Shushan Purim i Jerusalem

Purim är en judisk högtid som firas till minne av judarnas räddning från en utrotnings komplott ledd av Haman i det Persiska riket på 400-talet före Kristus. Historien berättas i ...

Av: Loulou d'Aki | 22 Maj, 2010
Bildreportage

Tre sorters ondska

Bakom all skönhet ligger något omänskligt: kullarna, den ljuva himlen, trädens konturer, allt förlorar den illusoriska mening som vi tilldelade den. Hädanefter är de oss mer fjärran än ett förlorat ...

Av: Hugo Kuhlin | 04 juni, 2017
Essäer om litteratur & böcker

En bemerkning om Claude Monet og livsvirksomheten hans

Oscar Claude Monet, som var Monet's fulle navn, ble født i Paris, den 14. november, 1840.  Foreldres navn var Louise-Justine Monet og Adolph Monet. Fra før av hadde ekteparet Monet ...

Av: Thor Olav Olsen | 06 juli, 2010
Agora - filosofiska essäer

Minnesmedaljong över Jenny Lind i

Näktergalen från Norden

Vi är många – både vanliga musikälskare och yrkesutövande musiker – som innerligt skulle önska att det hade funnits bara ett par få takter inspelade med musik framförd av gångna ...

Av: Thomas Notini | 26 januari, 2016
Essäer om litteratur & böcker

Dave Goulson. Foto Belinda Graham.

Litteratur: Dave Goulson - Galen i insekter - En berättelse om småkrypens magiska världEn berättelse om småkrypens magiska värld

När insekterna tar över världen får vi hoppas att de tacksamt kommer ihåg att de fick följa med på alla våra picknickar!

Det är det som är så trevligt med Dave Goulson: han är positiv och nyfiken och inte någon domedagsprofet. Morgondagen kommer alltid med nya möjligheter, även för den som inte har lyckan att ha en egen gård i Franskrike.
Dave Goulson
Galen i insekter - En berättelse om småkrypens magiska värld
ISBN: 9789188123152
Översättning: Helena Sjöstrand Svenn, Gösta Svenn
Förlag: VolanteVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Dave Goulson. Foto Belinda Graham.

Dave Goulson. Foto Belinda Graham.

Insekterna är i majoritet. Och många småkryp har så underliga förmågor och knepiga liv att de får de mest utflippade “comic book” superhjältarna och påhittade varelserna i Star Trek att verka väldigt futtiga!

Universums mirakel i insekternas liv

Vi bor på ett klotformigt stenblock som inte är mer än 13 000 kilometer i diameter och som svävar omkring i rymdens ofattbara väldighet. Det är åtminstone tiotusen miljarder kilometer till närmaste planet där det skulle kunna finnas liv, ett avstånd som våra hjärnor inte kan föreställa sig. Vi ägnar mycket tid och möda åt att bygga teleskop som kan se ännu längre ut i tomrummet och åt att lyssna på och analysera radiovågor från avlägsna galaxer i hopp om att upptäcka tecken på andra former av liv. Många filmer, TV-program och romaner spekulerar kring vad som kan finnas därute. Samtidigt finns några av universums verkliga mirakel precis här, överallt omkring oss, och som vi inte fäster så stort avseende vid. Vi är lyckligt lottade som får dela vårt lilla stenblock med kanske tio miljoner olika arter och många av dem har inte ens fått ett namn än.

Galen i humlor!

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Biologiprofessorn Dave Goulson blev en superkändis i och med boken Galen i humlor. Han grundade en förening för att rädda humlorna (i Storbritannien grundar man en förening så fort man vill rädda någonting), han skrev en bästsäljare och han turnerade land och rike runt. Sedan fortsatte han med resten av världen, t.ex. Sverige, där också Galen i humlor blev en stor succé. Kritiker tycks tävla om att hylla Goulson med alla superlativer, i alla länder.

