Örebro skriver

illustration: Ida Thunström Örebro skriver Hjalmar Bergmans skugga vilar ännu över Örebro – det inser man redan efter en snabb sväng genom staden, med Hjalmar Bergman-teater, Hjalmar Bergman-rum i kulturreservatet ...

Av: Björn Gustavsson | 20 november, 2007
Essäer om litteratur & böcker

En dikt

borrar schaktar borrar så djupt att jag träffar djävulen och lars törnman

Av: Peo Rask | 22 mars, 2010
Utopiska geografier

Pennan

Jag skriver, ibland skriver jag ord, och ibland, om min ägare tillåter det, blir dessa ord meningar. Det händer ofta att jag kommer till en punkt och mer ofta än ...

Av: Jenny Berggren Keljevic | 15 april, 2014
Gästkrönikör

Tåg i konsten – fart och rök

Några framrusande X2000 ser man inte så mycket av i dagens konst. Det är snarare graffiti man kommer att tänka på när man talar om tåg och konst, än tåg ...

Av: Mathias Jansson | 27 maj, 2013
Essäer om konst

Omslagsbild-Pia-Hagmar

Litteratur: Pia Hagmar - Svante - Stallets hjältePia Hagmars underbara ponnyhjälte är tillbaka!

Pia Hagmar
Svante - Stallets hjälte
Fotograf: Bengt Öberg 
Illustrationer: Johanna Kristiansson
B. Wahlströms

Pia Hagmar har perfekt fångat en röst som passar till den busiga lilla ponnyn som vi ser på fotografierna av verklighetens Svante Roy --- som har varit hjälte och i tidningen när han räddat sitt stall från att brinna ner. För det var ju det som var hans mastermind plan --- INTE bara att bryta sig in i köket och palla äpplen!

Pia Hagmar
Svante - Stallets hjälte
ISBN: 9789132198069
Illustrationer: Johanna Kristiansson
Förlag: B. WahlströmsVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Omslagsbild-Pia-Hagmar

Omslagsbild-Pia-Hagmar

Det bästa med Svante Roy är att han är både hjälte och antihjälte i ett och samma paket --- ett litet, energiskt, gräsmumsande, äppelknyckande, blomstervandaliserade paket!

Liten hjälte som aldrig tvivlar på sig själv

Många av den här typen av böcker med hjärtevärmande, pedagogisk historia fokuserar på små hjältar, som överkommer motsättningar och självtvivel när de når framgång (och får hjältestatus) --- men tanken att Svante Roy någonsin skulle tvivla på sin egen förträfflighet är skrattretande! Svante Roys egen berättarröst underminerar effektivt allt som skulle ha kunnat bli för gulligt, för inställsamt, för idealiserat eller för tillrättalagt i berättelsen.

Det är det ju det som är grejen med Svante Roy - hans Mulle-liknande attityd till livet och att han är kaxig och allt annat än ödmjuk. Men varför ska man vara ödmjuk när man är bäst? Ponny-häst-bäst?

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Svante Roy må vara minst i stallet - men han är också snyggast och smartast och bäst på att berätta historier! I alla fall om du frågar honom själv ...  ("...och vem ska man annars fråga?" hör jag Svante Roys berättarröst kommentera...)

Svante Roy berättar om sina egna hjältebedrifter

I detta splitternya äventyr av hästboksgudinnan Pia Hagmar får vi möta den (inte så) blygsamma shetlandsponnyn Svante Roy, stallets hjälte. För självklart är Svante inte bara snyggast och smartast, han är även mest hjältemodig. Han räddar hela stallet från att brinna ner --- och samtidigt passar han på att trava in i bostadshusets kök och nappa åt sig ett äpple från fruktskålen. Ponnyer är alltid hungriga och alltid sugna på något gott!

Pia Hagmar har perfekt fångat en röst som passar till den busiga lilla ponnyn som vi ser på fotografierna av verklighetens Svante Roy --- som har varit hjälte och i tidningen när han räddat sitt stall från att brinna ner. För det var ju det som var hans mastermind plan --- INTE bara att bryta sig in i köket och palla äpplen!

I boken är det Svante Roy som berättar och man får se allt med Svantes ögon (ingen ifrågasätter alltså hans mod eller hans motiv) och publiken är den beundrande stallkatten Stella, Svantes BFF i stallet.

Ramhandling med mystisk nykomling

Ramhandlingen som triggar igång Svantes berättelse är att en ny varelse kommer till stallet och Svante vill inte att Stella ska döma ut främlingen på en gång --- för dressyrhästarna i det där stallet där Svante bodde förr i tiden dömde ut Svante --- innan han blev en modig hjälteponny, det vill säga.

Men det är inte lätt att bli vän med det där konstiga nya djuret.

För det första är Stella och Svante inte helt säkra på vad det är för sorts djur. (Det visar sig vara en grand danois. Men har man hitintills bara sett taxar som representanter för hundarnas släkte är det inte lätt att förstå att denna jätte också är en hund!)

