Dödsengeln Jeffrey Weise

  ”Trots allt är jag inte vem som helst,jag vill visa er det,jag hämnas på min familj och skolan som såg att jag mådde dåligt,men inte hjälpte mig ...och världen gör ...

Av: Nina Michael | 05 september, 2013
Essäer

Politisk önskebrunn år 2014

Så här i sluttampen på detta nådens och dådens år – som är hästens år med kinesiska mått (ett tecken som undertecknad för övrigt är född in i) – kan ...

Av: Stefan Whilde | 01 december, 2014
Stefan Whilde

Bay Stivina

En resa till Istrien (Kroatien)

Kroatien är ett turistland på stark uppgång. Bland svenskar är nu Kroatien det tredje populäraste semestermålet efter Grekland och Spanien och enbart i år har turismen dit ökat med 20 ...

Av: Björn Gustavsson | 19 oktober, 2017
Resereportage

Alla hjärtans dag

De första solstrålarna letade sig in i Wards kök och Doug tittade ut på den krispiga, blåa februarimorgonen och rörde sig så tyst han kunde medan han gjorde i ordning ...

Av: Henrik Johansson | 06 juni, 2011
Utopiska geografier

Mats Waltré

Litteratur: Mats Waltré - Om OEn debut med stora idémässiga ambitioner

Bakgrunden till diktsviten "Om O" är en lång rad av tankar som korsar varann 
Det är inte att ta miste på det katolskt mystiska anslaget och enhetstänkandet med skapelsen och det gudomliga. Texterna lyfts i hög grad ut ur den materiella verkligheten.
Mats Waltré
Om O
ISBN: 9789187771347
Förlag: AlhambraVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Mats Waltré

Mats Waltré

Begreppet sanning har det senaste fått en renässans. Inte minst i en upptornande kritik av det postmoderna och i det sökande som varje etablerad epoks tänkande följs av. Men vems är då sanningen och kan vi verkligen veta att det vi uppfattar som sanning är vad den utger sig för att vara?

Mats Waltrés poesibok "Om O" inleds med en inbjudan till middag: "jag ringde och frågade/ du kommer väl på lördag/ du harklade dig/ och svarade med skuggad röst/ jag vet inte, vi får se..." Vad är sanningen i en sådan ordväxling? Den som själv befunnit sig i ett sådant samtal kan ana konflikten i svaret. Nej, jag vill inte men jag uppskattar din inbjudan. Det vållar mig obehag att svara ärligt. Med lögnen eller sanningen förändras världen en aning.

Efter denna jordnära inledning far Waltré i sin debutsamling raskt ut i idérymden på utforskning av sanning och lögn, hur vi med våra ord påverkar och medskapar världen för varandra. Men även andra klyvnader som mörker-ljus, liv-död, full-tom, början-slut och styrka-svaghet lyfts fram. Och ja, det här är först och främst tankedikt. Waltré avstår från att berätta läget för läsaren utan väljer istället att mystifiera, ibland med slående vackert resultat.

det finns bara en fråga sa han
den om han kan vara i strid med sig själv
men jag har så många frågor
och bara det att jag frågar
att just jag kan fråga
visar att han har fel

vatten kan slitas itu
kärlek gå i strid

Den gudomliga skapelsen och människans medskapande i den är en tanke som sveper som ett stråk genom Om O. Det är inte att ta miste på det katolskt mystiska anslaget och enhetstänkandet med skapelsen och det gudomliga. Texterna lyfts i hög grad ut ur den materiella verkligheten. De arkaiseras dessutom av ordval som skapelse, själ, universum, öde, tomhet, evigt, himmelen. Referenserna till de religiösa skrifterna är tydliga.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Som i exempelvis "i den nionde timmen/ropar mästaren/mänsklighetens ödesord... ". Högtravande är bara förnamnet. Waltré lyckas ändå att mystifiera och ställa läsaren inför tankar på ett sätt som är förbehållet poesin, såväl utan krav på tydlighet som utan klarhet, postmodernt och försokratiskt på en och samma gång.

