Stefan Whilde

En 50-årings anteckningar (Del 1 av 4)

Som flanör och vandrare ser jag världen ur ett krasst drömsperspektiv. Jag noterar omgivningarna, men lever i dikten. Jag njuter dofterna, men katalogiserar dem systematiskt för att frysa tiden i ...

Av: Stefan Whilde | 01 januari, 2017
Stefan Whilde

Det mångkulturella Storbrittannien

   Tarquin Hill. www.tarquinhall.com Det mångkulturella StorbrittannienBok- och biblioteksmässan i Göteborg har varje år många intressanta utländska gäster. Förutom att ge oss värdefulla insikter om världen utanför vår lilla svenska ankdamm, kan ...

Av: Tidningen Kulturen | 28 september, 2006
Litteraturens porträtt

Satanist, anarkist och knark­smugglare eller kort och gott: Aleister

  Satanist, anarkist och knark­smugglare eller kort och gott: Aleister Edvard Alexander Crowley föddes i England den 12 oktober 1875. Fadern var en välbärgad familjetyrann som gömde sin själsliga ynklighet bakom ryggen ...

Av: Stefan Whilde | 12 juni, 2007
Porträtt om politik & samhälle

Det som har varit följer med oss men nu i nya otydliga skepnader

Att komponera musik idag är förbundet med en viss svårighet, nämligen den att allting redan har gjorts, alla toner har använts och återanvänts i oräkneliga, återanvända modeller, tekniker och formspråk ...

Av: Stefan Thorsson | 17 augusti, 2009
Essäer om musik

Stig Strömholm. Detalj från omslaget.

Litteratur: Stig Strömholm - Resonerande katalog. Minnen 1958-2003”Karolin och middagsätare”

Stig Strömholms förhållande till språk rymmer en formuleringsglädje som ofta blir genial. 
Det finns en mild ironi i porträttet, men framför allt är Stenström förbluffad. Hur hade denna närmast osannolika gestalt kunnat uppstå?
Stig Strömholm
Resonerande katalog. Minnen 1958-2003
ISBN: 9789173537155
Förlag: Atlantis

Klicka här för att finna information hos Bokus apropå den här boken. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Stig Strömholm. Detalj från omslaget.

Stig Strömholm. Detalj från omslaget.

Stig Strömholm väckte tidigt uppseende. I sina memoarer berättar Thure Stenström om ett möte med den sjuttonårige studenten Strömholm, som föreslog en promenad för utbyte av tankar om Geijer:

”Kunde kandidaten till äventyrs ha älskvärdheten att överväga möjligheten att exempelvis företaga en kortare promenad? Om jag drister mig att väcka ett förslag, vore måhända Sysslomansgatan i nordlig riktning något att tänka på?”

På Stenström gör han intryck av att ha fallit ner från månen.

Det finns en mild ironi i porträttet, men framför allt är Stenström förbluffad. Hur hade denna närmast osannolika gestalt kunnat uppstå?

Några ledtrådar till en förklaring kan man finna i Strömholms nu utgivna minnen.
De vill visserligen främst redovisa vad han uträttat och han ägnar sig inte åt introspektion, men ett avgörande förhållande framhålls flera gånger: vid två års ålder förlorade han sin far.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Denne hade varit officer, men liksom Lagerlöfs kavaljerer hade han distanserats av utvecklingen och blivit hemlös i tiden. Det starkt idealiserade minnet av honom kom att prägla sonen, ”ett musketörsfrälst och historieromantiskt sinnat verklighetsfrämmande skolljus”. Lite påminner hans sätt att reagera om Sven Lidmans.

Den döde fadern framställdes inom familjen som ”en ståtlig och elegant, intelligent, litterärt och historiskt beläst och bildad, språkkunnig och spirituell gentleman”. Det är uppenbarligen också så som Stig Strömholm vill framstå i sina minnen.

De bygger inte på dagboksanteckningar men tydligen på en sprängfylld kalender. Därför kallas de ”resonerande katalog” och har drag av verksamhetsberättelse. Författaren har lagt band på sin vidlyftiga retorik och vinnlagt sig om en matter of fact-stil.

Också polemiken är nertonad och mindre lysande förmågor och politiska motståndare (ibland sammanfaller de) behandlas med påfallande hovsamhet.

Författaren vill framstå som det ”allmännas” tjänare och i någon mån som officer. Det sägs vara en överpolitisk position. Den kräver tydligen att utövaren befinner sig i centrum. Makten stavas med stort M. Svea hovrätt är ”Maktens innersta rum” och i Stora Rummet ”dunkade rikets hjärta”. Redan under sin tingsmeritering i Uppsala finner sig Strömholm vara ”i Svearikets centrala bygder, själva kärnan i riksäpplet”.

Sedan han 1969 blivit professor i allmän rättslära, och utnämnts till riddare av Nordstjärneorden, befann sig Strömholm vid ett etappmål på den bana, som ledde till ämbetet som Rector magnificus vid Uppsala universitet.

