Hos doktorn

Bak-grund. Jag äter inte rödbetor eftersom jag är anhängare av GI-metoden. Men jag fick en massa rödbetor i gåva och jag åt upp dem, eftersom jag är anhängare av gratis mat. Föga ...

Av: Vladimir Oravsky | 31 augusti, 2013
Gästkrönikör

Teater Sláva visar Inannas mod

Katabasis. Foto: Daniel Rudholm Den 7 november är det urpremiär för Katabasis - The Best of Hell i Teater Slávas uppförande. Spelet handlar om och kretsar runt Inannas nedstigning i underjorden. Inanna ...

Av: János Deák | 03 november, 2008
Scenkonstens porträtt

Pantheon i Rom

Sommarens esoteriska betydelser

Året, med dess olika årstider, har hermetiska betydelser som binds till solståndet och dagjämningarna och ger den moderna människan möjlighet att stärka banden mellan den individuella själen och världens ande, mellan det ...

Av: Guido Zeccola | 12 juni, 2017
Essäer om religionen

När makten böjer knä

I mina öländska hemtrakter finns numera en kamelpark. Naturligtvis är det en turistfälla, men vilka majestätiska djur det är! Stora, med ett närmast högdraget ansiktsuttryck. Att krubbans vise män använder ...

Av: Mikael Löwegren | 19 december, 2008
Essäer om religionen

Dave Goulson. Foto Belinda Graham.

Litteratur: Dave Goulson - Galen i insekter - En berättelse om småkrypens magiska världEn berättelse om småkrypens magiska värld

När insekterna tar över världen får vi hoppas att de tacksamt kommer ihåg att de fick följa med på alla våra picknickar!

Det är det som är så trevligt med Dave Goulson: han är positiv och nyfiken och inte någon domedagsprofet. Morgondagen kommer alltid med nya möjligheter, även för den som inte har lyckan att ha en egen gård i Franskrike.
Dave Goulson
Galen i insekter - En berättelse om småkrypens magiska värld
ISBN: 9789188123152
Översättning: Helena Sjöstrand Svenn, Gösta Svenn
Förlag: VolanteVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Dave Goulson. Foto Belinda Graham.

Dave Goulson. Foto Belinda Graham.

Insekterna är i majoritet. Och många småkryp har så underliga förmågor och knepiga liv att de får de mest utflippade “comic book” superhjältarna och påhittade varelserna i Star Trek att verka väldigt futtiga!

Universums mirakel i insekternas liv

Vi bor på ett klotformigt stenblock som inte är mer än 13 000 kilometer i diameter och som svävar omkring i rymdens ofattbara väldighet. Det är åtminstone tiotusen miljarder kilometer till närmaste planet där det skulle kunna finnas liv, ett avstånd som våra hjärnor inte kan föreställa sig. Vi ägnar mycket tid och möda åt att bygga teleskop som kan se ännu längre ut i tomrummet och åt att lyssna på och analysera radiovågor från avlägsna galaxer i hopp om att upptäcka tecken på andra former av liv. Många filmer, TV-program och romaner spekulerar kring vad som kan finnas därute. Samtidigt finns några av universums verkliga mirakel precis här, överallt omkring oss, och som vi inte fäster så stort avseende vid. Vi är lyckligt lottade som får dela vårt lilla stenblock med kanske tio miljoner olika arter och många av dem har inte ens fått ett namn än.

Galen i humlor!

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Biologiprofessorn Dave Goulson blev en superkändis i och med boken Galen i humlor. Han grundade en förening för att rädda humlorna (i Storbritannien grundar man en förening så fort man vill rädda någonting), han skrev en bästsäljare och han turnerade land och rike runt. Sedan fortsatte han med resten av världen, t.ex. Sverige, där också Galen i humlor blev en stor succé. Kritiker tycks tävla om att hylla Goulson med alla superlativer, i alla länder.

Humlepengar nedgrävda i Frankrike

Om någon undrar vad Dave Goulson gjort med sina hårt förvärvade slantar, så finns svaret i uppföljaren Galen i insekter. Han köpte en förfallen gård i Franskrike, där humlor och andra djur skulle få leva i lugn och ro. Om du undrar “varför Frankrike?” så har du aldrig sett fastighetspriserna i England. 