Tillkrånglat och magistralt kanske någon läser, men jag uppfattar texterna som konstruerade på ett för ämnet passande sätt för att de inte genast ska låta sig avkodas, något som bjuder in läsare till deltagande. Och även den som inte bekänner sig till någon religion kan få en insikt i tankar som ligger inom trons sfär men inte formulerats som dogm eller andrafiering.

De osäkrade tankarna i Om O landar så till slut på jorden igen i den allra sista texten, ett svar på den inledande förfrågan om att komma på middag. Sett till bokens helhet bildar den på så vis en himmels båge som står på tå mot jordytan och som längs sin himlafärd ställer frågor. Vad är sant? Ingår lögnen i skapelsen?

Jag kan på rak arm inte minnas en debut med större idémässiga ambitioner eller, för den delen, en debut med mindre anknytning till sinnesupplevelser, något jag gärna hade sett mer av.

Mats Waltré har tidigare synts i ett flertal poesitidskrifter, bland annat här i Tidningen Kulturen med en passage som behandlar den försokratiske filosofen Parmenides. I sin debut på det modiga lilla förlaget Alhambra tar sig Mats Waltré, precis som i dopet, friskt vatten över huvudet.

Calle Flognman

Ur arkivet

view_module reorder

Ett kärt återseende efter en lång odyssé?

Jag har landat. Medan jag nu i maj 2010 sitter nere vid havet och blickar ut mot piren kommer jag att tänka på mitt allra första möte med människorna här ...

Av: Lilian O. Montmar, Mats Olofsson | Resereportage | 02 juni, 2010

Rune Depp 4

Av: Janne Karlsson | Kulturen strippar | 03 februari, 2012

Percy Bysshe Shelley - en glömd poet

I Anthony Burgess roman A Clockwork Orange har den mest korkade av ultravåldsligisten Alexs kumpaner, Dim, en mask som föreställer "a poet veck called Peebee Shelley".

Av: Björn Kohlström | Essäer om litteratur & böcker | 05 juli, 2008

Gränslös kultur i nyfiken rörelse

Tidningen Kulturens Peter Sjöblom möter sångaren och skådespelaren Roberto Gonzalez för ett samtal om ursprung, hemmahörande, teatern och den nationslösa musiken. Det pratas mycket om anpassning, assimilering och integration i en ...

Av: Peter Sjöblom | Musikens porträtt | 02 december, 2013

Utsikten från Strandverket är något utöver det vanliga. Foto: Lena Andersson

När utanförskap skapar konst

Konst vid sidan av den etablerade konstscenen. Det är något som Strandverket vill lyfta fram med utställningen Mystrium.

Av: Lena Andersson | Essäer om konst | 01 juni, 2017

In memoriam Rautavaara

In memoriam Rautavaara Stefan Hammarén skriver ett memorandum över Tapio "Tapsa" Rautavaara, finsk sångare, skådespelare och idrottsman.

Av: Stefan Hammarén | Musikens porträtt | 09 november, 2006

Jan Stenis

Jan Stenis. Kejsarvalsens kärlek

Kejsarvalsens kärlek kan ses som en mental ädlings uppgörelse med ett obehagligt degenererat samhälle som, ekonomiskt sett, inte tillräckligt belönar studiebegåvning eller talang för finkulturella yttringar som poesi. Diktsamlingen utgör även ...

Av: Jan Stenis | Utopiska geografier | 09 februari, 2017

Tankens ambivalens VII

”En bok är en spegel: tittar en apa in Kan förvisso ingen apostel blicka ut.” / Lichtenberg Ambivalent i mina tankar, så även min yttre bild av identitet. Tänker därför skriva fram en ...

Av: Göran af Gröning | Agora - filosofiska essäer | 18 december, 2013

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.