Upplysning! Ädla tankar och vulgär verklighet

I Det var den tyske filosofen Immanuel Kant (1724-1804) som i den till formatet oansenliga broschyren "Vad är upplysning?" år 1784 formulerade frågan: "Lever vi för närvarande i en upplyst tidsålder? ...

Av: Crister Enander | 14 juli, 2009
Essäer om politiken

Foto: Alexandre Buisse

Ett möte med en igelkott

Då jag vandrade hemåt en dag, i min sommarpräglade ledighet, skedde någonting märkvärdigt i all sin vardaglighet.

Av: Robert Halvarsson | 19 juli, 2017
Gästkrönikör

Intervju med författaren Mikael Sundqvist

- Då visste jag allt om livet och skulle skriva om det, säger Mikael Sundqvist om sitt 17-åriga jag och skrattar. Han talar om drömmen om boken. Boken med stort B ...

Av: Johann Bernövall | 03 december, 2012
Litteraturens porträtt

Pino Masi och det italienska ärret Intervju med Roan Johnson

På den italienska filmfestivalen den 4 – 7 oktober på biografen Sture visades bland annat filmen ”Högst upp på listan” (I primi della lista), en skruvad komedi med allvarliga undertoner ...

Av: Roberto Fogelberg Rota | 23 oktober, 2012
Filmens porträtt

Agatha Christie: Deckardrottningen



Agatha Christie 1891-1976För mer än ett århundrade sen i ett litet samhälle i sydöstra England, där floden Mosel rinner fram och nationalparken i Dartmoor står ståtlig, föddes en liten flicka som med tiden kom att bli en av de mest populära författarna av vår tid. Hennes namn var Agatha Mary Clarissa Miller och hon blev senare känd under namnet Agatha Christie. Hon dedikerade sitt liv åt att låta hela världen ta del av små och stora mysterier, dessa historier som är översatta till ett otal språk. Än idag finns det knappt någon plats här på jorden där vi inte kan hitta hennes verk, från kiosken i storstan eller på tågstationen, flygplatsen, på metron, på hyllor i avlägsna små städer. Dessa verk visar en fiktiv värld av dolkar och masker, blodfläckar som inte ser ut som blod och pistoler som aldrig avfyrats.

Agatha Christie är världens bäst säljande författare efter Shakespeare. Hennes böcker har publicerats på 103 språk med resultatet på 1,5 miljarder sålda böcker. Enbart på engelska har de sålt 2,5 miljarder exemplar. Agatha Christies kriminalromaner har format deckargenren. Men det var fler områden som Agatha behärskade och som kanske få vet om, teaterpjäser, ”Råttfällan” (the mousetrap), har slagit världsrekord i att vara den teaterpjäs som spelats längst tid, 1952 till 2012, med sina 25000 föreställningar. Filmer har baserats på hennes romaner som ”åklagarens vittne”, samt ett otal TV- serier.

- Skriv en kriminalhistoria som är olöslig! uppmanade Agathas syster henne som en utmaning, och Agatha antog den och skrev, ”en dos stryknin”.

På detta slumpmässiga sätt fick världen Agatha Christie och alla hennes sedan dess kommande noveller och romaner, som fyllt våra listiga, nyfikna sinnen till njutning. Agatha är världens bäst säljande deckarförfattare, hennes guldålder var 1934 till 1941, det var under denna tid som ”tio små negerpojkar” publicerades som sålt i 115 miljoner exemplar.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Mamma låg i sängen, det gick inte att få kontakt med henne. Nerbäddad med varm mjölk med honung och en bok i handen, ” Mordet på orientexpressen”.

Boken var svart med ett stort lokomotiv där ångan pyste ut i en stor grå massa. Runt lokomotivet var en stor grön ring och jag minns att jag tänkte, vad händer på tåget? Nu 30 år senare, ligger jag nerbäddad med varm mjölk med honung och njuter av små vardagliga, nästan mysiga små mord, och det finns inget så underbart som att stiga in i Agatha Christies målande landskap. Beskrivningarna av miljön är ett under i sig och sedan den dag jag började läsa hennes böcker har jag varit en del av den engelska landsbygden. Personerna som figurerar är mina grannar och Miss Marple bjuder mig på typisk engelskt te, och Poirot kammar sin mustasch innan han tar med mig ut på landsbygden för att besöka en kokerska som försvunnit och Hastings ler mot mig då Poirot tycker att kajaken Hastings tagit hem från Venezuela stinker, men tackar vänligt för den fina presenten. Miss Lemon visar mig sitt välskötta arkiv som är ett måste under den pedantiska man hon arbetar under, och hennes skrivmaskin kan fortfarande inte slå ner på ”p” tangenten. Det som gjort Agatha till det geni hon är och var beror på att hennes karaktärer inte beskrivs ingående eller detaljerat, läsaren upplever då att karaktärerna är mer levande. Det var detta som fångade mig, jag kunde bygga upp dem och miljön utifrån vissa givna fakta. Detta gör att vem som helst kan läsa hennes romaner. Inte heller utgår lösningen av fallen på någon teknisk bevisning, utan snarare utifrån ett klipskt sinne.

