Viborgs fall 1944

Förlusten av staden Viborg var psykologiskt förödande för finnarna. Krigslitteraturen om andra världskriget är omfattande. Anthony Beevors böcker om Stalingrad, Berlin och spanska inbördeskriget har gått ut i stora ...

Av: Rolf Karlman | 03 september, 2008
Essäer om samhället

Ett litteratöröde

Ett litteratöröde Litterär berömmelse är en vansklig historia. De flesta av dagens "namn" är snart glömda eller förvandlade till anekdoter i litteraturhistoriens marginal. Den en gång uppburne Gustaf af Geijerstam lever ...

Av: Göran Lundstedt | 26 april, 2007
Essäer om litteratur & böcker

Veckan från hyllan. Vecka 16-2013

Margret Thatcher har gått bort. Tillräckligt mycket har redan sagts om henne från olika håll, beroende på de egna ideologiska preferenserna, jag har just ingenting att tillägga. Men kan inte ...

Av: Gregor Flakierski | 13 april, 2013
Veckans titt i hyllan

Veckan från hyllan. Vecka 13-2013

Veckans snackis har varit boken om hur Håkan Juholt blev sossarnas partiledare. Inte för att någon egentligen bryr sig, och de enda som kommer läsa boken är de som nämns ...

Av: Gregor Flakierski | 23 mars, 2013
Veckans titt i hyllan

Åsa Larsson, Ingela Korsell Foto Belinda Graham

Litteratur:Åsa Larsson, Ingela Korsell . PAX - MaranMagin i Mariefred släpper aldrig taget om läsaren!

Åsa Larsson, Ingela Korsell
PAX - Maran
Illustrationer: Henrik Jonsson
Bonnier Carlsen


En önskan till en magisk önskestjärna: kan det inte bli en ny, fristående PAX-serie efter denna?

Harry Potter kom ju tillbaka, tjugo år senare ... (men man behöver ju inte åldra Viggo och Alrik SÅ mycket!)

Eller kanske en prequel med hur Estrid och hennes bröder hade det som barn? Magin har ju alltid funnits i Mariefred och en av de bästa sakerna med boken är att allt känns så förankrat i verkligheten

Åsa Larsson, Ingela Korsell
PAX - Maran
ISBN: 9789163879845
Förlag: Bonnier CarlsenVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Åsa Larsson, Ingela Korsell Foto Belinda Graham

Åsa Larsson, Ingela Korsell Foto Belinda Graham

PAX-böckerna är övernaturligt bra! De lägger liksom som en besvärjelse över läsaren, och den släpper inte så lätt!

PAX - Maran, med sin mix av Inception och The Matrix, är en av de bästa böckerna i hela serien och man slukar boken direkt --- eller snarare: man blir helt uppslukad av den!

Alla goda ting är tre!

Deckardrottningen Åsa, författaren och forskaren Ingela och så Batman-Henrik ... vilket team de är och vilka underbara böcker de har skapat tillsammans!

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

PAX är något av en milsten inom den svenska barnlitteraturen - här lånas det friskt från filmer, TV-serier, dataspel och serier, samtidigt finns här i grund och botten en helt vanlig och vardaglig historia om ett par barn som vill hitta hem, som vill ha en kärleksfull och trygg barndom, sådant som alla barn borde ha rätt till. Grunden är tidlös, grunden är det som svensk barnlitteratur alltid har stått för - grunden skulle ha kunnat vara en beskrivning av i stort sett vilken Astrid Lindgren bok som helst.

Men garneringen, den är toppmodern och trycker på alla de rätta knapparna och gör PAX till det som kidsen vill ha. Läslov, here we come! Och PAX- Maran var givetvis förhandsbokad på Bokus för att levereras på releasedatum.

Dyk in mitt i handlingen!

Åsa och Ingela har struntat i sådant där gammaldags tjafs som att ha början och slut på sina böcker - PAX-böckerna är lite som en kär gammal TV-serie, man börjar mitt i handlingen (och skippar uppförsbacken!) och man slutar också mitt i handlingen, med en cliffhanger. Som för att skapa ett sug efter nästa del i serien.

PAX-Maran har den värsta cliffhangern hitintills i serien, men nästa bok ska leverera slutet om de båda utvalda bröderna Viggo och Alrik i Mariefred, så den kan väl i alla fall inte sluta med en ny cliffhanger?

Åsa och Ingela använder sig flitigt av svensk folklore som de uppdaterar på ett snitsigt och smart sätt.

