TV-serien Morran och Tobias, Foto: SVT

Skrattet vid ensamhetens avgrund

Mathias Jansson har hittat parallellerna mellan SVT:s komedisuccé "Morran och Tobias" och andra tragikomiska radarpar genom TV-historien. Många av komediserierna bygger i grunden på djupa existentiella frågor om mänsklig utsatthet ...

Av: Mathias Jansson | 04 november, 2015
Media, porträtt

Guds död, människans bankrutt och den kreativa subversionens metamorfoser - En essä om…

Finns det böcker som kan spränga hela folkhemska helyllebibliotek åt helvete? Nästan alla torde väl förneka att något sådant vore möjligt; dessvärre kanske de har rätt. Om något aldrig förut ...

Av: Nikanor Teratologen | 11 mars, 2011
Essäer om litteratur & böcker

"Jag var inte toastmaster åt någon generation" - Bob Dylan och livet fram…

"Jo", börjar jag försiktigt, "Bob Dylan fyller sjuttio år den 24: e maj, tror du att jag kan få in något om det?". När redaktören svarar javisst blir jag smått ...

Av: Linda Bönström | 24 maj, 2011
Kulturreportage

Anna Fredén. En dikt

Jag är en typisk sängskrivare som helst läser Ann Jäderlund och Pia Tafdrup. När min man sitter med hörlurarna på för att lyssna och skriva så ligger jag i sängen med ...

Av: Anna Fredén. | 06 oktober, 2014
Utopiska geografier

Yasuragi Hasseludden, sett från Saltsjön. Foto: Bengt Oberger. CC BY-SA 4.0.

Spahotellet YasuragiEtt av Sveriges allra främsta spahotell återfinns – i vacker skärgårdsnatur, på en bergshöjd ovanför vattnet – endast någon mil öster om centrala Stockholm. Yasuragi, byggt på 1960-talet, präglas av tidstypisk skandinavisk modernism, och av ett hantverkskunnande, materialval och en omsorg om inredningsdetaljer som är typisk för det dåtida högkonjunkturssverige – några år innan miljonprogrammet och monteringsfärdiga betonghus allt mer tog över inom byggbranschen. 
Yasuragi möjliggör spaupplevelser utöver det vanliga. Men priserna är höga och bor man ändå i Stockholm kan man få ut mycket även av en dagsvistelse eller halvdagsvistelse; det finns olika paket att välja mellan (där även lunch eller middag ingår).

Annons:

Att kliva in här är som att kliva in i sextiotalet när det är som vackrast; med mycket betong, men samtidigt med en unik estetisk blick för skönhet.

Den paradoxala mixen av storvulen minimalism påminner om arkitekturen i spahotellet Vann (också från 60-talet) och på Hanaholmen utanför Helsingfors (tidig sjuttiotalsestetik av numera sällsynt slag); helheten kan därtill – faktiskt – påminna om nybyggda konstmuseet Artipelag någon mil bort; även där förenas god smak med ekonomiska resurser som gjort att visioner kunnat förverkligas.

Yasuragi utsågs förra året till "Årets spa" av den internationella organisationen Spa star awards; en prestigefull utmärkelse som säger en del om detta högklassiga ställe. Juryns motiverade sitt beslut med följande formulering: "Likt en Samurajmästare, med fötterna stadigt på den grå skärgårdsklippan och blicken lekfullt nyfiken, har man skolat svenska folket i japansk livskonst." Tilläggas kan att Yasuragi i år – av samma jury – fått utmärkelsen "Årets spakök".

Yasuragi är inte bara ett spa, öppet för dagsbesök: här kan man även bo lyxigt på tillhörande hotell samt äta i matsalar där både miljön och maten är Japan-inspirerade.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Yasuragi blandar svensk modernism och japansk högkultur. Här odlas ett slags långsamhetens lov. Det är lätt att falla in i ett slags meditativ stämning. Besökaren instrueras redan vid entrén i de regler som gäller för badavdelningen (bland annat är mobiltelefoner bannlysta) och sedan får man en badrock med de japanska tecknen för "lycka".

För förstagångsbesökaren rekommenderas de halvtimmeslånga introduktioner som erbjuds. Där initieras man i Yasuragis verksamhet, som hade man just anlänt till ett japanskt badtempel.
Om somrarna kan man vandra omkring i tillhörande vidsträckta skogsområde – inklusive obebyggd strandlinje – som omger den högt och fridfullt belägna anläggningen. Här finns både björkar, granskog och japanska lönnar och andra exotiska växter.

