Om filosofi som offentlig anliggende og avskjermet livsform. Del II.

Demokrati vs diktatur? Å hevde at demokrati er å foretrekke framfor diktatur, synes å være intuitivt riktig for et stort antall mennesker, til tross for, eller skal vi si og mene ...

Av: Thor Olav Olsen | 17 januari, 2012
Agora - filosofiska essäer

Jack Uppskäraren. En ikon för massmördarna

Även om man kanske inte vet vilka offren var eller hur han tog livet av dem, känner de flesta människor än idag till namnet Jack the Ripper. Den bakomliggande personen ...

Av: Sofie Nikolajsen Bergh | 08 januari, 2013
Porträtt om politik & samhälle

Scenkonst med skammen i fokus

-Skam är något vi alla bär på. Men det kan också vara kulturellt. Det säger Birte Niederhaus, som regisserat pjäsen Skam. Den spelas av fem tjejer mellan 13 och 19 ...

Av: Lena Andersson | 06 november, 2011
Kulturreportage

Monoteisterna – lika goda kålsupare

Den hinduiske guden Krishna som barn En bekant, som bekänner sig som kristen, besökte nyligen Indien och kunde då inte låta bli att känna sig en smula skeptisk till det ...

Av: Björn Boman | 18 februari, 2009
Essäer om religionen

Andreas Lundberg Foto Förlaget

Litteratur: Andreas Lundberg - Storm i den pelare som bärHelvetets förgård

Vägen är förlorad. Ett syraregn i själen och tårar har spolat bort de spår som kunde ge en riktning. Mörkret är massivt. Steg för steg, trevande och ändå säkert, rör han sig genom denna främmande tillvaro; beskrivningarna skär igenom lögner och varje försök till förställning är förbjuden.


Andreas Lundberg skriver inte om sin depression. Han skriver ur en depression. Orden han knappar in på sin mobiltelefon blir till en bön av plågor. Merparten av boken är skriven på det sättet – på en telefon – inifrån ett svart hål där inte ens författaren själv till fullo minns att han vistats. Det är, som sagt, en smärtsam läsning. Men framför allt är det en nödvändig bok. Avgrunden öppnas, den avgrund vi alla kanske bär inom oss.
Andreas Lundberg
Storm i den pelare som bär
ISBN: 9789186617387
Förlag: Pequod Press

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


Andreas Lundberg Foto Förlaget

Andreas Lundberg Foto Förlaget

Naken. Ogarderad. Skyddslös.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Orden skakar själen, de skrämmer och tar ett hårt och stadig grepp om det innersta. Det går inte att förhålla sig till orden på något annat sätt än att våga det svåra, att inte tveka utan lägga undan alla bekväma skygglappar.
Det gäller att se vad där står. Att öppna sinnet och förståelsen.

Det är bara att gå in i mörkret, och att försöka förstå. Denna vardag är inte min. Men en sak vet jag: Aldrig kommer jag att bli fri ifrån erfarenheterna som förmedlas lika litet som de skildringar som jag tvingas att göra till mina i denna bok. Omständigheterna är enkla att redogöra för: Just nu är jag fast i en annan människas sätt att se omgivningen, en främmande mans känslor försöker att ta över mina. Och under längre och kortare perioder lyckas dess ord att tränga undan mitt känsloliv. Jag är – i läsandets värld – en frivillig fånge.

Det rör sig om en beskrivning av en klinisk depression, med tvångsbeteenden och de ständiga självmordtankarna som förrädisk lockar och utfäster löften de aldrig kan infria. Orden släpper inte greppet. Tankarna dröjer kvar. Ännu en gång har jag återvänt till smärtans boning. Jag läser boken igen. Jag kan inte avstå. Det finns inte kraft nog att värja sig. Även denna gång är det lika plågsamt och gripande. Lika obarmhärtigt. Beskrivningarna ockuperar medvetandet, nästan brutalt – framför allt genom sin nakna oförställdhet.

Jag känner hur jag måste få rensa mitt inre. Orden gör ont.
Men även efter läsningen fortsätter bilderna att dyka upp i det inre synfältet. Bokens titel – en rad hämtad från Rainer Maria Rilke – är "Storm i den pelare som bär". Författare är Andreas Lundberg, som annars är verksam som bokförläggare och översättare från framförallt franska.

