Ett subjektivt försök till ett ifrågasättande av det kända

Föreställningen Farfar var Samuraj (och dödade massa amerikaner) hade sin urpremiär på Pusterviksteatern i Göteborg den 4 april. Skådespelaren David Fukamachi Regnfors kör i föreställningen en enmansshow, på utsidan till ...

Av: Linda Johansson | 19 april, 2011
Kulturreportage

Svensk Musikvår 17-20 mars 2016.

Kraftsamling för nutida svensk konstmusik

Efter närmare 25 år återuppstod festivalen Svensk Musikvår, 17-20 mars 2016. I Stockholm kunde man lyssna till framföranden av 250 musiker och närmare 50 svenska tonsättare. En riktig kraftsamling för ...

Av: Thomas Wihlman | 26 mars, 2016
Musikens porträtt

Riva ner och bygga nytt – eller hur man demolerar en konstinstitution

I hörnet står en maskin som snurrar ett järnklot runt sin egen axel. Varje gång järnklotet träffar betongväggen i galleriet ryker dammet och murbruk faller ner på golvet. Som en ...

Av: Mathias Jansson | 22 december, 2014
Essäer om konst

En friare filmstruktur Intervju med Sergei Loznitsa

  Filmen "The Joy" är en av de mest kompromisslösa filmer som vi har skådat under 2000-talet. Den ryske regissören Sergei Loznitsa har med hjälp av fotograf och klippare lyckats skapa ...

Av: Roberto Fogelberg Rota | 17 februari, 2011
Filmens porträtt

Omöjliga intervjuer. Bertil Falk intervjuar Aurora LjungstedtAurora Ljungstedt, xylografi av Ida Falander i början av 1880-talet. Via WikipediaDe omöjliga intervjuerna är en artikelserie där huvudrollen spelas av de döda. Döda författare, bildkonstnärer, filosofer, poeter, regissörer, musiker, tonsättare, skådespelare, men också historiska personligheter, mytomspunna gestalter, gudar och släktingar blir intervjuade av en skribent såsom dessa fortfarande vore vid liv. Gränsen mellan livet och döden är ibland efemär eller illusorisk – dessa figurer fortsätter sitt liv i odödlighet genom sina verk och genom berättelserna de skapat.

Texterna kommer kanske att vara ironiska ibland eller möjligen seriösa. Men, det som är viktigt, det är att skribenten som intervjuar kommer att ge en ny röst till den intervjuade. Vi hoppas kunna ge dels en underhållande, men också lärorik stund, till våra läsare.

Intervju genomförd 2012 av Bertil Falk med Aurora Ljungstedt, som avled 1908. 

Tack vare Tidningen Kulturen har jag fått möjlighet att intervjua er, fru Ljungstedt, trots att ni hade varit död i 25 år när jag föddes. Det gläder mig att ni vill ställa upp fast jag vet att ni alltid dolt er bakom pseudonymen Claude Gérard.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

- Min man råkade på 1870-talet av misstag avslöja att jag stod bakom pseudonymen, så det är ju inte någon hemlighet längre.

Jag hoppas att ni inte har något emot att jag spelar in intervjun?

- Menar ni på fonograf?

 Nej, fonografen försvann femton år efter er bortgång. Vi har numera betydligt mer sofistikerade metoder. Men varför ville fru Ljungstedt inte framträda under eget namn?

- Det ansågs inte fint att en kvinna skrev sensationella romaner.

Men det gjorde Emilie Flygare-Carlén utan att skämmas. Och hon var ju populär och rörde sig i Stockholms litterära kretsar på 1800-talet.

- Men det gjorde inte jag. Jag höll mig för mig själv. Dessutom skrev jag mystiska sensationsberättelser och gotiska brottshistorier. En anledning till min tillbakadragenhet var att min mamma inte alls gillade att jag skrev skräckberättelser av skilda slag. Det passade sig inte för en kvinna vars förfäder bestod av officerare och präster.

 Emilie Flygare-Carléns Rosen på Tistelön var en kriminalberättelse om brott och straff.

-  För all del, men jag gick längre än så.

 Ni var påverkad av Eugène Sue. Pseudonymen Claude Gérard lånade ni ifrån en av hans böcker.

-  Det stämmer.

 Omslag till Samlade berättelser.Men Sue påverkade ju också Carl Jonas Love Almqvist, August Blanche, Carl Fredrik Ridderstad och dessutom Emilie Flygare-Carlén.

- Det är sant, men fru Flygare-Carlén hade ingen mor som höll henne tillbaka. Nu kunde min mor inte hindra mig från att skriva historier, där en död människa i Anderslöv vittnar om ett mord eller två bröder är dubbelgångare. Den ene sover när den andre är vaken och vice versa. Jag tyckte om att skriva dem, men min mor fick mig att publicera mina berättelser under pseudonym.

 Med Hastfordska vapnet skrev ni inte bara en av världens tidigaste deckare, som kom långt innan Conan Doyle skrev Sherlock Holmes …

-  Deckare?

 Förlåt. Jag menar en berättelse där man löser problem genom detektering och deducering, det vill säga slutledning. Det kallas numera deckare. Hur som helst, så påminner mig Hugo Hastfords relation till grevinnan Déens dotter Mary i Hastfordska vapnet om Mr. Darcys relation till Lady Catherine de Bourghs dotter Anne i Jane Austens Stolthet och fördom, men den kom översatt till svenska först tolv år efter er bortgång.

