"Kinas terrakottaarmé" på Östasiatiska i Stockholm

"Det var Chi Hoang Ti,kung av Tsin,"Ur "Muren och böckerna" av Evert Taube Det var aldrig meningen att de skulle utföra några krigiska bedrifter, dessa tusentals soldater som skapades på kejsaren ...

Av: Birgitta Milits | 11 september, 2010
Kulturreportage

Språk

Efter illusionen om att kunna förstå och om att kunna förklara, efter illusionen om en vilken som helst form av kommunikation och samförstånd, vill jag återkomma till ett stadium (som ...

Av: Gilda Melodia | 13 maj, 2016
Gilda Melodia

Gioacchino Rossini för trettionde gången

I år firar man 30-årsjubileum av Rossini-festivalen i Pesaro, förra gången jag var där firade man 25-årsjubileum. Jag får väl åka dit om fem år igen för att upprätthålla traditionen ...

Av: Ulf Stenberg | 22 augusti, 2009
Reportage om scenkonst

Helena Leijd, Dikter

  Fågelgudinnan   Vindarna sjunger mitt namn Nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn   Jag   Fågelgudinnan,   som föddes ur det heliga ägget   Det som gudarna försökte trampa sönder   Reser mig igen

Av: Helena Leijd | 05 juli, 2010
Utopiska geografier

Litteratur: Natalie Montanari; Montanaris italienska mat



Kärleken, maten, familjen och Marches unika smaker!

Det är med mat som med kärlek och historier - man vill gärna dela med sig. Den devisen har Natalie Montanari tagit på fullaste allvar. I boken Montanaris italienska mat delar hon med sig av sin familjs historia, sitt genuina matkunnande och berättelser om regionen Marche. 

Enligt Natalie Montanari erbjuder Marche det mesta och det bästa av den italienska maten. Det är nära till havet. Färsk fisk och fina skaldjursrätter sköljs ner med ett glas vino frizzante. Här finns lokalproducerade, smakrika ostar och läckra charkuterier och, givetvis, fantastiska pastarätter. Slutligen: här finns också de oemotståndliga desserterna!
Natalie Montanari
Montanaris italienska mat
ISBN: 9789176179925
Förlag: tukan



Varje köp via denna
länk stödjer TK.


Marche brukar förresten marknadsföras som det nya Toscana. (Det borde räcka att marknadsföra Marche som Marche! Det är en unik plats med egna unika smaker och upplevelser!)

Enligt Natalie Montanari erbjuder Marche det mesta och det bästa av den italienska maten. Det är nära till havet. Färsk fisk och fina skaldjursrätter sköljs ner med ett glas vino frizzante. Här finns lokalproducerade, smakrika ostar och läckra charkuterier och, givetvis, fantastiska pastarätter. Slutligen: här finns också de oemotståndliga desserterna!

Natalies pappa Paolo lämnade Fano på den italienska östkusten och hamnade i Sverige på 1960-talet. Han ville dela med sig av sitt hemlands smaker och för 50 år sedan slogs dörrarna upp till restaurang Capri på Nybrogatan i Stockholm. Något alldeles nytt och spännande erbjöds den svenska publiken.

Men italiensk mat är fortfarande nytt och spännande! Speciellt i Natalie Montanaris tappning!

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Natalie är idag andra generationens krögare och driver Trattoria Montanari i Stockholm, där man tar italiensk matlagning på allvar och det bästa av Marche erbjuds besökarna. Allt lagas med äkta italienska råvaror. En berömd rätt är deras egna passatelli – en pasta som är gjord på bröd, ägg, parmesan och muskot. En annan specialitet är halstrad tonfisk i ett pistagetäcke. Allt är ekologiskt. Självklart. Tryffel och vild fänkål importeras direkt från Marche och små producenter gynnas.

I sin nya bok delar Natalie Montanari generöst med sig av många av sina bästa recept. Boken är full av kärleken till maten, till historien, till familjen och till Italien. Läsaren får följa med Natalie och fiska vongole, jaga tryffel och besöka kusinernas vingård utanför Fano.

Ett roligt matminne: Natalies farmor hade alltid lunchen klar prick ett. Trerätters middag med allt lagat från scratch. Natalie äskade allt med farmors lunch --- utom att tvingas sova middag efteråt!

Det här är en spännande bok som kombinerar genrerna läcker kokbok, personlig familjeberättelse och engagerande reseberättelse --- allt är illustrerat med sanslöst vackra foton från Marche. Boken är härlig läsning, i alla tre generna!

Det här är en bok att rekommendera till den som vill drömma sig bort ... Och enbart receptet på tiramisu är värt bokens prislapp!

 

Belinda Graham

Ur arkivet

view_module reorder

Främlingen främmandegjord blir en vän

1800- och 1900-talslitteraturen är full av flanörer; från den mållösa strövaren Peter Walsh i Virginia Woolfs ”Mrs. Dalloway” till modernismens promenerande variant av Odysseus, Leopold Bloom i James Joyces ”Odysseus” ...

Av: Matilda Amundsen Bergström | Reportage om scenkonst | 24 maj, 2012

Wittgenstein och civilisationen

”Den tidigare kulturen kommer att bli en ruinhög och till slut en askhög, men andar kommer att sväva över askan” Ludwig Wittgenstein (1889-1951) är, hur man än ser på saken, en ...

Av: Carsten Palmer Schale | Agora - filosofiska essäer | 20 december, 2012

A propos litterär formalism

Det är nog rimligt att anta att den beskyllning som oftast riktas mot såväl experimentell poesi som det litterära avantgardet i sin (splittrade) helhet härrör från en föreställning om att ...

Av: Mattias Lundmark | Essäer om litteratur & böcker | 03 november, 2012

Det mångkulturella Storbrittannien

   Tarquin Hill. www.tarquinhall.com Det mångkulturella StorbrittannienBok- och biblioteksmässan i Göteborg har varje år många intressanta utländska gäster. Förutom att ge oss värdefulla insikter om världen utanför vår lilla svenska ankdamm, kan ...

Av: Tidningen Kulturen | Litteraturens porträtt | 28 september, 2006

Lustprincipen – Peaches och könets makt

  "I'd ratwho I want than kill who I'm told to". Vem skulle inte instämma? Uppenbarligen finns det tusentals amerikanska soldater i Irak som är tveksamma. Människor som i detta nu ...

Av: Roberth Ericsson | Musikens porträtt | 08 januari, 2012

Darwin, diagnosen och det normala

En gång i tiden delade vår egen Carl von Linné in växter i separata grupper och arter. Allting har sin egen plats, skapat av Gud som färdigt och åtskilt sinsemellan ...

Av: Robert Halvarsson | Essäer om samhället | 08 april, 2011

Vantablack, Källa: Wikipedia

Konstnären som äger det svartaste svarta i konsten

Till konstvärldens förtret har konstnären Anish Kapoor exklusiv rätt till det svartaste svarta i konsten. Han äger sedan 2014 rätten att använda Vantablack som kan absorberar 99.96% av allt ljus.

Av: Mathias Jansson | Essäer om konst | 19 mars, 2017

Om Strindberg röst, och andra ljudligheter

Den läsvärde kåsören Olle Hammarlund skrev en gång en skröna om Strindberg som kunde ha varit sann men säkert bara var ett påhitt: en grupp äldre herrar roar sig med ...

Av: Ivo Holmqvist | Kulturreportage | 01 oktober, 2017

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.