Humlepengar nedgrävda i Frankrike

Om någon undrar vad Dave Goulson gjort med sina hårt förvärvade slantar, så finns svaret i uppföljaren Galen i insekter. Han köpte en förfallen gård i Franskrike, där humlor och andra djur skulle få leva i lugn och ro. Om du undrar “varför Frankrike?” så har du aldrig sett fastighetspriserna i England. 

Visst, Dave bor och arbetar fortfarande i England, men så fort det blir ett längre lov åker han och familjen till paradiset i Frankrike. Det låter i alla fall som alla insekters paradis. Att få finnas och leva i lugn och ro, utan att bli besprutade.

50 fjärilar och 60 fågelarter

Dave beskriver själv sitt lilla paradis på följande sätt: Jag har hittills identifierat drygt sjutton biarter, femtio typer av fjärilar, sextio fågelarter och gott och väl hundra olika blomväxter som lever på den här ängen. Och det är bara en bråkdel av det totala antalet. Jag har inte ens börjat ta itu med hoppstjärtarna, kvalstren, maskarna, spindlarna, skalbaggarna, sniglarna och andra smådjur som lever här, och med all sannolikt kommer jag aldrig att hinna det heller. De allra flesta varelser som vi inte tar någon notis om är små. Många är så små att de knappt går att se med blotta ögat, andra är ännu mindre.

Ser storheten hos de minsta

De flesta som skriver om att rädda djur skriver passionerat om valar, tigrar, delfiner, elefanter, pandor eller andra stora djur som ser tjusiga ut på bild, passar som gosedjur i kampanjer och, ja, de syns helt enkelt.

Dave Goulson har tagit på sig uppgiften att få smådjur att verka fascinerande, till och med de som är så små att de knappt syns. Det är inte lätt. Men Dave lyckas, med en mix av en stor portion humor, massor av fakta, lustiga anekdoter, skojiga fotnoter, färsk forskning och egna upplevelser från den franska landsbygden. 

Makalösa superhjälteförmågor

Det är också intressant att tänka på vilka förmågor som många småkryp har.

Troligtvis har du aldrig hört talas om trögkryparna, även kallade björndjur. Dessa åttafotade småkryp, som sällan blir längre än en millimeter, är några av de tåligaste varelserna på jorden. De kan överleva i tio år utan vatten och bli nedfrysta till -273 grader Celsius, upphettade till 150 grader Celsius, utsättas för ett tryck på 6000 atmosfärer eller få 1000 gånger mer strålning än vad som skulle döda en människa. 

Dave Goulson tillägger med galghumor: “Varför forskare så ihärdigt har försökt döda dessa ofarliga små varelser på det här viset, har jag inte den blekaste aning om.”

Om man skulle ta björndjurens förmåga och överföra till en superhjälte i Marvel-serie-universum skulle det helt enkelt bli osannolikt med en så oförstörbar varelse! Men de finns alltså på riktigt. Men de är pyttesmå!

Bönsyrsans många roller i folktron

Många insekter har också haft sin naturliga (eller onaturliga) roll i gammal folktro. Bönsyrsorna har ofta förknippats med alla möjliga sorters underliga trosuppfattningar. I Nordamerika var det förr vanligt att tro att syrsorna kunde göra människor blinda och döda hästar. Fransmännen betraktade dem mer välvilligt och trodde att de kunde visa vilsegångna barn vägen hem, medan de i olika delar av Afrika ansågs lyckobringande och rentav kunde återuppväcka de döda. 

Inte illa av en insekt som är nära släkting med kackerlackan! Man har riktigt, riktigt roligt med Dave Goulson som ciceron till småkrypens stora värld!

Mycket kvar att lära om planetens ekosystem

Det finns så mycket kvar att upptäcka om insekterna. Som Dave Goulson påpekar: det vore synd om en mängd arter blev utrotade, innan vi ens vet vad de har för roll på den här planeten. Det mesta har funnits här i evigheters evigheter, långt innan människorna fanns, och allt har sin roll i planeten Jordens ekosystem, som håller på att bli mer och mer rubbat. 

Det positiva är att när det gäller små djur, kan alla ha sitt eget lilla naturreservat: en ovårdad del i trädgården eller en balkonglåda med blommor som humlor tycker om. 

