Stefan Zweig

Stefan Zweig om den politiska människan

Tobias Harding om den  österrikisk-ungerske författaren Stefan Zweigs politiska konservatism.

Av: Tobias Harding | 05 oktober, 2015
Litteraturens porträtt

Franz Kafka. Foto: Wikipedia

Tre dikter av Franz Kafka

Erik Carlquist föreslår tre dikter av Franz Kafka tagna från brev han skrev.

Av: Erik Carlquist | 11 augusti, 2015
Gästkrönikör

Verdier har en tvetydig eksistens. Et ontologisk perspektiv på verdibegrepet.

Aksiologiske diskurser har mange ulike aspekt og dimensjoner, likevel er det ikke slik at hvert eneste verdiaspekt og hver eneste verdidimensjon er bundet opp til verdier qua verdier. En kan ...

Av: Thor Olav Olsen | 22 februari, 2011
Agora - filosofiska essäer

Anarkismens brand har släckts, kompromisserna har blivit för många

Med anledning av att Kjell Espmark fyller åttio år - den 18 februari - publicerar vi denna intervju, gjord för en del år sedan i ett somrigt Gamla Stan. Dagen är ...

Av: Crister Enander | 19 februari, 2010
Litteraturens porträtt

Sören Olsson, Anders Jacobsson

Litteratur: Sören Olsson, Anders Jacobsson -Sunes Halloween.Sune tampas med sina demoner i helyllesvensk humorbok

Sören Olsson, Anders Jacobsson
Sunes Halloween
Illustrationer: Lovisa Lesse
Egmont Publishing


När Sune googlar på gamla tiders firande och får reda på vad som hände under vikingatiden blir han verkligt rädd. Att folk inte förstår att de leker med krafter de inte bör leka med?! Och varför ska man ha bus eller godis? Det är mycket bättre med påsk och påskkärringar! Då får man minsann arbeta ordentligt för godiset - man gör fina kort och teckningar och när man ger dem till folk blir de glada och så får man en massa godis. Det där med Halloween och bus eller godis är ju bara ohederligt - man går runt och HOTAR en massa människor så att de ska ge bort sitt godis! Det är så mycket bättre att arbeta för det och göra folk glada med teckningar!
Sören Olsson, Anders Jacobsson
Sunes Halloween
ISBN: 9789176212271
Förlag: Egmont PublishingVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Sören Olsson, Anders Jacobsson

Sören Olsson, Anders Jacobsson

Sune fruktar verkligen läslovet. Visst gillar han lov. Visst gillar han att läsa. Men på lovets sista dag kommer det att vara en stor Halloween-fest på skolan. Sune avskyr verkligen Halloween! Han kan inte förstå varför man vill åkalla allehanda monster och demoner frivilligt - det är ju att be om trubbel!

 

Påsk = ärligt förtjänat godis!

När Sune googlar på gamla tiders firande och får reda på vad som hände under vikingatiden blir han verkligt rädd. Att folk inte förstår att de leker med krafter de inte bör leka med?! Och varför ska man ha bus eller godis? Det är mycket bättre med påsk och påskkärringar! Då får man minsann arbeta ordentligt för godiset - man gör fina kort och teckningar och när man ger dem till folk blir de glada och så får man en massa godis. Det där med Halloween och bus eller godis är ju bara ohederligt - man går runt och HOTAR en massa människor så att de ska ge bort sitt godis! Det är så mycket bättre att arbeta för det och göra folk glada med teckningar!

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

 

Puss eller godis?

Kan man inte ha puss eller godis istället? Och låta bli att skrämmas så hemskt? Det var bättre förr, när man hade en lugn och stillsam middag och tänkte på folk man tyckte om - Sune visar alla sina senaste bilder i mobilen för morfar, ja, han visar dem för gravstenen, men ändå. Morfar uppskattar säkert omtanken.

