Altaret

Altaret är kvinna. Altaret ska ha den perfekta klassiska kvinnans ”proportioner” med brett bäcken, lite smalare axlar och smal midja. Och precis som en kvinna ska altaret inte vara naket ...

Av: Guido Zeccola | 19 september, 2017
Essäer om religionen

Köttet tänker

Det finns i köttet en inspirerad fruktan som överflödar till andra sidan av tingen en smak av synd, av teologalisk synd. Kroppen darrar, och det är i dessa konvulsioner som ...

Av: Gilda Melodia | 24 Maj, 2017
Gilda Melodia

Georg Klein i bakersta raden, vid dörröppningen. Gudrun Eriksson, vid staketraden, längst till höger

Georg Klein – forskare och samtalspartner

Georg Klein, en av våra mest betydande forskare internationellt, professor i tumörbiologi, avled den 10 december. Det kanske kan ses som symboliskt att han avled Nobeldagen, denna märkesdag för forskningen ...

Av: Thomas Wihlman | 14 december, 2016
Reportage om politik & samhälle

Marcel Proust och litteraturens lins

För hundra år sedan i år publicerades Swanns värld –första boken i Marcel Prousts romansvit På spaning efter den tid som flytt – på förlaget Grasset efter ett antal refuseringar ...

Av: Carl Magnus Juliusson | 04 oktober, 2013
Essäer om litteratur & böcker

26. Ines Lund har allt utom vattenUr intimitetsboken.

 

Nummer: 1.

Datum: 12/10 1938

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Datum för händelsen: 24/5 1938

Plats: Skeppargatan, Stockholm.

Person: Karin B

Händelse:

Jag var hemma hos Karin med anledning av hennes fredsarbete. Jag skulle eventuellt genomföra en fredskonferens och ville intervjua henne om tillvägagångssätt. Hon bjöd mig på madeira och smörgås med skinka och vi kom snart i intimt samspråk. Jag hade ett rum bokat åt mig på hotell Hellman, men Karin erbjöd mig att sova över hos henne på hennes soffa. Så att jag inte skulle behöva bege mig därifrån så tidigt eller gå ensam genom staden på kvällen.

Jag fann henne attraktiv och kände en dragning till henne, inte bara själsligen. Jag försökte undantrycka denna dragning men den pockade på allt mer. Hon tittade på mig med en intensiv och intresserad blick och frågade mig många saker om mitt liv, mina drömmar, mina åsikter och så småningom också om mitt kärleksliv. Detta var ännu inte uppvaknat vilket gjorde mig förlägen, men stämningen och den alkoholhaltiga drycken gjorde mig frispråkig och jag berättade strax utan omsvep att jag var ogift och aldrig varit nära en man. Efter det vet jag inte riktigt hur det kom sig eller vad som hände, jag var nog tämligen berusad då hon böjde sig fram och kysste mig. Först vände jag bort ansiktet men kom snart att vända tillbaka det mot henne, så att hon återigen kunde låta sina läppar möta mina.

Jag uppfylldes av den nya upplevelsen och kände hur det blev varmt i hela min kropp. Jag var berusad och snart också förblindad och vet inte hur det gick till, men en hand lades på mitt bröst och rörde sig fram och tillbaka över klänningstyget. Karin reste sig och drog mig till sig och jag lät mig dras med, jag blundade och kände hur knapparna knäpptes upp och min klänning föll till golvet.

Mina ovana händer blev allt ivrigare och började dra i Karins kläder när jag plötsligt drabbades av känslor av skam och skuld. Vad var det jag var på väg att göra? Karin märkte min tvekan.

– Tänk nu inte så mycket Ines, sa hon. Känn. Gör som kroppen vill, inte som tanken. Följ mig.

Hon tog min hand och drog mig mot sängen och mitt motstånd var inte så stort. Snart var vi nakna och låg samman och Karin rörde mig på alla ställen där ingen rört mig innan. Hon kysste hela min hud, jag hade läppar och tunga i nacken, i armhålorna, på knäna, under fotsulorna, i håret, bakom öronen och på ögonlocken. Och jag rörde henne och kysste henne så som hon rörde och kysste mig. Jag tog hennes bröst i mina händer, jag förde in mina fingrar i springan mellan hennes ben och märkte att hon tyckte om det. Jag kittlade och letade och märkte hur hon skälvde.

