I översättningens perspektiv

  Saul och David av Ernst Josephson I översättningens perspektiv Ernst Josephson var inte endast bildkonstnär, utan även diktare. Hans Färnlöf ger oss här en bild av konstnären i översättningens perspektiv. Konstnären Ernst Josephson ...

Av: Hans Färnlöf | 04 juli, 2007
Essäer om konst

Om banbrytaren James Frey

När James Frey gästade säsongsavslutningen av Skavlan var jag i extas. Sedan flera år tillbaka är Frey en av de författarna jag fascineras mest av. År 2005 uppmärksammades Freys debutbok ...

Av: Julie Blomberg Gudmundsson | 17 april, 2012
Gästkrönikör

Eleonora Danco . Foto: Lena Andersson

Fokus på Italien under Göteborgs filmfestival

Den 39:e upplagan av Göteborgs filmfestival hade fokus på Italien. Ungefär 20 filmer visades. Däribland Eleonora Dancos långfilmsdebut N-Capace och Pietro Marcellos Lost and Beautiful, som vann årets Ingmar Bergman-pris ...

Av: Lena Andersson | 16 februari, 2016
Essäer om film

Åvald Norén. Texter

Mitt namn är Åvald Norén, 22 år och studerar på Malmö Folkhögskola. Jag har skrivit mycket med inspiration av spoken word och även rapp då jag vill uppnå den typen av ...

Av: Åvald Norén | 17 juni, 2013
Utopiska geografier

Detalj från omslaget

Litteratur: Jana Fröberg & Vanda Lönngren - Gröt – En fantastisk historia



En grötig historia

Gröten är världens äldsta maträtt, ändå vet vi så lite om den. Systrarna Jana Fröberg och Vanda Lönngren har rest land och rike runt i jakt på ständigt nya grötmål.

Gröten har tydligen många ansikten, den kan mätta, den kan vara en lyx, den kan vara en identitet för en nation, den kan vara anledningen till homo sapiens överlevnad och den kan bli symbol för hipsters identitet. Det gäller bara att hitta sitt perfekta grötrecept.
Jana Fröberg & Vanda Lönngren
Gröt – En fantastisk historia
ISBN: 9789187777141
Förlag: Verbal



Varje köp via denna
länk stödjer TK.


Detalj från omslaget

Detalj från omslaget

Jana Fröberg och Vanda Lönngren kommer här ut med sin debutbok Gröt – En fantastisk historia, och det är en riktig grötig en. Jana Fröberg som är utbildad konstnär och Vanda Lönngren som är beteendevetare har i en bok på 353 sidor riktigt grötat ner sig i gröten. Det är en rolig och underhållande populärvetenskaplig bok som äter sig igenom grötens historia, från Skottland till Syrien, från arbetarklass till överklass, från vardagskök till restaurangkök.

Läsaren får följa med när Jana och Vanda reser land och rike runt för att hitta unika grötrecept, gröttraditioner och grötmysterier. Vi färdas genom olika länder och kulturer där gröten har kommit att göra ett starkt avtryck och där gröttraditionen är något alldeles extra. Vi får möta en stor varieté av människor som alla har sin egen speciella relation till gröten och även sitt alldeles egna recept på hur den perfekta gröten ska tillagas. En tillsynes menlös, och inte särskilt varierande, maträtt framstår här som ett mysterium vars kod inte är särskilt lätt att knäcka. Men de grötfascinerade personerna som kommer fram i boken tror alla att de har knäckt denna svåra kod; hur tillagas den bästa gröten? Allt ifrån att röra medsols, till mängden vatten, till temperatur, till typ av havre, till förberedelser, skapar den perfekta gröten.

Men det handlar inte bara om grötens variationer, det handlar minst lika mycket om grötens historia, om varför gröt är en av de mest ätna maträtterna, om hur gröten har ätits genom historien, hur man har sett på gröten och inte minst vad gröten har betytt i förhållande till samhällskontexten. Vi får veta att havret letar sig tillbaka till Mellanöstern för cirka 3000 år sedan, där de första havrestråna började växa. Under denna tid ansåg man att havre inte var dugligt annat än till djurfoder då havre inte kunde jäsa, men för den allra fattigaste delen av befolkningen blev havret ett viktigt spannmål för överlevnad. Det är således inte bara en historia om gröt, det är likväl en historia om historia, ekonomi och politik som på ett eller annat sätt leder fram till denna kladdiga och gråa massa.