Bjäran, Mylingen, Näcken, Vitormen ... alla har de fått en egen bok tillägnad sig. Här syns inte en enda vampyr eller zombie eller annat uttjatat Hollywoodtjafs. Här ägnar man sig åt nordiska mytologiska monster och gamla sagoväsen som skrämt upp barn i århundraden, medan de lyssnat på sagor. Lägereldens sagoberättarmagi finns kvar i PAX-böckerna, glöden har aldrig falnat.

Uppför dig nu, annars ... !

Förr i tiden symboliserade olika monster och övernaturliga väsen alltid något man skulle akta sig för, och man kunde också hota barnen med att de skulle uppföra sig ordentligt, annars kunde Näcken komma och ta dem! Eller kanske Julbocken om det lackade mot jul? 

Varje land har sina favoritmonster att skrämmas med. I Storbritannien brukade man till exempel säga att "The Bogeyman" kommer och tar sig om du inte uppför dig  - eller lägger dig och somnar i tid! (I Spanien fyller "El Coco" precis samma funktion!)

Men idag har det blivit omodernt med de gamla sagohoten. Jacqueline Wilson (Storbritanniens mest lästa och lånade författare) har i sina moderna barn- och ungdomsromaner konstaterat att det föräldrar "hotar" med idag om barnen inte uppför sig --- till exempel om de vill skolka från skolan --- är att "om du inte uppför dig så kommer socialarbetaren och tar dig!"

Så Näcken och "The Bogeyman" har blivit ersatt av socialarbetaren?!

Men hotet har faktiskt har ett korn av sanning i sig --- barn som inte dyker upp i skolan har förmodligen inkompetenta föräldrar, alltså ska barnen tas från föräldrarna och sättas på barnhem eller i ett familjehem. Så hotet är precis som i alla tider: uppför du dig inte kommer X och tar dig och så får du inte se dina föräldrar eller dina syskon eller dina kompisar eller ditt hem igen ...

Viggo och Alrik har alltid haft varandra

Viggo och Alrik i PAX-böckerna har blivit satta i familjehem, de har världens bästa fosterföräldrar och även coola, vuxna fosterbröder. Viggo har även några riktigt bra kompisar i skolan, medan Alrik håller sig mer för sig själv. Men mest av allt har de varandra - det har de alltid haft. Men det hindrar inte att bröderna tänker på sin morsa, speciellt Viggo drömmer hela tiden om att hon ska komma och hämta dem. Men de har i alla fall varandra. Än så länge.

Efter att ha använt upp så mycket av de populära monsterna i svensk mytologi undrar man verkligen vad som finns kvar att använda till den här boken ... och tänk, Maran blir något av det värsta - och bästa! - som Viggo och Alrik har tvingats kämpa mot. Maran infesterar folks mardrömmar och hon kan inte dödas. Handlingen i PAX - Maran är som en blandning av Inception och The Matrix --- Viggo och Alrik måste ta sig in i Estrids dröm för att befria hennes drömväktare. Om de misslyckas finns det tre olika sätt som de kan "dö" på --- alltså bli kvar i Estrids dröm för evigt och aldrig vakna och komma tillbaka till verkligheten igen.

Vackra mardrömsillustrationer av Maran

Maran föredrar egentligen små barns mardrömmar. En liten unge drömmer hemska mardrömmar om tandfén (som allt fler barn verkar vara livrädda för!) och mardrömsillustrationerna av Henrik Jonsson är så vackra --- de har faktiskt lite Arthur Rackham vibbar. Eller så är de som något som John Bauer hade kunnat teckna om han velat ge sig på skräckgenren.

PAX-Maran är på många sätt den vackraste och renaste och mest skrämmande PAX-boken. Men PAX-serien är på något sätt hela tiden trygg skräck - för efter så många böcker med Viggo och Alrik tvivlar man aldrig på att de ska överlista Maran ... Rättelse: man tvivlar aldrig på att Viggo ska överlista Maran - han är yngst men han är också listigast!

Hemskaste slutet någonsin!

Men slutet är det hemskaste någonsin i PAX-serien, här blir det riktig skräckfilm, precis som Jag, Daniel Blake av Ken Loach, som är den hemskaste film som gjorts (den framkallar verkligen mardrömmar!). Filmen handlar om hur myndigheter reducerar en människa till ett nummer och bara skickar runt den människan i en evig, helvetisk rundgång som är värre än något som Dante kom på i Divina Commedia.

Slutligen kommer nämligen myndigheterna och tänker ta Viggo och Alrik från deras snälla, coola fosterföräldrar och dessutom ska de sära på dem!