Efteråt sov vi tillsammans, nakna.

 

Kommentarer:

1. 12/10 1938. Helt oförberett och oplanerat kom mitt första möte med sexualiteten att bli med en kvinna. Efteråt var jag förskräckt över det inträffade och rädd att jag var sjuk. Morgonen efter akten, när jag vaknade på Karins arm, föll jag i gråt. Hon tröstade mig och vi lovade varandra att aldrig berätta för någon annan om vad som hänt. Vi tog varandras adresser och har brevväxlat sedan händelsen.

2. 1/5 1941. Nu har hon hittats död utanför Alingsås. Självmord. Jag sörjer henne men kan inget visa. Och jag bevarar vår hemlighet.

2. 13/2 1977. Jag tänker fortfarande ofta på den här händelsen. Kanske skönmålar jag i efterhand, kanske är bilden vackrare än verkligheten, men å, vad hon väckte mig, eller som hon själv kanske skulle uttryckt det, å vad hon fick knoppen att brista och droppen att falla. Även om det inte gjorde särskilt ont. Snarare gott.

 

Ur dödabarnboken.

 

Nummer: 126. (Undantagsfall. Beroende på släktskap med barnet.)

Datum: 30/12 1979

Födelsedatum: 21/5 1979

Dödsdatum:11/11 1979

Namn: Bosse

Föräldrar: Ingrid och Göran Svedvik

Dödsorsak: Medfödda kärlmissbildningar i hjärtat.

Händelse:

Jag hade kommit hem till Sverige för att kunna vara ett stöd för Ingrid då de väntade och snart skulle få barn och Göran precis hade börjat sina specialistläkarstudier i Uppsala och var borta mycket. Eftersom jag hade många år i barnmorskeyrket bakom mig hade Ingrid bett mig närvara vid förlossningen. Gossen föddes tre veckor för tidigt och Göran var vid det laget fortfarande kvar i Uppsala och hann inte hem innan barnet var ute. Gossen var stor och redig, trots att han var prematur, och han andades själv utan problem. Snart märkte jag dock att hans läppar blev blåaktiga och att huden antog en blek och kall ton. Ingrid, som hade genomgått en svår förlossning och förlorat mycket blod, var svårkontaktbar och ville inte riktigt kännas vid pojken, så jag kallade på läkare. Snart konstaterades tydliga blåsljud på hjärtat och gossen fördes till en hjärtavdelning. Man anade direkt att det var något fel.

Efter flera undersökningar fick Ingrid och Göran veta att Bosse, som de valt att gossen skulle heta, hade medfödda kärlmissbildningar. Han genomgick flera operationer. De första tre gick bra, men efter den fjärde operationen ville inte hans hjärta slå självt när de kopplade bort respiratorn. Pojken dog strax innan han skulle bli ett halvår gammal.

 

Kommentarer:

1. 30/12 1979. Jag har nu gjort den här anteckningen om Bosse. De andra barnen i den här boken har alla dött mycket närmare inpå förlossningen och jag var den som förlöste deras mor. I det här fallet var jag bara med på förlossningen och gossebarnet dog långt efter. Jag känner ändå att jag vill ha med honom. Jag var hans morfars syster. Och han hade mitt hjärta i sin lilla hand.

2. 4/5 1980. Jag är fortfarande kvar i Sverige men jag reser snart. Idag har jag varit vid Bosses grav med en liten nalle jag virkat. Stenen hade kommit nu.

3. 30/7 1985. Nu har Bosse fått en lillasyster. Hon heter Maria och är snart två veckor. Hade jag trott på någon Gud hade jag tackat honom eller henne för detta nya lilla liv.

4. 7/6 2001. Jag är gammal nu. Jag summerar. Därför denna anteckning. Bosses död är hittills min största sorg i livet.

 

Ur flyktingboken.

 

Nummer: 98.

Namn: Asad

Datum för första anteckning: 10/12 2010

Ankomst till Sverige, datum: 22/11 2010

Ålder:16 eller 17 år. (Enligt bedömning i Italien vid asylsökande: 23 år)

Hemland: Somalia.

Bidrag till: Färjefärd. Bensin till bilen som han kom i. Kläder. Fickpengar. Träningskort. Mobiltelefon.

Migrationsverkets beslut: Avslag (Dublinärende).