Tidigt hade han bedrivit forskning i München och Paris. Som sin särskilda ambition har han sett att plädera dör tyskans och franskans roll i efterkrigstidens Sverige. Okunskapen och språkens prekära ställning anser han inte förändras av det faktum, att ”isolerade svärmar av nusvenska hel-, halv- och kvartsintellektuella gärna söker sig till det vitala Berlin”.

Själv har han rört sig i mera upphöjda kretsar, inte minst sedan han tilldelats den f.d. preussiska orden Pour le Mérite.

De utvalda andar som utmärkts med denna träffas regelbundet på olika platser i Tyskland och Strömholm redogör utförligt för dessa sammankomster.

Vi får inblickar i många sjangtila salar. Vid det svenska kungaparets statsbesök i Frankrike befann sig också Strömholm i Versailles: ”jag höll just på att förse mig från en överdådig buffé i rummet närmast Spegelgalleriet, då döbattangerna slogs upp och de höga gästerna började komma ut”. Både kungaparet och presidentparet styrde stegen mot gästen från Uppsala. Han noterar att det uppstod ett ”avsevärt respektavstånd” bland bufféätarna visavi den så glansfullt favoriserade.

Alltmer blir Strömholm en de internationella konferensernas flygande holländare. Han kan redovisa ett närmast astronomiskt antal mer eller mindre delikata middagar och supéer.

Betydligt intressantare är avsnittet om författarens ”gästspel på Parnassen”. Apropå Stendahl har han en gång talat om ett tillstånd, då världen ligger öppen ”för den som just funnit sin egen totala disponibilitet, som plötsligt håller sitt liv i sina händer”. En liknande eufori tycks rollbytet som skönlitterär författare ha medfört.

Ett av Strömholms favoritord är ”karg” och mitt bland alla middagar och ceremonier finns föreställningen om enkelhet och stoisk pliktuppfyllelse. Den har samband med den klassiska litteraturen och med minnet av fadern, de två makter som i så hög grad bestämt Stig Strömholms liv och som präglade redan den unge man som förvånade Uppsala.

Göran Lundstedt

Ur arkivet

view_module reorder
Foto Vladimir Oravsky

Bibliotheca Non Grata

Bibliotheca Non Grata är ett konstverk och en utställning av Måns Wrange och Igor Isaksson, samfinansierad av Stieg ”Millenniumtrilogin” Larssons familj och Umeå kommun. Det rör sig om ett bibliotek ...

Av: Vladimir Oravsky | Gästkrönikör | 19 maj, 2016

Om storögda ansikten och inspiration i vågor. Intervju med Lisa Rinnevuo

Det är svårt att tro att Lisa Rinnevuo befinner sig i en oinspirerad period när vi träffas. Hon sprudlar nämligen av inspiration och just det ämnet uppehåller vi oss mest ...

Av: Jessica Johansson | Konstens porträtt | 03 augusti, 2011

Duellen pågår inom var och en.

Ställd mot väggen i duell

Det sägs att hjärnan är en stor ödemark där mycket litet har blivit uppodlat. Hur tänker vi? Med hjärnan eller med kroppen? Hur använder vi vår rörelseförmåga? Vi går runt ...

Av: Percival | Essäer om litteratur & böcker | 18 juni, 2015

Semester, flygplatser och ritualer

  Allt börjar på tåget till flygplatsen, det är bäst att sitta i den långa korridoren där man kan fälla ner sitsarna, då får man nämligen plats att ha sin resväska ...

Av: Jenny Berggren | Gästkrönikör | 13 juli, 2013

Veckan från hyllan, vecka 48, 2012

Så har det varit ett litet krig i Gaza igen. Ockupationsmakten blockerar den lilla överbefolkade landsremsan, med stort lidande för befolkningen där, för att slå vakt om sin säkerhet. Det ...

Av: Gregor Flakierski | Veckans titt i hyllan | 24 november, 2012

Heiligendamm

På Nordeuropas riviera

Under 1800-talet blev havsbad på modet och längs den tyska östersjökusten byggdes mängder av badhotell. Många har under senare år rustats upp och moderniserats och blivit synnerligen attraktiva besöksmål för ...

Av: Björn Gustavsson | Resereportage | 13 februari, 2015

Suvi Sárá Aina Ann. En sann berättelse om exotisering av människor från andra…

”Suvi Sárá Aina Ann” var den första lappkvinna 1) som exporterades till olika europeiska länder för att ställas ut som exotisk sevärdhet i museer och djurparker. Hon kom år 1580 på ...

Av: Nina Michael | Kulturreportage | 19 februari, 2014

Decembersymfonierna

I. Kvinnan på hotellet väcks till sans av rimfrost i sängkläderna ejderdunsbolstrarna går i ciss-moll och psalmboken på nattduksbordet har fallit med ett stumt ljud mot trägolvet Hon säger något och det är som om värmen från hennes ord får ...

Av: Stefan Whilde | Stefan Whilde | 01 december, 2013

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.