När romanen blir politisk

Barn och ungdomsboksförfattaren Per Nilsson, som år 2006 fick Augustpriset för ungdomsromanen Svenne, är kanske inte den första som kommer på tal när man diskuterar författare med politisk tematik. Ändå ...

Av: Emilia Aalto | 30 maj, 2014
Övriga porträtt

Del. 40 Jenny

Jenny satt i baksätet och såg ut över de brunande, skånska fälten. I horisonten låg mörka, dystra moln och hotade. Några kajor svepte i svarta bågar bakom en plöjande, grön ...

Av: Jenny | 28 september, 2012
Lund har allt utom vatten

Johanna Lindberg. Ur de osaliga breven

Johanna Lindberg är ett synonym för ord, det är så jag vill existera. Jag är 33 år, har skrivit sedan jag var liten och är på ständig jakt efter utveckling och ...

Av: Johanna Lindberg | 16 juni, 2014
Utopiska geografier

Kreativiteten hos en teater som fått växtnäring och har nerv

Sommaren 2011 satte Tornedalsteatern i Pajala upp Kesälintu/ En marknadstango som drog fulla hus. I och med detta invigde de också sina nya lokaler i Pajalas gamla Tingshus. Samtidigt firar ...

Av: Anna Nyman | 22 augusti, 2011
Scenkonstens porträtt

Detalj från omslaget

Litteratur: Jana Fröberg & Vanda Lönngren - Gröt – En fantastisk historia



En grötig historia

Gröten är världens äldsta maträtt, ändå vet vi så lite om den. Systrarna Jana Fröberg och Vanda Lönngren har rest land och rike runt i jakt på ständigt nya grötmål.

Gröten har tydligen många ansikten, den kan mätta, den kan vara en lyx, den kan vara en identitet för en nation, den kan vara anledningen till homo sapiens överlevnad och den kan bli symbol för hipsters identitet. Det gäller bara att hitta sitt perfekta grötrecept.
Jana Fröberg & Vanda Lönngren
Gröt – En fantastisk historia
ISBN: 9789187777141
Förlag: Verbal



Varje köp via denna
länk stödjer TK.


Detalj från omslaget

Detalj från omslaget

Jana Fröberg och Vanda Lönngren kommer här ut med sin debutbok Gröt – En fantastisk historia, och det är en riktig grötig en. Jana Fröberg som är utbildad konstnär och Vanda Lönngren som är beteendevetare har i en bok på 353 sidor riktigt grötat ner sig i gröten. Det är en rolig och underhållande populärvetenskaplig bok som äter sig igenom grötens historia, från Skottland till Syrien, från arbetarklass till överklass, från vardagskök till restaurangkök.

Läsaren får följa med när Jana och Vanda reser land och rike runt för att hitta unika grötrecept, gröttraditioner och grötmysterier. Vi färdas genom olika länder och kulturer där gröten har kommit att göra ett starkt avtryck och där gröttraditionen är något alldeles extra. Vi får möta en stor varieté av människor som alla har sin egen speciella relation till gröten och även sitt alldeles egna recept på hur den perfekta gröten ska tillagas. En tillsynes menlös, och inte särskilt varierande, maträtt framstår här som ett mysterium vars kod inte är särskilt lätt att knäcka. Men de grötfascinerade personerna som kommer fram i boken tror alla att de har knäckt denna svåra kod; hur tillagas den bästa gröten? Allt ifrån att röra medsols, till mängden vatten, till temperatur, till typ av havre, till förberedelser, skapar den perfekta gröten.

Men det handlar inte bara om grötens variationer, det handlar minst lika mycket om grötens historia, om varför gröt är en av de mest ätna maträtterna, om hur gröten har ätits genom historien, hur man har sett på gröten och inte minst vad gröten har betytt i förhållande till samhällskontexten. Vi får veta att havret letar sig tillbaka till Mellanöstern för cirka 3000 år sedan, där de första havrestråna började växa. Under denna tid ansåg man att havre inte var dugligt annat än till djurfoder då havre inte kunde jäsa, men för den allra fattigaste delen av befolkningen blev havret ett viktigt spannmål för överlevnad. Det är således inte bara en historia om gröt, det är likväl en historia om historia, ekonomi och politik som på ett eller annat sätt leder fram till denna kladdiga och gråa massa.