Visst, Dave bor och arbetar fortfarande i England, men så fort det blir ett längre lov åker han och familjen till paradiset i Frankrike. Det låter i alla fall som alla insekters paradis. Att få finnas och leva i lugn och ro, utan att bli besprutade.

50 fjärilar och 60 fågelarter

Dave beskriver själv sitt lilla paradis på följande sätt: Jag har hittills identifierat drygt sjutton biarter, femtio typer av fjärilar, sextio fågelarter och gott och väl hundra olika blomväxter som lever på den här ängen. Och det är bara en bråkdel av det totala antalet. Jag har inte ens börjat ta itu med hoppstjärtarna, kvalstren, maskarna, spindlarna, skalbaggarna, sniglarna och andra smådjur som lever här, och med all sannolikt kommer jag aldrig att hinna det heller. De allra flesta varelser som vi inte tar någon notis om är små. Många är så små att de knappt går att se med blotta ögat, andra är ännu mindre.

Ser storheten hos de minsta

De flesta som skriver om att rädda djur skriver passionerat om valar, tigrar, delfiner, elefanter, pandor eller andra stora djur som ser tjusiga ut på bild, passar som gosedjur i kampanjer och, ja, de syns helt enkelt.

Dave Goulson har tagit på sig uppgiften att få smådjur att verka fascinerande, till och med de som är så små att de knappt syns. Det är inte lätt. Men Dave lyckas, med en mix av en stor portion humor, massor av fakta, lustiga anekdoter, skojiga fotnoter, färsk forskning och egna upplevelser från den franska landsbygden. 

Makalösa superhjälteförmågor

Det är också intressant att tänka på vilka förmågor som många småkryp har.

Troligtvis har du aldrig hört talas om trögkryparna, även kallade björndjur. Dessa åttafotade småkryp, som sällan blir längre än en millimeter, är några av de tåligaste varelserna på jorden. De kan överleva i tio år utan vatten och bli nedfrysta till -273 grader Celsius, upphettade till 150 grader Celsius, utsättas för ett tryck på 6000 atmosfärer eller få 1000 gånger mer strålning än vad som skulle döda en människa. 

Dave Goulson tillägger med galghumor: “Varför forskare så ihärdigt har försökt döda dessa ofarliga små varelser på det här viset, har jag inte den blekaste aning om.”

Om man skulle ta björndjurens förmåga och överföra till en superhjälte i Marvel-serie-universum skulle det helt enkelt bli osannolikt med en så oförstörbar varelse! Men de finns alltså på riktigt. Men de är pyttesmå!

Bönsyrsans många roller i folktron

Många insekter har också haft sin naturliga (eller onaturliga) roll i gammal folktro. Bönsyrsorna har ofta förknippats med alla möjliga sorters underliga trosuppfattningar. I Nordamerika var det förr vanligt att tro att syrsorna kunde göra människor blinda och döda hästar. Fransmännen betraktade dem mer välvilligt och trodde att de kunde visa vilsegångna barn vägen hem, medan de i olika delar av Afrika ansågs lyckobringande och rentav kunde återuppväcka de döda. 

Inte illa av en insekt som är nära släkting med kackerlackan! Man har riktigt, riktigt roligt med Dave Goulson som ciceron till småkrypens stora värld!

Mycket kvar att lära om planetens ekosystem

Det finns så mycket kvar att upptäcka om insekterna. Som Dave Goulson påpekar: det vore synd om en mängd arter blev utrotade, innan vi ens vet vad de har för roll på den här planeten. Det mesta har funnits här i evigheters evigheter, långt innan människorna fanns, och allt har sin roll i planeten Jordens ekosystem, som håller på att bli mer och mer rubbat. 

Det positiva är att när det gäller små djur, kan alla ha sitt eget lilla naturreservat: en ovårdad del i trädgården eller en balkonglåda med blommor som humlor tycker om. 

