Folkbildaren Bo Johansson ger ut en ny diktsamling

Det knippe tankar och känslor som du kallar ditt ”jag” är format av traditioner och konventioner i det samhälle du lever i. Att känna sig själv är att känna den ...

Av: Lilian O. Montmar | 08 augusti, 2012
Essäer om litteratur & böcker

De farligaste är dem som inget har att dölja

Min vän tittar på mig och rynkar bekymrat ögonbrynen. Hon tar en djup klunk ur sin kaffemugg och säger sedan långsamt de ord som jag hört från så många de ...

Av: Jessica Johansson | 26 Maj, 2011
Jessica Johansson

Roberto Bolaños svarta karneval

Roberto Bolaño (1953-2003) är en av de senaste årens största internationella författarsuccéer. På svenska finns sedan i fjol inte bara de båda stora romaner som grundlagt hans berömmelse, De vilda ...

Av: Ulf Lindberg | 10 januari, 2012
Essäer om litteratur & böcker

 Sara Bergmark Elfgren - Tillbaka med en ny bok, Norra Latin, och bättre än någonsin. Foto B Graham

Shakespeare, spöken, drömmar, hets och tonårsangst i lysande skolskildring

Sara Bergmark Elfgrens nya bok Norra Latin är överjordiskt bra och skapar sin egen typ av magi. En magi som man inte kan sätta i något fack. Sara Bergmark Elfgren har gått förbi fantasy ...

Av: Belinda Graham | 07 december, 2017
Essäer om litteratur & böcker

Om du ska tro mig om en sak, tro på mig om dettaRay Bradbury 1975. Foto Alan Light“Elegy, n. composition in verse, in which,
without employing any of the methods of
humor, the writer aims to produce in the
reader´s mind the dampest kind of dejection.
The Most famous English example begins
somewhat like this:
The cur foretells the knell of parting day;
The loafing herd winds slowly o'er the lea;
The wise man homewards plods; i only stay
to fiddle-faddle in a minor key.”
– The Devil's Dictionary, Ambrose Bierce.

Ray Bradbury (22 aug 1920 – 5 jun 2012)

En personlig elegi om författarens inflytande och betydelse genom tre generationer.
”elegi. s. -n -er. Sorgesång, klagodikt.”
– Svenska akademiens ordlista över svenska språket

En författare med närmast omänskliga vanor

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Ray Bradbury var svenskättad. Förvånad? Det spelar ingen som helst roll. För Bradbury var verkligen en fascinerande författare; någon alla skribenter som verkar i det tysta och halvt om halvt eller än mer sliter ihjäl sig i det dolda bör uppmärksamma. Jag tror nämligen personligen inte det finns många författare genom tiderna som lyckats med det som kom att bli denne författares recept till framgång:

Han skrev en novell från titel till slut varje dag. Hur lång tid det tog spelade ingen roll; först när novellen var klar gav han sig själv tillåtelse att göra något annat. Från början, och under mycket lång tid, var hans metod dessutom att börja med en novelltitel. Tidigt under karriären gick han igenom enkla substantiv för att se vilka idéer, associationer eller bilder de manade fram hos honom och skrev novellen ifråga utifrån det – och senare, med mer erfarenhet, gav han sig själv utmaningar i form av surrealistiska, mångtydiga eller befängda titlar, och skrev dagens novell efter den titeln. Han sade sig själv, sedan arton eller nitton års ålder, ha skrivit en novell varje dag. Många blev förstås allt annat än lyckade. De första tusen eller fler novellerna har han berättat att han brände upp på sin bakgård sedan han väl hade lyckats sälja sin första novell. Jag är nog inte ensam om att vara nyfiken på hur dessa texter var.

