Vladimir Oravsky av Elena Piligrim

Klippboksutdrag

Satt på SJ-tågets ”tysta avdelning” på väg mot Kastrup. Igen. Läste korrekturet till min kommande kortroman ”Mona Lisas leende”, som handlar om geniet Leonardo da Vinci under hans arbete på ...

Av: Vladimir Oravsky | 01 september, 2015
Gästkrönikör

Blir du lönsam lille vän?  Foto: Carl Henrik Tillberg

Cirkeln sluts i södra Frankrike, ett möte med ett av Sveriges främsta konstnärspar

Är du lönsam lille vän är utnämnd till Sveriges mest kända målning, men vad hände egentligen med upphovsmakaren Peter Tillberg? Katinka Kant har åkt ned till Aix-en-Provence och hälsat på ...

Av: Katinka Kant | 23 mars, 2017
Konstens porträtt

Lin Fengmians uggla är egentligen en uv

Den kinesiska uven av konstnären Lin Fengmian (1963) förefaller så sorgsen. Kanske för att den kom till Sverige, förvärvad mer eller mindre direkt av familjen Ramel, och blev kallad uggla ...

Av: Birgitta Milits | 07 december, 2013
Konstens porträtt

Carl Schmitts antiliberala partisaner

Carl Schmitts antiliberala partisaner Den rättshistoriska tidskriften Jur commune karakteriserade Heinrich Meiers bok Carl Schmitt, Leo Strauss und Der Begreiff des Politischen som "...une travail du grande qualité". Meier var 95 ...

Av: Bo Cavefors | 11 januari, 2007
Essäer om samhället

Yasuragi Hasseludden, sett från Saltsjön. Foto: Bengt Oberger. CC BY-SA 4.0.

Spahotellet YasuragiEtt av Sveriges allra främsta spahotell återfinns – i vacker skärgårdsnatur, på en bergshöjd ovanför vattnet – endast någon mil öster om centrala Stockholm. Yasuragi, byggt på 1960-talet, präglas av tidstypisk skandinavisk modernism, och av ett hantverkskunnande, materialval och en omsorg om inredningsdetaljer som är typisk för det dåtida högkonjunkturssverige – några år innan miljonprogrammet och monteringsfärdiga betonghus allt mer tog över inom byggbranschen. 
Yasuragi möjliggör spaupplevelser utöver det vanliga. Men priserna är höga och bor man ändå i Stockholm kan man få ut mycket även av en dagsvistelse eller halvdagsvistelse; det finns olika paket att välja mellan (där även lunch eller middag ingår).

Annons:

Att kliva in här är som att kliva in i sextiotalet när det är som vackrast; med mycket betong, men samtidigt med en unik estetisk blick för skönhet.

Den paradoxala mixen av storvulen minimalism påminner om arkitekturen i spahotellet Vann (också från 60-talet) och på Hanaholmen utanför Helsingfors (tidig sjuttiotalsestetik av numera sällsynt slag); helheten kan därtill – faktiskt – påminna om nybyggda konstmuseet Artipelag någon mil bort; även där förenas god smak med ekonomiska resurser som gjort att visioner kunnat förverkligas.

Yasuragi utsågs förra året till "Årets spa" av den internationella organisationen Spa star awards; en prestigefull utmärkelse som säger en del om detta högklassiga ställe. Juryns motiverade sitt beslut med följande formulering: "Likt en Samurajmästare, med fötterna stadigt på den grå skärgårdsklippan och blicken lekfullt nyfiken, har man skolat svenska folket i japansk livskonst." Tilläggas kan att Yasuragi i år – av samma jury – fått utmärkelsen "Årets spakök".

Yasuragi är inte bara ett spa, öppet för dagsbesök: här kan man även bo lyxigt på tillhörande hotell samt äta i matsalar där både miljön och maten är Japan-inspirerade.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Yasuragi blandar svensk modernism och japansk högkultur. Här odlas ett slags långsamhetens lov. Det är lätt att falla in i ett slags meditativ stämning. Besökaren instrueras redan vid entrén i de regler som gäller för badavdelningen (bland annat är mobiltelefoner bannlysta) och sedan får man en badrock med de japanska tecknen för "lycka".

För förstagångsbesökaren rekommenderas de halvtimmeslånga introduktioner som erbjuds. Där initieras man i Yasuragis verksamhet, som hade man just anlänt till ett japanskt badtempel.
Om somrarna kan man vandra omkring i tillhörande vidsträckta skogsområde – inklusive obebyggd strandlinje – som omger den högt och fridfullt belägna anläggningen. Här finns både björkar, granskog och japanska lönnar och andra exotiska växter.