Lillebror Håkan saknar morfar jättemycket och familjen är förvånad - Håkan har aldrig ens träffat morfar! Håkan förklarar bestämt att det är ju just därför!

Det är egentligen ganska hemskt att alla barn ska tvingas tycka om skräck och ha roligt på ett visst sätt och dansa bland gravar i skolans aula (fejkgravar, men ändå). Bara på grund av tidens mode och en rådande trend. Sune mår illa bara av tanken på Halloween och Halloween-fest och han trivdes bättre med att prata med morfars riktiga gravsten.

Inget hjälper mot Halloween-ångest

 

Alla i hela familjen försöker dämpa Sunes Halloween-ångest - men inget hjälper. Sune inser att det är upp till honom att bota hela sin familj från att fira Halloween - storasyster Anna ska ha Halloween-kalas hemma i deras hus och mamma Karin och pappa Rudolf har anmält sig som frivilliga för att ta hand om skolans Halloween-fest, så ingenstans kan Sune komma undan.

Halloween är ju inte ens en svensk högtid. Den kommer från Irland och Skottland från början. Kunde den inte ha stannat där? tänker Sune.

Sune försöker distrahera familjen med alla möjliga nya högtider. Kan man inte fira vesak, Buddhas födelsedag, istället? Eller varför inte fira jom kippur?  Eller Eid al-fitr? Slutet på fastan Ramadan? Då får man äta godis! Sunes påhittighet vet inga gränser - allt för att stoppa Halloween!

Hur många böcker kräver läslovet?

Det går tyvärr inte att stoppa Halloween, och Sune får bara mer och mer ångest, men som tur är har Sune sin bästa vän Sophie som gör allt lite mindre hemskt.

Men Sune har knappt överlevt Halloween förrän ett nytt problem dyker upp. Det heter ju läslov. Och han har bara läst en halv bok och några serier, och det räknas väl knappast? Och så ska hela skolan åka till ett kulturhus för att höra ett par författare prata ... De kommer säkert att ha ett förhör på hur mycket man har läst!

Det är rätt intressant att se hur innebörden av ett lov förändras, på grund av ett namn. Förr hette det sportlov på våren och höstlov på hösten, och det lät mysigt, fast de flesta stressade iväg till en stuga någonstans för att åka skidor eller gå på tur. Man kunde smita undan från allt obligatoriskt sportande med en bok. Nu heter det läslov. Nu smiter man inte undan med en bok, nu är läsningen själva uppgiften med lovet.

Konsten att läsa mer än en halv bok ...

Om Sune hade haft Sunes Halloween som bok skulle han säkert ha läst åtminstone EN hel bok på lovet! Boken försvinner i ett nafs och handlingen kryddas med roliga illustrationer av Lovisa Lesse.

Och visst gills det att läsa bra serieböcker. Som 91:an - Skånska kriget. Där lär man sig faktiskt massor med historia!

Sunes Halloween lär sig läsaren om alla möjliga högtider och att det inte finns någon helsvensk högtid - det mesta är blandningar av olika högtider, och de flesta högtider har en gång invandrat. (Vikingarna firade inte jul och påsk - och deras variant av Halloween hade man inte velat vara med på!)

 

91:an - Skånska kriget lär läsaren sig bland annat att inte ens hela Sverige har varit svenskt. Man ska inte ta något för givet!

 

30 år med Sören och Anders

 

Författarduon som uppträder i slutet av boken ... Kan duon vara Sören Olsson och Anders Jacobsson, som ligger bakom Sune böckerna?

 

De är flitiga på att besöka skolor och är populära bland eleverna! De har hållit igång i över 30 år nu!

 

Bert och Sune verkar vara det svenskaste som finns - men Sören och Anders har berättat att de var inspirerade av engelsk humor och Adrian Moles Dagbok när de började skriva ... så till och med Bert och Sune är alltså på sitt sätt invandrare. Eller i alla fall en blandnig av olika influenser. Precis som äkta svensk jul och äkta svensk påsk och äkta svenskt fredagsmys med pizza och tacos ...