Hur såg han då själv på sina noveller? I december 2002 uttryckte han det: ”all my dear, dear friends – the monsters and angels of my imagination.”. Men annars då? Vad har Bradbury att lära oss om livet? Mycket, påstår jag. Sedan. Vad har han att lära oss om döden? Mer. För Bradbury var mörk. Han var svår. Han var poetisk. Han var en författare att läsa och uppskatta eller inte läsa mer av. Alltså, inte alls för alla – men ändock något utöver det vanliga. Många läxor finns också att hämta i hans texter. Tycker själv att han uttryckt döden bra under 1991 med avslutningen till dikten ”There Are No Ghosts in Catholic Spain”:

”Better the Catholic hush of soundless
rain
Which falls in Spain upon a ghostless
plain,
Where only the wind walks battlements
To touch and toll God's bell.
Again:
Good souls? To heaven!
Bad?
Go to hell.”

Sonen: Fredrik F. G. Granlund – och hans första kontakt med Ray Bradbury

Jag kommer ofta, verkligen ofta, att tänka på saker från min barndom. Det är inte sällan som jag förundras över mitt otroliga minne och återkommande undrar om andra minns det som varit så skarpt. Jag förundras över vad jag minns. Vad som varit betydelsefullt för min framtid. När jag var verkligt liten. När jag inte var så besviken.

Jag har tydliga minnen av hur jag redan under lågstadiet hade läst några av Bradburys noveller (samt Lovecraft m. fl.). Efter en snabb koll i mina bokhyllor kan jag också högtidligt konstatera att detta första möte var i skräckantologiserien Wahlströms Juryböcker, vilka jag redan under tiden i mina första tre årskurser lånade och lånade om på Mariestads Stadsbibliotek. Jag läste och totalt avgudade dessa böcker utan att reflektera över författarnamn.

Det första mötet med just Ray Bradbury inträffade således när jag läste ”Skräckrysare om GENGÅNGARE – Juryböckerna 73” från 1976, vari Bradbury ingår med novellerna ”The Screaming Women” och ”Uncle Einar”, samt ”Skräckrysare om MAGI – Juryböckerna 86” från 1979, som innehåller den ofta antologiserade ”The Emissary”. Kort sagt: antologier som jag fullständigt älskade och än i dag tycker mycket om – samt numera – som den bibliofil jag blivit, är lycklig ägare av.

Fadern: Alf Sune Lennart Granlund

Under min uppväxt arbetade min far, Sune Granlund, som lastbilschaufför, åkare med egen firma, och min mor var hemmavid, allena med undertecknad som saknade – men aldrig saknat – syskon. Farsan åkte om veckorna hit och dit i Sverige, och kom då och då, ja, så ofta han bara kunde, och till min alltid så vansinniga glädje, hem med kasse efter kasse med returtidningar och kioskromaner och dylikt som daglighandeln returnerat. Främst serietidningar och lektyr mer anpassad för vuxna. Det spelade egentligen ingen roll. Jag slukade allt. Bara det rörde sig om bokstäver.

Men där var också pocketböcker. Bortsett från dussindeckare och mediokra Western-romaner rörde det sig om främst Wahlströms under tidigt 80-tal i affärer och kiosker väl spridda pocketböcker, och då främst Kalla Kårar-serien, samt t. ex. Galax-pocket och Nova science fiction-pocket. Företaget som låg bakom de två sistnämnda var Laissez faire produktion AB, vilket på svenska blir Låt gå-produktion vilket i sig säger åtminstone något om vad det rörde sig om för böcker.

Det var nog här det började.

Hur jag såg på min far. Hur han var glad i mat och minst lika glad i litteratur. Hur jag bevittnade honom fullkomligt sluka bok efter bok efter bok. Till och med när han körde lastbil i och med drivor av kassettböcker. Och i hemmet hade han en typ av litteratur vid nattduksbordet, en annan på toaletten, en annan vid soffan i vardagsrummet, och så vidare och så vidare.

Någon enstaka gång kunde han hålla upp en nyligen genomläst pocket framför mig – oftast när jag frågade – och säga: ”Den här var bra!”. Ett exempel är Paul Andersons ”Stjärnornas Nomader – Galax 4”, vilken han under 80-talet läste minst tre gånger, utan att riktigt minnas att han en gång hade läst den. Men någon ytterligare litterär diskussion blev det liksom aldrig. Det var verkligen sällsynt om farsan någon gång berättade vad en bra bok handlade om och varför den var bra.

