Internationell Filmfestival i Amsterdam

Amsterdam är en levande stad full av kreativitet och mångfald. Detta blir extra tydligt en vecka om året då International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) hålls och staden fylls av ...

Av: Natalija Sako | 29 november, 2012
Kulturreportage

Björn Gustavssons musikkrönika

Hur mycket spännande musik man än får höra, känns det alltid lika uppfriskande att återvända till Johann Sebastian Bach. Ungefär som att lämna staden och fara iväg till en avlägsen ...

Av: Björn Gustavsson | 13 april, 2011
Gästkrönikör

Rossini på hemmaplan – operafestivalen i Pesaro

Tidningen Kulturens operarecensent Ulf Stenberg har besökt årets Rossinifestival i Pesaro, och fick där ta del av en genomgående hög konstnärlig kvalitet i tre av Rossinis mindre kända, och i ...

Av: Ulf Stenberg | 23 augusti, 2013
Essäer om musik

Shane Carruth. Foto: Ray Pride

Shane Carruth, människan och naturen

Shane Carruths filmer är fyllda av exploatörer av naturen: uppfinnare, tjuvar och musiker. Carruth söker gestalta den vetenskapliga processen i sin filmkonst - framsteg som resultatet av slumpens välgörande insteg ...

Av: Rasmus Lygner | 24 juni, 2017
Filmens porträtt

Den ständige sökaren - Erland LagerrothErland Lageroth En av Lunds mesta tänkare och sökare, Erland Lagerroth, lutar sig ingalunda tillbaka och säger sig ha funnit det han söker.

– Men jag har kommit långt i mitt sökande, säger han och ser rätt så belåten ut.

Vid 87 års ålder planerar han nu sin tjugonde bok. Hans ­nittonde kom i vintras.

Under årens lopp har det stormat en del kring Erland Lagerroth som lämnade studierna av romaner på 80-talet och fann en ny världsbild via naturvetenskapen. En världsbild som väckt mothugg inom den traditionella vetenskapen.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

I vintras, på själva födelsedagen, kom hans nittonde bok ”Att leva som människa på jorden”. En recensent beskrev honom då som ”en djärv tänkare som inte låter begränsa sig”. Dessförinnan har han fått många utmärkelser och priser, några mer anmärkningsvärda än andra som exempelvis ”Årets förvillare” för ”en ytligt mystifierande attityd till naturvetenskapen”. Men han har också fått ”Gleerupska priset” och ”Sökarens klokpris”.

Erland Lagerroths karriär började helt okontroversiellt med Selma Lagerlöf som han disputerade på i slutet av 50-talet. Det gjorde även hustru Ulla-Britta som han gifte sig med för 63 år sedan – för övrigt det bästa han gjort i livet, säger han. – En sådan kvinna – både vacker och begåvad!

De har sina arbetsrum på varsin våning i det stora gula huset mitt emot Botaniska trädgården som de bott i sedan 60-talet. Erland Lagerroth visar in i sitt rum på bottenplanet. Det är fyllt av böcker från tak till golv i väggfasta hyllor.

– Det är originalhyllorna. Huset som är jämngammalt med mig byggdes av Gustaf Aulén, och här är även Max von Sydow uppvuxen, informerar han medan han slår sig ner bakom det gedigna skrivbordet där han tillbringar de flesta av dagens timmar.

De senaste tio böckerna har handlat om hans nya världsbild som nobelpristagaren i kemi, Ilya Prigogine, med sin lära om självorganiserande system, bidragit till. Erland Lagerroth menar att världen organiserar sig själv genom mängder av samband och processer som organiserar delar till helheter som fungerar inom den ram som villkoren på jorden sätter.

– Så får vi en holistisk vetenskap om rörliga system av materia och energi som virveln, vädret, ekologiska system, växter, djur, människor och samhällen.

Erland Lagerroth säger sig inte ha lämnat vetenskapen – bara den gamla typen av vetenskap som enligt honom kan få människan att uppfattas som bara kemiska ämnen och atomer.

– Ett fatalt felslut, säger han. Vi är alla underverk!

