Syrad dub

En dag i en urban nomads liv. Förflyttningar i skimrande neonblänkande öknar. Sanden är vacker asfalt som äter upp huden inte med blänkande hetta. Putsad med apati och likgiltighet ...

Av: Klas Lundström | 04 september, 2008
Gästkrönikör

Sosialetikk. Del II

For å komme på sporet av grunnlaget for autentiske yrkesvalg, har en å tenke videre enn å oppholde seg ved de ytre sanser, for nå er det om ‘mening’. For ...

Av: Thor Olav Olsen | 08 februari, 2014
Agora - filosofiska essäer

Tomas Tranströmer med Modhir Ahmed.  Foto: Tokistar/Wikipedia

Tomas Tranströmers ögonblick av nåd

Tomas Tranströmer är död, 83 år gammal. En av vår tids stora poeter har lämnat oss. Hans dödsdag den 26 mars 2015 har blivit en sorgens dag. Både i Sverige ...

Av: Bo Gustavsson | 07 april, 2015
Litteraturens porträtt

”Och livet bor ibland oss” – om Påsken och påskfirandet

”Din uppståndelse, Kristus Frälsare,lovsjunger himmelens änglar,låt även oss på jordenlovsjunga dig med rena hjärtan.” Med denna hymn, som sjungs gång på gång under det att man i nattens mörker går i ...

Av: Thomas Notini | 31 mars, 2013
Essäer om religionen

Lilian Thuram. Foto: Wikipedia

Litteratur: Lilian Thuram i samarbete med Bernard Fillaire - Mina svarta stjärnor : Från Lucy till Barack ObamaLivsviktig historiebok om svarta stjärnor

Vi möter ikoner som Patrice Émery Lubumba, Richard Nathaniel Wright, Mohammed Ali, Malcolm X, Martin Luther King, Nelson Mandela, Franz Fanon, Tupac Shakur och Rosa Louise McCauley Parks; den amerikanska medborgarrättsrörelsens moder och företrädare för tjugo miljoner svarta vars rättigheter kränkts sedan 1600-talet.

Thurams bok lär oss om de svarta faraonerna, nubiernas kultur som berikade det forna Egypten och om den store kung Taharqa. Den senegalesiske forskaren Cheikh Anta Diop argumenterar i en avhandling för att den egyptiska civilisationen är en del av det svarta Afrikas historia och att den västerländska imperialismen har "blekt" det ryktbara Egypten för att upprätthålla kolonisationstanken.
Lilian Thuram
Mina svarta stjärnor : Från Lucy till Barack Obama
ISBN: 9789198218022
Översättning från franska: Anna Nyman
Förlag: Vaktel förlagVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Lilian Thuram. Foto: Wikipedia

Lilian Thuram. Foto: Wikipedia

Är det någon som hört talas om den hårdföra prinsessan Anne Zingha från Matambaregionen eller Dona Beatriz, som av västerlänningar både fått epitetet "Kongos Jeanne d'Arc" och "den svarta Jeanne d'Arc"? Läste ni i skolan om den store Abraham Petrovitj Hannibal, en kamerunsk slav som blev överbefälhavare för den kejserliga ryska armén och vars barnbarn är poeten Aleksandr Pusjkin, eller kanske om den ghananska filosofen Anton Wilhelm Amo? Inte? Det är bara några av de viktiga svarta storheter i mänsklighetens historia som inte fått sitt välförtjänta utrymme i historieböckerna och som Lilian Thuram lyfter fram i sin bok Mina svarta stjärnor: Från Lucy till Barack Obama.

Lilian Thuram föddes 1972 i Pointe-à-Pitre i Gaudeloupe och är en av Frankrikes stora idrottstjärnor. 2008 upptäcktes ett hjärtfel som gjorde att han var tvungen att ge upp en aktiv fotbollskarriär. Sedan dess satsar han på stiftelsen Fondation Lilian Thuram som arbetar aktivt mot rasism i skolor i Frankrike och internationellt. Han har också skrivit flera böcker. I sitt arbete ifrågasätter han rasism med utgångspunkt i egna upplevelser från sin uppväxt och som fotbollsspelare, men arbetar också för att bekämpa sexism och homofobi. Gamla föreställningar lever kvar som ett led i ett kolonialistiskt tankesätt som bygger på de vitas överlägsenhet och århundraden av rasism; det svarta har åsidosatts och reducerats till något som enbart har med slaveriet att göra.

Thuram vill, och lyckas, med sin bok skapa en bättre förståelse för en historia som inkluderar de svarta. Han poängterar dock att det inte finns något svart uppdrag, ingen vit börda, ingen svart och vit historia.