Men de gånger han gjorde det minns jag ytterst tydligt. Ett tillfälle när jag hade kommit in i tonåren och då mina föräldrar nyligen hade genomgått skilsmässa kommer mig osökt till minnes. Jag kom hem till farsan och upptäckte att han hade plöjt igenom samtliga Deltas Det hände imorgon-antologier och dessutom lånat och läst Mariestads stadsbiblioteks alla nummer av Jules Verne-magasinet. Han plockade fram ett tunt tidskriftsnummer och bad mig läsa en novell om ett uppslag. Författaren var Börje Crona. Och novellen är fullständigt genial. Men jag var stressad och farsan betraktade mig medan jag läste – och jag förstod inte poängen vid första genomläsningen. Storheten blev dock förklarad och den korta litterära diskussionen var en väldigt fin stund oss emellan. För ganska exakt ett år sedan berättade jag detta för författaren ifråga under fantastikkongressen Eurocon i Stockholm. Börje hade väldigt roligt åt det här, men det roligaste var kanske ändå att han inte visste att just den novellen hade publicerats i Jules Verne-magasinet – vilket gjorde alltsammans än mer lustigt. Jag berättade också om hur mycket min far uppskattade honom som science fiction-författare, och det resulterade helt otvunget i att Börje till och med skickade med en signerad bok med limerickar till farsgubben.

Annars kan jag inte påstå att farsan under min uppväxt, annat än vid några enstaka, flyktiga tillfällen, talade om vad han läste, om de författare han beundrade, om någon roman han hängt upp sig på. Personligen läser jag många böcker för att ha läst dem, för att kunna diskutera eller för att recensera dem. Men det har aldrig varit så för min far. Han förtärde – och slukar än i dag – litteratur inom alla dess genrer och i ett sådant våldsamt tempo, att det närmast har blivit ett beroende, med stegrad toleransnivå. Hur många tiotusentals böcker han läst till denna dag vet jag inte, och det vet han inte själv. Men. Det måste handla om en flykt likt den hos en alkoholist som dricker därför att han inte klarar av att hantera sin tillvaro. Farsan läste därför att han inte hade mycket annat att göra utmed vägarna. Därför att han därmed, för stunden, kunde fly den bistra verkligheten; ensamheten, stressen, sliten, nervositeten och allt vad det faktiskt innebar att försörja hans familj där hemma: sin fru och den undertecknade pojkvaskern. Jag kan förstås inte säga detta med säkerhet, men det är i 2012 års backspegel inte någon oäven tolkning av vad som varit.

Fadern och hans låt gå-attityd

Det var alltså min far, alltid min far, som fick mig att både vilja läsa och se och senare också studera litteratur och film. Han var högintellektuell (ett geni sett till hans IQ) och på de allra flesta sätt synnerligen kulturellt bevandrad och mer än allmänbildad. Sedan brast han förstås – och detta betonar jag därför att det här numera är så enormt vanligt – i andra livsaspekter. För att nämna något så var han väldigt bestämd i sina åsikter, vilka inte alls fick ifrågasättas. Vettiga diskussioner där var part lade fram sin sak med en efterföljande diskussion var inte alls att tala om – och med tanke på att söner i det stora hela oftast går emot sina fäder är det nog just därför jag själv håller så hårt på verbala slagsmåls betydelse.

I min uppfostran, vilken jag numera – efter bl. a. en lärarexamen om 180 p. – högtidligt kan konstatera faktiskt var riktigt bra, så ingick att jag både skulle få läsa och se precis vilka filmer jag så önskade. Det här var förstås något – bland flertalet andra aspekter såsom flertalet kända släktingar – som mina tidiga kompisar och klasskamrater ofta blev sura på mig för.

