Julen är inte vad den alltid har varit

Det är lätt att tänka sig att julen är vad den är och att den alltid har varit vad den är idag.  Den klassiska sagan En julsaga av Charles Dickens beskriver ...

Av: Belinda Graham | 01 november, 2013
Essäer om litteratur & böcker

Foto: Tarja Salmi-Jacobson

Ögon silver, ögon blå

Tarja Salmi-Jacobson strosar genom ett efterlängtat vått och lerigt Indien.

Av: Tarja Salmi-Jacobson | 21 november, 2015
Kulturreportage

Hans Evert René. Stänk från Donsö

Stänk från Donsö   1.   de långsamt växande magnoliorna drar in över morgonen för att väcka dem som sover   ändå: snabba mopeder bötfälls ovillkorligen vid Yngves livs   det är någon som styr i västanvinden: den lägger an mot kustens ...

Av: Hans Evert René | 26 augusti, 2013
Utopiska geografier

Kockpitten

Nio timmars flygning utan mellanlandning. Men hon måste. Måste iväg. Få det där stödet att kasta loss från sista förtöjningen – kapa livlinan. Men vad i helvete hade vi i kosmos ...

Av: Else-britt Kjellqvist | 11 september, 2011
Kulturreportage

Sissela Kyle, ny i Gastronomiska Akademin, tillsammans med vännen Loa Falkman. Foto Belinda Graham

Litteratur: Magdalena Ribbing, Karsten Thurfjell - Gastronomisk kalender 2018 - Mat som mode



Måltidens hotade magi försvaras och förklaras

Med denna digra volym firar Gastronomiska Akademien sitt sextionde år --- den här boken är världens äldsta årligen utkommande i sitt slag!
Vid rodret: Magdalena Ribbing, välkänd författare, journalist och expert på etikett. Karsten Thurfjell, välkänd kulturjournalist på Sveriges Radio, matskribent och tillsammans med Ribbing bokens redaktör. En rad välkända och matälskande skribenter medverkar, bland andra Niklas Rådström, Martin Lind och Charlotte Birnbaum.

Lärorik och rolig och intresseväckande, boken är fylld av berättelser av Gastronomiska Akademiens ledamöter och andra människor som delar med sig av sina insikter om livets goda.
Magdalena Ribbing, Karsten Thurfjell
Gastronomisk kalender 2018 - Mat som mode
ISBN: 9789173318631
Förlag: Carlsson



Varje köp via denna
länk stödjer TK.


Sissela Kyle, ny i Gastronomiska Akademin, tillsammans med vännen Loa Falkman. Foto Belinda Graham

Sissela Kyle, ny i Gastronomiska Akademin, tillsammans med vännen Loa Falkman. Foto Belinda Graham

Modevågor genom tiderna

Gastronomisk kalender för 2018 har det intresseväckande och tidsenliga temat Mat som mode. Prins Carl Philip funderar över framtidens mat, kommer insekter att bli den nya mattrenden?, professor Birgitta Watz gör stor konst av ett kaffebord, biskop Martin Lind beskriver vinet i egenskap av helig dryck, Lisa Wiklund skriver om vinkonsumtionen på Ladies Night, professor Stephan Rössner förklarar allt om olika konstiga dieters uppgång och fall, och dessutom finns här en lång rad andra kända personers tankar om mat som trend, som glädje och som samtalsämne. 

Filosofiska betraktelser och historiska perspektiv varvas och detta är mycket matnyttig läsning --- på mer än ett sätt! 

Lärorik och rolig och intresseväckande, boken är fylld av berättelser av Gastronomiska Akademiens ledamöter och andra människor som delar med sig av sina insikter om livets goda.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Om boken berömda och duktiga redaktör: detta blev det sista hon gjorde. Bara några dagar efter att arbetet med Gastronomisk kalender 2018 slutförts rycktes Magdalena Ribbing tragiskt bort i en olyckshändelse. Hon har skrivit och redigerat en mycket stor del av innehållet i denna volym, precis som under det dryga decennium hon fungerat som kalenderns redaktör. En mer utförlig minnestext planeras till nästa årgång.

Sissela Kyle efterträder Hasse Alfredson

En minnestext över Hasse Alfredson finns med redan i denna volym, det är den framstående komikern och skådespelaren Sissela Kyle som har författat den --- hon har nu övertagit Hasses stol i akademin. Blir det blommig falukorv till lunch till Hasses minne? 

Vad som är roligast i denna volym ... det beror helt enkelt på vad man är intresserad av! Allt är läsvärt och intressant på olika sätt. Men det finns också ett samspel mellan de olika texterna och det är intressant.

Har man läst Måltidens magi av Mats-Eric Nilsson så känner man igen hans kapitel, men det är ett viktigt ämne han tar upp. Hur vi äter är nästan lika viktigt som vad vi äter och ingen kan njuta (eller tillgodogöra sig näring) under stress och hög ljudvolym. Den mysiga miljön och det goda samtalet är viktigt. Och det gäller att börja tidigt. Dåliga skolmatsalar, där ingen kan njuta av maten, är oacceptabla.

Förhoppningsvis får läsarna mersmak av Mats-Eric Nilssons kapitel - boken Måltidens magi är mycket läsvärd och tankeväckande i sin helhet! En måltid utan magi är bara lite föda för överlevnad för stunden. Mat är värd ett bättre öde! Njutning och glädje är en seriös fråga.