Händelser:

Jag blev kontaktad av Tobias i början av oktober 2010. Pojken var vid detta tillfälle i Calais efter att ha flytt utvisning från Italien, där han fått avslag på sin asylansökan. Jag lämnade pengar några veckor senare och därefter transporterades pojken i lastbil till Travemünde. Där blev han hämtad av Tobias och Malin i en lånad Citroën och kom till Trelleborg den 22/11.

Vid ankomsten till Sverige sökte han omgående asyl och vistades ett par månader på flyktingförläggning varefter han fick besked om avslag. Strax efter beskedet skadade han sig själv och blev inlagd på psyket där han vistades närmare ett halvår. När han blev så kallat mentalt stabil skulle han köras till förvaret innan utvisning men lyckades rymma från polisbilen. Han hittades nedkyld och mycket medtagen av ett tidningsbud som också kommer från Somalia och som kontaktade Ingen människa är illegal, vilka kontaktade mig.

Han fick bo hos mig några dagar men det var verkligen en nödlösning. Vi måste vara försiktiga! Snart blev han hämtad av en bil, och efter några dagar flyttade han hem till en kvinna som mist sin dotter.

 

Kommentarer:

1. 21/2 2012. Kära lilla pojken min! Hur du låg här i sängen, yr av feber och drömmar, och grät och svettades och jag kunde inget annat göra än att hålla på dig, och försöka få någon vätska i dig. Kära, älskade barnet, jag önskar så att jag kunde göra mer för dig!

Ur arkivet

view_module reorder

Sann historia, tre generationer och ett Egypten med alla dess färger

Three Ladies in Cairo är en kombinerad släktkrönika och historisk vandring i ett Egypten som snabbt ändrar karaktär under den tid det tar för tre generationer att leva där. “True ...

Av: Belinda Graham | Essäer om litteratur & böcker | 29 april, 2014

Jag vill se statsministern klättra i träd

Pippi Långstrump älskar att klättra i träd och gå på händer. Men frågan är: Har någon sett Fredrik Reinfeldt gå på händer? Har han delat ut karameller till alla barnen ...

Av: Stefan Whilde | Stefan Whilde | 03 februari, 2011

Det litterära Estland storsatsa­r på sina författare

Foto: Teymor Zarre' Det litterära Estland storsatsa­r på sina författare Helga och Enn Nõu tar emot i sitt hus i Sunnersta i Uppsala. Och det syns verkligen att det bor ...

Av: Anna Franklin | Litteraturens porträtt | 16 oktober, 2007

Inget som tjänar livet kan vara förnedrande

Svaret på frågan om vad som är mystik, varierar från religion till religion, från en tid till annan tid. Kristen mystik ger, generellt sett, uttryck för den enskilda människans upplevelser ...

Av: Bo I. Cavefors | Essäer | 23 april, 2014

Näcken och scientismen

Kvällens gullmoln fästet kransa. Älvorna på ängen dansa,Och den bladbekrönta näckenGigan rör i silverbäcken. Liten pilt bland strandens pilarI violens ånga vilar,Klangen hör från källans vatten,Ropar i den stilla natten: "Arma gubbe! Varför ...

Av: Erland Lagerroth | Essäer om litteratur & böcker | 29 november, 2011

John O´Hara läst på nytt

T. S. Eliots diktcykel Det öde landet är så full av abstrusa allusioner att han fann för gott att lägga till några noter på slutet där läsaren får reda på varifrån en ...

Av: Ivo Holmqvist | Litteraturens porträtt | 26 februari, 2013

En rapsodi från Manhattan Del 2, Museer på East Side

American Museum of Natural History på 79 gatan West överraskar med nya friska erbjudanden. Vad sägs om en nattlig ficklampsexpedition som paleontolog bland 65 miljoner gamla Tyrannosarius rex? Tänk att ...

Av: Lilian O. Montmar | Resereportage | 20 april, 2009

Motsatserna natur-kultur på Kiasma

   Var finns den starka, uppkäftiga, berörande tredimensionella konsten idag? Skulptur, alltså. Om den tycks satt på undantag i Sverige, kan man söka den i Finland. Detta märkesår, då det gått ...

Av: Nancy Westman | Reportage om scenkonst | 01 juni, 2009

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.

Cron Job Starts