Ibsens blick brinner som en eld som bränner oss alla. Inte minst Ibsen. Wikipedia

Att bestiga ett fjäll: Henrik Ibsen (del II)

Henrik Ibsen är en av det moderna dramats mästare och klassiker. Under knappt 15 år av sitt författarskap påverkades han tydligt av romantisk och klassicistisk form, ton och tematik, för ...

Av: Carsten Palmer Schale | 06 juli, 2015
Scenkonstens porträtt

Tillblivelseakter - möte, uppbrott och samtidighet i Joan Mirós måleri

TEMA KONST   ”In the work of art, paths are laid out for the beholder’s eye, which gropes like a grazing beast […]. The pictorial work springs from movement, it is ...

Av: Jonas Lindahl | 10 mars, 2008
Essäer om konst

Gruppe 47. Bildkälla: Wikimedia

Om Gustav Korlén och författarna i Gruppe 47, särskilt Alfred Andersch

I år skulle Gustav Korlén ha fyllt hundra år. Han blev nästan så gammal – han avled i fjol. Till hundraårsdagen har nu kommit en sympatisk hyllnings- och minnesskrift, Kalejdoskop ...

Av: Ivo Holmqvist | 12 juni, 2015
Essäer om litteratur & böcker

Samernas nationaldag

Sjätte februari är samernas nationaldag.  Sápmi, Sameland, har en symbolmättad flagga med inspiration från diktaren Anders Fjellner. Genom att nyläsa Fjellner  lyfter Mikael Mogren fram en del av svenskheten som ...

Av: Mikael Mogren | 01 februari, 2010
Essäer om samhället

Hela familjen Heffley lider på paradissemestern

Litteratur: Jeff Kinney - Fly fältetParadissemester förvandlas till mardrömssemester

Paradissemester på jullovet. Det ser ju så snyggt och lockande ut i reklamen! Men så mycket syns inte i reklamen ...
"Vem det än var som hittade på att kalla det här stället för "paradis" måste ha haft sinne för humor. Hemma är det människor som står överst i näringskedjan. Men på Isla de Corales är det allt annat som äter MÄNNISKOR."

Här får alla i familjen sin plats i det pinsamma strålkastarljuset, men framgör allt är detta Gregs bok. Han är själv huvudperson i sitt eget liv och inte bara en observatör som ska berätta om när pappa härmade Jacques Tati.

Jeff Kinney
Fly fältet
ISBN: 9789163896552
Översättning:Thomas Grundberg
Förlag: Bonnier CarlsenVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Hela familjen Heffley lider på paradissemestern

Hela familjen Heffley lider på paradissemestern

Greg Heffley (som fortfarande går i mellanstadiet - elva böcker efter succédebuten) slår som vanligt huvudet på spiken. Dagbok för alla mina fans är en av världens mest framgångsrika serier någonsin och författaren Jeff Kinney ligger tvåa på listan över de författare i världen som tjänar mest.

Hemligheten bakom humorn

Vad är hemligheten bakom Dagbok för alla mina fans? Varför är boken Fly fältet så himla rolig? (Det finns faktiskt något att skratta högt åt på nästan varje uppslag!) Varför är Jeff Kinney mer framgångsrik än så många andra som gör "humor för slukaråldern"?

Kort svar: Greg är en modern Charlie Brown (hunden Snobbens ägare i serien Peanuts av Charles M. Schulz). Greg är en "everyman" som det är lätt för läsaren att identifiera sig med. Greg råkar ofta illa ut --- men böckerna driver aldrig med honom. Man är på Gregs sida hela tiden.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Charles M. Schulz inspirerades av sin egen barndom (och senare även döttrarnas barndom). Jeff Kinney har berättat att mycket i Dagbok-för-alla-mina-fans-böckerna har hänt i verkligheten. T.ex. på Jeffs egna familjesemestrar som de hade när han var barn --- Jeff är liksom Greg uppväxt med en lillebror och en storebror och har en hel del att säga om att vara ett "bortglömt" mellanbarn.

Smarta, alldagliga observationer

Jeff Kinneys böcker är lättlästa, men de har aldrig ett torftigt innehåll --- det är hela tiden ett enormt driv framåt i historien och det händer nya, galna saker non-stop. Fly fältet är inte heller så himla överdriven (förrän på slutet) utan är mest full av smarta, alldagliga observationer. Så här ÄR det. Jeff Kinney spelar på igenkänning. Det här är helt enkelt så som en familjesemester på en "paradisö" kan vara ... för i reklamen står det i ingenting om INSEKTERNA. Knotten, sandlopporna och myggorna, som enligt Greg är stora som kolibrier.

När familjen ska avnjuta en mysig middag blir de attackerade av fåglar, som agerar som om de är med i en Hitchcockfilm. Ja, fåglarna är vana vid naiva turister. Den bofasta befolkningen äter inomhus. Greg vill inte använda toaletten på hotellrummet, för det finns en jättelik spindel där, som möjligen är giftig, och Greg tar inga chanser. Dessutom har han spindelfobi.

Magsjuka och giftiga maneter

Pappa drabbas av magsjuka, storebror Rodney försvinner, lillebror Manny bestämmer sig för att adoptera världens mest giftiga manet som husdjur och ha den i HOTELLPOOLEN ... och hela familjens bagage försvinner.

Den svindyra romantiska resan till paradisön - som skulle vara hela familjens julklapp - blir en mardröm och när det är dags för sista dagen inser de att de inte  har ett enda bra foto att använda som julkort --- ni vet, sådana där familjekort som familjer skickar för att alla andra ska se hur himla lyckliga de är. Familjen Heffley ser inte lycklig ut på en enda bild.