Boken varvas med nutid och dåtid, samtidigt som vi får följa Jana och Vanda genom sina grötresor får vi också berättat för oss intressanta anekdoter och fakta om vilken roll gröten har haft i ekonomiska, politiska, kulturella och privata kontexter. Boken är uppdelad i flertalet kapitel där gröten placeras i olika sammanhang till exempel gröt i byrålådor och som hämtmat, råd att äta gröt, råd att låta bli och gröt på liv och död. Boken innehåller även ett antal bilder och över 100 recept som uppmuntrar läsaren att själv våga sig på att testa dessa mer eller mindre ovanliga recept. Genom recepten som presenteras kan vi se hur varierad denna maträtt egentligen är, det tycks aldrig ta slut på hur många olika sätt denna maträtt kan tillagas. Och vissa recept är nästan poetiskt skrivna som om gröten är ett konstverk.

Dricka slogs i pannan såsom
vatten och vispades i mjöl, och
skulle det vara något bättre så
östes i sirap, om de hade något
sådär finare bröd, som eftersikt,
så "böttade" de i sådant. Mest
brukt, då någon af grannkäringra
fått en unge, då skulle det läggas
till den sådan där sötare förstås,
kryddad med ingefära.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Gröten har tydligen många ansikten, den kan mätta, den kan vara en lyx, den kan vara en identitet för en nation, den kan vara anledningen till homo sapiens överlevnad och den kan bli symbol för hipsters identitet. Det gäller bara att hitta sitt perfekta grötrecept.

Lina Andréasson

Ur arkivet

view_module reorder

Odens öga

I Röstånga i Skåne ligger en märklig sjö, Odensjön. Den torde ha fått sitt namn efter guden Oden. Det är en liten, helt rund sjö inne i Söderåsen och en ...

Av: Birgitta Milits | Resereportage | 13 september, 2011

Luther spikar upp de 95 teserna. Målning av Julius Hübner. Foto: Wikimedia

Ett jubileum med komplikationer

”Om inte om hade funnits...” - så börjar ett känt talesätt med många mer eller mindre burleska varianter. Sensmoralen tycks ändå alltid vara, att så kallade kontrafaktiska spekulationer om historiens ...

Av: Thomas Notini | Kulturreportage | 30 maj, 2017

Blanchot och Levinas med några vänner i Stradsbourg i slutet av 1920talet

Maurice  l'obscur

I sin intressanta artikel om surrealisten André Breton och hans tre romaner "Nadia", "Galen Kärlek" och "Arcane XVII" citerar Guido Zeccola vad Maurice Blanchot hade att säga om den första: ...

Av: Ivo Holmqvist | Litteraturens porträtt | 03 juni, 2016

Dansens närvaro

MADE-festivalen, 5-8 maj 2009 Koreografier och dans och performance av: Alexander Ekman och Cullbergbaletten, Ina Christel Johannessen, Tørmoen, Elton Hammer, Lindeman Steen, Sende, Søetorp, Nagelhus Schia, Holte Østbye, Meland, Wigdel, Biong ...

Av: Nils Jernelius | Reportage om scenkonst | 10 maj, 2010

En nödvändig bok. Om det Religionsvetenskapliga sällskapet i Stockholm

Med beteckningen ”Sällskapet” i ovannämnda boktitel avses en sammanslutning som grundades för 107 år sedan under namnet Religionsvetenskapliga sällskapet i Stockholm. Det har aldrig hört till de stora välkända akademiska ...

Av: Thomas Notini | Essäer om religionen | 05 december, 2013

Internationell Filmfestival i Amsterdam

Amsterdam är en levande stad full av kreativitet och mångfald. Detta blir extra tydligt en vecka om året då International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) hålls och staden fylls av ...

Av: Natalija Sako | Kulturreportage | 29 november, 2012

Senmoderniteten. Del 2

Det desillusjonerte menneske Del 1 ble avrundet med at jeg snakket om Internett, som er en bra ordning, i og med at via nettet er det ganske enkelt å oppdage svindel ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 25 juli, 2013

Vietnam ett leende land. I Vietnam mitten av 1980

Den första bilden som möter en nyanländ till Vietnam är vietnamesen som går till knäna i vatten ute på risfälten och arbetar, oftast är det kvinnornas syssla. Det är en ...

Av: Rolf Zandén | Resereportage | 13 februari, 2012

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.