Yasuragi möjliggör spaupplevelser utöver det vanliga. Men priserna är höga och bor man ändå i Stockholm kan man få ut mycket även av en dagsvistelse eller halvdagsvistelse; det finns olika paket att välja mellan (där även lunch eller middag ingår).

Helhetsintrycket är en märklig blandning av skandinavisk tradition och asiatisk livskonst. Närmast associerar jag till Berlins främsta spa: Vabali, som ligger nära Hamburger Bahnhof, omgivet av en jättelik tomt även det och med bl.a. ett tjugotal olika bastuanläggningar (därav en finsk respektive en rysk rökbastu), pooler såväl inne som ute samt därtill vilrum med yoga-musik, restauranger och barer där man sitter framför jättebrasor i en miljö som pendlar mellan babyloniskt tempel, thailändsk exotism och en vurm för det fornnordiska.

Yasuragi gör sig bra även vintertid. Ligger man i någon av de trettiogradiga utomhuspoolerna, omgiven av dimmor genom vilka man kanske skymtar en Waxholmsbåt som sakta stävar in mot Stockholm, kan man lätt sjunka in i en sagolik vila – i synnerhet som antalet besökare (precis som på Vabali) noga begränsas; ledningen månar om en lugn miljö.

Efter att ha provat på poolerna, både ute och inne (en av dem är så pass stor att man kan ägna sig åt långsim) kan man prova de tre—fyra bastuanläggningarna, och sedan, som final, slå sig ner i någon av de anatomiskt utformade vilstolarna i rummet med utsikt över skärgårdstallar och vattnet nedanför – och precis när man börjat komma till ro börjar stolen automatisk att röra sig: efter en stund vaggas man ljuvligt, sakta av och an, samtidigt som lugn musik strömmar ur huvudkudden... Prova även några av de pass med bl.a. yoga som ingår i entréavgiften – och njut av spirulina-thé och frukter i den lilla loungen där man fritt får förse sig ur utbudet.

Relativt dyrt är det att besöka Yasuragi – men upplevelsemässigt är alltsammans unikt.

Björn Gustavsson

Ur arkivet

view_module reorder

sista_kväll erotik

Jag står långt från dig världna blom, finns inget jag mer hade än doftat mig knarkad på dig, din lekamen gör mig blind i bästa, ser dig vackra för allt ...

Av: Stefan Hammarén | Stefan Hammarén | 14 november, 2012

Sannheten

Innledning I uminnelige tider har så vel lek som lærd undret seg over hva som menes med ‘sannhet’ og hva for egenskaper, eller kvaliteter, som gjør at en kan hevde om ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 29 september, 2014

Experimentmässor, igenkänning och julgåvor

Med start på Första söndagen i Advent, alltså den 2 december, kan Svenska kyrkans nya försöksordningar för mässan komma att användas. Ett antal församlingar har fått ansöka om att bli ...

Av: Per-Inge Planefors | Gästkrönikör | 26 oktober, 2012

Är detta en människa? - en reflektion om ondska

Är detta en människa?, frågar sig Primo Levi i hans text med samma namn. Hans litterära beskrivning av de fasor som han genomlevt i förintelselägret Buna i Monowitz nära Auschwitz ...

Av: Marie Hållander | Essäer om litteratur & böcker | 15 juni, 2009

Målarprinsen i arbete (omkring 1905).  Foto: Emil Eiks

Prins Eugen och folkbildningsfrågorna i början av 1900-talet

Övertygad antinazist, liberal demokratianhängare och folkbildare - Mats Myrstener ger oss en inblick i målarprinsen Eugens liv och verk.

Av: Mats Myrstener | Essäer om konst | 09 december, 2017

Free your mind – and the rest will follow

  foto: Henriette Lykke Free your mind – and the rest will follow Sedan drygt femtio år tillbaka har den japanska dansformen Butoh fascinerat sin publik. Butoh är konsten att sudda ut kroppens ...

Av: Johanna Wilkens | Konstens porträtt | 14 augusti, 2007

Remember Manhattan

  Silence (over Manhattan) A black September shadow cloaks the dawn,The City’s once white teeth now rotting stumps,Midst choking dusty embers ether-borne,Its shrunken soundless heart now barely pumps.Infernos upon retribution rise,Fanaticism maddening ...

Av: Guido Zeccola | Allmänna reportage | 11 september, 2011

Who is Charlie?

Alla begrepp flyter in i varandra. Ingenting är längre vad det brukade vara och ingenting är heller hur det ser ut att vara.

Av: Niklas Anderberg | Essäer om litteratur & böcker | 10 december, 2015

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.

Cron Job Starts