I Agatha Christies värld är döden en lek, ett trick, som när den vackra trollkarls- assistenten, som fått kroppen halverad på scen, visar sig igen och hälsar oss åter med ett vackert leende, magiskt. Författaren visar oss hur giftet slugt lades i lax pastejen och vi vet, alltid, att till slut kommer de onda att straffas och den oskyldige kommer att gå fri. Agathas intresse för gifter baserar sig på att hon arbetat på ett apotek och gifterna är ett återkommande tema i hennes noveller.

Agatha Christie som barnDet har funnits ett tomrum i kritikervärlden, en brist på uppmärksamhet för denna författare. Det bringar an en varning, denna utmärkta deckarförfattare är tidlös och borde få mer uppmärksamhet i en tid av kriminalromanernas framgång i popularitet. Om Agatha Christie var vid livet idag skulle hon inte kunna konkurrera med Stieg Larsson. Nuförtiden säljer hon inte lika mycket som förr, men så tenderar också läs kretsen inom deckare att ha ett sug efter litteratur med droger, sex och våld. Trots det går det inte att jämföra hennes vid någon annan, Agatha utarbetade sina idéer, destillerade dem, drog dem till sin spets och några av hennes mest populära verk är ett resultat av en noggrann planering och en samvetsgrannhet. Det krävs ett geni för att bemästra denna noggrannhet.

Den som tror att deckare är en enkel genre borde ta sig an uppgiften åt att skriva en deckarnovell en vecka, för att roa sig, jag försökte mig på det och resultatet blev en katastrof. En deckarförfattare måste ha tänkt igenom varje detalj innan hon skriver ett enda ord. Dessutom arbeta igenom brottet utifrån två aspekter, från idéstadiet i huvudet på mördaren, sedan gåtans upptäckt, och allt sker genom faser som förser läsaren med de väsentliga nycklar denne behöver för att kunna lista ut vem det är, och då med intentionen att de inte ska kunna göra det.

Det är trots allt det som gör en god deckarförfattare. Genom Agathas subtila ord i texten, som föregår utan betydelse i texten, ges läsaren möjligheten att lösa gåtan, gång på gång. Och alltid misslyckas vi, jag känner inte någon till dagens datum som lyckats. Det är för mig beundransvärt, särskilt då hon givit ut ett åttiotal noveller.

Handlingen i en god deckarnovell kretsar kring en hemlighet som endast är känd av några av karaktärerna och avslöjas som det bör i ett ”klimax”, vilket leder till nederlag för de onda och triumf för hjälten. Vem är skickligare på att visa sin triumf än Poirot som ständigt samlar alla inblandade i ett rum, går noggrant igenom hans tankegångar från början till slut, för att stoltsera med sin skicklighet att lösa mordgåtor. En god deckare visar duellen mellan hjälten och den onda över en intensitet av händelser som mynnar ut i den slutgiltiga lösningen. Brev, gamla dagböcker, ett missförstånd bidrar till osäkerheten, avslöjandet av mordgåtan måste vara skicklig och framför allt trovärdigt.

Agatha Christie har sina regler och former. Det som fångat min beundran för denna kvinna är hennes speciella form att påbörja sina noveller, nämligen bakifrån. Agatha har avslöjat att hon först börjar med slutet, med andra ord lösningen på mordgåtan, för att sedan arbeta sig bakåt tills det perfekta mordet är utfört. Ett av hennes kanske mest kända verk är ”who killed Roger Ackroyd” (1926), där författaren talar i ”jag” form för att dölja mördaren och samtidigt avslöja honom för läsaren. Detta har mottagits med varierad kritik, att gå emot normen för en kriminalnovell. Dr Sheppard, bokens ”jag”, som i historien är Poirots medhjälpare för att lösa mordet på Roger Ackroyd, för en dagbok över de fall Poirot inte lyckats lösa. Han är övertygad om sin briljans och låter Poirot läsa hans anteckningar, och gåtan, den är löst.

Denna kvinna skrev sin första historia under kriget 1914, även om hon inte fick publicerat år 1920. Hon hade inte tänkt att detta skulle bli hennes levebröd, men hon insåg att så blev det, efter 6 utgivna böcker. En karriär som varade i 40 år, det är anmärkningsvärt inom vilket område som helst. Agatha påbörjade en karriär i 30 års ålder, och har än idag inte förlorat sin giltighet som författare även efter sin död. På frågan om hur hon lyckats skapa dessa noveller som fångat så många läsares intresse svarade hon ”En maskin, en korvmaskin, en perfekt maskin som gör korvar”.