Vid Andreas Lundbergs sida kliver jag in i korridoren. De tungt medicinerade patienterna blickar tillbaka. De flestas ögon saknar liv; vad blicken förmedlar är att de helt befriade från eller berövade livsnyfikenheten. De saknar allt intresse för omgivningen. De är fångar, inneslutna i sig själva, fastskruvade i sitt lidande. De vistas på andra orter. De verkar se andra mönster, andra händelser. Tomma ögon. Blickar utan innehåll.

Hasande steg. Sakta rörelser.

"Overkligheten här. Vi äter och sover som feta, loja hundar. De som varit här ett tag har hy som brieost, dåliga tänder. När vi pratar är det om mediciner." Smärtan har inga andra ord. "150 mg Sertralin, 60 mg Mirtazapin. Stesolid vid behov. Ängslig, genomskinlig rastlöshet."
Det är svårt att andas; här finns inget syre; luften man drar ner i lungorna är andras utandningar, deras torra kemiska andedräkt är kvävande – klaustrofobisk i sin frånvaro av bejakelse och längtan.

Hoppet har vissnat. Vinylgolv, gråmelerade väggar, minnet av nikotingula tak, dörrar som gnisslar och sedan slås igen på avstånd, ljudet av surrande lås som öppnas. Fyra sovsalar. Mumlande röster som inte vill eller förmår att forma begripliga ord. En kvinna, Sofia, vankar fram och tillbaka i korridoren. Talar för sig själv; söker ingens blick; fångad i sitt skal. Stegen tar hon i samma sakta rytm.

"Rostiga sängar, gråa ormbunkar som växer i hörnen, väggarna flammiga av mögel och piss", skriver Andreas Lundberg.
"Gummimadrasser, gummikuddar. Hur många har legat här, huttrande, otröstliga insvepta i sin idiotgråt, medan anhörigbesöken blev att sällsyntare och till slut upphörde helt."
Är detta Helvetets förgård? Purgatoriet?
Själar mäts och värderas, de ansätts av plågor och prövningar. Även i det mörkaste av djup måste – som överallt, som alltid – något bevisas, det ska sedan vägas på en osynlig våg som ingen vet vad den egentligen mäter. Ska dessa vilsna varelser till slut få sin dom här, på denna grymma plats? Ska det i dessa rum och i denna korridor uppenbaras varthän färden kommer att leda? Allt står stilla – men på samma gång står allt och väger. Frånvaron av rörelser och händelser förvandlas till en inre oreda, ett tumultuariskt inre gör oavbrutet revolt mot det stillastående. En inre virvelvind som aldrig förmår att röra det damm som snabbt samlas.

En inre eldstorm, en svidande smärta som oavbrutet piskar själen, står som kontrast till den yttre stiltjen. Däremellan kastas de intagna viljelöst, utan egen kontroll. Frid är ett bannlyst begrepp, ett ord urholkat på mening.

Smaken i munnen blir bitter. Metallsmaken från tabletterna springer upp i gommen. "Vi är vandrande vålnader, vi hemsöker varandra, släpar tröstlöst klagande våra skuggor i varandras världar."

Platsen är Sahlgrenska i Göteborg, avdelning 81, Psykiatri Affektiva II, en låst avdelning.
När patienterna kommer tillbaka från ECT, elektrokonvulsiv behandling, vars syfte är att med hjälp av elektricitet på konstgjord väg framkalla epileptiska anfall, är deras steg är hasande. De lyfter inte fötterna. Hasande, vaggande, frånvarande. De är inte längre där. Likt tomma skal. Andreas Lundberg får tolv ECT-behandlingar under sin tid på avdelning 81.

Den framställs av psykiatrin som en ofarlig och smidig behandling: på en officiell hemsida står att läsa: "ECT är en säker, skonsam och effektiv behandlingsform som används mot bland annat depression. Behandlingen ges tre gånger i veckan. I de flesta fall räcker åtta till tolv behandlingar." Likväl är riskerna stora – den vanligaste bieffekten är långvarig minnesförlust.