 

Sunes pappas nya Jacques-Tati-ögonblick

 

Och en lyckad Sune bok innehåller även några Jacques-Tati-inspirerade ögonblick med Sunes klantiga pappa Rudolf. Sunes Halloween är inget undantag!

 

Dammsugaren exploderar under fredagsmyset och pappa Rudolf tvingas köpa en ny, dyr dammsugare. Men det är ännu mer pinsamt att få sin kostym stulen på Buttericks och tvingas tanka bensin och köpa toapapper utklädd till djävulen ... Men även djävulen blir bajsnödig ibland, som pappa Rudolf förklarar för den skrattande expediten, i en av bokens roligaste scener.

 

Det där kanske är det bästa sättet att ta itu med den rådande skräcktrenden som infesterar alla områden? Att bara skratta åt den?

 

Det är i alla fall vad Sune kommer fram till. Pussar och humor och skratt och mys istället för skräck och ångest.

 

Alla har rätt till att ha kul på sitt sätt!

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images_archive/cleardot.gif

 

Belinda Graham

Ur arkivet

view_module reorder

Möjligheter och återvändsgränder för den nyklassiska bildkonsten

En debatt har under sommaren rasat kring den figurativa norska skolan till vilken bl.a. den (ö)kände norska konstnären Odd Nerdrum räknas. Debatten föranleddes av utställningen "Figurationer, Realism och romantik i ...

Av: Leif V Erixell | Essäer om konst | 31 augusti, 2009

Farväl arbetsförmedlingen!

Jag har sagt upp mig från arbetsförmedlingen. Jag känner mig befriad. Jag känner mig lättad och plötsligt kom det en massa kraft till mig, och lust som jag inte känt ...

Av: Stina Tobiasson | Gästkrönikör | 22 februari, 2013

Mordet på Jean Jaurès

Den 31 juli strax före kl 9 för exakt hundra år sedan lämnade den franske socialistledaren Jean Jaurès dagstidningen Humanités redaktion i centrala Paris för att äta middag på Café ...

Av: Eva-Karin Josefson | Porträtt om politik & samhälle | 31 juli, 2014

Arthur Rimbaud, Le bateau ivre

Comme je descendais des Fleuves impassibles, Je ne me sentis plus guidé par les haleurs : Des Peaux-Rouges criards les avaient pris pour cibles Les ayant cloués nus aux poteaux ...

Av: Arthur Rimbaud | Utopiska geografier | 19 juli, 2010

Efter julgubbens begravning

  Efter julgubbens begravning  Den amerikanske tonsättaren och teoretikern John Cage skrev en gång att den enda platsen där utopin och anarkin kunde förverkligas var det geografiska utrymmet som konsten (alla former ...

Av: Stefan Hammarén | Utopiska geografier | 19 juni, 2007

Genren som inte tas på allvar

Genren som inte tas på allvar Kulturhuset i Stockholm anordnar varje år en fest till novellens ära. Ett kalas som i år väckte tankar om den korta prosaberättelsens tynande tillvaro. Hur ...

Av: Erika Hesselgren | Essäer om litteratur & böcker | 27 november, 2007

Robert Halvarsson, Fyra dikter

Robert Halvarsson arbetar till vardags som redaktör och ordförande i ett mediekooperativ. Han har ett kontinentalfilosofiskt intresse och för Tidningen Kulturen har han bland annat bidragit med litteraturkritik och essäistik ...

Av: Robert Halvarsson | Utopiska geografier | 21 april, 2014

Veckan från begravningsplatsen

 Anders Behring Breivik är psykiskt sjuk och var det när han begick massmorden på Utöya i juli. Enligt den rättspsykiatriska undersökningen lider Breivik av paranoida schizofrena drag. Breivik anses psykotisk ...

Av: Gregorz Flakierski | Veckans titt i hyllan | 03 december, 2011

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.