Agatha Christie hette Mary WestmacottAgatha visar sin livshistoria på ett mycket subtilt sätt i sina noveller. Har ni tänkt på att henne man var pilot, vi har väl alla läst om miss Marples man, militären som aldrig kom åter. Agatha skilde sig efter en otrohetsaffär från hennes mans sida och äktenskapet slutade olyckligt. I det äktenskapet föddes dottern Rosalind. Hennes bakgrund visas i de miljöer böckerna utspelar sig och Miss Marple har en string av Agathas mormor i sig, en godhjärtad kvinna som känner ondskan. I hennes ”Mord i Mesopotamien” och ”Döden på Nilen” går det att urskilja en stor del av hennes liv och hennes influenser. Hon gifte om sig 40 år gammal med en 14 år yngre man, en brittisk arkeolog som hade mellanöstern som specialitet, och de bosatte sig i Bagdad. För den som är ett troget fan vet att Agathas berättelser alltid utspelar sig i överklassens arenor eller på resor.

Agatha Christie blev Adlad i England år 1971. År 1972 ärades hon av Sverige med svenska deckarakademins ”Grand Master Diplom”.

Hon var en sann krönikör i överklassens England, mellan de två världskrigen, då människor naturligt hade anställda i sina sommarhus, och när en perfekt lunch bestod av tre rätter som serveras i matsalen av två tjänare, åtminstone. Agatha är en spännande person och för att överraska sina läsare, vilket är ytterligare ett genialt drag, lät hon sitt förlag låsa in hennes sista verk. Efter hennes död gavs boken ut under titeln ” Miss Marples sista fall”.

Det verkar kanske konstigt att vara intresserad av en berättelse från förra seklet en bra bit in på 2000-talet. Men trots att smaken har förändrats under en så lång gången tid, finns det idag fortfarande läsare som slukar hennes böcker på tunnelbanan, eller väntar med dem i handen tills bussen anländer. Agatha Christies romaner står fortfarande något dolda bakom läroböcker och annan litteratur, kioskerna fortsätter dock att sälja dem i tusental, trots att det tar en något längre stund att hitta än annan litteratur. Konstigt nog har ingen kritiker varit upptagen med att dechiffrera detta sociala fenomen, " fallet om världens mest lästa kvinna efter sin landsman Shakespeare”.

 

Jenny Berggren

 

 

 

 

Ur arkivet

view_module reorder

Men det här är Serbien

  Kvinnor i Nis. foto Sophie Malmros Men det här är Serbien Tåget från Belgrad till Nis ser ut som tågen i Sverige på 1970-talet. Jag har tur och får plats i en ...

Av: Sophie Malmros | Resereportage | 05 december, 2009

Magnus Göransson Foto Peter Hallin

Idioten och spindeln

Magnus Göransson är tillbaka med sin Idiot.

Av: Magnus Göransson | Gästkrönikör | 13 maj, 2017

TV-serien Morran och Tobias, Foto: SVT

Skrattet vid ensamhetens avgrund

Mathias Jansson har hittat parallellerna mellan SVT:s komedisuccé "Morran och Tobias" och andra tragikomiska radarpar genom TV-historien. Många av komediserierna bygger i grunden på djupa existentiella frågor om mänsklig utsatthet ...

Av: Mathias Jansson | Media, porträtt | 04 november, 2015

Karnevalståg från Moderna Museet 1968

Art Distribution – en omöjlig historia som fyller femtio år

Vi vet att vi lever i en värld där marknadskrafterna styr och ställer. Du måste, om du vill överleva, göra dig själv till ett varumärke, det vill säga om du ...

Av: Percival | Kulturreportage | 13 augusti, 2016

Pirater i etern och på nätet

  Onsdagen den 8 mars 1961 klockan tio på förmiddagen började radiopiraterna sina sändningar från Radio Nord på internationellt vatten i Östersjön ombord i skeppet Bon Jour. Det var nyheter varje ...

Av: Benny Holmberg | Kulturreportage | 26 februari, 2011

Om en yngling som inte borde ha sett Wagners opera Rienzi

Till Guido Zeccolas eleganta och synpunktsrika essä om Wagner och det musikaliska dramat här på sidan kan läggas en rekommendation för vidare läsning: essäerna, betraktelserna och breven i Thomas Manns ...

Av: Ivo Holmqvist | Essäer | 06 mars, 2013

Har UFO: n någon plats inom teosofin?

Flygande tefat i historia och religion  En av de första dokumenterade UFO-observationerna gjordes den 5 augusti år1926. Det var den ryske målaren, upptäcktsresande och mystikern Nicholas Roerich, som befann sig på ...

Av: Carl Ek | Kulturreportage | 23 november, 2013

Meningsfullheten är alltid angelägnare

Från att ha etablerat sig som ett samtida scenkonstuttryck med stor attraktionskraft på såväl dåtida tonsättare som publik har idag operakonsten på institutionsnivå övergått till ett vegetativt, reproducerande stadium. Genom ...

Av: Magnus Bunnskog | Essäer om musik | 30 december, 2012

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.