"Svala och klibbiga sätts elektroderna på pannan och tinningarna", skriver Lundberg. En sköterska låter mig andas syrgas och sedan kommer kylan i armen, som om jag hade doppat den i iskallt vatten. Lethe. Det är narkosen. Tomt uppvaknande. Vem? En fruktansvärd livsform, en parasitisk, sinnessjuk champinjon, blöt och kallgrinande som en nyförlöst apa, en förruttnelsens schimpans."
Andreas Lundberg är troende, han måste beskrivas som djupt religiös. Därigenom får framställningen en metafysisk kärna, ett självklart epicentrum där tron ständigt prövas. Den kristna tron blir samtidigt en integrerad del av tankarna som rör sig i den annars bedövade och avtrubbade hjärnan. Ibland bara som citat.

Förtvivlan vävs samman med prövningarna. Men Gud finns där, om inte på annat sätt så genom en smärtande känsla av övergivenhet. Prövningen är hård. "Jag har inget inre, bara inälvor. Måntystnad nu. Antiseptisk likgiltighet... Hela vintern har jag i fickan burit ett litet svart krucifix med förnicklad Kristus. Det är isdubben med vilken jag hugger mig upp ur den här vaken."

Andreas Lundberg skriver inte om sin depression. Han skriver ur en depression. Orden han knappar in på sin mobiltelefon blir till en bön av plågor. Merparten av boken är skriven på det sättet – på en telefon – inifrån ett svart hål där inte ens författaren själv till fullo minns att han vistats.

Det är, som sagt, en smärtsam läsning. Men framför allt är det en nödvändig bok. Avgrunden öppnas, den avgrund vi alla kanske bär inom oss.

Crister Enander

Ur arkivet

view_module reorder

Den sköna och den obscena Rut Hillarp

Under läsande och funderande kring det intressanta ämnet hbtq inom skönlitteraturen kom jag som av en händelse över författarnamnet Rut Hillarp (1914-2003). Hon var en var våra mest kända kvinnliga ...

Av: Mats Myrstener | Litteraturens porträtt | 16 april, 2013

Veckans porträtt: Katarina Norling om Katarina Norling

Katarina Norling om Katarina Norling    "Vaktchefen", 2006 (ur "Natten, A-Z")    The Anchor, 2006. 1. Min mor kom aldrig hem från resan till Italien. Hon fick en hjärtattack i Castiglione della Pescaia, ett fiskeläge ...

Av: Katarina Norling | Konstens porträtt | 23 november, 2006

Jenny Berggren Keljevic. foto:Privat

Alkohol som blir galenskap

Glassmaskinen hade choklad och vanilj smak att välja mellan, strutarna var små och krispiga, jag tog min första smaktugga och tittade ut över den trafikerade gatan. Det luktade Belgrad, det ...

Av: Jenny Berggren Keljevic | Utopiska geografier | 13 april, 2015

Gunnar Lundin – Våren

Något om författaren till veckans ”Utopiska Geografier”: På 70- och 80-tal gav jag ut en roman och fem diktsamlingar på Norstedts. Sedan dess sju essäsamlingar på Symposion, ellerströms och senast ...

Av: Gunnar Lundin | Utopiska geografier | 30 december, 2012

Rossini på hemmaplan – operafestivalen i Pesaro

Tidningen Kulturens operarecensent Ulf Stenberg har besökt årets Rossinifestival i Pesaro, och fick där ta del av en genomgående hög konstnärlig kvalitet i tre av Rossinis mindre kända, och i ...

Av: Ulf Stenberg | Essäer om musik | 23 augusti, 2013

Traditionen i den kristna kyrkan

Marcus Myrbäck om Jaroslav Pelikans The Christian Tradition: A History of the Development of Doctrine. Band I: The Emergence of the Catholic Tradition. .

Av: Marcus Myrbäck | Essäer om religionen | 24 februari, 2017

Rebellerna förstör Syriens kultur

Ända sedan konflikten i Syrien bröt ut har jag pekat på wahhabismens inflytande i rebellrörelsen. I början var det få som lyssnade och många som tvivlade. Dessutom var och är ...

Av: Mohamed Omar | Gästkrönikör | 11 januari, 2014

Abraham Poincheval i björnens mage. Image courtesy of Musée de la chasse et de la nature.

Konsten att sova i en död björn

Den klaustrofobiska känslan av att vara inspärrad i ett trångt utrymme är inget som den franska konstnären Abraham Poincheval verkar lida av. Under en vecka under 2017 befann han sig ...

Av: Mathias Jansson | Essäer om konst | 24 oktober, 2017

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.