För det andra förolämpar den jättelika nykomlingen (som ser för stor ut för att vara en hund) Svante Roy med att han inte kan vara en häst --- för Svante är ju alldeles för liten för att vara häst!

Alla vargens släktingar, stora som små

Det här kan leda till intressanta diskussioner under läsningen om hur stor variation det egentligen finns med många olika raser som ändå tillhör samma släkte --- alla hundar har samma DNA som vargarna, till och med den lilla chihuahuan. Men medan vissa hundar är mindre än katter så är andra lika stora som hästar! I alla fall lika stora som små hästar!

På baksidan av bokomslaget finns ett foto på verklighetens kompispar --- grand danois hunden Bazzen och shetlandsponnyn Svante Roy.

De är så fina tillsammans!

Dessutom är boken full av härliga, fartfyllda, serietidningsliknande illustrationer med ponnyer, hästar, katter och hundar!

Härlig bok för djurälskare!

Det här är en underbar bok för djurälskare! Boken är välskriven och rolig och filosofisk, Svante Roy har en så bra, distinkt berättarröst och texten är uppställd med stor stil och korta rader och det är lätt att locka in läsaren i äventyret.

En utmärkt börja-läsa-bok och en briljant läsa-högt-bok!

Det här är så kul som godnattsaga, och det är roligt att göra rösterna till Svante Roy, Stella och Bazzen, som alla har olika distinkta uttryck när de talar. Så här ska en riktigt bra, humoristisk och spännande djurbok vara!

Enda felet är att man skrattar så mycket att sedan går det inte att somna!

Svante Roy kommer tillbaka! Var så säkra på det!

Busig ponny med verklig förebild

Någonstans i Sverige finns Svante Roy på riktigt, en 37-årig shettlandsponny som gillar mat och att lata sig (ja, vad trodde ni? han är ju ponny!) och de fina fotona på "den riktige Svante Roy" är tagna av Pia Hagmars man Bertil som är fotograf. Kan inte förlaget göra en almanacka med Svante Roy bilder, så att man får en ny rolig bild att mysa med varje månad? Stella och Bazzen får gärna vara med på ett hörn!

Svante Roy rekommenderas varmt för alla som tycker om djur och alla som vill ha ett riktigt gott och varmt skratt!

 

Belinda Graham

Ur arkivet

view_module reorder

Musiken som ett flätverk av olika språk. En intervju med Ivo Nilsson

Ivo Nilsson är kompositör och aktuell med verket Klätterbaronens sångbok (recenserad 11/9) som spelas på Medelhavsmuseet av och med ALICE scenkonstkollektiv och ljud, i vilket Ivo är medlem. Dagen efter ...

Av: Hedvig Ljungar | Musikens porträtt | 12 september, 2014

Vad menar du med denna Text? Bild Hebriana Alainentalo

Att se

Tre nigerianska analfabeter och tre Oxford-docenter fick i uppgift att välja bort ett av fyra föremål: en yxa, en hammare, en kniv och en stock. Hur utföll valet? Experimentet refereras ...

Av: Carsten Schale | Agora - filosofiska essäer | 11 april, 2015

Dokusåpan och döden

I dagarnas Big Brother-diskussioner kan man påminnas om två brittiska tv-dramer på temat. Den första av de båda, The Year of the Sex Olympics, sändes 1968 inom ramarna för BBC2:s ...

Av: Charlotte Wiberg | Essäer om film | 24 december, 2017

Ny Tid

Skörden av dagens postutdelning bestod av ett God Jul-vykort, som kom lite för tidigt om den ska glädja mig julen 2017, eftersom 2016-års julutgåva är inte bara passerad utan även ...

Av: Vladimir Oravsky | Gästkrönikör | 03 februari, 2017

På semestern med Dostojevskij

Nedanför flöt Donau grå och matt. Solen utanför fönstret var het och torr. Jag satt i ett av fönstren i det kungliga palatset i Budapest och blickade söderut, i riktning ...

Av: Gustaf Redemo | Essäer om litteratur & böcker | 08 januari, 2014

Beatrice Månsdotter

Vinterblek

Den bleka vinterhuden avslöjar ett nät av tunna blodådror. Som förgreningar under en tunn yta. I ett vinterlandskap som bäddar in all tidigare grönska som övergått till en avskalad variant ...

Av: Beatrice Månsdotter | Gästkrönikör | 17 maj, 2017

Beatrice Månsdotter 

Bilden av en dröm, och något som försvann

Hennes blick fastnar på en punkt lite längre bort. En suddig kontur på en vägg. Kanske har det tidigare hängt en tavla där. Ett märke som försökts täckas över. Ett ...

Av: Beatrice Månsdotter | Utopiska geografier | 17 december, 2017

Jeff Koons. Lockande och festlig konst, med skinande blanka ytor

Det har blåst friska debattvindar kring en stor och påkostad utställning som just nu lockar publik till Moderna Museet i Stockholm. Skulptur efter skulptur visar tre konstnärer men det är ...

Av: Nancy Westman | Essäer om konst | 15 november, 2014

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.