Ernst Toller - ett försök att få ishundarna att tystna

”Orden Jag är stolt för att jag är tysk eller Jag är stolt för att jag är jude låter för mig lika dumma som om en person skulle säga Jag ...

Av: Ivo Holmqvist | 20 oktober, 2014
Övriga porträtt

Frida Uhl i Amerika – ”Jag är Strindbergs enda och riktiga maka”

I september 1914 klev Frida Uhl-Strindberg i Liverpool ombord på oceanångaren RMS Campania för avresa till New York. Krigsutbrottet hade försvårat hennes möjligheter att leva i England; som österrikisk medborgare ...

Av: Kurt Bäckström | 09 november, 2012
Övriga porträtt

I strävan efter anti-estetik och musikalisk etik

Den 15e december släpper saxofonisten och improvisatören Johan Jutterström skivan ”In pursuit of anti-aesthetics and musical ethics” på skivbolaget Pink Pamphlet. Skivan är ett försök att omsätta begreppen anti-estetik och ...

Av: Johan Jutterström | 10 december, 2012
Essäer om musik

Fotograf: Eva Green

Hur många har varit på La Palma? Handen upp!

Nja... Troligen skulle det synas ganska få uppsträckta händer... Kanarieöarna är för många svenskar fortfarande synonymt med Gran Canaria och Teneriffa. Visserligen har Lanzarote och Fuerteventura börjat locka alltfler – ...

Av: Björn Gustavsson | 13 december, 2016
Resereportage

Marco Polo

Litteratur: Laurence Bergreen - Marco Polo. Från Venedig till XanaduGlänsande skrivet, faktamässigt fullödigt

Marco Polo som vittberest kapten och Laurence Bergreen som kunnig lots erbjuder en svindlande färd över världshaven med historiska återsken, biografiska noteringar och äventyrens spektakulära finaler som lustfyllda höjdpunkter .

En för läsaren icke oviktig del av denna väldiga redogörelse är det kommenterande avsnittet "Om källorna" i slutet av boken. Där kan man gå igenom hur Laurence Bergreen gått till väga i sitt researcharbete för att uppnå denna välskrivna, innehållsmässigt späckade biografi över Marco Polo och hans resor. Huvudkällan är naturligtvis den samlade "Marco Polos resor" ursprungligen kommen ur Polos egen röst men samtidigt anmärker Bergreen i sin researchsgenomgång på att tidsangivelser och angivna händelser förlopp inte alltid finns refererade i texten där.
Laurence Bergreen
Marco Polo. Från Venedig till Xanadu
ISBN: 9789173436335
Förlag: LeopardVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Marco Polo

Marco Polo

Det är ett minutiöst researchat i detalj genomarbetat verk om Marco Polos resor och äventyrliga leverne som Laurence Bergreen sjösatt. Det är inte bara en faktaspäckad och uttömmande biografi utan växer i sina spännande och lustfyllda reseberättelser och tar därtill formen av en historisk skildring om utbytet mellan handelsfamiljerna i de merkantila husen i Italien och Asiens mäktiga härskare.

Verket är indelat i tre delar, där den inledande prologen om 'Befälhavaren' Marco Polo och den första delen 'Europa' bland annat går igenom de förutsättningar som handelssläkterna i Genua och Venedig levde under i slutet av 1200-talet där Polosläkten fanns i Venedig.
Laurence Bergreen berättar om den konkurrens och följande antagonism som utvecklades till regelrätt krig mellan de två handelsstäderna Genua och Venedig.

Han skildrar hur den genuesiska flottan tar kål på den venetianska och där den bereste befälhavaren Marco Polo nyss hemkommen från Kina tas i fångenskap men inte lider nämnvärt i sin beskurna tillvaro. Bland annat får han möjlighet att anlita en skicklig historieskildrare i Giambattista Ramusio, en venetiansk skriftställare som tecknar ned Marco Polos redogörelser från sina strapatsrika resor och med detta gör Polo känd som en skicklig berättare.