Under drygt tre decennier var Erland Lagerroth lärare och forskare, som docent och lektor, vid Litteraturvetenskapliga institutionen i Lund. Han har gjort många resor och varit en aktiv föreläsare på flera universitet runt om i världen. För några år sedan gick han igenom en stor hjärtoperation, och efter en lunginflammation härom året reser han inte längre.

– Men vi reser genom teven, och lär oss mycket genom den, säger han och är glad över att han mår så mycket bättre i år än förra året.

Det blir en rask promenad runt Botan varje morgon före frukost och i år var han också med och lyssnade på föreläsningar under humanistdagarna.

– Jag har varit lyckosam i livet, och är glad och nöjd över det jag fått vara med om.

Via nätbokhandeln Amazon kan han beställa böcker relaterade till sina egna och andra som han är intresserad av. Detta ger honom ny inspiration och just nu är det Wild av författarinnan Jay Griffiths som upptar mycket av hans tid. Dessemellan tänker han på sin nya bok.

– Jag har precis hittat namnet på den – ”Att tänka annorlunda”, säger Erland Lagerroth, inte helt överraskande.

 

Text och foto: Maria Lindh
Läs mer om Erland Lageroth på hans hemsida www.lagerroth.com

 publicerat i LUM (Lunds universitets magasin) 5/2012

Ur arkivet

view_module reorder
Hans Lidman, detalj från boken Sommarnatt

Hans Lidman – en man av folket

Hans Lidman skrev om ett annat Sverige. Han var en glesbygdens berättare. Hans fiske- och naturböcker gick ut i stora upplagor.

Av: Rolf Karlman | Essäer om litteratur & böcker | 09 november, 2015

Att se, röra och göra jaget

I London pågår för tillfället två utställningar som båda berör individens föreställningar om det egna jaget: från frågan om jagets svårdefinierade kärna till dess möjligheter och längtan efter att lämna ...

Av: Lovisa Lindgren | Essäer om konst | 01 februari, 2010

Visby medeltidsvecka - St:a Maria kyrka

Det är alltid lika roligt att komma tillbaka till ön år efter år och se vad som har förändrats och vad som är sig likt. Efter att ha besökt Gotland, med ...

Av: Alexander Sanchez | Kulturreportage | 18 september, 2014

Herbert Tingsten. Foto: Wikipedia

Tingsten omläst

Författaren Anders Björnsson om Herbert Tingsten – en liberal utan kompromisser, en av Sveriges mest debattvilliga och obarmhärtiga ledarskribenter genom tiderna.

Av: Anders Björnsson | Porträtt om politik & samhälle | 05 april, 2017

Tankens ambivalens VII

”En bok är en spegel: tittar en apa in Kan förvisso ingen apostel blicka ut.” / Lichtenberg Ambivalent i mina tankar, så även min yttre bild av identitet. Tänker därför skriva fram en ...

Av: Göran af Gröning | Agora - filosofiska essäer | 18 december, 2013

Förlustens svarta geografi - David Goodis och skymningens underland

David Goodis var, underligt nog, en av de första amerikanska noirförfattarna som jag läste. Underligt, i alla fall utifrån en svensk horisont; Goodis har aldrig översatts till ...

Av: Nanok | Essäer om litteratur & böcker | 12 april, 2010

Tove Folkesson: Bäst man lever skall man dö

Tove Folkesson, poet och sångerska. Har studerat, språk, arkitektur och musik. Gillar att bada, fika och köra traktor. Började skriva poesi en natt 2003, utan att jag egentligen förstod hur ...

Av: Tove Folkesson | Utopiska geografier | 11 juli, 2011

 Nina Ahlzén

Ur Rumänska hundar av Nina Ahlzén

Poeten och skribenten Nina Ahlzén är född och bosatt i Göteborg. Bland annat har hon publicerat tre diktsamlingar och medverkat i flera antologier, till exempel The concept of interception Masspoem Series och Svensk ...

Av: Nina Ahlzén | Utopiska geografier | 05 september, 2017

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.