Mats Svegfors är inne på samma linje i ett helt annat kapitel, där konditorierna och caféerna diskuteras. Är dessa rentav en förutsättning för kultur och samvaro och det belevade samtalet? Svegfors hävdar att de är Sveriges motsvarighet till pubarna, en fristad dit man kan gå och få vara sig själv och äta en vacker leverpastejmacka eller caféets egen specialitet eller en liten bakelse. Som de berömda japanerna på Conditori Lundagård i Lund, som Svegfors så kärleksfullt skriver om. Japaner som nu gått ur tiden.

Den hotade egenarten

Var man sitter och samtalar påverkar samtalet. Men nu är konditorierna och caféerna utrotningshotade, inte på grund av Starbucks, utan på grund av den svenska modellen, det svenska skattesystemet och Starbucksklonerna, som Espresso House och Wayne's coffee som ploppar upp likt svampar ur jorden överallt. Sverige är bäst i världen på McDonaldsfiering (tänk bara på IKEA och H&M och alla andra kedjor där allt individuellt uttryck effektivt utrotas och körs över) --- nu har detta spritt sig till cafékulturen. Allt likriktas som i en planekonomi --- men med marknadsekonomins effektivitet, hävdar författaren Svegfors.

Och ingenting har med nyttighet att göra. De söta kaffedryckerna och juicerna och smoothiesarna och drickyoghurtarna hos de nya kedjorna innehåller mer socker än gamla tiders bakverk.

Men kalorier som dricks räknas kanske inte?

Det inte så nyttiga gröna och den goda gröten

Så till modet med alla dessa grönsaker och bär och frukter ... gott, men knappast miljövänligt med tanke på alla kiwis och avokados och mangos och allt annat som reser med flygplan året tunt. (Kiwifrukter är faktiskt bär - namnet till trots!) Det mesta i grön-väg består till stor del av vatten och besprutningsmedel (för att produkterna ska hålla sig "fräscha") och alla har inte samma krav på rent vatten som i Sverige. 

Modetrender är verkligen ironiska. 

Förresten, förr i tiden åt allmogen bara kräftor i nödfall om det blev ont om gröt. En bra idé: kräftskiva med gröt! Ingredienserna för gröt kan man i alla fall få tag på på nära håll, till skillnad från mycket av dagens festmat! Ingen behöver flyga havregryn över halva världen och lite vatten och salt har man redan hemma ...

Så vad sägs om att lansera Grötskiva - den nya, miljövänliga trenden?!! Inga utsläpp! Och inga djur behöver avlivas!

Mat som mode är verkligen en mycket lyckad volym i serien Gastronomisk kalender --- här finns massor av intressant och varierad läsning som räcker länge, och detta en mycket fin sista volym med Magdalena Ribbing vid rodret. Vilket fint sextioårskalas för Gastronomiska Akademien! Bra böcker lär väl aldrig gå ur modet, eller hur?

Läs även om Måltidens magi:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/23305-litteratur-mats-eric-nilsson-maltidens-magi-om-matbordets-hotade-gemenskap

 

Belinda Graham

Ur arkivet

view_module reorder
Olika bokomslag

Hur viktiga är bokomslagen?

Väljer du böcker efter bokomslaget? Författaren? Berättelsen? Genren? Det är många kriterier att ta hänsyn till när man ska välja en bok att läsa. I dag tar det visuella stor ...

Av: Lisbeth Ekelöf | Essäer om litteratur & böcker | 08 mars, 2016

Statue of Buddha, Polonnaruwa, Sri Lanka

Moder Jord, Tibet och alla papporna

Det heter Fädernesland. Det heter Moder Jord. Modern är en och fäderna många. La ma betyder stor moder. I Tibetansk tradition är lama en andlig lärare – oftast munk, oftast ...

Av: Annakarin Svedberg | Kulturreportage | 18 juli, 2016

Nikolaj Berdjajev och den himmelska historien

Den ryske religionsfilosofen Nikolaj Berdjajev (1874-1948) var under sin livstid en internationell kändis. Han levde ett dramatiskt liv och omnämndes till och med som Nobelpriskandidat. 1945 träffade Sven Stolpe Berdjajev ...

Av: Bo Gustavsson | Essäer om religionen | 09 december, 2012

Veckan från hyllan. Vecka 17-2013

Igår fredag var det årsdagen av upproret i Warszawas ghetto. Det är 70 år sedan spillrorna av det judiska samhället tog upp den ojämna kampen med den nazistiska övermakten. Ghettots ...

Av: Gregor Flakierski | Veckans titt i hyllan | 20 april, 2013

Veckan från hyllan, Vecka 52-2012

2012 går mot sitt slut, och det är hög tid för en återblick på året som gått. Här ett axplock av stort och smått som hände sig under året. Guimaraes och ...

Av: Gregor Flakierski | Veckans titt i hyllan | 22 december, 2012

Petra

Petra

Mellanöstern har utgjort en viktig landbrygga mellan tre kontinenter med livlig handel österifrån. Dyrbara varor som kryddor och aromatiska örter, rökelse och myrra fraktades i stora kamelkaravaner från hamnstaden Aila ...

Av: Text och foto: Tarja Salmi-Jacobson | Essäer om samhället | 10 april, 2015

Petra Mölstad- Det

Petra Mölstad – Betraktar fåglar smyger på rådjur skrubbar mig mot folk och tjyvar. Samlar. Gillar inte almsjuka och rävskabb. Krafsar in och ut och försöker gnaga genom barriärer. Går ...

Av: Petra Mölstad | Utopiska geografier | 06 augusti, 2012

En supernova av ljud

Tidningen Kulturen ger sig ut i den inre rymden och möter ljudpsykonauterna i Vrakets Position. Även om man är helt omgiven av musik kan man ibland känna en saknad. En diffus ...

Av: Peter Sjöblom | Musikens porträtt | 17 februari, 2014

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.