna 17 polska poeter på FiB:s Lyrikklubb och Navelsträngen i jorden på Tranan.

dik_fagazine.jpg 
DIK Fagazine.

Tillsammans med konstnären Karol Radziszewski och några till ger han ut DIK Fagzine i Polen. Alltså, på polska och engelska i det land som Stefan för en tid sedan på bloggen www.bogjavlar.se
kallade "homofobins eget Ankeborg". Snyggt är det, zinet; formatet, bindningen, papperskvalitén ...

- Det är en konsttidskrift. När vi startade räknade vi med att det kanske fanns femtio potentiella köpare i Polen, men vi säljer runt sjuttio exemplar där av varje nummer. DIK kan köpas i gallerier och hos konsthandlare bland annat i Berlin, Rotterdam och New York. Sammanlagt har vi en upplaga på tusen exemplar per utgåva.

Stefan är en riktig bögnörd. Han är alltså mycket intresserad av bögerier i alla former. Filmer, böcker, personer i tidigare generationer av bögar, språkbruk, hur man definierar bögen i andra kulturer och i andra tider, upptar en stor del av hans tid.

I presentationstexten om Stefan i Bögjävlar står det att han "jobbar hårt på att bli en gamla skolans kulturpugga". Jag tycker redan att han är det. När jag sitter i Modernistas vackra trädgård och hör honom berätta slås jag av hans oerhörda bildning och hans fantastiska engagemang. Han är dessutom lugn och lågmäld trots att han är så förbannad och besviken. Och bitter är han. En riktig bitterbög! Jag förstår varför.

- För att undkomma dagens bögkultur, som är utslätad och beroende av heterosamhällets välvilja, måste vi försöka återerövra den huvudroll bögarna inom kultursektorn tilläts ha en gång. DIK är ett exempel på hur man med egna pengar och utan egentlig budget kan nå en publik som redan finns. En publik som faktiskt tycker om kultur och som hungrar efter bilder och berättelser. Ett nummer har handlat om hur strejta hip-hopare i Polen ser på bögar, i ett annat har vi berättat om Ukraina från böghorisonten och i ett kommande nummer intervjuar vi ledande polska bildkonstnärer. Om fler puggor med kulturintresse startar egna projekt i Do-it-yourself-anda, det kan röra sig om små filmer, udda böcker, zines, installationer, festivaler eller något annat, så kommer vi kanske på sikt att få en ny generation av bögar med stark ställning i kulturvärlden, säger Stefan optimistiskt.

en_enda_man.jpg 

- Priset vi fått betala för att bli accepterade av heterovärlden har varit högt. Vi får alltid spela begränsande och typecastade biroller. Vi har blivit någon form av sidekicks som gör vardagen glittrigare för de strejta; vi möblerar deras hem, vi fixar deras hår, vi designar deras kläder. Det finns en Onkel Tom-aspekt i det här som jag tycker att vi pratar för litet om.

Att gayrörelsen har bedrivit en framgångsrik kampanj som lett till större tolerans håller Stefan med om. Det är till exempel lättare att komma ut i dag än för tjugo år sedan. Men han menar också att toleransen är villkorad och han undrar hur djupt rotad den är i den svenska myllan. Vid nästa lågkonjunktur är han rädd för att toleransen kan råka ut för ett bakslag. Han vill inte vara tolererad av heterovärlden, han vill vara respekterad!

- Gayvärlden framställer jämt bögar som snälla, anständiga och glada konsumenter. Det gör man för att sprida tolerans, men jag saknar platser för en intelligent diskussion. Alltför sällan diskuteras frågor om hur man skall leva sitt liv som bög eller vilket förhållningssätt man skall ha till de strejta manliga idealen. Inte heller diskuteras bögsex eller bögerier. Det har gjort oss ganska dumma. Tidskriften Arena är i dag ett intressant forum för debatt om sexualitet och de har en sexradikal agenda.

Stefan talar också om den klädstil som utmärker bögen av i dag. För att effektivisera sina (sex)kontakter och samtidigt dölja det förment bögiga klär man sig mer och mer avskalat. En T-shirt och ett par jeans. Någonstans har alltså bögarna internaliserat det gamla heteropåståendet om att "bögar är inte riktiga män". Man sätter på sig "uniformen" för att framstå som en riktig karl för såväl heterovärlden som de män man vill ragga på. Det är intressant att Stefan jämför bögarnas sätt att klä ned sig med hur kvinnor numera måste klä upp sig, sminka sig och fixa stora bröst för att ses som riktiga kvinnor enligt den gängse normen.