Och när jag hade insett hur ensam jag var om det här försökte jag att se många skräckfilmer jag bara kunde. Skräckgenren blev således en tidig favorit – trots årens otaliga sömnlösa nätter när jag tvingades be min mor Inga-Lill att få sova bredvid henne. Men trots svårigheterna att sova, trots rädslan för det overkliga, så älskade jag det horribla, det sköna i de skräckfilmer som verkligen fick mig att hoppa till, vilja gömma mig bakom mitt täcke men samtidigt så väldigt krävande gärna ändå ville se precis allting, varje detalj, av monster och blod och specialeffekter. Mer om detta finns att läsa i en novell som publicerades i Mariestadstidningen den 25 mars 2011.


Sune Granlunds uppfattning om Ray Bradbury

Något som var och fortfarande är enormt viktigt för min far är vikten av att ge bort saker och att därmed göra någon annan glad. Men själv är han inte och har aldrig varit enkel att glädja, t. ex. som i följande fall.

Året var 1986. Den 11 augusti närmade sig, och därmed farsans födelsedag. Jag skulle själv bara sexton dagar efter det komma att fylla hela sju år – och visste sedan alla dessa långsamma år med mig att min far (och mor) skulle komma att ge mig så otroligt mycket på min kommande stora dag. Men jag visste också mycket väl att jag aldrig hade lyckats göra min far ens det minsta glad för något jag dittills hade köpt till honom när han hade fyllt år. Slipsar och trisslotter och krimskrams och småkrafs hade inte gjort susen. Nej, då log fadern alltid mer när jag fyllde år, eftersom han fick orsak att ge bort saker och se hur glad jag blev av detta. Personligen hade jag inga pengar – och det jag hade kom ju från mina föräldrar. Heller inga möjligheter andra än att leta i affärer i Mariestads centrum. Men det här året ville jag ju så gärna köpa något som farsan för en gångs skull skulle bli glad för. Men vad och hur?

Karströms bokhandel blev en naturlig plats att börja leta. Och nere i lågpriskällaren, som finns där än idag, fann jag, på höger sida om mittgången, efter mycket om och men, tre pocketböcker med omslag som påminde mig om de Kalla Kårar-, Nova SF- och Delta-böcker som jag under uppväxten hade sett att farsan allt som oftast läste. Det var Norstedts smäckra pocketutgåvor av: ”Den illustrerade mannen”, ”Invasion på Mars”, och ”Oktoberlandet”, märkta med en slags rejält tilltagna gröngula prislappar där priset om femton kronor styck omgavs med en svart ram. Författaren var en viss Ray Bradbury, ett namn som jag då medvetet kopplade samman med noveller jag personligen tidigare alltså hade läst och tyckt om i flertalet skräckantologier. Skillnaden var att nu stod författarens namn på böckernas omslag.

Jag bläddrade i böckerna. Det var tre novellsamlingar. Att farsan inte hade läst någon av böckerna var jag helt säker på, eftersom jag tydligt mindes varenda bok, oavsett genre, som gubben hade läst. Jag hade bara råd med två av de tre och valde efter en hel del tveksamhet ”Invasion på Mars” och ”Den illustrerade mannen”. Tog glatt böckerna och gick upp till kassan. Betalade och fick dem prydligt inslagna som två paket.

Här hände någonting alldeles särdeles speciellt.

För första gången i mitt liv upplevde jag helt osjälvisk glädje. Med detta sagt inser jag att läsaren nu kanske tänker: ”Sådan far, sådan son”, och, visst, det kanske stämmer – för än idag älskar jag att finna och ge bort gåvor som gör andra glada. Saken var bara den att det här tillfället var min inledelse i detta fördärv. Och man brukar ju i sammanhang som är inkörsport till något mer alltid säga att det aldrig igen går att uppnå den känsla man hade den där första gången.

Hur som haver. Jag cyklade hem, berättade vad jag köpt för min mor och gömde paketen. Började samma kväll längta efter min fars födelsedag, så att jag skulle få se hur förvånad och glad han skulle komma att bli. Jag längtade verkligen.