Det är det som är så trevligt med Dave Goulson: han är positiv och nyfiken och inte någon domedagsprofet. Morgondagen kommer alltid med nya möjligheter, även för den som inte har lyckan att ha en egen gård i Franskrike.

Livet är fullt av fantastiska varelser

En omedelbar insats (förutom att köpa in fröer till växter som humlor gillar) kan göras redan nu i vinter: sprid den här boken så mycket som möjligt. Att veta om att något måste göras är steg ett - att sedan skrida till verket är steg två!

Eller som små fjärilar skulle säga (om de kunde prata): man måste krypa innan man kan flyga!

Det här är en vacker, fascinerande, humoristisk och smart skriven bok.

Och allt i den är alldeles sant! Dave Goulson har redan fått världen att bli “galen i humlor”. Nu är det dags att marknadsföra resten av insekterna!

 

Läs även:  Möte med Dave Goulson på Sverigebesök: “Utrotningshotade humlor? Allt är Adolf Hitlers fel!”

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/20418-litteratur-dave-goulson-galen-i-humlor2

 

Belinda Graham

Ur arkivet

view_module reorder

"Bilderna finns där jag är..."

"Bilderna finns där jag är..." Ett samtal med Gunnar Smoliansky. Text & foto: Carl Abrahamsson Fotografen Gunnar Smoliansky är aktuell med inte mindre än tre utställningar under hösten 2006. Det stillsamt poetiskt ...

Av: Tidningen Kulturen | Konstens porträtt | 29 september, 2006

Ögonblickets Frihet

Georges Bataille skrev många artiklar om surrealismen i tidningar som Troisième Convoi, Combat, Critique, Deucalion, etc. Dessa artiklar är samlade i en antologi i engelsk översättning kallad The Absence of ...

Av: Hugo Kuhlin | Litteraturens porträtt | 16 augusti, 2017

Giuseppe De Nittis (1846-84) – Italienskt Londonmåleri

Sedan konstmuseet Petit Palais i Paris för några år sedan öppnats efter en genomgripande renovering, har en rad intressanta, bortglömda konstnärskap fokaliserats i välgjorda utställningar, ofta i ett internationellt samarbete ...

Av: Eva-Karin Josefson | Essäer om konst | 10 augusti, 2012

Leonard Baskin, Cave birds

Birdman - fågelmänniskor i New England och på Nya Zeeland

Är det inte något elementärt existentiellt med fågeln som symbol? Ivo Holmqvist knyter samman sina möten med den unge Leonard Baskin och den något äldre Mary McIntyre, två konstnärer som ...

Av: Ivo Holmqvist | Konstens porträtt | 23 februari, 2015

Performance on-line

Performance är en konstform som utförs live. Historiskt sett har performancekonsten försökt att tänja på gränserna mellan konsten och det vardagliga livet. Många konstnärer har sett performance som en ...

Av: Mathias Jansson | Media, porträtt | 05 juli, 2008

Konsten är för mig extrem anti-vardag. En intervju med Martin Tistedt

Martin Tistedt är en bland de bästa av Vertigos författare. Han skiftar mellan dröm och mardröm i det han skriver. Hans senaste roman heter Vår och där har drömmen ingen ...

Av: Guido Zeccola | Litteraturens porträtt | 25 Maj, 2014

En känsla av förundran. Van Morrison, del 3: Från Bang Records till Astral…

Han hade kunnat använda 1977 års skivtitel ”A Period of Transition” redan för att beskriva tiden efter Them, för en övergångsperiod var det för Van Morrison. En prövotid när han ...

Av: Peter Sjöblom | Musikens porträtt | 11 september, 2014

Nawaz i West Hampstead, London 2015. Foto: Eregis. CC BY 2.0.

Maajid Nawaz, Sam Harris. Nya vägar och nya värderingar för islam

Islam är inte bara terrorism och intolerans. Mohamed Omar om religionens verkliga ansikte bortom alla fördomar och ignorans.

Av: Mohamed Omar | Essäer om religionen | 09 januari, 2016

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.

Cron Job Starts