Fornuft og liv

Innledning Å være menneske er så mangt, skjønt uskyldige er vi ikke. Vi har moral og språk, og dermed har vi tilstrekkelig med ressurser og stor nok kapasitet til å teoretisere ...

Av: Thor Olav Olsen | 12 Maj, 2014
Agora - filosofiska essäer

Även en kniv kan vara konst

Bo Helgesson i ateljénBland damasker, skedsjölpar och ostronknivar hos Bo Helgesson. Kniven är människans eviga följeslagare. Av trä, ben, sten. Av brons och klumpigt tillplattat järn. Långt senare gjord av rostfritt ...

Av: Gunder Andersson | 28 augusti, 2008
Konstens porträtt

Veckan från hyllan, Vecka 11, 2012

Det har varit presidentval i Finland. Sauli Niinistö vann. Han är konservativ, men i Finland som på många andra håll i världen vill inte de konservativa kalla sig för konservativa ...

Av: Gregor Flakierski | 10 mars, 2012
Veckans titt i hyllan

Renässans för Rönblom

”Råkefårt, sade handlaren på sin flytande franska och svängde med armen.” H.–K. Rönbloms deckare ”Skratta, Pjazzo” från 1956 inleds i speceriaffären på en lantlig ort där ryktena snabbt tar fart ...

Av: Ivo Holmqvist | 05 december, 2017
Essäer om litteratur & böcker

Thelemas lagOm Aleister Crowley finns det mycket litteratur. Det handlar mer om legender och skandaler än om riktiga, djupa studier. Crowley kallade denna text ”en enkel kurs i etik, tänkt för den vanliga människans eget bruk.” 
Var öppen och snabb som en sylfid, men undvik frivolitet och kapris; var effektiv och stark som en salamander, men bli aldrig retbar och våldsam; var flexibel och avvaktande som sjöjungfrun, men undvik lättjan och obeständigheten; var tålmodig och arbetsam som ett troll, men undvik vulgaritet och girighet.

Annons:

Ska vi tro på honom? Sanningen är att denna skrift är en introduktion till Thelemalagarna. Lagar som tillhör Liber AL vel legis (den bok som enligt Crowley uppenbarades av en icke-världslig entitet vid namn Aiwass, för vilken han var medlare). Man skulle kunna sammanfatta Lagen i två meningar: "Gör det du vill, det är din egen lag" och "Kärlek är lagen, kärlek styrd av viljan".

I Liber Librae (Bokens bok) finner vi Traditionens två grundpelare: den stoiska viljan att inte ge upp vid motgångar samt behärskande av tanken som den invigde bara når genom hård och ren disciplin.

Denna andligt aristokratiska lära i Aleister Crowleys verk har tolkats och misstolkats av många så kallade "sökare".

0 Lär dig först. Du som vill tillhöra vår antika Order, lär dig först att balansen är grunden till Verket. Om du själv inte har en säker grund, hur kan du då tänka dig härska över Naturens krafter?

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

1 Och lär dig också att människan är född bland Materians dunkel och striderna mellan motsatskrafterna: Det som du skall göra först är att finna Ljuset genom att återinviga och förlikna dem.

2 Dessutom du, du som är utsatt för prövningar och befinner dig i knuten, var glad ty Kraften finns i svårigheterna, de är vägen till Ljuset.

3 Hur kunde du annars o människa, du som lever ett liv som är en stund i evighetsflödet, en droppe i tidens Ocean, nå Ljuset om du inte genom prövningarna kunde rena din själ från jordens smuts? Höglivet är omringat av faror och svårigheter – har det måhända inte varit så också för de Vise och Hierofanterna? Men det är tack vare dessa prövningar som de såg sin Gloria bli högre.

4 Fyll ditt hjärta med glädje, o invigde, ty ju större prövning desto större blir Triumfen.
Till dem som blir förolämpade och förtalade, har inte Mästaren sagt " Må du vara välsignad"?

5 Men du sökande, skulle du Besegra, låt då inte Fåfängan styra dina tankar, ty om Vetenskapen blir större, måste Medvetenheten bli ännu större. Den som känner litet tror sig känna mycket, men den som känner mycket är medveten om sin egen ignorans. Ser du en visman i din inbilskhet?
Då finns det mer hopp hos en dåre än hos dig.

6 Döm inte hastigt ut de andra; vad skulle du ha gjort om du var i deras ställe? Hade du kunnat motstå frestelsen? Och, även om det vore så, Varför avsky den som är svagare än du?

7 Du som ber om de Magiska Gåvorna, se först att din själ är stark och beslutsam; ty det är från böjelsens förtjusning som Svagheten kommer att ta herravälde över dig. Var ödmjuk mot dig själv, var inte rädd vare sig för människor eller för andar. Rädslan är misslyckande och misslyckandets frö: Tapperhet är början på all dygd.

8 Frukta inte andarna, utan var snäll och bestämd mot dem, ty du har inte rätt att avsky eller frukta dem; detta kan också vilseleda dig. Anförtro dem och förvisa dem, låt de Stora Namnen fördöma dem om detta är nödvändigt; men du ska inte förlöjliga eller förolämpa dem, detta är fel.

9 Människan är det hon gör inom gränsarna för det som ödet har bestämt; hon är bara en del av mänskligheten men det hon gör påverkar inte bara henne utan hela universum.

10 Respektera din fysiska kropp och vansköt inte denna som är det tillfälliga sambandet med den yttre materiella världen. Låt inte din psykiska stabilitet underställa sig de materiella besvären: Styr över de djuriska begären, styr dina känslor och ditt förnuft, ge näring till de Höga Aspirationerna.