Boken, med eminent översättning från franska av Anna Nyman (bearbetning och korrektur av Mats Forsgren) och vackra illustrationer av Piergiorgio Mantini, bygger på kronologiska personporträtt där världshistorien vävs samman med personliga detaljer som hurdana de var som barn och vilka intressen de hade. Språket är välformulerat och tillgängligt, porträtten levandegjorda. Som läsare fascineras man över de historiska personerna och deras gärningar, häpnar över att det finns människor som orkat kämpa i motvind, gråter över orättvisan och chockas över de metoder vita har använt för att förtrycka, utnyttja och till och med systematiskt mörda svarta som gjorde motstånd.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Som läsare fascineras man över de historiska personerna och deras gärningar, häpnar över att det finns människor som orkat kämpa i motvind, gråter över orättvisan och chockas över de metoder vita har använt för att förtrycka, utnyttja och till och med systematiskt mörda svarta som gjorde motstånd.

Den första människan som hittats levde i östra Afrika för 3.180.000 år sedan. Forskare är överens om att Lucy, som hon kallades, var först och att det är hennes barn som har befolkat jorden fram till den moderna människan. Alla befolkningsgrupper har samma anfäder och samma genvarianter oberoende av hudens halt av melanin. När vi pratar om raser och att dessa har olika egenskaper bör vi påminna oss om att den tanken bygger på kunskapsinnehåll som är nedärvt från 1700- och 1800-talens fördomar.

I kapitlet om löparen Tommie Smith (född 1944) skriver Thuram om rasfördomar inom idrotten idag i form av en anekdot: I ett samtal med en folkvald politiker om sitt arbete med att ge unga en bakgrund för att förstå rasismens mekanismer, kommer idrott på tapeten. Politikern slänger ur sig en kommentar om att jamaicaner med sin kroppsbyggnad är som gjorda för löpning. Thuram kontrar med att en övervägande majoritet i de högre skolverken är vita och frågar om man därför drar slutsatsen att de är mer intelligenta än svarta. Politikern hade förmodligen inte koll på att regeringen på Jamaica uppmuntrar skolungdomar till idrottsutövande från ung ålder, utan drog en slutsats som bygger på gamla föreställningar om raser.

Att Afrikas historia inskränker sig till kolonisationen och slaveriet är en rasistisk teori som grundar sig bland annat i att det svarta folkets historia börjar när européerna fick syn på dem. Afrikas historiska tragedi handlar inte om hur sent kontinenten kommit i kontakt med resten av världen så mycket som hur denna kontakt har bedrivits, skriver Thuram. Slavhandelssystemet tömde under århundraden Afrika på handlingskraftiga unga kvinnor och män. Denna lemlästning, menar han, fortgår än idag, byggd på samma mekanism; korruptionen av den politiska eliten.

Thurams bok lär oss om de svarta faraonerna, nubiernas kultur som berikade det forna Egypten och om den store kung Taharqa. Den senegalesiske forskaren Cheikh Anta Diop argumenterar i en avhandling för att den egyptiska civilisationen är en del av det svarta Afrikas historia och att den västerländska imperialismen har "blekt" det ryktbara Egypten för att upprätthålla kolonisationstanken.

Aisopos, vars fabler vi européer känner som Jean de La Fontaines, har afro-asiatiska rötter. Något som är mindre känt är att antikens lärda greker betygade sin tacksamhetsskuld till den egyptiska civilisationen; prästerna längs Nildalen var för dem överlägsna. Enligt nya studier var Aisopos en nubier som förts som slav till Frygien och hans fabler var inspirerade av berättelser från hemtrakten. Att skapa förståelse för samband som dessa, mellan det svarta och vita, är en viktig uppgift för skolan och folkbildningen.

Bland många andra får vi i boken bekanta oss med Toussaint-Louverture, en symbol för kampen mot slaveriet, Sojourner Truth som var den första svarta kvinna som offentligt kämpade mot slaveriet i 1800-talets USA och drev frågor som avskaffandet av dödsstraffet, fattigas rättigheter, fångvårdsreformer och före detta slavars rätt att äga jord. Hon är fortfarande en stor influens med sitt politiska arbete. Frederick Douglass var Amerikas första svarta presidentvalskandidat, Harriet Tubman stred för slavars rättigheter.

Matthew Henson var till skillnad från sin vita kompanjon i själva verket den som var först på Nordpolen, även om det för hundra år sedan var hans vita kompanjon som tog åt sig all ära. Sportcyklisten "Major Taylor" var den förste svarta som dök upp i idrottssammanhang.

Ota Benga visades så sent som under 1900-talets början upp i bur på så kallade mänskliga zoon, Addi Bâ och andra västafrikanska män tvingades strida och riskera livet för Frankrike i krig som inte var deras.

Vi möter ikoner som Patrice Émery Lubumba, Richard Nathaniel Wright, Mohammed Ali, Malcolm X, Martin Luther King, Nelson Mandela, Franz Fanon, Tupac Shakur och Rosa Louise McCauley Parks; den amerikanska medborgarrättsrörelsens moder och företrädare för tjugo miljoner svarta vars rättigheter kränkts sedan 1600-talet. Självklart också Billie Holiday, som sjöng den antirasistiska kampsången Strange Fruit om lynchningarna av svarta i Södern. Men också för svenskar mindre kända, som poeten Aimé Cécaire och Cheich Modibo Diarra, forskare på Nasa och som fått många utmärkelser och utnämningar, och Mumia Abu-Jamal som är USA:s mest kända, på politiska grunder, dödsdömda person och många, många fler.