- Samtidigt kan jag inte gå med på att bögar bara är grabbar som alla andra. I de berättelser vi under de senaste sju åren utbytt inom bögjävlar-gruppen finns det mycket som återkommer. De homoerotiska känslor som vi upplevde när vi var mellan tolv och fjorton till exempel. Vi har varit mycket öppna gentemot och för varandra. Det var nödvändigt. Men varje historia är också individuell. Rosa von Praunheim har sagt att känslan av att vara avvikande i puberteten påverkar hela ens liv. Jag håller med.

Stefan tycker att en del kritik som har riktats mot honom och de andra "bögjävlarna" är märklig. När de påbörjade sina samtal för sju år sedan var det ett brokigt gäng med olika bakgrunder. De mediejobb många av dem har i dag har kommit under tiden. I dag är naturligt att de använder den plattform de har för att skapa debatt.

- Vi har också fått kritik från flator för att det som vanligt är bögarna som tar upp allt utrymme och får all uppmärksamhet. Men det fungerar inte så. Det finns inte en kaka som alla skall dela lika på. Var och en måste baka sin egen kaka! Dessutom avundas vi flatorna. De har en roligare kultur i Sverige i dag.

- Förresten, vi ogillar inte schlagerbögar, vi ogillar inte ens schlager. Vi lyssnar bara inte på schlager, avslutar Stefan.

Under hela intervjun har Stefan städigt återkommit till sina författarkompisar och refererat till deras kapitel i boken. Jag har inte tagit med deras namn i artikeln. Det får stå för mig. På bögjävlar-bloggen gav Stefan boktips för en månad sedan. Han formulerade det så här: "min högst subjektiva lista på obligatorisk läsning under grundkursen i Puggkunskap, 20 poäng". Det är av den anledningen och för att jag under mitt samtal med Stefan förstod att Christopher Isherwoods Den ende mannen betytt mycket för honom, som den här artikeln bland annat illustreras med ett bokomslag.

Agneta Tröjer

Samtliga fotografier: Kim Varga

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Ur arkivet

view_module reorder

Magisk Prag

 Nyligen visade SVT den fascinerande dokumentären "Åter till Prag", där Astrid Ohlsén repriserar filmbilder från ett besök i revolutionsyrans Prag 1989. Hon intervjuade då också den tillbakadragne Vaclav Havel; regimkritikern ...

Av: björn gustavsson | Resereportage | 06 december, 2009

Skendränkning i demokratins namn

Foto: Uniforum Är västvärldens bristande intresse för moraldiskussion om möjligt ett mer grundläggande hot än terrorismens våld? Tobias Lundberg resonerar om Thomas Pogges teorier. I en intervju i det amerikanska tv-programmet The ...

Av: Tobias Lundberg | Gästkrönikör | 05 maj, 2008

Veckans porträtt: Katarina Norling om Katarina Norling

Katarina Norling om Katarina Norling    "Vaktchefen", 2006 (ur "Natten, A-Z")    The Anchor, 2006. 1. Min mor kom aldrig hem från resan till Italien. Hon fick en hjärtattack i Castiglione della Pescaia, ett fiskeläge ...

Av: Katarina Norling | Konstens porträtt | 23 november, 2006

Mjällare än älfvenben

Orden här uppe tillhör Viktor Rydberg, för våra unga läsare vill jag berätta att han inte är någon programledare från tevens barndom, utan en svensk författare som dog redan 1895 ...

Av: Bo Bjelvehammar | Essäer | 12 april, 2012

Diversity in the definitions of truth

Rig Veda 1.164.46c states as an axiom, "Truth is one; the wise call it by many names." Is this the plain narration of a fact, or a meta-narrative, which engages ...

Av: Carsten Palmer Schale | Essäer om religionen | 07 november, 2014

Erotomanen Carl Jonas Love Almqvist – en överraskande upptäckt

Mina barn gav mig en läsplatta i födelsedagspresent, och den första bok jag laddade ner var Johan Svedjedals imponerande trebandsverk om Carl Jonas Love Almqvist, med titlarna Kärlek är, Rosor ...

Av: Mats Myrstener | Övriga porträtt | 09 augusti, 2013

Bilmekanikerskojaren och döden

Plötsligt men jag har fått nog mer än ett pluralis, mer än impulsivt tvingat. Jag ger upp, orken släpper. Börjar afträda bokbranschen och avsluta författarskapet. Har närmast redan i tio år ...

Av: Stefan Hammarén | Stefan Hammarén | 27 oktober, 2014

Postemmakrönika 7 Post krönikawc

Vad i helgjutna mässingshelgon, gjort jag hade beställt en bok om bokomslag, eftersom, så eftersom jag skulle slippa läsa, avförkorta proceduren, läsa 58 romaner och böcker från art deco-tiden i ...

Av: Stefan Hammarén | Stefan Hammarén | 20 maj, 2010

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.

Cron Job Starts