Greg står i centrum

Något som är bra med Gregs bravader är att han själv får lov att vara i centrum. Många böcker i samma stil som försöker kopiera Dagbok-för-alla-mina-fans-succén, som t.ex. Sune-böckerna, ägnar snarare sin tid åt att berätta om pappans töntiga tilltag. Och inte går handlingen framåt så mycket heller, Sune kan gruva sig i en hel bok för en liten fest --- och sedan händer det inget på festen. När Greg gruvar sig för familjesemestern går den åt helvete mycket mer än vad Greg någonsin har kunnat drömma om, och Greg var ändå rätt så pessimistisk från början. En annan Dagbok-för-alla-mina-fans-kopia, Max Crumblys dagbok, har utspelat sig under en enda dag i två hela böcker! Och den dagen är inte över än! Här i Fly fältet, när Greg berättar, går handlingen framåt hela tiden, en dagbok måste liksom bestå av flera dagar, helst flera veckor, och ha ett bra driv i narrativet.

Här får alla i familjen sin plats i det pinsamma strålkastarljuset, men framgör allt är detta Gregs bok. Han är själv huvudperson i sitt eget liv och inte bara en observatör som ska berätta om när pappa härmade Jacques Tati.

Humorns svar på Borg under Wimbledon

Illustrationerna är är humoristiska serve-ess hela vägen in i mål .... Jeff Kinney är humorns svar på Björn Borg under Wimbledon! Man kan bara titta på bilderna och skratta!

Varje bild, eller vare bildsekvens, berättar sin egen historia. De kan både understryka eller säga emot vad Greg säger i texten. Text och bild deltar hela tiden i en humoristisk match med varandra, och det bidrar till dynamiken i berättelsen.

Greg inleder den här boken med att säga att det allra värsta när någon berättar som sin semester är att försöka låtsas att man är GLAD för deras skull. För ingen gillar att höra om allt roligt som man själv inte har fått vara med om.

"De enda semestrar jag vill höra om är såna där saker gått SNETT. Då slipper jag reta mig på att jag   gått miste om det." påpekar Greg.

Den här semestern vill ni höra om!

Den här semestern vill ni alla höra om - garanterat! Det är en semester där allt går snett. Ni kan helhjärtat glädja er över att inte ha varit med!

Det är mycket, mycket roligare att läsa en bra bok som Fly fältet än att åka på en så kallad paradissemester!

Regn och rusk och hagel och snö har sina fördelar. Man slipper giftormar och sandloppor och giftiga maneter och gigantiska spindlar och knott och myggor.

Heja svensk paradisvinter! 

Belinda Graham

Ur arkivet

view_module reorder

Behovet av att tjäna

En omläsning av Manuel Puigs roman Spindelkvinnans kyss Behovet av att tjäna - en gud, en ide, en sak - tycks förknippad med människan så långt vi över huvudtaget kan blicka ...

Av: Lars-Göran Söderberg | Essäer om litteratur & böcker | 30 mars, 2010

Veckan från hyllan. Vecka 23-2013

Värmen har slagit till här uppe i norr, och det var varmare i Norrbotten än i Spanien. Det kanske vore en tanke, de ger oss sitt klimat, och vi sköter ...

Av: Gregor Flakierski | Veckans titt i hyllan | 01 juni, 2013

En musikkrönika om Gary Moore

Det kan handla om musik i snart sagt vilken genre som helst… Det kan vara filmmusik: exempelvis temat i ”Schindlers list”… Philipp Glass kompositioner för ”The hours”… Cavatina-temat i ”Dear ...

Av: Björn Gustavsson | Gästkrönikör | 08 juni, 2014

Kommunikation, kannibalism, grotesk realism. Sonja Åkesson, stinsens dotter

Sonja Åkesson var poeten som ägnade sig åt grotesk realism i sitt skapande. I hennes texter trängdes absurditeter och kannibaliteter. Hon använde visan och reklamtexternas tekniker för att framsäga sitt ...

Av: Benny Holmberg | Essäer om litteratur & böcker | 21 oktober, 2012

Tidens flod

Tankar vid Tidens flod

Att födas är inte religion. Att dö är inte religion. Eller är det? Mellan födelse och död försöker människan leva så gott hon förmår, och under den tiden ägnar hon ...

Av: Percival | Essäer om litteratur & böcker | 31 oktober, 2015

Uppsala reggaefestival 2011

På Uppsala reggaefestival samlas mångkultur från alla olika åldrar för att förenas i baktakt. Reggaen inger en atmosfär som lägger sig över hela festivalområdet och publiken tycks glömma både tid ...

Av: Moa Hjärtström och Liv Nordgren | Allmänna reportage | 11 augusti, 2011

Vladimir Oravsky av Elena Piligrim 2015

Gasconnad i tiden  

Den 22 januari, på August Strindbergs och min födelsedag visade SVT2 filmen ”Erik Nietzsche - De unga åren”. Jag fick läsa manuset långt innan filmen spelades in och kan konstatera att ...

Av: Vladimir Oravsky | Gästkrönikör | 28 januari, 2015

Den mediala explosionen och skriftkulturens upplösning - om McLuhan och mediernas utveckling

  Foto: Lorenzo Colloreta Den mediala explosionen och skriftkulturens upplösning – om McLuhan och mediernas utveckling I sin text Understanding media söker Marshall McLuhan etablera frågan om vad som händer med konsten ...

Av: Roberth Ericsson | Essäer om samhället | 13 juli, 2007

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.