Jacqueline Wilson böckerna har rätt. "Akta dig, annars kommer socialarbetaren och tar dig!"

Nu finns det bara en bok kvar, för att allt ska ordna upp sig!

Kommer det mer magi från Mariefred?

En önskan till en magisk önskestjärna: kan det inte bli en ny, fristående PAX-serie efter denna?

Harry Potter kom ju tillbaka, tjugo år senare ... (men man behöver ju inte åldra Viggo och Alrik SÅ mycket!)

Eller kanske en prequel med hur Estrid och hennes bröder hade det som barn? Magin har ju alltid funnits i Mariefred och en av de bästa sakerna med boken är att allt känns så förankrat i verkligheten

Miljöerna är äkta och känslorna är äkta och språket är äkta. Åsa och Ingela prickar med exakthet in olika personers röster, deras ton, deras ordval, deras sätt att uttrycka sig ... Man kastas mellan olika känslor, det är roligt, det är sorgligt, det är spännande, det är ångestskapande ... När Viggo är ledsen för att han gjort fel, han vet att han gjort fel, lider man med honom och känner hans ångest. När han är triumferande glad smittar den glädjen av sig. PAX-författarna spelar på känslorna lika säkert som en världsklass-violinist behärskar de olika strängarna på sin Stradivarius.

Det finns guidade turer som du kan gå på och du kan fotografera dig i Mariefred på EXAKT de ställen som Henrik har ritat av. Fast det är inte säkert att du kommer att få se några övernaturliga väsen på din Mariefredspromenad ...

PAX är en unik och underbar upplevelse. Det är bara att njuta så länge det varar!

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images_archive/cleardot.gif

 

Belinda Graham

Ur arkivet

view_module reorder

En roadbok på queerfeministisk grund

Det började i Kramfors. Hanna Wikmans morfar var reporter på Nya Norrland, och det verkade så spännande. Som 15-åring gjorde hon sin prao på NN:s lokalredaktion i Kramfors, och knappt ...

Av: Gregor Flakierski | Kulturreportage | 28 september, 2010

Brofäste vid Pont Alexandre III i Paris. Foto Carlo Delgado CC BY-SA 3.0

C. G. Bjurström – översättare, introduktör och kulturförmedlare

I en tidigare artikel i ”Tidningen Kulturen” (”Vad får svenskar att läsa fransk litteratur?”, augusti 2015) har jag berört Carl Gustaf Bjurströms (1919-2001) avgörande betydelse som förmedlare och översättare av ...

Av: Elisabeth Tegelberg | Litteraturens porträtt | 26 januari, 2016

Barbro Alving-Bang

Cyniskt eller aningslöst? Om ett reportage från Berlinolympiaden 1936

I Svenska dagbladet den 18 augusti 1936, ett tidningsnummer som jag råkat få i min hand, ägnas sporten en helsida och två halva, men så pågår också Berlinolympiaden. Intressantast ...

Av: Ivo Holmqvist | Kulturreportage | 31 augusti, 2017

När allting störtar samman

En man, en kvinna. Han är klädd endast i gröna militärbyxor, hon helt i svart. Han ligger hopkrupen i fosterställning, hon ligger raklång vid hans sida. Och mellan dem: blicken ...

Av: Jonna Fries | Gästkrönikör | 11 mars, 2010

Freddie Wadling avled den 2 juni 2016 sextiofyra år gammal. Foto: Michael Winnerholt.

Själssångaren

Peter Sjöblom berättar om minnen, musiken och sorgen efter Freddie Wadlings bortgång.

Av: Peter Sjöblom | Musikens porträtt | 06 juni, 2016

Det som verkligen hände i Gaza

Den allmänna skildringen av vad som hände i Gazaremsan mellan den 27 december 2008 och den 18 januari 2009 har gjort gällande att ett krig utbröt och utkämpades av två ...

Av: Mohammad Khalil | Essäer om samhället | 26 maj, 2010

Människan X och Dagens inbrott

  Människan X är den okända människan. Ändå känner vi henne utan att känna henne. Hon finns. Kanske i oss alla. Ja, känn efter, tänk efter! Inom dig bor kanske en ...

Av: Percival | Essäer | 21 april, 2013

Cecilia Nannesson som Paula och Luthando Qave som J.J Rabearivelo. Foto: Maryam Aghabarari

Tre kortoperor på Stockholmsoperan

Short Stories - tre nya svenska operor på Rotundan, Kungliga Operan.

Av: Ulf Stenberg | Essäer om musik | 25 oktober, 2016

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.