Del två benämnd 'Universums härskare' handlar om det Asien som Marco Polo bereder där bland annat bekantskapen med den store Kublai Khan, denne världens mäktigaste härskare återberättas. Polo involveras vid Khanens hov och lär sig tatarernas sedvänjor, språk, bokstäver och mer.
"Marco som överväldigades av denna upphöjda gestalt, beskrev honom i exalterade ordalag/.../'Ni ska veta att han härstammar i rakt nedstigande led från Djingis Khan...' "

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Här blir berättelsen både till en skildring av Marco Polos vetgiriga handhavande under sina resor i det exotiska Öst men också till en grundläggande beskrivning av Kublai Khans rike och härskarvälde där Laurence Bergreen i en mycket detaljrik och intensiv skildring går ned i minsta vardagliga sakförhållande i vad seder och bruk innebar i det rike som behärskades av 'världens mäktigaste':

"Det största tältet öppnades mot khanens privata boning, vilken bestod av två salar och en kammare. Marco lämnade en storvulen beskrivning av inredningen i Kublai Khans överdådiga gemak mitt på den vida slätten: Varje sal har tre pelare av fint arbetat myrtenträd. De är alla täckta på utsidan med lejonfällar som är mycket vackra, för de är alla randade i svart, vitt och rött. Det är så väl arrangerat att [varken] vind eller regn eller något annat kan komma åt de där inne eller skada hudarna, för det håller det borta mycket väl. Och insidan av dessa salar och rum är alla klädda med hermelin och med sobelpäls.

Dessa är såväl de vackraste som de mest utsökta och av större värde än några andra pälsslag som finns...Sobelpälsen, i den mängd som en mans mantel är fodrad med, är värd två tusen guldbesanter...och tatarerna kallar det på sitt språk 'kungen av päls'...Repen som håller upp salarna och rummen är alla gjorda av siden. De är så dyrbara och kostar så mycket, dessa tre tält, att en liten kung inte skulle kunna betala för dem.
Men Kublai var inte någon 'liten kung'. Han var kejsare över mongolerna och den mäktigaste nu levande regenten."

I del tre besöker Marco Polo bland annat Indien. I sin omättliga lust att se världen beger han sig nu till det jättelika Indien. Han blir då till den sjövane, mycket skicklige navigatören Polo:
" 'Vi ska först av allt berätta om de stora skepp med vilket köpmännen färdas och kommer till Indien', meddelar Marco. Dessa skepp var sofistikerade fartyg av arabisk och kinesisk härkomst, konstruerade av gran och furu och utrustade med ett vidsträckt däck. För de europeiska läsarna, som var vana vid primitiva segelbåtar, var den största överraskningen själva storleken. På det skepp Marco seglade fanns sextio kabiner, var och en tillräckligt stor för att en köpman skulle kunna 'leva komfortabelt'.

Det var utrustat med ett roder, fyra master och fyra segel. 'De lägger ofta till...ytterligare två master vilka kan upphöjas och stuvas undan när de så önskar', rapporterar Marco. De större skeppen ståtade med hela tretton isolerade lastrum,' så att om det skulle hända att skeppet sargas någonstans'- till exempel av en klippa eller en aggressiv val, ' på jakt efter mat'- skulle den skadade farkosten hålla sig flytande". Marco Polo strandar nu vid Indonesien, Ceylon Indien och Adenviken.

"Världens mest kände resenär har under långa perioder av sitt liv varit en fånge. Under årtionden befann han sig i två olika typer av fångenskap: den första när Kublai Khan under extravaganta former höll honom fängslad i Kina och den andra när han blev krigsfånge i Genua.

Paradoxalt nog var det under dessa perioder som han var bäst i form. Han hade varit oerhört tålmodig under prövande förhållanden. Denna egenskap gjorde det möjligt för honom att oskadd ta sig hem från sina resor, och senare att färdigställa sin redogörelse under de mest osannolika omständigheter fängslad av fienden. Sammanställningen 'Marco Polos resor', som besjälats med hans rastlösa temperament, har överlevt både som ett historiskt dokument och ett konstverk: en avbildning av försvunna världar i form av ett tidlöst äventyr"

En för läsaren icke oviktig del av denna väldiga redogörelse är det kommenterande avsnittet "Om källorna" i slutet av boken. Där kan man gå igenom hur Laurence Bergreen gått till väga i sitt researcharbete för att uppnå denna välskrivna, innehållsmässigt späckade biografi över Marco Polo och hans resor. Huvudkällan är naturligtvis den samlade "Marco Polos resor" ursprungligen kommen ur Polos egen röst men samtidigt anmärker Bergreen i sin researchsgenomgång på att tidsangivelser och angivna händelser förlopp inte alltid finns refererade i texten där.