11 När du gör en god gärning, gör det utan förväntningar, utan syfte, utan sentimentalitet. Om du är generös, fly alla former av tacksamhet.

12 Glöm inte att kraften utan balans blir ondska; glöm inte att strängheten utan balans blir grymhet och förtryck; men även en obalanserad barmhärtighet blir svaghet som kan bana väg för Ondskan. Handla med passion; tänk rationellt; bli Dig själv.

13 Den sanna ritualen består av handling och ord; detta är Viljan.

14 Glöm inte att denna jord är en atom i universum, och att du själv är en atom av jorden; om du skulle bli Gud utav denna jord på vilken du krälar, förblir du alltjämt en atom bland alla andra atomer.

15 Visa respekt mot dig själv och begå ingen synd mot dig själv. Synden som inte går att förlåta är den medvetna förkastningen av Sanningen, rädslan för att Vetandet inte stämmer med dina egna fördomar.

16 För att verkligen kunna äga den Magiska Kraften, lär dig att vakta över dina tankar; acceptera bara idéerna i harmoni med ditt mål, diskutera inte varje idé som visar sig.

17. Den stadgade tanken är ett medel för att nå målet. Sätt värde på den tysta tanken och meditationen.
Den fysiska akten är bara den yttre manifestationen av tänkandet, det är därför som man har sagt att "den fåniga tanken är synd". Tanken är början till handlingen och om den tillfälliga tanken kan orsaka en stor effekt, hur mycket mer kan då inte den stabila tanken orsaka?

18 Ge dig själv en stabil grund i krafternas balans i mitten av Elementens Kors, Korset från vilket Skapelsens Ord i Universums Gryning utgick.

19. Var öppen och snabb som en sylfid, men undvik frivolitet och kapris; var effektiv och stark som en salamander, men bli aldrig retbar och våldsam; var flexibel och avvaktande som sjöjungfrun, men undvik lättjan och obeständigheten; var tålmodig och arbetsam som ett troll, men undvik vulgaritet och girighet.

20 Det är så som du kommer att få din andliga kraft att växa mer och mer för att kunna anföra elementandarna; ty om du inviger trollen att stödja dig i din girighet, då skulle du inte befalla dem utan de skulle styra dig. Vill du använda våld mot de rena skogs- och bergsvarelserna bara för att tillfredsställa ditt gulds hunger? Skulle du vilja förödmjuka den Levande Eldens andar bara för ditt hat och din vredes skull? Skulle du vilja tvinga sjöbrisen att tjäna din dårskap och kapris?
Då är det bra att du redan nu går därifrån, med dessa intentioner lockar du Svagheten och inte Kraften. På så sätt kommer Svagheten att ha makt över dig.

21 I den sanna religionen har vi inga seder, så förolämpa inga namn som för en annan är Guds namn; Ty om du gör det mot Zeus eller Osiris, förolämpar du Yod.
Om ni söker kommer ni att finna. Om ni knackar kommer någon att öppna.

Gilda Melodia

Ur arkivet

view_module reorder

Ayodhya sexton år efteråt

1992 jämnade extremistiska hinduer Babru moskén från 1500-talet i Ayodhya till marken, under det att ledare för BJP och andra politiska grupperingar hejade på. Omkring tvåtusen människor mördades i de ...

Av: Pär Fredborn Larsson | Resereportage | 10 februari, 2009

Dagarna bara försvinner

slängt idag ut min enorma samling plank- och bredstumpar från ena lidret, kan inte fatta hur det blivit sådana mängder, och ens varifrån, helt abnormt, men tiotals års mest meningslösa ...

Av: Stefan Hammarèn | Stefan Hammarén | 02 augusti, 2012

Sado-masochism - historien bakom ordet

Sado-masochism - historien bakom ordet Donatien Alphonse Francois de Sade (1740-1814) framkallar ett ord. Den stolte markisen, den subversive författaren, den ständige fängelsekunden och den store ateisten är upphovet till ett ...

Av: Agneta Tröjer | Essäer om samhället | 04 augusti, 2007

Samuel Beckett, nobelpristagare 1969. En tillbakablick

Samuel Beckett fick nobelpriset år 1969 och har nått ut till en stor publik, framför allt när det gäller pjäsen I väntan på Godot, just nu aktuell på Stockholms Stadsteater ...

Av: Percival | Essäer om litteratur & böcker | 14 december, 2009

Oförkränkta sinnen

Jag levde före revolutionen sovande med fagra kärleksbon i lindor runt hårsvallet och skuldrorna. Duva, nu när du kommer dråsande, kommer du sent men du kommer efterlängtad.Ömmande lust och ömhet ...

Av: BOEL SCHENLÆR | Essäer om religionen | 07 september, 2009

Rapport från Stockholms genrefilmfestival ”Monsters of Film”

Från 8:e till 12:e oktober 2014 iscensattes den andra upplagan av Monsters of Film-festivalen i Stockholm, en genrefilmfestival där skräck, fantasi, provokation, surrealism, konst och framförallt monster får plats. Festivalen ...

Av: Marco De Baptistis | Essäer om film | 25 oktober, 2014

Benjamin 3

     

Av: Håkam Eklund | Kulturen strippar | 28 augusti, 2011

Oliver Knussen, foto Mark Allan

Orkesterns man! - Oliver Knussen i Stockholms konserthus

Tonsättarporträtten i Stockholms konserthus är inne på sin trettioförsta vända. Nu kan man hänga upp ytterligare ett porträtt - på den engelske tonsättaren Oliver Knussen - bredvid de andra trettio ...

Av: Ulf Stenberg | Musikens porträtt | 01 december, 2016

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.