Och dagen kom. Vi satt vid köksbordet, hela familjen. Jag överräckte de två presenterna till farsan, med mitt hjärta mellan benen. Och det var inte utan viss anspänning i anletet som han fick upp den första boken.

Här hände något alldeles särskilt.

Än i dag minns jag farsans min, hans mimik, sättet han tackade mig och den besvikelse som samtidigt lyste igenom hans plötsligt påtvingade yttre fasad. Mitt hjärta hoppade upp där det skulle vara och kändes som om det satt i ett skruvstäd. Hade han läst boken? Var det något fel? Vad? Farsan öppnade nästa paket och allt jag precis hade upplevt blev än värre. ”En till av Bradbury!” utbrast han i en melankolisk stämma, mollartat, nästan argt, definitivt snopet. Och skruvstädet drogs åt kring mitt hjärta. Trots att jag befann mig i en känslomässig chock valde jag att inte visa det för mina föräldrar. Jag frågade farsgubben om det var något fel, om det inte var snygga utgåvor, om han hade läst dem förut och så vidare. Och farsan höll i sin tur dålig min – för jag både såg och hörde hur han ljög. Men hur jag än sedan gjorde vägrade han moloken att svara på mina undringar, bytte bara ämne eller svarade med en grymtande tystnad, vid ett tillfälle till och med genom att lägga sig och läsa en science fiction-pocket av Philip K. Dick (Marsiansk mardröm – Nova SF-pocket 11).

Jag mådde förstås inte värst bra efter detta, denna situation som kan ligga som en grund till varför jag så sällan vågar hoppas på det bästa, liksom varför jag själv alltid försöker att göra en stor sak av min glädje när någon gett mig något som jag uppskattar.

Det dröjde också innan jag fick klarhet i varför min far blivit så besviken. Strax innan min födelsedag, nästa gång farsan kom hem efter en sedvanlig lång och kämpig resa runtomkring i Sverige, svarade han mig på ett bistert och sammanbitet sätt på min fråga. Svaret löd ganska exakt som följer:

”Äh, Bradbury, han är som författare så fruktansvärt deprimerande! Allt jag läst av honom är så jävla påfrestande . . . För han skriver så jäkla mörkt och poetiskt och omständligt, som om allt i livet vore meningslöst. Det finns absolut inget ljust i den mannens tillvaro – allt är bara så förbannat jävla mörkt och eländigt. Jag klarar inte av det! Det ska finnas humor eller hopp i bra litteratur, min son!”

Vincent Frost Granlund (18 jul 2007 – 19 feb 2008)

Den som känner mig eller följt min blogg ”Marmeladkungen” genom åren vet förstås att jag har förlorat min son, Vincent Frost Granlund. Han föddes på min namnsdag, Fredrik-dagen, den 18 juli 2008 och avled av ett medfött hjärtfel den 19 februari 2009, bara sju månader och en dag ung. De som träffat mig personligen vet också att jag i allmänhet inte gärna talar om denna tragedi; trots att vad som hänt och vad jag varit med om ständigt, och mer än någon kan ana, gnager i mina tankar. Men trots att tårarna nu vid skrivandes stund är väldigt närvarande och att jag just nu håller på att bryta ihop, kräver denna min elegi till Ray Bradbury att jag för första gången någonsin berättar, ja, går ut offentligt med följande:

Barnbarnets förhållande till Ray Bradbury

Medan min son levde tillbringade han och jag väldigt mycket tid ensamma tillsammans i en mängd olika väntrum på sjukhus i Mariestad, Skövde och Göteborg. Det tog alltid tid. Innan undersökning. Innan provtagning. Innan diskussion med läkare. Och så vidare. Och så vidare. Och vad gör man under dessa nervösa, och, ack, så långsamma stunder? Personligen såg jag till att jag alltid var beväpnad med novellsamlingar av Ray Bradbury – ”Bradbury Stories. 100 of His Most Celebrated Tales”, H. P. Lovecraft (flertalet) och August Derleth ”The Watchers Out of Time” – för att kunna ta upp en kamp mot nervositeten. Jag satte sedan min vackre pojk tillrätta i mitt knä, gav blanka fan i övriga väntande runtomkring oss, och läste novell efter novell högt för oss båda – detta omväxlande på engelska och på svenska, med inlevelse och ansiktsmimik, ögonkontakt och betonade ord. Detta blev och var verkligen alltid magiskt. Där satt vi far och son och en betydelsefull författares ord. Andra omkring oss i väntrummet brukade liksom försvinna, inte betyda något för oss. Där var bara vi kvar och novellen jag läste; inget annat att bry sig om än denna vår så flyktiga kvalitetstid. Och här och nu vill jag verkligen poängtera att även om min son vid sin då så späda ålder naturligtvis inte kunde tala, så lyssnade han och var alltid väldigt intresserad och tydligt uppskattande. Och ibland, lite då och då, skrattade Vincent plötsligt till och tittade mitt under min högläsning av skräcknovellen rakt in i mina ögon och log ett sådant där leende som bara oskuldsfulla barn kan le, och – och tro mig! ...då gjorde jag det också.

Fredrik F. G. Granlund

Ur arkivet

view_module reorder

En fåfängans marknad, ändå nödvändig

En fåfängans marknad, ändå nödvändig Tidningen Kulturens Guido Zeccola besöker oskuldsfullt Göteborgs bokmässa, diskuterar italienska kungahus med en Bernadotte och lyssnar till Edenborgs obscena predikningar. Jag hade aldrig varit på bokmässan ...

Av: Tidningen Kulturen | Kulturreportage | 28 september, 2006

Den gamla hyttan, ett bedagat kulturslott svept i minnets digitaliserade klichéer. Det sceniska…

Artikelserien Sceniska rum undersöker de sceniska rummen i vår verklighet, vår icke-verklighet och allt däremellan. Serien försöker ge oss nya perspektiv på vad dessa sceniska rum är, vad de innebär ...

Av: Benny Holmberg | Reportage om scenkonst | 08 september, 2013

Litteraturen och verkligheten. Altstadt, Linderborg och Lundberg

Verkligheten kan ibland vara besvärlig. Kristdemokraternas ledare talade för några år sedan om 'verklighetens folk' och försökte genom denna definition hopfogad som en sanningsägande metafor ta fram en opinion som ...

Av: Benny Holmberg | Essäer om litteratur & böcker | 26 april, 2013

Är Kolumbusdagen värd att firas?

Världen våndas under deras förtryck som vill den väl (Rabindranath Tagore) Kolumbusdagen firas i USA sedan år 1937 den andra måndagen i oktober till minne av Kristoffer Kolumbus ankomst till Amerika ...

Av: Nina Michael | Reportage om politik & samhälle | 12 oktober, 2013

Tidens heliga fullbordan

Oavsett i vilken grad vi är medvetna om det så är vår egen person i sin djupaste identitet formad av det mysterium som utgör "det historiska". Historien låter sig inte ...

Av: Simon Henriksson | Essäer om religionen | 15 mars, 2010

Veckan från hyllan. Vecka 16-2013

Margret Thatcher har gått bort. Tillräckligt mycket har redan sagts om henne från olika håll, beroende på de egna ideologiska preferenserna, jag har just ingenting att tillägga. Men kan inte ...

Av: Gregor Flakierski | Veckans titt i hyllan | 13 april, 2013

Schamanen, författaren och poeten Ailo Gaup är död

När människor dör försvinner kontakten med dem på ett världsligt plan. Sorg och en stor känsla av förlust tar över. Alla bär minnen som de inte riktigt vet hur de ...

Av: Katrin Nordgren | Övriga porträtt | 30 september, 2014

Tjugotalets New York: smuggelsprit på speak-easies

”Kräftor kräva dessa drycker” stod det med en fyndig allitteration på en affisch där en barsk Albert Engström gav sig in i kampanjen kring ett rusdrycksförbud i Sverige 1922. Som ...

Av: Ivo Holmqvist | Essäer | 27 april, 2013

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.