Följande konstateras: "Till att börja med är avsaknaden av en officiell version av hans redogörelser problematisk. Det finns mängder av tidiga Polomanuskript, varav flera skiljer sig tydligt från varandra. Vissa versioner förlitar sig på en enda text, medan andra blandar flera stycken, vissa har förkortats, antingen diskret eller uppenbart. En del, till exempel de som Pauthier återgav på franska, eller Yule och Cordiers engelska tolkningar, innehåller värdefulla kommentarer. Dessa versioner tenderar dock även att överskugga originalets energi och okonventionella charm genom att ge hela verket en enhetlig ton. Resultatet påminner om ett mästerligt konstverk som tappat sin skärpa i och med århundrade av ansamlat damm"

Oavsett dessa propåer och svårigheter i researcharbetet kan man lugnt konstatera att Laurence Bergreens epos om Marco Polos liv, resor och äventyr är ett komplett och flödande mästerverk som engagerar läsaren med sin inbjudan till en med Marco Polo simultan resa av högoktanig klass. Ett mästerverk helt enkelt. En glänsande skriven skildring i Camilla Jacobssons excellenta översättning.
Laurence Bergreeen prisbelönt biografiförfattare och historiker. Har tidigare skrivit en rad hyllade biografier över bland andra Louis Armstrong och Al Capone. Hans böcker finns översatta till 25 språk. På svenska finns tidigare 'Columbus, de fyra resorna' utgiven på Leopard.

Benny Holmberg

Ur arkivet

view_module reorder

Om Liv och Död. Eutanasi - Dödshjälp

Debatter om dödshjälp flammar upp med jämna mellanrum och krav ställs att eutanasi bör tillåtas i vårt land liksom i Holland och Belgien. Statens medicinsk-etiska råd (SMER) föreslog nyligen ...

Av: Lena Månsson | Reportage om politik & samhälle | 24 februari, 2009

Fördelar och nackdelar med könsseparatism inom konsten

1960- och 1970-talen brukar ses som startskottet för den konstnärliga och teoretiska våg som vid tiden alltmer började att granska konstens och samhällets villkor för de som ville skapa och ...

Av: Simone Frankel | Essäer om konst | 05 februari, 2014

Oravský hrad, Foto  CC BY SA 3.0

Man ska leva för varandra…

Samtliga förutsättningar var gynnsamma, jag skulle inte kunna misslyckas med min kupp.

Av: Vladimir Oravsky | Gästkrönikör | 02 augusti, 2016

Slottet Hanstein. Foto: Björn Gustavsson

Resa till Westfalen

Westfalen är möjligen en lite förbisedd region i Tyskland – men spännande för dig som vill upptäcka ”Tyskland bortom allfarvägarna”. Här möter ett böljande landskap med berg och vidsträckta skogar ...

Av: Björn Gustavsson | Resereportage | 03 juni, 2015

Monoteisterna. En utställning om interkulturell dialog i gamla skrifter

Wien vore inte Wien om det inte fanns en motvikt till främlingsfientligheten. För samtidigt som valplakaten handlar om att inte låta muslimerna och det främmande blodet få övertaget, visas en ...

Av: Lilian O. Montmar | Kulturreportage | 30 oktober, 2010

Danskarna möblerar om på operan i Köpenhamn

Först så möblerade man om från det gamla till det nya operahuset, sedan möblerar man om i operorna också. Den första ommöbleringen var ett genidrag, det nya operahuset tål både ...

Av: Ulf Stenberg | Reportage om scenkonst | 29 november, 2010

Kadmos drake. Public Domain Wikipedia

Antilogosmaskinen

Filosofie doktor Mara Lee kallar ”Medusas skratt” (2015) för ovärderlig och jag funderar på vilka verk jag finner ovärderliga. Det är svårt, kanske finns min känsla för oöverstigligt värde eller ...

Av: Freke Räihä | Essäer om litteratur & böcker | 30 april, 2016

bild Privat ägo

Jack Vanarsky och den potentiella konstens sällskap

Han arbetade med rörligt, skivade skulpturer och dito ("lamellade") bilder, Jack Vanarsky, den argentinskfödde konstnären (1936-2009) som landade i Paris under upprorens tid 1968 och blev kvar och verksam där ...

Av: Ulf Stenberg | Konstens porträtt | 18 maj, 2016

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.