Den kolonialistiska världsordningen syns konkret på våra kartor, i hur de är konstruerade enligt vedertagna uppfattningar om hur världen ser ut, trots att upp och ner, norr eller söder inte existerar i rymden. Afrika är mindre än det borde vara, Europa är placerat högst upp på kartan. Detta är helt enkelt ett strategiskt drag uppfunnet av dem som tror sig befinna sig högst upp, så att andra tror sig befinna sig längst ner. På samma sätt klassificerades "raserna"; med den vite mannen högst upp i utvecklingsstegen.

Afrosvenskar drabbas i större utsträckning än andra av våld. Anmälningarna med afrofobiska hatbrottsmotiv har ökat med 40 procent mellan 2008 och 2014. Identitet, politik, kultur, allt hänger ihop. Alla behöver känna sig representerade i medierna och övriga samhället, men också något så basalt som att känna sig trygga i det offentliga rummet och vara bekväma i sin identitet. Thuram, som själv var den ende svarta i sin klass under skoltiden och har egna erfarenheter av rasism både från sin barndom och från sin karriär som fotbollsspelare, har tagit på sig ett viktigt arbete för att motverka rasism.

Det är dock ingen debattbok han har skrivit, ingen kurs i antirasistisk argumentationsteknik. Han är inte offensiv utan förmedlar snarare att vi kan förändra världen med kunskap genom att berätta en osynliggjord historia på ett pedagogiskt vis med personliga reflektioner, att öppna för andra stora personligheter än dem som introduceras för oss i historieböckerna. Det finns mycket kvar att göra, både i hur historien presenteras och i det dagliga arbetet mot rasism och fördomar. Först när vi känner till alla delar av mänsklighetens historia kan vi ta strukturell rasism på allvar.

Det måste ha varit oerhört svårt att göra ett urval för den här boken, det finns så många att berätta om. Men Thuram har lyckats skapa en fin, spännande och livsviktig bok som borde finnas med i undervisningen på alla svenska skolor för att ge en förståelse för kolonialismen och postkolonialismen, på samma sätt som han lyckats synliggöra personer och historiska händelser som är viktiga för denna förståelse.

Pernilla Andersson

Ur arkivet

view_module reorder

Bomber över Tyskland. Kommentarer till bombandet av Tyskland under andra världskriget

Bilden av bombandet av Tyskland under andra världskriget har i den versionen av historien som sprids i allmänna media försetts med ett dämpande filter. Den som haft oturen att ha ...

Av: Olof Hirn | Essäer om samhället | 16 maj, 2011

Sahin Paksoy Foto Aylin Unal

Sahin Paksoy, bildkonstnär och shaman

Sahin Paksoy är konstnär och samlare. Han föddes och växte upp i Adana, en stad i Anatolien i östra Turkiet. När han började studera konst flyttade han till Istanbul för ...

Av: Aylin Unal | Konstens porträtt | 27 september, 2016

Tabubelagda ämnen utgångspunkt för Caramel

Libanesiska Nadine Labaki kom till Sverige och Stockholm filmfestival för att visa sin debutfilm Caramel. Och hon åkte hem med FIPRESCI-juryns utmärkelse för Bästa Film. Jag fick tillfälle att prata ...

Av: Jessica Drambo | Filmens porträtt | 06 mars, 2008

Diktaren, världen, bokindustrin

Är det ekonomin som styr den skapande energin? Eller är den konstnärliga och skapande energin den sanna ekonomin? Staten, det vill säga. regeringar i alla sina former, lägger ofta hämsko på ...

Av: Percival | Essäer | 10 augusti, 2014

Ögon som ser dina under

Att vakna till en ren och klar morgon gör livet lättare hela långa dagen och sjunga inför Gud och det brinnande hjärtat psalmen Öppnade ögon Herre oss giv, och det ...

Av: Bo Bjelvehammar | Essäer om litteratur & böcker | 01 maj, 2012

En trovärdig arbetsmetod utan transcendens

Oavsett om man betraktar sig själv som troende eller inte, är tvivlets och tvekans intrång i livet ett axiom - åtminstone enligt min mening och erfarenhet. Detta tvivel kan i ...

Av: Anna Nyman | Essäer om religionen | 07 juli, 2009

Tankar kring Maria Wine och Artur Lundkvist (Korsväg II)

”Jag färdas och jag färdas inte, i minnet färdas jag där allt är sig likt och allt är sig olikt, det är en spegel av vatten som ådras, rynkas, döljer ...

Av: Göran Af Gröning | Essäer om litteratur & böcker | 27 maj, 2014

Hjalmar Bergmans hemsökelser

I ”Författaren” berättar Ivar Lo-Johansson hur han på Stockholmsutställningen 1930, själva den nya tidens manifestation, fick syn på en apart uppenbarelse mitt bland framtidsvisionerna. Det var Hjalmar Bergman. Lo-Johansson betraktar ...

Av: Göran Lundstedt | Essäer om litteratur & böcker | 08 maj, 2014

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.