Det är det som är så trevligt med Dave Goulson: han är positiv och nyfiken och inte någon domedagsprofet. Morgondagen kommer alltid med nya möjligheter, även för den som inte har lyckan att ha en egen gård i Franskrike.

Livet är fullt av fantastiska varelser

En omedelbar insats (förutom att köpa in fröer till växter som humlor gillar) kan göras redan nu i vinter: sprid den här boken så mycket som möjligt. Att veta om att något måste göras är steg ett - att sedan skrida till verket är steg två!

Eller som små fjärilar skulle säga (om de kunde prata): man måste krypa innan man kan flyga!

Det här är en vacker, fascinerande, humoristisk och smart skriven bok.

Och allt i den är alldeles sant! Dave Goulson har redan fått världen att bli “galen i humlor”. Nu är det dags att marknadsföra resten av insekterna!

 

Läs även:  Möte med Dave Goulson på Sverigebesök: “Utrotningshotade humlor? Allt är Adolf Hitlers fel!”

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/20418-litteratur-dave-goulson-galen-i-humlor2

 

Belinda Graham

Ur arkivet

view_module reorder

Tankens ambivalens (Andra brevet)

Ma ben sola e ben nuda senza miraggio porto la mia anima / Ungaretti   Min definition av varat är noll. Sagt om Neruda av Lorca: att han var ”en poet närmare döden än filosofin, närmare ...

Av: Göran af Gröning | Utopiska geografier | 09 juli, 2014

Lutherforsking och nazism i Sondershausen

Furstinnan Anna Luise von Schwarzburg under en rökpaus I slottet Sondershausen fanns på 1930-talet en Lutherakademi. Flera av de mest kända teologerna i Sverige reste dit.  Ärkebiskop Erling Eidem i ...

Av: Mikael Mogren | Essäer om religionen | 11 september, 2008

Gud finns bortom Gud. Inledande samtal om mystiken. Del 1

Johannes Flink (JF), Guido Zeccola (GZ), Carl-Michael Edenborg (CME), träffades för några veckor sedan för att tala om Gud men sedan pratade de om mystiken. Tidningen Kulturen lovar en fortsättning ...

Av: Johannes Flink, Carl-Michael Edenborg, Guido Zeccola | Kulturreportage | 19 juli, 2010

Produktionsgruppen Ramaj. fr.v. Markus Granqvist, Nils Poletti, Lena Lindgren

Att alltid gå åt "fel håll"

"Äldreomsorgen i Övre Kågedalen" är en roman av Nikanor Teratologen som väckte och fortsätter väcka stor kalabalik bland förläggare och läsare. Det är kanske en av de mest radikala böcker ...

Av: Guido Zeccola | Scenkonstens porträtt | 25 december, 2015

Igiaba Scego Foto Simona Filippini

Från Adua till Venedig

Striden vid Adua eller Abba Garima var en avgörande episod i det så kallade Abessinska kriget mellan Italien och den Nordafrikanska regionen. Den italienska koloniala makten ledd av generalen Oreste ...

Av: Guido Zeccola | Litteraturens porträtt | 12 oktober, 2016

Kan teatern dra nytta av höstens filmdebatt? Teatersåret 2009

I samband med Stockholms Filmfestival i november anno 2009 vaknade för en gång skull ett debattsuget Sverige till liv. Kanske minns ingen lika tydligt festivalfilmerna som den debatt med fokus ...

Av: Anna Nyman | Kulturreportage | 25 december, 2009

Med Mattias Sandström i det undermedvetna

I filmen "Fuerteventura", som till stor del utspelas på Kanarieöarna, blandar Jesper samman samtid, dåtid och framtid. Samtidigt dras han in i en kärlekshistoria med en spansk kvinna som påminner ...

Av: Roberto Fogelberg Rota | Filmens porträtt | 14 januari, 2011

Oedipusmyten och Japan

Bakgrund Syftet med denna artikel är att göra en analys av Sophokles, Kung Oedipus och den roll berättelsen kan ta i ett mer samtida material. En nutida referens till ...

Av: Kristian Pella | Essäer om religionen | 23 Maj, 2011

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.

Cron Job Starts