Boken varvas med nutid och dåtid, samtidigt som vi får följa Jana och Vanda genom sina grötresor får vi också berättat för oss intressanta anekdoter och fakta om vilken roll gröten har haft i ekonomiska, politiska, kulturella och privata kontexter. Boken är uppdelad i flertalet kapitel där gröten placeras i olika sammanhang till exempel gröt i byrålådor och som hämtmat, råd att äta gröt, råd att låta bli och gröt på liv och död. Boken innehåller även ett antal bilder och över 100 recept som uppmuntrar läsaren att själv våga sig på att testa dessa mer eller mindre ovanliga recept. Genom recepten som presenteras kan vi se hur varierad denna maträtt egentligen är, det tycks aldrig ta slut på hur många olika sätt denna maträtt kan tillagas. Och vissa recept är nästan poetiskt skrivna som om gröten är ett konstverk.

Dricka slogs i pannan såsom
vatten och vispades i mjöl, och
skulle det vara något bättre så
östes i sirap, om de hade något
sådär finare bröd, som eftersikt,
så "böttade" de i sådant. Mest
brukt, då någon af grannkäringra
fått en unge, då skulle det läggas
till den sådan där sötare förstås,
kryddad med ingefära.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Gröten har tydligen många ansikten, den kan mätta, den kan vara en lyx, den kan vara en identitet för en nation, den kan vara anledningen till homo sapiens överlevnad och den kan bli symbol för hipsters identitet. Det gäller bara att hitta sitt perfekta grötrecept.

Lina Andréasson

Ur arkivet

view_module reorder
Grace Joel. Roses.Wikimedia

Porträtt av en impressionist

Grace Jane Joel (28 maj 1865-6 mars 1924 ) var en av Nya Zeelands konstnärer, mest känd för sin förmåga som porträttör och figurmålare.

Av: Ivo Holmqvist | Konstens porträtt | 02 augusti, 2015

Hölderlin

Polyfona kontexter – cirkulära texter

Fortsätter så min växelverkande resa med korta prosastycken, reflexioner, egna och andras dikter: allt för att visa hur det osökta, tillsynes slumpartade och kontextfria, ändå hänger ihop, måste hänga ihop ...

Av: Göran af Gröning | Utopiska geografier | 27 april, 2017

Bob Colacello: Andy Warhols vapendragare

I samband med att Bob Colacellos fotobok OUT gavs ut 2008 och den stora Warholutställningen på Moderna i Stockholm ägde rum, ringde jag upp Colacello i New York för att ...

Av: Carl Abrahamsson | Konstens porträtt | 02 januari, 2011

Vilhelm Moberg- En väldig grep i sin samtids kompost

Det finns en andaktsfull helighet i omnämnandet av författaren Vilhelm Moberg, en sakral vördnad för den väldige smålänningen där epiteten och metaforerna kring författaren tycks har rötter fotade rakt ned ...

Av: Benny Holmberg | Litteraturens porträtt | 23 augusti, 2010

”Vi är skapta för varandra”Constanze Weber 250 år

Constanze Weber, Wolfgang Amadeus Mozarts gemål, hade rykte om sig att vara honom ovärdig. Ytlig, slösaktig och otrogen sägs hon ha varit. Omdömet om henne vacklar mellan beundran och förakt ...

Av: Lilian O. Montmar | Övriga porträtt | 04 juli, 2012

En sväng med Mina

Med Tomas Cederkvist  som skeppare blir en sväng på Vättern lekande lätt. Hans godmodiga och trygga erfarenhetsbaserade hållning gör en eftermiddagstur norrut längs Omberg till en sann njutning. Kulturens Per-Inge Planefors ...

Av: Per-Inge Planefors | Gästkrönikör | 06 juli, 2013

Kvinna och konstnär – Gabriele Münter

Att konsthistorien är skriven av män för män är en sanning som ständigt upprepas liksom frågan: ”Varför har det inte funnits några stora kvinnliga konstnärer?” Den feministiska konstforskaren Linda Nochlin ...

Av: Lena Månsson | Konstens porträtt | 24 februari, 2013

Om det avsides gemenskapslivet

Vantrivsel Vi var alltså inte nöjda med den vanliga tébjudningen. Vi får magknip av small talk och mobilsamtalen i bussen och på tåget om adiafora. Hans Granlid berättade om hur ...

Av: Gunnar Lundin | Essäer om samhället | 05 mars, 2009

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.