Yasuragi möjliggör spaupplevelser utöver det vanliga. Men priserna är höga och bor man ändå i Stockholm kan man få ut mycket även av en dagsvistelse eller halvdagsvistelse; det finns olika paket att välja mellan (där även lunch eller middag ingår).

Helhetsintrycket är en märklig blandning av skandinavisk tradition och asiatisk livskonst. Närmast associerar jag till Berlins främsta spa: Vabali, som ligger nära Hamburger Bahnhof, omgivet av en jättelik tomt även det och med bl.a. ett tjugotal olika bastuanläggningar (därav en finsk respektive en rysk rökbastu), pooler såväl inne som ute samt därtill vilrum med yoga-musik, restauranger och barer där man sitter framför jättebrasor i en miljö som pendlar mellan babyloniskt tempel, thailändsk exotism och en vurm för det fornnordiska.

Yasuragi gör sig bra även vintertid. Ligger man i någon av de trettiogradiga utomhuspoolerna, omgiven av dimmor genom vilka man kanske skymtar en Waxholmsbåt som sakta stävar in mot Stockholm, kan man lätt sjunka in i en sagolik vila – i synnerhet som antalet besökare (precis som på Vabali) noga begränsas; ledningen månar om en lugn miljö.

Efter att ha provat på poolerna, både ute och inne (en av dem är så pass stor att man kan ägna sig åt långsim) kan man prova de tre—fyra bastuanläggningarna, och sedan, som final, slå sig ner i någon av de anatomiskt utformade vilstolarna i rummet med utsikt över skärgårdstallar och vattnet nedanför – och precis när man börjat komma till ro börjar stolen automatisk att röra sig: efter en stund vaggas man ljuvligt, sakta av och an, samtidigt som lugn musik strömmar ur huvudkudden... Prova även några av de pass med bl.a. yoga som ingår i entréavgiften – och njut av spirulina-thé och frukter i den lilla loungen där man fritt får förse sig ur utbudet.

Relativt dyrt är det att besöka Yasuragi – men upplevelsemässigt är alltsammans unikt.

Björn Gustavsson

Ur arkivet

view_module reorder

Filip Lindberg. Några dikter

Filip Lindberg (f. 1990),studerar masterprogramet i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. Även redaktör för litteraturtidskiften Tydningen.                      

Av: Filip Lindberg | Utopiska geografier | 14 april, 2014

Isabella Lundgren

Nya generationers samtal centralt för yttrandefriheten

Vår civilisations överlevnad hänger på vår förmåga att kommunicera, för klarar vi inte det så kommer vi att slåss, kriga och förgöra varandra istället.

Av: Isabella Lundgren | Essäer om samhället | 22 maj, 2017

In memoriam Rautavaara

In memoriam Rautavaara Stefan Hammarén skriver ett memorandum över Tapio "Tapsa" Rautavaara, finsk sångare, skådespelare och idrottsman.

Av: Stefan Hammarén | Musikens porträtt | 09 november, 2006

Den stockholmska barfotatrion åter på frammarsch

  Bandets galne trummis Andreas, basisten Joen och Martin. Den stockholmska barfotatrion på frammarsch Riffrockarna, Jaaris pojkar eller den underliga barfotatrion. Som man säger: kärt barn har många namn. Deras egentliga och ...

Av: Petter Stjernstedt | Musikens porträtt | 16 februari, 2007

Afrikanska toner och skönsång på jazzfestivalen

Etienne Mbappé. Afrikanska toner och skönsång på jazzfestivalen I slutet av oktober gick jazzfestivalen i Umeå av stapeln. Det fanns åtta scener och framföranden för alla smaker, från skönsång med The ...

Av: Calle Hedrén | Kulturreportage | 13 november, 2007

Idioten på muséet

Hörde en gång om en idiot som gjorde ett museum på precis allt som flöt iland hos honom vid ett klippors ytterskär, bl.a. åror, lådor med smuggelsprit, talrika naziuniformer, EFFOA:s ...

Av: Stefan Hammarén | Stefan Hammarén | 26 oktober, 2011

Hatthyllan

Det var en höstkväll och allt var stilla. Regnet piskade mot stuprännan. Han satt där med ögonen i den dammiga boken. Sidorna var skrynkliga. Fyllda med kaffefläckar och intorkade ostbitar. Han ...

Av: Stina Nilsson | Utopiska geografier | 05 maj, 2010

Om Nijinskys teckningar

Bild och ande är på något sätt oskiljaktiga hos Nijinskys tecknade motiv värld. De linjer han skapar och återger med krita, kol, grafit, pastell eller olika sorters tusch och vattenfärger ...

Av: Jonas Lindman | Gästkrönikör | 29 mars, 2012

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.

Cron Job Starts