- Nåja, jag reste i England och Pride and Prejudice var ju en av de där romanerna som man absolut måste läsa. Jag har inte tänkt på det, men nu när herr Falk säger det så: jovisst. Likheten finns där, fast Jane Austens Anne de Bourgh är sjåpig och passiv medan min olyckliga Mary Déen är i högsta grad aktiv för att skilja Hugo från den han älskar.

På den tiden det begav sig var era romaner bästsäljare, men i dag är fru Ljungstedt bortglömd. Varken pseudonymen Claude Gérard eller ert verkliga namn är välkänt och hundraårsdagen av er bortgång gick oförmärkt förbi 2008. Hundraårsdagen av Strindbergs bortgång uppmärksammas däremot ordenligt 2012. Trettio radioteaterföreställningar, Tjänstekvinnans son uppläst som radioföljetong och uppläsningar av hans triviala privatbrev, som egentligen inte angår oss, görs i radion.

- Radion?

 Ny utgåva 2006 av Hastfordska vapnet.Förlåt. Jag tänkte inte på att rundradion inte lanserades förrän på 1920-talet i USA. Radio är alltså ett sätt att trådlöst skicka tal och musik till särskilda mottagarapparater i alla hem. Men varför är ni bortglömd medan Strindberg är ihågkommen?

-  Det var alltid ståhej kring August Strindberg, så jag är inte förvånad över att han är ihågkommen. Var jag anonym när mina romaner lästes och uppskattades, kan jag stå ut med att vara bortglömd efter min död.

 Nu är fru Ljungstedt inte helt bortglömd. Ni har blivit lite uppmärksammad på senare år. En dag kanske man gör en film av Hastfordska vapnet.

-  Menar ni de där snuttarna med rörliga bilder som bröderna Lumière gjorde? Det räcker inte till en historia.

Tekniken har utvecklats sedan dess. En film kan i dag göras hur lång som helst, så vem vet. Och fru Ljungstedt har fortfarande en del läsare. Era texter finns utlagda på Projekt Runeberg på Internet.

- Jag antar att ni talar om någon annan teknisk finess som tillkommit efter min död.

 Ja, vem som helst kan läsa era samlade skrifter i sina hem.

-  Det var väldigt. Nu skrev jag inte för att bli ihågkommen. Jag skrev för att jag tyckte det var roligt och för att underhålla. Mina berättelser inbringade en del inkomster både när de gick som följetonger i Aftonbladet och Nya Dagligt Allehanda och sedan gavs ut i bokform av Bonniers. Det var en trevlig fritidssysselsättning som både var till ekonomisk nytta och personligt nöje. Det räckte för mig då och bör räcka för mig nu.

 Det åter väldigt definitivt.

- Förvisso. Är herr Falk nöjd då?

  Nöjd blir man aldrig, men jag tackar fru Ljungstedt för denna pratstund.

-  För all del. Det var ett nöje.

 

Intervjuare: Bertil Falk

 

 

 

 

 

 

Ur arkivet

view_module reorder

Veckan från hyllan, Vecka 49 - 2012

Göran Rosenberg tilldelades Augustpriset för sin bok ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz”. Världen må förlåta mig, men jag tycker att det är en så fantastiskt bra och viktig ...

Av: Gregor Flakierski | Veckans titt i hyllan | 01 december, 2012

På tal om Herakleitos

  Under en längre period denna höst 2012 har jag haft anledning att i lugn och ro ägna mig åt Herakleitos, vilket allteftersom gett upphov till följande i den gamle upphovsmannens ...

Av: Bertil Falk | Agora - filosofiska essäer | 22 december, 2012

En rökares försvarstal

 En av mina väninnor försöker leva ett hälsosamt liv, för att må bra. Nu äter hon rätt, a la diet nya modellen och motionerar som sig bör. Hon springer varje ...

Av: Jenny Berggren Keljevic | Gästkrönikör | 30 december, 2013

Violet Tengberg ─ föregångare till den nya andliga konsten

Samhället har alltid fruktat udda konstnärer, diktare, helgon och mystiker. Det främmande och okända är skrämmande och farligt och ofta har man förföljt och på olika sätt försökt tysta ner ...

Av: Lena Månsson | Konstens porträtt | 22 juni, 2009

Biografiskt lexikon för Finland nu på nätet

Numren 710:1-4 i serien Skrifter utgivna av Svenska Litteratursällskapet i Finland är ett imponerande storverk: de fyra mycket bastanta delarna av Biografiskt lexikon för Finland, utgivna 2008-2011 med understöd av ...

Av: Ivo Holmqvist | Essäer om litteratur & böcker | 09 december, 2014

Kvalité och känsla

Kvalité och känsla "Franskspråkig skönlitteratur i svensk översättning" är Elisabeth Grate Bokförlags motto, men en och annan bok från den anglosaxiska världen har smugit sig in i utgivningen.

Av: Agneta Tröjer | Porträtt om politik & samhälle | 25 september, 2007

Den felande länken och amöbans intelligens

Till Birthe, humanist med naturvetenskaplig bakgrund, precis som författaren Erland   Inspirerad av Erich Jantsch, The Self-Organizing Universe från 1980 och Ilya Prigogine och Isabelle Stengers, Ordning ur kaos från 1985 (1979) ...

Av: Erland Lagerroth | Essäer | 03 september, 2010

Roger Scruton om liberalism

Liberalism är inte en enhetlig tradition. Det finns emellertid en uppsättning ställningstaganden som kan sägas utgöra dess kärna och som förenar olika formuleringar av den genom familjelikhet. Av dessa besläktade ...

Av: Claes-Magnus Bernson | Agora - filosofiska essäer | 12 mars, 2012

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.